Hajde da kazemo da smo ove utakmice Lige nacija pa i baraza iskoristili za stvaranje novog tima za sljedece kvalifikacije. Nek nam barem to bude utjesna, realno do kvalifikacija imamo jos tri utakmice i mozda jos poneku prijateljsku i sasvim mi je ok da do tad trazimo idealnih 11, odnosno 22-23 reprezentativca. Ali kad pocnu kvalifikacije mi jednostavno moramo odrediti kostur od 11-15 standardnih igraca i da to bude tim koji ce uigravati i kroz sljedece kvalifikacije, jer realno niko nam ne garantuje da cemo se plasirati na SP, a ako uspijemo dobro i jeste.
Rotacije su uredu ali kad pogedam samo koliko smo stopera zadnjih 5-6 utakmica promjenili, onda shvatis da to ni Guardiola ne bi uigrao: Bico, Sunjic, Zuka, Mihojevic, Kovacevic, Sanicanin, Ahmethodzic i Hadzikadunic...
Koliko god Papeta kritikovali, on je imao onu svoju od 13-14 igraca i recenica da se u repku tesko ulazi ali i jos teze ispada, iz ove perspektive zlata vrijedi. Ako mi se to svidjelo kod Papeta, kod Cire mi se svidjela kaklulacija kad je u grupi sa Spanijom, Belgijom i Turskom na startu kvalifikacija hladno ispadlio: 6 bodova protiv Armenije, 6 protiv Estonije, to je vec 12 bodova, potuci se za pobjedu s Belgijom i Turskom kuci i to je 18 bodova, s jos ponekim bodom ako otkinemo, sigurni smo u barazu. I tako je i bilo.
Hocu da kazem da nam je na startu kvalifikacija najbitnije orijentisati se na manje reprezentacije gdje MORAMO uzimati sve bodove, a u ostalim dati sve od sebe i sta bude. A ako pogledamo zadnja tri ciklusa, bas smo na malim ili prosjecnim reprezentacijama gubili kvalifikacije EP 2020: Armenija, Finska) SP 2018 Kipar. EP 2016 (Kipar, Izrael).
Mentalitet nam je i sada isti, uzmes bod Italiji i Holandiji, izgubis od Sjeverne Irske, mlatnes Austrijiu, izgubis od Finske i sve tako...Super za zalaganje protiv velikih i neka tih bodova, svaki ce u kvalifikacijama biti zlata vrijedan ali moramo ozbiljno shvatiti ove za koje mislimo da su mali.