Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

Belmin6
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Belmin6 » 14 avg 2023, 17:26

VivaLaStella je napisao/la:
14 avg 2023, 17:04
Centre forward je napisao/la:
14 avg 2023, 16:27
Vjerovatno radio regeneraciju pa odradio par minuta poslije gašenja da ohladi sistem.
Kod mene se to dešava nenormalno često. Nekad nakon dužeg puta, ali nerijetko i nakon kratkih relacija od 2-3km i manje
Jucer sam vozio 670 KM pa sam kontao normala.
Ali danas nakon 50tak opet.
Mada se nije prije dešavalo.
Možda još dva puta.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 15 avg 2023, 13:15

Asteriks je napisao/la:
14 avg 2023, 14:10
Derdiyok je napisao/la:
14 avg 2023, 13:00
Auto mi u zadnje vrijeme trosi dosta ulja, i vode malo ali ne miješa u boci. Majstor reče semering da je u pitanju i da mora skidati mjenjač, ali ne vjerujem da mi može ovoliko puštati na semeringu. U zadnjih mjesec dana sam dosuo skoro litar ulja, ispod auta nema nikakvih tragova ni vode ni ulja.

Trebao da radim i mali servis, on krenu da odvrće filter ulja, te mu rekoh da ne radi servis bezveze dok se ovo prvo ne riješi, nema fajde, kaže šta ima :rol:

U pitanju je Astra h gtc 1.6 85kw plin. Skoro sam mu mijenjao bombinu i svjećice, ali sam stavio boschove da vidim kako će se ponašati plin na njima.

@Asreriks, šta bi još trebao da provjerim ugrubo ? Ne možeš naći normalnog majstora.
Prije svega valja vidit gdje tacno moze trositi vodu, gdje ulje i sta ti je ciniti u odredjenim situacijama. Sto se vode il preciznije rashladne tekucine tice, moze je trositi na šelnama, zbog dotrajalnih crijeva, na samoj posudi zbog npr. loseg cepa, a ovo su ti najjeftinije popravke. Onda na hladnjaku, il recemo dole na vodenoj pumpi i onom njenom kucistu. Ovo je onako šturo, a mozda ima jos koje mjesto da sam izostavio.

Dalje, ulje moze pustat na dihtungu glave motora, dihtungu kartera/cepu kartera, semeringu radilice, karikama itd.

Kad mijesa ulje i vodu (sto kazes da nije slucaj), onda se radi il o losem dihtungu glave il nekom napuknucu u samom bloku.

Kod tebe, posto kazes nema vidljivih tragova ispod, moguce da ulje probija u kompresioni prostor motora i tu sagorijeva u vecoj il manjoj mjeri. Diht gumice na ventilima, izmedju ostalog, sprijecavaju prodor ulja u pomenuti prostor.

Onda, semering nije skup dio koliko su paprene ruke i sam zahvat.

Ne bi da te obeshrabrim, msm uvijek ima rjesenje, ali nekad je moguce i da je stanje pred generalku ili nakon lose odradjene generalke.
Najprije da će i biti ovo zadnje :mrgreen: Hvala ti na odgovoru :thumbup:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 22 avg 2023, 15:21

https://www.facebook.com/marketplace/it ... tid=dXMIcH

Pitala me kolegica za savjet a ja naravno laik za auta, sta je bolje od ova dva auta? Ja kao laik bi rekao hyundai ali ima li ko strucniji da to potvrdi ili opovrgne :mrgreen:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 avg 2023, 16:53

enobarca je napisao/la:
22 avg 2023, 15:21

Pitala me kolegica za savjet a ja naravno laik za auta, sta je bolje od ova dva auta? Ja kao laik bi rekao hyundai ali ima li ko strucniji da to potvrdi ili opovrgne :mrgreen:
Kod vas se Ford pokazao jako dobrim posebno manje kubikaze. Hyundai je dobar ako ga uzimas novog, prije su imali najbolju garanciju mozda i na svijetu (ne znam jel jos uvijek), 10 godina ili 110 k milja. I zaista ti sve naprave bez feninga.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 23 avg 2023, 22:56

