Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

samosarajvo
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la samosarajvo » 11 jun 2013, 01:37

retro je napisao/la:Naravno, sasvim zasluzeno je dobio to finale.

Ali na osnovu tog meca se ne moze reci da bi Rafa bio favorit i na travi, jer je RF dobio 2/3 mec, a i taj je isao u petom do 9-7.
Znaci, izuzetak, a ne pravilo.

Misim da je Federer jos uvijek favorit protiv Nadala na travi i u dvorani.
Ali Nadal uvijek ima sansu da dobije Federera, zbog tog 1BH-a. I kada Nadal igra lose, imat ce sansu.
Ne mozes tvrdit da je izuzetak a ni da je pravilo kad su se odigrala ukupno 3 meča ;) Kad Roger pobjedi Rafu od 15 meceva 2 puta na sljaci to je izuzetak ;) Ovako na 3 meča je ne moguće tvrditi bilo sta.
Treba uzeti u obzir i da je u godinu ranije Rafa uzeo 2 seta i bio dosta blizu pobjede a da je te 2008 mec mogao zavrsiti i u 4 setu.Dok 2006 ipak nije bio dovoljno dobar i zreo igrač za veceg podviga protiv Rogera na travi ;)
Ja mislim da Rafa ipak ima vece sanse protiv danasnje Rogera na travi nego sto vi mislite, pogotovo u kasnijem djelu turnira kad se ona malo "ishaba" :mrgreen: Necu reci da bi bio favorit kao na sljaci ili sporijem hc-u ali nesto kao 51% 49% :mrgreen: Moje misljenje ;)
Ovo tvrdim na cinjenici da je Rafa danas puno bolji igrač nego ranije.Pametniji,iskusniji,agresivniji..;)

Za dvoranu se slazem ;)

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 11 jun 2013, 12:07

federer jeste favorit ba travu... međutim trava više nije što je nekad bila... sjetite se kako ga Marej sprasi na OI....
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

BigBigBang
Kontakt:

Post Postao/la BigBigBang » 11 jun 2013, 12:27

retro je napisao/la:Naravno, sasvim zasluzeno je dobio to finale.

Ali na osnovu tog meca se ne moze reci da bi Rafa bio favorit i na travi, jer je RF dobio 2/3 mec, a i taj je isao u petom do 9-7.
Znaci, izuzetak, a ne pravilo.

Misim da je Federer jos uvijek favorit protiv Nadala na travi i u dvorani.
Ali Nadal uvijek ima sansu da dobije Federera, zbog tog 1BH-a. I kada Nadal igra lose, imat ce sansu.
Smijesno je vaditi se na te price o bolesti, godinu prije toga Federer je bio na vrhuncu (dakle igrac koji se uz Samprasa smatra najvecim ikad na travi Wimbledona a samim tim i travi opcenito) je jedva pobjedio Nadala u 5 setova a iduce godine je bio porazen. Dakle Nadal je pobjedio na Wimbledonu najboljeg igraca u historiji istog koji je bio na vrhuncu dok sa druge strane Federer njemu nije ni dosao blizu pobjede na RG.

Federer nema vise sansi za GS, nisu samo Nadal i DJokovic bolji od njega. Na travi naravno ima najvece sanse ali uz pomenutu dvojicu njega mogu poraziti i Murray, Tsonga, Del Potro itd...
VOAJERU CIGANE ODLAZI IZ ARSENALA!

M4kaveli
Kontakt:

Post Postao/la M4kaveli » 11 jun 2013, 12:42

Cudno to kako je @paja uvijek kontra spanaca a ovdje je izgleda za Nadala samo kako bi, naravno opet kontrirao svima. :mrgreen:
Nadal nikad nece biti ni veci ni bolji od Federera.
Da ne pricamo koliko bolji tenis igra Djokovic od spanca u zadnje 3-4 godine.
Nadal je fizikaner, Federer i Novak su umjetnici na terenu.
Sir Alex Ferguson: ''Guardiolina Barcelona je najbolji tim koji sam ikad gledao''.

