Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 140

Asteriks
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 05 feb 2022, 16:40

Beduin je napisao/la:
05 feb 2022, 15:29
Na koliko kilometara se radi prvi veliki servis u Audi Q5 (2017-2018 godiste)?
Svi benzinci za dato godiste Q5 imaju pogonski lanac koji nema preciziran interval vec se mijenja kad podje zveckanje i ne cekati da prosvira. Najbolje rjesenje je kontrola. Moze se cuti na 250k, nekad cak i ranije a moze izbiti i preko ove kilometraze.

Sto se dizela Q5 tice, kod nekih je zupcasti remen dok kod nekih lanac. To ces najbolje provjeriti u servisu po kodu motora (DEUA, DETB itd.). Remen se mijenja na cca 210k (pozeljno 10k prije za nase uvijete) i to ti je otp interval velikog servisa. Mijenjas kais, spanere, rolere, vodenu itd.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 05 feb 2022, 16:49

Asteriks je napisao/la:
05 feb 2022, 16:40
Beduin je napisao/la:
05 feb 2022, 15:29
Na koliko kilometara se radi prvi veliki servis u Audi Q5 (2017-2018 godiste)?
Svi benzinci za dato godiste Q5 imaju pogonski lanac koji nema preciziran interval vec se mijenja kad podje zveckanje i ne cekati da prosvira. Najbolje rjesenje je kontrola. Moze se cuti na 250k, nekad cak i ranije a moze izbiti i preko ove kilometraze.

Sto se dizela Q5 tice, kod nekih je zupcasti remen dok kod nekih lanac. To ces najbolje provjeriti u servisu po kodu motora (DEUA, DETB itd.). Remen se mijenja na cca 210k (pozeljno 10k prije za nase uvijete) i to ti je otp interval velikog servisa. Mijenjas kais, spanere, rolere, vodenu itd.
Zaboravio sam reci da je dizel u pitanju, ovi 2.0 motori (s-tronic mjenjac), mislim da je u njih zupcasti. Znaci najbolje oko 200k mijenjati.
A pitam jer ganjam sebi da uzmem takav Q5, ne preko 100.000 km da je presao, pa na vrijeme da znam. Tako da bih onda trebao biti rahat neko vrijeme sa velikim servisom, kad je vec tako kako si mi i ti potvrdio.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

Klare

Post Postao/la Klare » 06 feb 2022, 11:08

reds je napisao/la:
04 feb 2022, 23:30
Jedno pitanje za stručna lica. :)

Na Golfu 4 povremeno zablokira desni prednji točak (bukvalno na koju desetinku) i zatim se upali lampica za ABS. Zamijenjene pločice na diskovima (bile u lošem stanju), ali se opet dešava.

Zna li neko šta bi moglo biti?
senzor za ABS vjerovatno. mislim da je jeftina zamjena.

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 06 feb 2022, 18:49

Kakva je procedura kad se zelim zamjeniti sa nekim za vozilo ,oba auta su registrirana?
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 06 feb 2022, 19:09

Trebalo bi kao i za bilo kakvu kupnju vozila.
Kupoprodajni ti tako i on, polise se povlace, doplatis za novo vozilo a staru izvrsis povrat. Ako je ista Opcina ide lakse.
Mia San Mia

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 08 feb 2022, 09:30

slika

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 18 feb 2022, 22:20

Asteriks je napisao/la:
08 feb 2022, 09:30
Druže, treba mi stručna pomoć. :D

Šta misliš o ovome Mondeu ? Skoro sam naveo da tražim 2007-8 godinu, gledao sam ih par komada po Sarajevu ali ništa posebno. Sad mi se ovaj javio, ali ima kaže neki problem sa crijevima pa nabijaju pritisak ?!

https://www.olx.ba/artikal/46896055/for ... gkghUbwlTI

Kaže glava motora je uredna, konta da nije na bloku oštećenje.
Ma to će najvjerovatnije biti dihtung ali eto.
Zadnja izmjena: Derdiyok, dana/u 18 feb 2022, 22:36, ukupno mijenjano 1 put.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 18 feb 2022, 22:34

Pa samo njegov zamajac i vel servis su debelo preko 2000 KM. Postoji razlog zašto se ovaj auto sa toliko novih dijelova koje je naveo prodaje za tako malu cifru.

Crijevo je crijevo, sa njim ne možeš imati neki aman zaman problem. Nešto drugo uzrokuje te probleme u crijevima. Vjer su mu i u ovlaštenom rekli rješaji se ovoga pošto-zašto.