@Asteriks, zamolio me prijatelj ( da me otvara opet novi acc :D ) da te pitam mišljenje za ovu peticu, ili ako ti imaš prijedlog za neku peticu.

https://olx.ba/artikal/54772519
® GONGASHI POWERHOUSE ®

HeraklitMracni
Kontakt:

Post Postao/la HeraklitMracni » 23 avg 2023, 23:32

Pozdrav , sutra mi dolazi auto iz EU e sad za koliko mogu vremenski ako je sve uredu zavrsiti BH papire mislim prevod , od homologacije do poreza u td da li se moze u roku 7 dana zavrsiti ?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 avg 2023, 08:15

Derdiyok je napisao/la:
23 avg 2023, 22:56
@Asteriks, zamolio me prijatelj ( da me otvara opet novi acc :D ) da te pitam mišljenje za ovu peticu, ili ako ti imaš prijedlog za neku peticu.

https://olx.ba/artikal/54772519
Ajmo prvo malo o brojkama. :D
Na temeljima petice, Golf je od 2008. u EU i krenuo svoju dominaciju koja je trajala 13 uzastopnih godina, znaci glede prodaje novih vozila svake godine na tronu do 2022. kada je Peugeot prekinuo taj niz.

Odlican na kres testu davne 2004., kao i na testu za polovna vozila koji je npr. 2010. proveden pod palicom univerziteta u Australiji.

Petica je imala nekoliko zvanicnih opoziva gdje je opozvano preko 60k vozila i tu se rijesili neki serijski problemi, dobrim dijelom oni elektro prirode. Uvijek je bolje da preskocis pocetnu godinu proizvodnje.

Znas kako Svabe kazu, tj. tamosnji renomirani auto magazini, kae - dok su cetvorka a pogotov trica imali umjerene rezultate u pogledu dugorocne kvalitete (ovo umjerene je najblaze receno), sa peticom je VW ocito naucio nesto novo.

1.9 TDI od 105 konja je startniji od onog 90 ks za otp 1,5 sekundi. Za ovu kubikazu dizelasa, interval velikog servisa ti je 120 000 km.

Prilikom kupovine ima tu stosta da se pogleda. Nakon gradske voznje, nek ga natjera uzbrdo u trecoj do 3000 obrtaja i onda negdje parkira, uzme krpu te dirne crijevo iz hladnjaka koje ne smije biti tvrdo ko kamen. Onda najbolje ga parkirat na cistu podlogu te otic sa prodavacem na kafu. Nakon nekih 40ak minuta, pomjeri se i vidi da li ima ikakvih tecnosti po podu. Zatim motanje lijevo/desno do kraja, te ono odoka opce stanje vozila tacnije izbocine, da li hauba ulijeze pravilno duz linija, stanje solja, pragova itd. Provjeri pri kocenju da li vuce u neku stranu i et.

Ako ga pazari nek odma odradi veliki servis i miran.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 24 avg 2023, 22:45

Hvala ti puno.

A šta misliš o ovome ?

http://olx.ba/artikal/53579536
® GONGASHI POWERHOUSE ®

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 24 avg 2023, 23:22

Asteriks jest znalac al ne moze lik preko slika ocijeniti auto, povedes majstora i on gleda.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 25 avg 2023, 09:46

Ma ne moze ti nijedan ni majstor puno pomoc. Polovno je vozilo.
Gledaj da nije pohaban i to je to.
I da je limarija udure da i to ne moras rjesavat
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 avg 2023, 11:34

Derdiyok je napisao/la:
24 avg 2023, 22:45
Hvala ti puno.

