Eh evo ovako, posto su se utisci sredili, razmislilo se kako treba i slicno
Strasno sam se bojao ove utakmice, mislio sam da ce nas odmah ugaziti na startu, ali smo odigrali odlicnu utakmicu..
Kup utakmice su cesto utakmice koje prikazu nerealno stanje stvari, ekipe koje su favoriti cesto odigraju losije i puno nervoznije...
Nasi igraci su poginuli na parketu veceras i zato svakom treba cestitati na borbenosti i htijenju koju su pruzili veceras..
Volio bih da utakmicu mogu da pogledam jos jednom radi svog gusta, jer veceras sekunde zalio nisam za porazom, po prvi put nakon toliko godina...
Ono sto treba u startu da bude jasno, ovakve utakmice se dobijaju na jedan od slijedecih nacina :
- prejakom odbranom i angazovanjem svih igraca koji dobiju minute na parketu
- odlicnim procentom suta izvana
- ludom srecom koja te posluzi u odlucujucim momentima, ali to tek dolazi u egal zavrsnici
Prije svega da pohvalim Deju za odlicno vodjenje utakmice, za pravovremene izmjene koje je radio tokom citave utakmice...
Poceli smo nenadano dobro, prizeljkivao sam licno da izvede ovu petorku sa Filipom i Dinom, plus standardni Dzeno, Bozo i Muha. Nakon nervoznog pocetka, i malo forsiranja Dzene, poceli smo da igramo dobro u napadu, otvorilo se Filipu, Batina je pogodio nesto, u odbrani smo igrali zonu citavo vrijeme, da time pokusamo da imamo vise skokova. Prva cetvrtina je bila kao iz snova, igrali smo dobrano iznad svojih granica. Poslije je Vela ubacio Vedrana, i Siroki je poceo povezanije da igra, Pilepic je poceo da pogadja, Stemberger, Grgat u reketu i nasa prednost se istopila. Tada se nasa zona prakticno raspala, i tada sam se bojao da ce da se produzi u nastavku. Fran nam je pogodio onu tesku tricu preko ruke za 10 razlike 3 sekunde do kraja. Mislio sam da smo sve prosuli sto smo odigrali dobro. U drugom poluvremenu smo poceli vrlo fino, agresivno u odbrani, zona je odlicno funkcionirala, ali Bozo je rano zaradio 4. licne greske, i morali smo da igramo sa 4 mala igraca. Tu sam u jednom trenutku pomislio da igramo kao Siroki nekada sa Solom na cetvorci, a onda je Velic odmah uveo Persica da izravna snage. Muha je poceo da igra u drugom poluvremenu, da razigrava suigrace, uspijevala je kombinacija sa Dzenom, poslije sa Acom je bilo par finih akcija, nije se srljalo trazilo se najbolje rjesenje. Blizio se kraj i onda je ipak dosao kvalitet do izrazaja i igranje NLB lige ove godine. Presudio je Stembin kos, prije toga Grgat je dao itekako bitne poene, Muha vratio onom tricom, ali kasno je bilo. Aco masio dva bacanja, Muha jedno, Filip onu tesku tricu promasio i to je bilo to. Ostaje zal sto Dino nije uspio da pogodi ono na kraju da bude jos blize.
Pasalic - Odigrao utakmicu karijere veceras, pogadjao kada je bilo potrebno, vodio ekipu, asistirao. I dalje ima snage za 25 minuta, umori se, ali posto Radic ne moze da igra to na pravom nivou morao je da igra on maltene cijelo vrijeme. Napravio je dva vrlo glupa faula, ne ulazim da li su ili nisu bila, ali nije smio ono da uradi, vec kada se covjek digao. Stalo mu je bilo do trijumfa, iako fizicki je tesko podnosio. Da je imao zamjenu jedno 10 - tak minuta mozda bi i bolje odigrao..
Radic - Ostao sam frapiran kako je covjek pogodio onu tricu, a sa tri metra je znao da masi i tablu cak. Ali i to je dokaz kada se boris, izgaras na terenu, kada ostavljas srce na parketu, da se moze igrati i sa puno boljim protivnikom. Veceras niko nije zasluzio kritike, tako ni on..