Pogledaj samo šta traži u zamjenu i sve če ti biti jasno.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 18 feb 2022, 22:43

Centre forward je napisao/la:
18 feb 2022, 22:34
Pa samo njegov zamajac i vel servis su debelo preko 2000 KM. Postoji razlog zašto se ovaj auto sa toliko novih dijelova koje je naveo prodaje za tako malu cifru.

Crijevo je crijevo, sa njim ne možeš imati neki aman zaman problem. Nešto drugo uzrokuje te probleme u crijevima. Vjer su mu i u ovlaštenom rekli rješaji se ovoga pošto-zašto.

Pogledaj samo šta traži u zamjenu i sve če ti biti jasno.
Evo prepiska
Pozdrav, vidio sam objavu u Ford grupi pa bi mogao ponuditi Ford Mondea MK4 1.8 TDCI 10.2009 Titanium full oprema ispod svake moguće cijene ali nedostatak je što se javlja pritisak u crijevima, da napomenem da se potpuno normalno vozi sa takvim stanjem već duže i odlično se ponaša.
Glava je uredna, pali, radi, ne diže temperaturu sve uredno što se tog tiče, nema ni ulja u rashladnoj boci, kontam sa nije na bloku neko oštećenje. U najgorem slučaju motor je novi oko 700KM a opet može se možda i jeftinije popraviti ko zna ljude koji rade oko toga. Na autu je dosta toga odrađeno, zamajac sa ugradnjom 1000KM, mali veliki servis tek urađeni, nove gume, akumulator itd

Opremu ima rijetkost je pronaći
iskreno najviše ga prodajem jer mi je veliko auto

Odličan je na putu, startan, stabilan, ekonomičan

Al velik je u gradu
Samo sam Focuse vozio do sada pa uzeo i njega da probamIstih sam iskustava dosta prošao i znam sve, ja svoj obraz ne bi prljao zbog par stotina maraka i onda neko da ispašta kasnije, znam da je nekima čudno vidjeti u oglasu da piše takav problem al koliko auta ima takvo stanje i ljudi uopšte ne pominju. Ja sam evo upravo iz Bl došao kući u Teslić(100km) bez ikakvih problema i vozim ga svaki dan, što ti kažeš lađa na cesti i siguran sam da može ovako još desetine hiljada kilometara prijeći ako se normalno vozi

Razmisli slobodno, auto je tu, dostupan za probu, pregled bilo šta

Ja ne žurim, svejedno ako ga ne prodam kada budem imao vremena riješiću problem nekako
U Sarajevu sam u zadnjih par dana pogledao tri Mondea 2007 godina, tanko sve. Jedan čak traži i 11.000 :rol:

Ostao mi je još jedan u Bugojnu, ali čovjek u inostranstvu pa dok se vrati za par dana, i jedan u Novom Travniku 2.0 plin.

Tačno kad god čovjek traži određeno auto slabo ih ima, a čim uzmeš onda se na cesti pojavi ih milion :rol:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 18 feb 2022, 23:33

Vidi, ti si zapeo za Mondea , samo njega vidiš i samo njega hoćeš. :mrgreen:

Poštujem to, jer je kod mene bila ista siuacija za FF MK2 facelift.

Ne košta te puno da odeš da pogledaš auto sa nekim majstorom. Bode mi oči
U najgorem slučaju motor je novi oko 700KM
kada budem imao vremena riješiću problem nekako
Ovo drugo mi je posebno zanimljivo. Zvuči mi kao da je bio kod 10 majstora i da nijedan nije detektovao problem i da se nijedan nije usudio da otvara motor. Iskreno, to je i velika odgovornost. Moderni CR dizeli su jako komplikovane mašine.

Kad nabaviš Forda napravićemo sebi poseban podforum i žaliti se jedan drugom da kompletan mali servis košta k'o za Jaguara. :mrgreen:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 feb 2022, 15:09

Cijena malog servisa za Mondeo cetvrte generacije 1.6 tdci te 2.0 tdci je od 250 do 290 KM u ovlastenom. Kolicina motornog ulja za prvi motor je oko 4 litra dok za 2.0 negdje blizu 6l.

Ovdje racunam ulje i filter ulja, preporucene od strane proizvodjaca, te ostale potrebne filtere.

Za 1.8 tdci nemam sigurnu info ali je negdje u ovom regionu. Ova kubikaza ima skuplje dizne ali generalno, to su provjerena robusna izdanja, konstrukcijski fenomenalno stelovani.