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 11 jun 2013, 13:10

M4kaveli je napisao/la:Cudno to kako je @paja uvijek kontra spanaca a ovdje je izgleda za Nadala samo kako bi, naravno opet kontrirao svima. :mrgreen:
mogo si reci i 5-6 godina, malo su 4 hahahahahahhah

e cuj djokovic umjetnik a nadal fizikaner
hahahahha

BigBigBang
Kontakt:

Post Postao/la BigBigBang » 11 jun 2013, 13:18

M4kaveli je napisao/la:Cudno to kako je @paja uvijek kontra spanaca a ovdje je izgleda za Nadala samo kako bi, naravno opet kontrirao svima. :mrgreen:
Ja za razliku od tebe necije kvalitete ne odredjujem po tome odakle dolazi. Kontrirao svima? Pa ovde ima najvise Nadalovih fanova. Cak i da je tacno to sto tvrdis Tenis je sport u kome mroas biti bolji od protivnika da ga pobjedis nije ovo ritmicka gimnastika ili sinhronizovano plivanje da se nekakvi dojmovi i stilovi ocjenjuju. Umjetnici drze kist ili dirigentnu palicu a ne reket u rukama.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 jun 2013, 13:55

Samo je Federer umetnik na terenu. ;)

Nadal jeste fizikalac, ali i Djokovic je isto tako fizikalac - s tim da je mnogo jaci ofanzivac i shotmaker od Nadala.
Djokovic mu tu dodje kao combo ove dvojice: losiji fizikalac od Nadala i losiji ofanzivac od Federera. Ali, daleko je bolji atleticar od Federera i daleko kreativniji u ofanzivi od Nadala.

Ako bi vec hteo da poredis "touch" Federera sa jos nekim iz ove generacije - to mora da bude Murray, a ne Djokovic.

BigBigBang
Kontakt:

Post Postao/la BigBigBang » 11 jun 2013, 17:05

Pricajte vi sta hocete Nadalove meceve je uzivancija gledati i rijetko koji ce biti dosadan za razliku od npr. najsmorljivijeg duela u historiji teniske igre Djokovic-Murray.

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 11 jun 2013, 17:20

Nadal se oslanja dobrim djelom na fiziku ali imas ti jos igrača koji imaju predispozicije za isto.Koji su atletski isto spremni, jaki, brzi ali nemaju ono nesto.Nadal je mentalno extra jak, forehand mu je jedan od najboljih ikad, passing neprevazidjen, prelazak iz defanzive u ofanzivu, taktika i priprema za svakog protivnika se podrazumjeva.

To je ono sto ga razdvaja od drugih igraca koji su mozda i brzi i izdrzljivi i generealno gledajuci atletski bolji od njega.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 11 jun 2013, 17:37

BigBigBang je napisao/la:Pricajte vi sta hocete Nadalove meceve je uzivancija gledati i rijetko koji ce biti dosadan za razliku od npr. najsmorljivijeg duela u historiji teniske igre Djokovic-Murray.
Meni je Djoker vs Murray = Djoker vs Nadal. Sa aspekta monotonosti je moguće porediti ove mečeve, tačno k'o da gledam dva zida. Nije što volim Rogera, nema to veze s ovim, al' toliko umrtve meč da je to nevjerovatno. :roll: Kad kažem umrtve, valjda je jasno da to ne spada u domen rezultatske neizvjesnosti, jer ista itekako postoji.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 11 jun 2013, 17:52

Nije baš isto. Mečevi Đoke i Nadala su trenutno nešto najbolje što tenis nudi. Nisu na nivou nekadašnjih Fedal mečeva, jer ova dvojica kad igraju najbolji tenis, to je prosto savršenstvo ovog sporta, ako ništa onda zbog zanimljivosti, improvizacija koje vidimo u meču, sudara stilova, više različitih kvaliteta koje igrači moraju pokazati. Rivalstvo je moglo izgledati i zanimljivije, da nije došlo do homogenizacije podloga, ako ništa, bilo bi dosta izjednačenije i Rafina prednost u match upu ne bi toliko dolazila do izražaja, no otom potom. Činjenica je da je njihovo rivalstvo pružilo najviše kvaliteta još od Borga i McEnroa, a pritom se maltene svakim mečom pisala historija.

Činjenica je također da u Đodal mečevima vidimo dosta toga kvalitetnog. Andy i Novak ne tjeraju jedan drugog da pružaju ono najbolje od sebe, ali Novak i Rafa da. Ne treba zaboraviti da je Novak uradio nešto što niko nikada nije - primorao Nadala da mijenja igru, da postane agresivniji, da više miksuje. To se Rafi donekle isplatilo, ali su na ukupan dojam svakako uticale i druge okolnosti. Svejedno, lijepo je vidjeti koliko se Rafina FH paralela popravila pojavom Novaka vol.2, a koliko je Novakov BH uznapredovao u svim aspektima igre u cilju izdizanja nad Fedal dvojcem.

