Ružan dan za nas navijače, ali šta je – tu je. Kako @Rooney reče, završiti ovu sezonu kako treba – kup i drugi, tu mu je minimum, pa na ljeto vidjeti šta ćemo.
Nažalost, većini nam se prije utakmice digla kosa na glavi kada smo vidjeli zogera u prvih 11 i tačno je ispalo kako smo i mislili. Da stvar bude gora, strani komentatori se češu po glavi zbog činjenice da nam se ionako loša igra izlaskom Fellainija i ulaskom Pogbe potpuno raspala (što nikad za nikad ne bi trebao biti slučaj), ali se i to desilo. Vratiću se i na to...
No startaću sa trenerom – ovo je tvoj poraz burazeru... Kratko i jasno. U posljednjih nekoliko utakmica desi mu se otkrovenje sezone - sam svevišnji mu pošalje spasenje u obliku McTominaya i on ga stavi „na policu“ u najbitnijoj utakmici sezone. Igra dijete ko' sat protiv Chelsea i Liverpoola, Matić progleda uz njega, a nije dovoljno dobar za Seville, šta li? On ovaj potez ne može opravdati ni sa čim logičnim i jedino što mi pada na pamet je da je postao žrtva svoje vlastite dogme, a to je da kada mu je bio dur guzici, posegao je za odavno pročitanom strategijom KK Bosna i failao spektakularno. Drugim riječima, ovaj put, profesora je ovaj put nasadio brucoš, i to kako...
U pravilu nisam čovjek koji se baca na prvu, ali board mora sa njim ozbiljno sjesti i vidjeti šta je to što radimo naredne sezone – sezone u kojoj te opet čeka City, sezone u kojoj će se Chelsea sigurno dozvati kada se kutarišu nezainteresiranog Contea, gdje će Liverpool iskoračiti bar za tu godinu iskustva igranja zajedno. Tottenham. Dakle igrica postaje level teža. Pitanje za šefa – kakvu će biti igra? Hoćemo li se braniti protiv sve i jedne ekipe protiv koje igramo? Hoćemo li probati uštimati taj vezni red napokon, pa da budemo bar 50:50 sa protivnikom na sredini, a ne da se svaku utakmicu branimo ko enklava? Kako planira riješiti činjenicu da ne možemo nikome šanse kako treba stvoriti, nego je sve izbij-nabij centaršut, Lukaku pivot i sl.? Zašto nam je konstantno pola tima u bolnici? Ova sezona je trebala ponuditi puno više odgovora od one prve gdje smo mu dali „benefit of the doubt“ zbog činjenice da nije bio njegov sastav, da je trebalo pospremati iza LVG-a, ali šta sad? Ovo meni nije ništa bolje nego prošle sezone. A otišla godina dana i troznamenkasta cifra na igrače. FA kup u takvim okvirima nije ništa drugo nego „consolation prize“. Svjestan sam da on ne ide nigdje na ljeto, ali ne bude li značajnog napretka, mislim da će jedino rješenje biti „reset button“ i jovo nanovo.
S druge strane igrači – sinoć sam od frustracije došao u poziciju da se više nisam mogao ni nervirati, nego samo u nevjerici blejati u TV i brojati greške sa kojima su nas počastili puleni u najbitnijoj utakmici sezone. Mourinho jeste propalio taktiku, ali su oni propalili karijere. Ako nisu u stanju da sami sebi poredaju prioritete u životu i shvate šta je utakmica ove faze lige prvaka i šta za njihove (ako ih već ne interesira plaho sudbina kluba) karijere znači ovo, onda su od-do kreteni koji ne trebaju ovdje. Čast izuzecima – Lukaku i Lingard su prolili krv na terenu, David bio i ostao klasa, Rash i Matić se trudili koliko su mogli. Ostalo – mrš. Prije svih Pogba. Nakon sinoć sam definitivnog uvjerenja da čim prođe sezona treba oglasiti dotičnog na Piku dok još neko ima zainteresiran. Koji će nam k... fantazista koji treba četvoricu da rade za njegovu lijenu guzicu, koji ne igra odbranu, koji propusti minimum 25% utakmica zbog raznih povreda i onda na onome što je prisutan odluči da igra svaku petu. Previše halabuke, previše para, previše instagrama, a premali dobitak za uloženo. Hvala i prijatno. Za pare koje bi dobili mogu se nabaviti puno bolji igrači.
Suma sumarum, čini mi se da je ubrzo pred nama opet jedno od „onih“ ljeta gdje ćemo opet morati da odgovorimo mali milion pitanja, nažalost.