Kruslin - Steta sto je brzo usao u probleme sa licnim greskama, vidjelo se da je njegova noc, da ima dan, ali ne dade mu se. Mozda je Dejo trebao malo Muhu rasteretiti i odigrati par napada na Kruslina, ali nije se dalo. Imao je onu vrlo bitnu izgubljenu loptu, ali veceras nema kritika, borio se svim srcem...
Camdzic - Veceras nije bila njegova noc, ali kada sam ga vidio u par navrata kako bodri suigrace sa klupe znao sam koliko je sati. Dejo je odlicno veceras procijenio da Came moze malo pomoci i zato ga je i malo koristio. Pokusao je da odigra nesto na playu, ali nije islo..
Hodzic - Dao veliki doprinos u drugom poluvremenu u odbrani, u napadu nije igrao gotovo nista, ali vidi se napredak u odbrani, sto je najbitnije, puno je bolje igrao nego protiv Borca.
Batina - Ima neki svoj prosjek od 8 - 10 poena citave sezone, bilo da se igra protiv Sirokog, Borca ili Varde...Oscilirao je na pocetku sezone, ali u posljednje vrijeme ovako igra konstantno..Pretezno jedno poluvrijeme igra odlicno, a poslije odigra losije...
Bozo - Igrao je srcano kao i obicno, ali Bozo najbolje djeluje iz drugog plana, kada je treca opcija u napadu. Brzo je napravio dva glupa faula u drugom poluvremenu, iznervirao se bespotrebno, a poslije napravio peti penal u duelu sa Persicem. Iznervirao je sa onim divljanjem kada je bacio loptu u ruke igracima Sirokog, a Bozo kada povuce kontru isto kao da izgubi glavu..Sve u svemu nas itekako bitan igrac, Dejo je pokusao na kraju da napravi mismec izmedju njega i Persica, ali nije uspio...Bozo vrlo slabo igra ledjima, a puno bolje licem prema kosu...
Dzeno - Naklon do poda Dzeki, ti si olicenje borbe i kako treba igrac da se ponasa na parketu u poznim godinama. Grijesis, masis otvorene zicere, ali ne predajes se nikada, i to je to. Sa Grgatom i bolji centri u odbrani tesko izlaze na kraj, a ti si igrao poprilicno dobro u odbrani, par puta majstorski ispred njega si se postavio..
Damjanovic - Vojnik kluba. Covjek koji se bori do zadnje kapi krvi, u drugom poluvremenu je covjek igrao odlicno, branio je vrlo dobro, mada se vidi da mu fali treninga, jakih utakmica, Spralja ga je u par navrata lagano prosao..Ali je zato pogodio 2+1, pa opet isto to samo sto je masio bacanje poslije...Bacanja je lose sutirao, ali nema veze, veceras to nije bilo bitno...
Ostali nisu igrali...
Necu da pricam da li je bio faul Boze na Persicu, Grgata na Dzeni, kada je Pilepic nenamjerno udario Camdzica (situacija kada je Bejli udario igraca Igokee i dobio iskljucujucu), koraci Batine kada je Ramljak skinuo loptu, kada je neko od nasih izasao na aut liniji kod naseg kosa, pa poslije primili tricu, ili Cametovo zabijanje u kontri 3 na 1...To je u ovom trenutku za mene nebitno...
Ni o tome da je Bosni falio Zimic (da zamijeni Acu i Dzenu), ni o tome da je Siroki strasno tesku utakmicu imao sinoc, da je Spralja igrao pod blokadom...
Sve greske koje su napravili veceras uradili su ih u namjeri da se dobije utakmica, i zato niko ne smije da im nista prigovori..
Momci su po prvi put dobili aplauze veceras na Pecari, sto je znak da su se trudili i ginuli za dres...
P.S. Samo ostaje zal sto nisam otisao u Siroki danas i jucer, a citav dan je lomljenje bilo, malo zbog temperature malo zbog straha od velikog poraza....Hvala navijacu Sirokog sto se zrtvovao jucer i sto sam dobijao fresh update svaki minut(prepoznat ce se, a ja to cijenim)...Jutro ce da bude lijepo
I naravno umalo da zaboravim cestitke navijacima Sirokog na trijumfu veceras i fer i sportskoj utakmici!!