Mečevi Andya i Novaka su jednodimenzionalni, dok Đodal mečevi zahtjevaju daleko više kvaliteta, taktike, strpljenja i prilagođavanja okolnostima na terenu. Zato su njihovi mečevi trenutno najzanimljiviji i najkvalitetniji. ;)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 11 jun 2013, 17:54

Claus je napisao/la:
BigBigBang je napisao/la:Pricajte vi sta hocete Nadalove meceve je uzivancija gledati i rijetko koji ce biti dosadan za razliku od npr. najsmorljivijeg duela u historiji teniske igre Djokovic-Murray.
Meni je Djoker vs Murray = Djoker vs Nadal. Sa aspekta monotonosti je moguće porediti ove mečeve, tačno k'o da gledam dva zida. Nije što volim Rogera, nema to veze s ovim, al' toliko umrtve meč da je to nevjerovatno. :roll: Kad kažem umrtve, valjda je jasno da to ne spada u domen rezultatske neizvjesnosti, jer ista itekako postoji.
Na primjer ja vise volim gledati 15-20 razmjena i neke lude passing shotove, lobove.Igru gdje igraci stizu sve zivo nego servis voley igru ili meceve gdje od prosjecnih 6 poena u gemu bude 1 as, 2 servis vinera,1 voley, 1 greška i 1 viner poslje dvije razmjene.
I to naravno nema veze sa tim sto gotivim Nadala ;)

to je to formanceee
Zadnja izmjena: samosarajvo, dana/u 11 jun 2013, 18:21, ukupno mijenjano 1 put.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 11 jun 2013, 18:10

Al' cuj Nadal fizikaner a Novak umjetnik :lol:

Meni nikada nece biti jasno kako neko moze reci da je covjek fizikaner ako igra onakav forhend.Pa ono je cista umjetnosti i nista vise.Pogadja uglove kakve pozeli , diktira tempo tokom citavog poena a uz sve to jako rijetko grijesi.Kako se takav Boziji dar moze nazvati fizikalijom.

Ovakav forhend niko nije imao , niti ce.Ovo je najcuveniji udarac u Svijetu tenisa koji samo i samo moze izvesti Rafael Nadal i niko vise.

Koji teniser iz punog trka udaljen 4 metra od BL moze zakucati winner ? Ne moze niko.

To nije produkt Nadalove muskulature vec njegove tehike udarca i brutalnog tajminga.Ne moze me niko ubjediti da Tsonga,Murray,Delpo nemaju kuveta da lupaju lopte jako kao Nadal.

Imaju snage, ako ne i vise od Nadala ali nemaju onakvu moc u jednom udarcu.

Nadalova igra je naprosto melem za oci.Tokom njegov meca vidis apsolutno sve sto tenis moze ponuditi.

Vidim niko ne hvali njegov bekend pa da to ucinim.Fantasticno je djelovao u SF i Finalu.Duboko i agresivno , pa cak je lupao i winnere iz paralele u par navrata i pokazao da ce Wimbledon biti samo odradjivanje posla kako bi do kraja godine zasjeo na prvo mjesto ATP-a :mrgreen:
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 11 jun 2013, 18:26

Ovo je dokaz Nadalovog abnormalnog talenta.

[youtube][/youtube]

Momak od 18 godina :shock:

Snaga,preciznost,tehnika,tajming.

Apsolutno savrsenstvo od udarca sa 18 godina.

Roger i Novak su sa 18 godina igrali one juniorske turnire dok je ovaj geneticki modeficirani covjek igrao GS turnire i osvajao ih.Momak od 18 godina uzima GS na fizikalije :lol:

Nadal je kroz godine sticao veliko iskustvo i puno ranije sazrio od vrsnjaka.Kako je vrijeme odmicalo on je svoj forhend polako nadogradjivao i usavrsavao.Razvio je tehniku spinovanja do savrsenstva a ukomponovao je sa preciznoscu i snagom koju ima u udarcu.

Nadal je teniser koji i dan danas moze igrati ultra-flat udarce ali nema potrebu da to radi.Takva igra je mnogo riskantnija a rijetko kad ucinkovitija.

Na ovom klipu se moglo vidjeti kako jedan djecak svojim forhendom terorise tadasnjeg top3 igraca.Hjuit se u neka doba pocinje smijati koliko osjeca nemoc.Naravno dobio je duel iskljucivo na iskustvo.

A te tehicare sto stoje u mjestu igraju udarce poput slusanja Labudjeg jezera okacite macku o rep.Takav se nije rodio ;)

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 11 jun 2013, 18:47

[youtube][/youtube]

Pogledajte ovo. Taj pokret, zamah, hvat gripa - savršenstvo. Način na koji lomi protivnike, 2HBH iz skoka, passing shotevi, izuzetno ravan forhend, a greške svedene na minimum.