Veliki servis za pomenute motore Mondea kosta oko 850 KM (ovlasteni Sarajevo)- set zupcastog te vodena pumpa. Naravno da ce kao i kod svakog drugog proizvodjaca ta cijena ici u nebesa kada se radi neki vanredni zahvat. Interval velikog servisa je na cca 200k. Znamo da su servisi papreni ali i tamo se nude neke akcije, plus ako uspijes pogoditi privatno kod nekog radnika pomenutog servisa moze proci jeftinije itd. Msm ovih 850 kod ovlastenih je neka normalna cijena za vozila ove klase.

Zamajac traje po 200k pa i vise.

Moze on objasnjavat do zore ali pritisak u crijevima je jedan od signala da se blizi vakat generalke.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 26 feb 2022, 21:29

Asteriks je napisao/la:
19 feb 2022, 15:09
Slabo stanje po Sarajevu što se tiče Mondea. Odoh sutra do Travnika da pogledam ovaj 2.0 plin
Zeza ga nešta klapna gasa, kaže mijenjao je i sad treba da se samo došteluje. Da njemu nije otišao cilindar možda :roll:

Najgore to što je drugi grad u pitanju, ne možeš ništa pregledati bez dizalice. Ima li neko na forumu iz Travnika da zna možda ko je u pitanju ?!
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 feb 2022, 11:27

Derdiyok je napisao/la:
26 feb 2022, 21:29
Asteriks je napisao/la:
19 feb 2022, 15:09
Slabo stanje po Sarajevu što se tiče Mondea. Odoh sutra do Travnika da pogledam ovaj 2.0 plin
Zeza ga nešta klapna gasa, kaže mijenjao je i sad treba da se samo došteluje. Da njemu nije otišao cilindar možda :roll:

Najgore to što je drugi grad u pitanju, ne možeš ništa pregledati bez dizalice. Ima li neko na forumu iz Travnika da zna možda ko je u pitanju ?!
To je Mazdin atmosferski motor, ima lanac, odlicno rasterecen a zadnji problem je rijesen jos u drugoj generaciji.

Glede stelovanja ne znam sta bi ti rekao, nakon zamjene klapne i pravilne ugradnje trebalo bi sve biti ok.

Sto se plina tice, uzet ce ti malo ks snage motora te zivotni vijek ventila skratiti ali nista strasno, bitno da je profesionalno instaliran.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 27 feb 2022, 15:03

Kontam ako je Klapna u pitanju nije to problem odraditi majstoru, iako on kaže da je samo to u pitanju. Predomislio sam se, odustao sam od njega. Tebi hvala na infu, kao i uvijek :salut:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 01 mar 2022, 13:00

Ja sam jucer uzeo novog Arteona, iako sam ganjao Q5. Dobru cijenu sam dobio u Nipexu, a 2022. godiste.
Iznenadio sam se udobnoscu, nakon Golf 7. 😁
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 01 mar 2022, 13:51

Kako sa Q5 na Arteona ? Kakve veze oni imaju sem zajedničke motorizacije ? :mrgreen:

Sve posle Golfa djeluje udobno, mada ni Arteon nije "pravljen" za udobnost. Više je prilagodjen oštrijoj i dinamičnijoj vožnji. Al' OK, ja sam se par puta provozao u Arteonu prve generacije, možda su sad na ovom nešto i uradili po tom pitanju.

Kako god, mrak auto, da se navozaš i obavezno Petrol ako si planir'o duže da ti bude. :D
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 01 mar 2022, 15:01

Udobnost i VW isključuju jedno drugo.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 01 mar 2022, 15:14

Beduin je napisao/la:
01 mar 2022, 13:00
Ja sam jucer uzeo novog Arteona, iako sam ganjao Q5. Dobru cijenu sam dobio u Nipexu, a 2022. godiste.
Kakav je Arteon ? Ja ganjam nekog 2019o godište. Pa me zanima iz prve ruke iskustva sa Arteonom. :D

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 01 mar 2022, 15:21

Arteon s vana je meni jedan od najljepsih automobila tog segmenta, pogotovo u onoj zlatno-zutoj varijanti, ali je unutra meh. Kao i svaki VW.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 01 mar 2022, 15:32

jasmin10 je napisao/la:
01 mar 2022, 15:14
Beduin je napisao/la:
01 mar 2022, 13:00
Kakav je Arteon ? Ja ganjam nekog 2019o godište. Pa me zanima iz prve ruke iskustva sa Arteonom. :D
Passat na streoidima , slično kao što su pokušali sa Phaetonom prije . Problem mu je što ljudi kad već daju toliko para radije će uzeti Audi , plus Škoda Superb muje otela dosta kupaca ...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: BaiMai, Bing [Bot] i 11 gostiju.