A šta misliš o ovome ?

http://olx.ba/artikal/53579536
Kia je dobro prosla na kres testu 2007. Medjutim, prema istrazivanjima autokluba Svabije, postojali su odredjeni problemi na nekim modelima pomenutog proizvodjaca.

slika
slika

Znas kako, nasi servisi nisu nekih problema, ali na veci uzorak vidis da su vlasnici Kia Ceeda imali prilicnih posjeta servisima zbog kvarova, od kojih su neki cak ostajali na cesti. To je prvenstveno pogadjalo i modele pocev od 2009.

Sad, statistika kvarova je opet najbolji pokazatelj kada pricamo o vecim brojkama, jer ne mozes znati sta ko devera sa svojim vozilom sve dok to ne zabiljeze uvezani servisi velikih trzista, koji su u saradnji sa tamosnjim autoklubovima. Istina nisu ovo samo veci kvarovi zbog kojih su vozila zavrsavala na servisima.

Dalje, kada kupujes polovnjaka dobro je pogledati i kako taj proizvodjac drzi cijenu. Onda, kakva je dostupnost dijelova itd. Cak pored opoziva i rjesavanja serijskih gresaka treba bit oprezan jer kod nas se svasta provuce.

U ovom cjenovnom rangu, gledajuci statistiku najveceg autokluba Europe glede kvarova/intervencija, dobro bi razmislio o kupovini ove Kie.

Inace, Kia je ozbiljan proizvodjac i generalno J. Koreja radi fenomenalne stvari na polju tehnologije i ima nevjerovatno jaku autoindustriju. Ipak, ova Ceed nije najjaci adut ovog proizvodjaca iako dijeli paltformu sa Hyundaijem i30 i razvijena je generalno u saradnji sa njihovom strukom. To je ona zajednicka grupacija.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 25 avg 2023, 13:37

Vozi li ko ovdje DS4 ili DS7?

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 27 avg 2023, 11:25

U zadnje vrijeme mi se grije zadnji desni tocak.

Neki dan sam mijenjao disk pločice, majstor je nešto radio i oko kliješta, ali i dalje kad idem na duzi put se grije.

Kad staneš pored točka, tacno se osjeti toplota od njega.

Ostali tockovi ok, samo ovaj nešto zeza...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 27 avg 2023, 12:57

Gledam auta u BiH u njemackoj. Pa ispadne isplatnije kupit u Bosni nego u njemackoj pa ga ovamo uvest.
Jest da je u njemsckoj sigurnija kilometraza al nije bolan ni u nas na svakom autu vracena da ga yebes.
Pa me zanima sto su auta skuplja u njemackoj nego li kod nas?
Dal je zbog toga sto njemacka auta moraju ispunit neke vece standarde a nams dolsze auta iz belgije, nizozemske itd ili je stvarno svako nase auto udareno, vraceno itd?

Skodu octaviu 3 hocu uzet. Prije5 godina bila jeftinija nego danas mater im prcim

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 avg 2023, 16:37

kraljttbvb je napisao/la:
27 avg 2023, 11:25

Neki dan sam mijenjao disk pločice, majstor je nešto radio i oko kliješta, ali i dalje kad idem na duzi put se grije.

Znaci kod tebe je sistem kocenja - disk plocica sa kljestima pozadi. Tj. ovo
slika
Ovo navodim jer ima vozila koja samo naprijed imaju taj sistem a pozadi one dobos (bubanj) kocnice sa paknama.

Tocak se grije kada blokira (u manjoj il vecoj mjeri), jer nesto koci njegovo okretanje. To se desava kad se ne vracaju kociona kljesta, sto moze biti zbog lose ozracenog kocionog sistema, moze kada propadne kocioni cilindar i pusti kocionu tecnost, kada se podere gumica cilindra il ode tamo glavni cilindar.

I da znas, kada se nekad mijenja ova gumica cilindra, majstori uzmu novu ali ona zna brzo propast jer moze biti neki zlj proizvodjac i nije ni blizu cak one polovne.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 27 avg 2023, 17:45

Asteriks je napisao/la:
27 avg 2023, 16:37
27 avg 2023, 11:25

Znaci kod tebe je sistem kocenja - disk plocica sa kljestima pozadi. Tj. ovo
slika
Ovo navodim jer ima vozila koja samo naprijed imaju taj sistem a pozadi one dobos (bubanj) kocnice sa paknama.

