maximusdecimus je napisao/la:admin je napisao/la:
svaki sport ima donekle različita tehnička pravila unutar evropskih asocijacija, pa nije princip za svakog isti.
ali može u ekipnim sportovima zabraniti da ekipe u kadetskim i juniorskim takmičenjima u svojim redovima imaju strane igrače. Tako mladi neće imati izbora nego da npr. sa 15 godina sele u Zagreb ili da igraju za juniorske reprezentacije BiH, a ostaju živjeti sa roditeljima u svom gradu. Mislim da je to čak i poštenije prema svim mladim igračima, jer ovako u velikoj mjeri bacamo novac koji se ulaže u organizaciju omladinskih takmičenja na neku djecu koja brane boje drugih država, dok neka naša djeca ostaju uskraćena.
Žalimo se kako nemamo para, a nije nam skupo da untar svojih omladinskih takmičenja plaćamo poligone za vježbanje stranih reprezentativaca?
Eto ja dodoh jedan 100% efikasan primjer, na stručnjacima za sportsku politiku je da smisle druge. valjda su zato oni u Olimpijskom komitetu, a ne ja.
Olimpijski komitet BiH ne može donijeti ovakvu zabranu,ako si na njih mislio.Jedino ovaj međunarodni to može u teoriji(što oni naravno nikad ne bi uradili), u praksi teško, jer Hrvati iz BiH(velika većina) imaju državljanstvo i putovnicu, pa se ne vode kao stranci u Hrvatskoj.jedini način je da i ostali klubovi pocnu proizvoditi talente poput KK Široki, pa da se nekako nadoknadi gubitak tih igrača. Široki svake godine izbaci 2,3 talenta koji osvajaju za Hrvatsku medalje, a Bosna,Sloboda,Čelik i svi ostali klubovi ne mogu izbaciti 2 igrača koji će donijeti plasman u A diviziju.e sad ti meni reci u čemu je razlika između Širokog i Sarajeva? zašto ovi izbacuju konstantno kvalitetne igrace iz svojih omladinskih pogona, a Bosna ne?
Nisi u pravu.
Tačno je da ne može Olimpijski komitet BiH, ali ako uzimaš košarkaške klubove za primjer, to može uraditi Košarkaški savez BiH (ja sam i napisao OK i savezi). Naravno, Olimpijski komitet BiH može i mora lobirati da se ovo uradi, napominjati, predlagati, medijski gurati...
Svaki košarkaški savez u Evropi, sam određuje pravila svoje lige i svaki, ALI BAŠ SVAKI osim našeg ta pravila postavlja tako da bi zaštitio svoju domaću košarku i budućnost reprezentacije. Na primjer, Košarkaški savez BiH donio je odluku na u jednoj seniorskoj ekipi ne može biti više od 3 (broj se stalno mijenja) stranca, ali da se Srbijanci i Hrvati ne smatraju strancima. To je izuzetak bez presedana. Što se to dvije susjedne države ne bi smatrale strancima, osim ako ne želimo da unaprjeđujemo njihovu košarku i umjesto pravila koje služi da otvori prostor domaćim košakašima, otvaramo prostor polovnjacima iz Hrvatske i Srbije.
To je pravilo donešeno direktno na štetu domaće košarke i to je jako dobro poznato svakome ko se bavi košarkom, samo što se svi prave ludi.
Inače, priča o pasošima ti ne pije vode, jer postoji nešto što se zove "košarkaško državljanstvo" i ne može biti dvojno, niti ima neke veze sa pasošima.
Zaista ne vidim razlog kojim bi se HKK Širokom otvorila mogućnost da koristi bh. ligu kao poligon za razvoj hrvatske košarkaške reprezentacije. S druge strane, savršeno mi je jasno da Široki to želi, čak i to da neki momci srcem biraju Hrvatsku, isl. Nek biraju, oni biraju sebi, a KSBiH bira sebi. Oni rade što misle da je najbolje za njih, a KSBiH bi trebao da radi ono što je najbolje za bh. reprezentaciju. Mi nismo Hrvatska, mi bi valjda trebali štititi svoje interese, a ne interese Hrvatske ili nekoga ko bira Hrvatsku.