Još jedan dan do utakmice na Hasetu protiv Cardiffa...
Sjećam se kao dijete pobjegoh iz škole na derbi, bilo je to odmah poslije rata... priča se o derbiju 7 dana, te bit ce skracena nastava te neće... i onako mlad, poletan, sedmi razred zbrišem sa zadnja tri časa... u to doba to je bio podvig o kojem je poslije cijla skola pricala.. dobijem snizeno vladanje... iskreno ne sjecam se koji je to bio derbi a je bilo ili 1-1 ili o-o... eto , prva tekma da sam sam otisao na utakmicu mog kluba.
Znamo sve kroz šta smo prošli... i mi i klub. Nikad rahatluka, uvijek problemi. Nekada davno odvoji se neka raja na zapadnu tribinu stadiona na kojem igra naš klub i nekako instiktivno u periodu kada je klubu islo tu i tamo, prikljucim se toj generaciji, mojoj, jer sam mislio da ce se nesto promjeniti.
I nakon sto ta raja vrati sjeveru pun sjaj, nekako odvojeno, proslavi se titula 2007. Nezaboravno slavlje ulicama Sarajeva koje je doslovvno pokvario nas savez stavljajuci utakmicu radnim danom u vrijeeme igranja finala lige prvaaka... Bilo je lijepo.. i kada su se svi nadali da je klub krenuo naprijed, da cemo napaviti iskorak, desi se obrnuto, desi se nesto sto smo navikli... pad, dugovanja, šamari u obraz našeg kluba, jedan po jedan.
Tada raja koja se vratila na sjevernu tribinu shvatila je da ako je spasila sjever, moze spasiti i Saraj'vo!
I desi se, da nas je mlatila murija kao najvece dušmane, i desi se da su nas vraćali iz Širokog brijega govoreci da nismo navijaci Sarajeva... i nisu nas slomili.. slomili smo mi njih.
Dosla je nova uprava, neki novi ljudi, neka nova prica. I evo ih i danas tu. Sav korov, buđ, smrad je odstranjen, klub poprima oblike jednog modernog Evropskog kluba a svaka vijest je puna neke pozitivne energije. Neki ce reci, lahko je sa parama... a ja kazem, tesko je do para... koliko truda je tu ulozeno, kolikko je obraza jedan Kusturica morao da položi pred Tana da ce ovi ljudi posteno raditi... ali ima nesto, nessto sto se prepozna u nama i dobije Bošnjo povjerenje kad se najmanje nada... i davili smo se, tonuli, neki umovi nas spajali sa nekim novopečenim privatnim klubovima i nisu uspjeli dusmani, bas oni koji su se kleli u bordo boju...
Počinje sezona, već sutra igramo generalku sa Cardiffom na našem AFH.
Pošto cijeli zivot pratim klub, smijem bez imalo razmisljanja reci da je klub u nikad boljoj situaciji poslije rata, a bit ce u jos boljoj, i smijem reci da nikad nismo imali bolje igrace i jacu konkurenciju i nikad nismo bili spremniji. To je jedna velika slagalica koja se jos uvijek slaze, a jedan od najbitnijih dijelova slagalice jesmo mi, navijači. Jer ako mi nećemo pratiti rad uprave onda ne smijemo ni kritikovati niti smijemo traziti nesto za uzvrat. Odlazak na utakmice je najveca pomoc na klubu, sjediti kuci i traziti stream ili prijenos nije pomoc klubu, niti ce kad biti. Ne smijemo dozvoliti 3000 navijaca po utakmici.. nije posteno prema klubu to da radimo i prema ljudima koji nas pokusavaju mobilizirati na sve nacine a mi se bavimo nekim sitnicama.
Nema izgovora, klubu ttrebaju svi i oni pozeri i sminkeri i djeca i zene... svi, jer svi oni vole klub na neki nacin... neko manje, neko vise.. neko je zagrizen pa je znao otkaz dati zbog tekme a nekome je mrsko parking onaj preci da plati kartu i pogleda tekmu.
Tribina je mjesto gdje cemo pokazati sta mislimo o svemu, dati podrsku ovim sjajnim momcima koji su jedna strasna ekipa koju je Dzeno ukomponovao i usadio im tu odanost klubu koju on ima...
Nemojte u Subotu u 21h biti kod kuce i citati tekstualni prijenos ili virkati rezultat na forumima i gledati neku utakmicu za trece mjesto s kojom mi VEZE NEMAMO.
Dodjimo na AFH i pokazimo kako se voli klub, pokazimo igracima da ih u cetvrtak ceka paklena atmosfera, pokazimo im da moraju se boriti vise nego ikad, pokazimo i sebi da smo veliki, da smo navijaci koji zasluzuju ovaj klub.
NAŠE MJESTO JE NA SJEVERU, NA ZAPADU, NA ISTOKU NAJVEĆEG STADIONA U BOSNI I HERCEGOVINI KOJI NOSI IME NAJVECE LEGENDE NAŠEG KLUBA. MI SMO SARAJEVO, MI SMO DIVOVI!!!