lol, ti si toliko nebuloza u ovom postu naspisao, povijesnih neargumentacija i neistina, da je prosto za nepovjerovati da si toliko zatucan i neobrazovan, tocnije planski post 91e obrazovan, al za takve mi je ionako lako. Pod broj jedan, vode mi dodati ne mozes u ovoj problematici. Ono,cak mi se i ne bi trebalo dati da argumentirano ti postiram gdje sve grijesis. Medjutim, eto...
Del Boy je napisao/la:Ja mislim da te i vas ne vrijedjam, a ako vrijedjam ukazi mi na to ja cu se izvinuti
Normalno da vrijedjas cim vrijedjas kompletan jedan konstitutivni narod, autohton na ovim prostorima svojim ''misljenjima'' i samim time izazivas revolt i svadju, a to ti je i jedina ''svrha'' posta.
Radi se o tome da ste se nafurali na nesto sto nema veze s gradom i mjestom u kojem se klub nalazi.
Iz razloga sto je MZ rekla tako ce biti i tako mora biti ili sta? Kakve veze imaju granice i drzave sa narodom, nacijama? Drzava je umjetan pojam, DRAMATICNO noviji pojam od nacije. Drzave su stvorene da bi se jedan narod lakse branio na odredjenom teritoriju, lakse ekonomizirao, organizirao, itd. Njih je covjek stvorio, njihove granice su stvar povijesti, one se mijenjaju svako malo, one nisu postojane, pa tako ni ove danasnje, i ni u kojem slucaju se ne mogu ISKLJUCIVO povezivati sa identitetom naroda unutar iste, pogotovo u slucaju vise-etnickih drzava. S druge pak strane, nacija je dramaticno stariji pojam, i, jako bitno, za razliku od drzave NIJE umjetan. Nacija je vjecna, nepromjenjiva, dok god postoji opravdanost i volja za istom. Drzave odlaze i prolaze, narod koji na njima obitava, pripada necemu vecem od sebe samog i vjeruje u to, odrzava kulturu, obicaje i tradiciju kao i oni stoljecima prije njih, ce i dalje ostati i opstati.
Simplificiras i izjednacavas pojmove koji nisu ni blizu jedni drugom.
Moze klub biti star i milion godina to je irrelevantno sad, jer meni je tema ime kluba koje je meni licno smijesno iz prostog razloga sto Zrinjski nema s vama ama bas nikakve veze, al nikakve, jer znamo i ja i ti da smo do Ante Starcevica svi zajedno bili **** Bosnjani koje su razne religije razjedinile i vi sa Hrvatima imate samo religiju, pa na osnovu religije mi Bosnjaci imamo popularan naziv i to pogrdni "Turci". Ne znate da su za Austriju i WW1 prvom ratovali svi pod imenom "BOSNIAK" na njemackom, a bilo je i Mehmeda i Stjepana a bogami i pokoji Jovan.
Kakve ti veze ima termin Bosnjak sa tim svime i Austrijom? Normalno da ce ici logikom odakle ides, a ne da ce te takav jos i odredjivati po naciji, vjeri, ili bilo cemu slicnom, nisi im toliko bitan, osim kao orudje u ispunjenju vlastitog cilja. U biti Bosnjak je i stari hrvatski naziv za stanovnika Bosne, NEOVISNO o tome koje je nacije, vjere, ili bilo cega desetog, npr., pa sta sad s tim?
Nadalje, presmijesna ti je argumentacija da Hrvati u BiH kao nemaju ''nikakve veze s tim'', a hrvatska drzava u biti osnovana na prostoru danasnje Hercegovine, ej, cijela Hercegovina, tadasnji Hum u sastavu Crvene Hrvatske, da ne govorim koliko dugo je hrvatska kraljevska kruna vladala ovim prostorima, pa i brojni Hrvati su vladali i nad samostalnom Bosnom, bili krupni zemljovlasnici, tako i Hercegovinom/Humom. Dijeliti ovo na ''prave Hrvate'' i ''krive Hrvate'' danas ti je PRESMIJESNO i sto je najbitnije - povijesni neargumentirano i neodrzivo, jer to nicim ne mozes potrkijepiti, a da ja ne nadjem najmanje tri protuargumenta na tvoje ''misljenje''. Evo, jedan moj dobar prijatelj iz Zenice, neopterecen lik, potomak hrvatske plemicke obitelji, danas naravno Bosnjak jer je jedan od njih zavrsio u turskoj tamnici i lijepo biraj, zivot ili smrt, i on je to sto jest danas, i to priznaje, i boli ga k* za nekim tim korijenima, zivi za Bih, i to naravno tako stoji i to postujem jer je on izgubio doticaj sa onim sto je bio, za razliku od brojnih koji su ipak sacuvali to sve do dana danasnjeg. Ni on pretpostavljam ''nema nikakve veze s tim''. Ne budi bola smijesan, ne da mi se stvarno ti postirati kolika ti je glupost lupnuti ''sta vi sa njima imate'', a radi se o istom narodu koji je u isto vrijeme dosao na isti teritorij (dapace, dovoljno pogledati unikatni oblik danasnje RH, pretpostavljam kad su dolazili lakse bilo zaobici plodnu Bosnu i zaobilaznim putem do mora, da ne govorim da je po teoriji podrijetla naseljavanje islo od Istoka ka Zapadu, Sjevera ka Jugu, a geneticka istrazivanja potvrdila da je to jedan te isti narod), govori isti jezik, ima istu tradiciju, kulturu, obicaje, itd. itd. itd.
