MaGiCa je napisao/la:Federer je jednostavno igrac za brze terene. Samo izuzetan talenat i manjak ozbiljne konkurencije na sljaci su mu doneli rezultate na toj podlozi. On na vrhuncu nije mogao na sljaci sa Nadalom, sto zbog BHa, sto zbog losije baseline igre, generalno gledano.
Medjutim, na travi je apsolutno suveren, jer njegov slice je cudesan, varijacije, mix, squash udarci, voleji....i servis. Na brzoj travi jedan jedini igrac, koji je konkurentan Federeru bi bio Sampras. Pricam o eri grafitnih reketa. Bilo koji drugi igrac, bi od peak Federera bio odveden minimum u TB i tu izdominiran. Na sporoj travi, Federerova oruzja su bolja od Samprasovih. Dakle, obrni-okreni: Federer>Sampras, pa i na dodge travi u Australiji, ako treba.

Apsolutno, ali ne treba zaboraviti da su brze podloge daleko pogodnije iznenađenjima nego spore. Federer bi bio dominantan i na brzoj travi, ali kada igrači poput Krajičeka, Ivaniševića, Raftera i sličnih imaju svoj 'pucački' dan šanse da ispadneš su u najmanju ruku ekvivalentne onima da pobijediš. Samprasova igra na travi mi je izgledala previše superiorno, njegovi slajs servisi, ili drugi servis na T liniju, slajs, ritern na drugi servis, skraćene BH dijagonale itd, sve to mi je izgledalo previše dobro, čak i za Federera. Mislim da bi Roger uspješno razvio svoju S&V igru, ali ne kao Sampras.
Što se Pita na sporoj travi tiče, morao bi se više prilagoditi, ali sa onakvim servisom, forhendom i net igrom i istočnim hvatom gripa, ne sumnjam da bi mogao biti dominantan. Federer je bolji 'all rounder', prilagodljiviji igrač, tehnički kompletniji, sa više varijacija i mogučnošću pobijeđivanja različitim stilovima. On podjednako dobro igra gotovo na svim podlogama, Sampras je bio majstor za jednu ili dvije, ali to što je uradio na te dvije je usavršio do krajnjih granica mogučnosti, a na travi je ipak imao jaču konkurenciju nego Federer. Ja bih se ipak odlučio za Samprasa.
Naumpade mi meč njega i Todd Martina iz Pariza 1998. Sampras je u drugom setu osjetio nevjerovatnu bol u leđima, što mu je najviše uticalo na servis. Više nije mogao generisati toliko snage, pa je morao improvizovati. Servisi mu nisu prelazili preko 155km/h, ali je servirao slajs i bukvalno 'izbacivao' Todda iz terena, a sebi ostavljao otvorenu paralelu da lagano poentira. Uspio je dobiti taj meč, ali je izgubio finale od Rusedskog u 3 seta.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com