Tocak se grije kada blokira (u manjoj il vecoj mjeri), jer nesto koci njegovo okretanje. To se desava kad se ne vracaju kociona kljesta, sto moze biti zbog lose ozracenog kocionog sistema, moze kada propadne kocioni cilindar i pusti kocionu tecnost, kada se podere gumica cilindra il ode tamo glavni cilindar.

I da znas, kada se nekad mijenja ova gumica cilindra, majstori uzmu novu ali ona zna brzo propast jer moze biti neki zlj proizvodjac i nije ni blizu cak one polovne.
Ne znam šta mi je majstor mijenjao, ali mescini da je najbolje da ja auto tebi dovezem, da mi ovo riješiš :D

Današnji majstori uglavnom imaju puno posla, pa ako nije neki veći kvar, ne da im se puno zamarati ostalim stvarima. Ono u fazonu "Malo se tocak grije, ma ništa je to, samo ti vozi" :roll:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 avg 2023, 20:12

27 avg 2023, 17:45

Ne znam šta mi je majstor mijenjao, ali mescini da je najbolje da ja auto tebi dovezem, da mi ovo riješiš :D

Današnji majstori uglavnom imaju puno posla, pa ako nije neki veći kvar, ne da im se puno zamarati ostalim stvarima. Ono u fazonu "Malo se tocak grije, ma ništa je to, samo ti vozi" :roll:
Ne bi trebalo da je veci kvar. Danasnji majstori zbog nedostatka vremena i trke za masnijim poravkama, takve manje stvari nemaju kad testirati. Naravno to je max neprofesionalnost al sta je tu je. Reci ostavim ti auto al uradi brate nije frka u dva dana. :lol:

Imas po Konjicu solidnog majstora na ulazu kod Gazproma, onda u Celebicima itd.

Vazno je da ti osposobi klijesta (ako nije dobos-bubanj) tacnije cilindar i onu gumicu pomenutog cilindra, napomeni mu to u startu. Ostalo je lakse, ozraciti kocnioni sistem traje max par minuta, mal napumpa pedalu, odvrne saraf da izleti visak, zavije, ponovi i gotovo.

Gifron
Kontakt:

Post Postao/la Gifron » 27 avg 2023, 20:25

soxx je napisao/la:
27 avg 2023, 12:57
Gledam auta u BiH u njemackoj. Pa ispadne isplatnije kupit u Bosni nego u njemackoj pa ga ovamo uvest.
Jest da je u njemsckoj sigurnija kilometraza al nije bolan ni u nas na svakom autu vracena da ga yebes.
Dal je zbog toga sto njemacka auta moraju ispunit neke vece standarde a nams dolsze auta iz belgije, nizozemske itd ili je stvarno svako nase auto udareno, vraceno itd?

Skodu octaviu 3 hocu uzet. Prije5 godina bila jeftinija nego danas mater im prcim
Inflacija i poremeceno trziste dijelova za auta, jer su prosle godine skoro svi proizvodjaci imali 9-12 mjeseci kasnjenja. Bilo je prosle godine situacija da je godinu staro auto i novo za iste pare (ali polovno dobijes odmah, a novo se nacekas). Generalno su sad sva nova auta poskupila, pa je se malo smanjila razlika izmedju novog i polovnog opet.
U BiH se svakako ne kupuju toliko novi automobili, pa je malo manje pogodjeno trziste.
Jedan grad, jedna ljubav!

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 28 avg 2023, 08:25

soxx je napisao/la:
27 avg 2023, 12:57

Daleko od toga drug. Asteriks je pisao o tome
Po izvjestaju adac-a i njemacke policije, kod svakog treceg polovnjaka u njemackoj je muljano nesto oko kilometraze
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 28 avg 2023, 09:59

Najbolje iz Holandije u Njemačku uvest auto
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: 19vendetta87 i 12 gostiju.