Zanimljivo. Dakle, nemamo nikakve veze sa ''njima'' osim zajednicke povijesti, kako bliske i na tisuce poginulih Hrvata iz svih krajeva za slobodu svoje domovine, tako i daleko od osnivanja kraljevstva upravo na ovom teritoriju (Tomislavgrad, duvanjsko polje, krunjenje Kralja Tomislava te utemeljenje Crvene i Bijele Hrvatske), brojnih zajednickih drzava, iste sudbine, pa ponovno i u zadnjem domovinskom ratu pomaganju u stvaranju jedne drzave koja bi domovina bila svim Hrvatima, ma gdje god bili, ma u kojoj god formi i obliku bila, pa taman kao u momentima Petra Kresimira IV., ili u momentima ''ostatka ostataka nekadasnjeg kraljevstva hrvatskog'', uvijek, zauvijek.
Najpoznatiji Hrvat do Ante Starcevica je bio Vojvoda Hrvatinic koji je dobio Jajce na upravu od bosanskih vladara zbog dobrog drzanja u borbi protiv - Hrvata
Pade li tebi na pamet odakle doticnom to prezime? Pade li ti nadalje na pamet da je kompletna sredjovjekovna povijest BiH borba za prevlast za velike posjede, ili borba izmedju katolicke i crkve bosanske?
Bosna i Hercegovina upravo svoju drzavotvornost (legitimitet za postojanje drzave) duguje teznji krupnih zemljovlasnika u Bosni za separaciju od tadasnjeg hrvatskog kraljevstva, ciji je bila sastavni dio, i utemeljenju vlastite drzave. Medjutim, lupnuti nesto tipa da su to sve ''Bosnjani sa tri vjere'', kao da Hrvati ovdje nisu autohtoni (starosjedilacki, jedan od najstarijih, originalnih), je debilitet stoljeca i cista post 91e propaganda u pokusaju opravdanja i izvlacanje jedne utopijske, zamisljene sveopce BH nacije u koju bi se svi asimilirali.
Medjutim, da ti razbijem tu iluziju - to ti se desiti nece. To sto TI nisi u stanju postovati ustavno-pravni poredak ove drzave, medjunarodno priznati, zasticenim ustavnim pravima i pravima svakog pojedinca, je iskljucivo tvoj problem, nekome drugom zamisljaj te teorije o sveopcoj bosanskoj drzavi.
Ovo sto se desava u ovoj drzavi, ove nazor podjele po religiji, i nafuravanje na druge drzave samo za interese druge drzave je sve smijesno i jadno, stoga se i grohotm smijem citavoj koncepciji tog kluba kao i imenu, i to je moje pravo, kao i nacionalistickom ponasanju Zrinjskog pa do citavog nacionalistickog ponasanja ekipe koja velica bivsu Herceg-Bosnu, a i otimacina Velezovog stadiona tj, zabrana njemu koristenja istog vam takodje ide na obraz
Ovo me ne zanima.
Samo cu reci da se nitko razloga nema ''nafuravati na druge drzave'', ti ljudi sve sto imaju NISTA ovi ''drugi'' vece pravo na to povijesno imaju, jer to je stvar povijesnog izjasnjavanja i odabira, nikakva ideologija ili novovjekovno bosnjacko ''prosvjetiteljstvo to izbrisati ne moze.
Takodjer ne moze ni promijeniti, stoga, sto prije takvo sto prihvatite, prije ce drzava naprijed, a neke globalne asimilacije nikad nece biti jer se narod svojih korijena i svog identiteta nikad odreci nece, u to budi uvjeren.
@Knele: ne sjecam se da sam ti se obratio, i malo pameti u glavu, ne znam jesi li rodjen poslije 1992. godine ali trebao bi znati kako stvari stoje, bar u tvom kraju je dobro grmilo
Momak ti je dobro rekao.
...Život za Široki...