Anticipiranje, shotmaking, IQ, skills, offensive ability, varijacije, dovedeni do savršenstva. Pritom sjajan ritern, bez da čeka servis 4m iza osnovne linije, strašna apsorbcija snage protivničkog servisa i izuzetno rano hvatanje loptice.

Ovaj ultra, genetski modificirani čovjek se zove Gilles Simon, drugo ime mu je 'smarač' ili 'pusher', ali ovaj klip jasno pokazuje da on može ofanzivno igrati, da ima flat, da je vrhunski all rounder, jer u njegovim mečevima vidiš sve što tenis može ponuditi.

Treba li govoriti o tajmingu, kretanju, footworku, court coverage, volejima. ?! Ne treba, sve je to opisano u navedenom klipu. Jasno se vidi da protivnici jednostavno ne mogu da vjeruju šta Gilles pogađa, klimajući glavom, zbog nemoći koju osjećaju.

Da ima više sporih podloga kao što je 'tepih' gdje loptica sporo putuje, sigurno da bi bio mnogo uspješniji igrač, ali u ovakvoj eri brzih podloga gdje dominiraju ultra ofanzivci poput Nadala, koji flat udarcima i ofanzivnim sposobnostima jednostavno izbijaju protivnike iz cipela, to je prosto nemoguće. Naime Gilles ne vrši destrukciju protivničke igre čekajući lopticu 3m iza osnovne linije, iskren je, govori ono što misli, i nikada nema unaprijed spremljen alibi u slučaju poraza, kao neki teniseri sa najčuvenijim udarcem u svijetu tenisa poznati kao 'flat' razbijači :arrow: :arrow:

Špica, kako je lako nahvaliti nekoga, hebote, morat ću ovo češće raditi. :mrgreen: Sljedeći je Samuel Groth. :mrgreen:

Gilles Simon = umjetnik. :idea:
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 11 jun 2013, 19:03

Cuj ovog @formance mrtvi hejter Nadala.

On ce napisati da su goFna smedja ali ce uz sve to dodati da su goFna od Nadala uzrokovane njegovim fizikalijama.

Covjek pise uvijek iste gluposti.Svaki post mu sadrzi sljedece rijeci : podloga i flat.

Covjek ocito kupuje mudrost na trznici a tamo je najjeftinija i najmanja.

Nema potrebe za ovakvom vrstom komentara.Ja isto mogu napisati da je Roger obicni flop ali ne mogu to dokazati.Bas kao sto ti ne mozes meni dokazati da Nadal :
vrši destrukciju protivničke igre čekajući lopticu 3m iza osnovne linije, iskren je, govori ono što misli, i nikada nema unaprijed spremljen alibi u slučaju poraza, kao neki teniseri sa najčuvenijim udarcem u svijetu tenisa poznati kao 'flat' razbijači :arrow: :arrow:
Evo jos ispade i cigo :lol:

Vazno je da su mamoyebaci i placke gromade od ljudi.Jedan kad izgubi govori da mu je protivnik dosadan i da igra anti-tenis.(Federer za Murraya), uz to voli zaplakat dusha draga.

Drugi ima problema sa polenom i alergijom koja se javlja usljed velike nervoze kada gubi.To je do duse hronicna pojava kod Noleta i na to mu ne mozemo zamjeriti.Naravno kakva je gromada od covjeka dokazao je vise puta kao i kolega mu Roger.Psovanja i vrijedzanja publike u najmanju ruku su seljacki obicaj.Naravno ne treba zaboraviti i Novakov zastitni znak poput trenutaka kada se zadise , uhvati sa dva prsta za nos i izbeci oci kao da je primio masnu karu od crnca.Svakako nejasan potez kojim valjda pokusava pokazati da ga boli glava, da ne vidi.To mu je upalilo jednom protiv Nadala kada je glumatao pola meca.Dihao kao vepar ali mu to nije onemogucilo da trci kao konj.Sjajni Nole i njegova all-raound igra.Valjda je to taj all-round o kome pricate , drugi ne vidim.

Ima jedna zajednicka stvar za Novaka i Rogera a da nije umjetnost i genijalnost.To je da oboica imaju negativan skor protiv fizikanera.

Sto se tice ovog predstavljanja Simona kao igraca.Odlicno odradjeno @ formance.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 11 jun 2013, 19:14

Vidiš koliko malo treba da se pokaže pravo lice. :mrgreen: Samo malo više zabaciti i Mr 'Frogling' se upecao. :mrgreen:

Da ne spominjem ponovno famozni Pariz i tepih, ali sramota je od tebe, kao Rafatarda, da ne znaš sa koliko je godina osvojio prvi GS. :mrgreen: To samo potvrđuje da ti je znanje o tenisu šupljo ko đevđir. :mrgreen: I to se radi o Nadalu, kakve bi tek gluposti izjavljivao da je riječ o 'plački' ili 'prevarantu', vjerovatno slične onima o tepihu kao sporoj podlozi. :mrgreen:

Kao što rekoh jednom ranije, ti služiš samo za zaHebavanja, nikako za diskusije, pogotovo ne ozbiljne. :mrgreen:

Profesionalnitenis.com

M4kaveli
Kontakt:

Post Postao/la M4kaveli » 11 jun 2013, 19:22

Nemam ja nista protiv Nadala i naravno da mislim kako je jedan od najboljih tenisera ( logicno ), ali on igra ( protiv boljih igraca, pogotovo onih u top5 ) defanzivan tenis.
Pa on kad igra protiv Djokovica uvijek je u podredjenom polozaju, Novak je taj koji diktira tempo i koji skoro cijeli mec napada, vuce bolje i ljepse poteze, dosta jace i preciznije udara lopticu. Jednostavno covjek igra ljepsi tenis.
Bar ja a mislim i vecina ovdje vise voli gledati ofanzivnu igru od starta.
Ja kad vidim Nadala kako mekano udara lopticu ( u odnosu na Djokovica ili Federera ) pomislim kako jace Dzumhur moze udariti. :mrgreen:
Naravno nije sve u snazi udarca, ali se vidi da on nema tu moc kao ova dvojica.
Jos kad protiv Djokovica pocne nekakve spinove i pritom mu loptica ide metar iznad mreze a Novak samo ceka i voleje mu puca. :lol:
Naravno ima i on nekih svojih prednosti u odnosu na ostale, ali nije to to.
To mi je kao da je Nadal Chelsea iz prosle sezone a Djokovic Barcelona. Znas da ce biti rasturen, ali desi se da defanzivom i uz greske srbina dobije mec. :mrgreen:
Sir Alex Ferguson: ''Guardiolina Barcelona je najbolji tim koji sam ikad gledao''.

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 11 jun 2013, 19:37

naravno da rafa ne bi imao ovakve rezultate da su podlogr brze kao nekad ali ja mislim da se on moze prilagoditi svemu, ne u toj mjeri kao na ovim podlogama ali ne bi bio kanta sigurno i mislim da bi otkinuo i neki gs mimo rga na bilo kakvim podlogama :)

sto se fh tice mislim da bi bio dosta ucinkovit na svakoj podlozi, pogotovo ovaj fh koji gledamo zadnje dvije godine, dosta dublji,agresivniji sa punooo boljom paralelom ali naravno, rafina igra se ne zasniva samo na fh, to je cinjenica

a upravo zbog dosta pametnije i agresivnije igre u zadnje vrijeme imam se cemu nadat i na wb i na uso ko god se nadje na drugoj strani

m4kaveli
igra onako kako ima rezultate

i tako se desi da defanzivom i greskama protivnika pobjedi djokovica 20 puta i rogera 20 a oni njega 15 i 10 ...(H)
ti to predstavi ko da je obrnuta situacija hahshs

rafini udarci su sve sami ne mlaki, izgledaju tako jer su puni spina.
Jesi se ikad zapitao kako to protivnici i previse puta pogrjese kad im rafa posalje "mlaku" loptu po sredini na t polje?
nisi vjerujem
mora da su dekoncentrisani i da ne igraju svoju igru bas taj dan u mecu sa nadalom a cijeli turnir/godinu igraju...hahahha

ako je ko vise linija pogodio od nadala ( pogotovo djokovic) evo glave
kazes nekakve spinove hahaha pa ti me stvarno zabrinjavas hahah

halalite na duzem i nepreglednijem postu posto sam na mobu

M4kaveli
Kontakt:

Post Postao/la M4kaveli » 11 jun 2013, 20:11

Sve to stoji. Samo sto kad Djokovic dobije Nadala onda ga bas rasturi, vamos tamos, toliko da spanac na pressici pada u nesvijest. :mrgreen:
Dok kod Nadala to ide dosta teze uz defanzivnu igru.
On je vjerovatno i najbolji u tom segmentu u historiji tenisa, ali ja vise volim gledati totalnu ofanzivu.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.