Rekonstrukcija stadiona u BiH

nide
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la nide » 08 mar 2017, 23:05

Znam ja to da savez nije dužan da donira klubove, ali mi smo nažalost takva zemlja sa katastrofalnom administracijom koja tjera svakoga ko želi imalo dobro našoj zemlji. Tako da savez kao takvo tijelo treba da izdvoji neka sredstva kako bi ako ništa ove manje klubove pomogao da ne gledamo vise ovakve utakmice kao ova današnja. A od ovih velikih pod navodnim znacima velikih kao sto su Sarajevo, Široki, Zrinjski, Željo. Od njih se može tražiti da sami financiraju to, ali ovi manji klubovi to ni za 20 god. neće biti u stanju sami da financiraju takav jedan projekat.

isx
Kontakt:

Post Postao/la isx » 08 mar 2017, 23:15

Signore je napisao/la:
nide je napisao/la:Savez bi trebao da financira svake godine jedan stadion za mijenjanje travnate podloge. Tako će za 10 godina kompletna liga imati travu kakva pripada na fudbalske stadione u suprotnom mi nećemo za 10 godina imati ni jedan uređen stadion sa finom travnatom podlogom.
Samo sto travnjak ne moze trajati deset godina, tj. za deset godina ce biti isti kao i danas. I Savez nije duzan nikome nista donirati. Savez je savez, organizacija, vise tijelo, a ne donator. Savez treba odrediti pravila i tko ih ne zadovoljava leti iz lige. Za to sluzi Savez, a ne da pomaze odabrane pojedince.
Ne moze biti kao danas. Danas je ledina bez drenaže. A nakon 10 godina bi samo trebalo travu remontovati.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 08 mar 2017, 23:26

Ako nece biti u stanju onda pustis da ligu igra netko tko ce biti u stanju. Upravo zbog tih popustanja pojedincima i jest ovako. Ako jedna Mladost ucini cudo u par godina zasto bi se onda popustilo Radniku recimo. Ako npr. u Bihacu kazu da ne mogu napravit infrastrukturu za PL, onda i u Visokom mogu reci 'ej mi imamo za infrastrukturu, de nam pomozite da sastavimo tim, mi smo mali, sami nikad necemo sastavit tim za PL'. Savez nije duzan nikome dati nista. Klub je duzan imati tim i infrastrukturu, a ako ce Savez davati za infrastrukturu onda moze i za igracki kadar.

Kad klubovi Savezu doprinesu par milijuna godisnje onda ce se ti klubovi moci nadati da ce dobiti tih par milijuna kroz nagradni fond. Kad reprezentacija donese par milijuna onda tih par milijuna ode na reprezentaciju, jer ga je ona donijela, a ne klubovi i liga. Moras doprinositi da bi bio nagradjen. UEFA daje sjajne nagrade, ali te pare im ne padaju s neba, te pare dobiju od natjecanja, tj. od klubova koji igraju to natjecanje. Kad Zeljo odigra pretkolo on UEFA-i donese pare i za to biva nagradjen. A kad Zeljo odigra kolo u PL on Savezu donese kiki riki i za to ne biva nagradjen. Ne mozes raditi u firmi, ne donositi joj zaradu i nadati se placi. Jasno da jasnije ne moze biti.

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 08 mar 2017, 23:29

Umjetnu travu na glavni teren.
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

tale07
Kontakt:

Re: RE: Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la tale07 » 08 mar 2017, 23:50

Vijadukt je napisao/la:Umjetnu travu na glavni teren.
100% ako ne mozes imati pristoja teren ima brate plastika.

Sent from my MI 4W using Tapatalk

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 09 mar 2017, 00:01

I plastiku treba odrzavat, ali mi ostavlja neki dojam da bi s ovim nasim vremenskim (ne)prilikama bilo lakse. U Engleskoj stalno pada kisa, tereni im perfektni, al njihov travnjak dobije veci proracun nego nas sampion. Dobra drenaza bi bila nuzna da se ne stvaraju lokve i barem smo od blata spaseni.

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 09 mar 2017, 00:08

Plastiku moze odrzavati clan kantonalne lige. Shvatite da nasim klubovima ne pada na pamet odrzavati terene (mislim na obicnu livadu sa djetelinom, kamilicom itd). Tereni kao sto je B.P su naucna fantastika.
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 09 mar 2017, 00:09

Nije to samo zamjeniti travnjak, vrhunske travnjake je tesko i odrzavati , evo kod nas da to grad ne placa, klub ne bi nikad mogao naci jos 160 hiljada maraka za odrzavanje travnjaka koliko kosta odrzavanje.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

nide
Kontakt:

Post Postao/la nide » 09 mar 2017, 00:11

Signore ti si u pravu 100% i ja to znam da je tako i tako je u normalnim zemljama. Ali kod nas je zastupljen interes pojedinca. Svako gleda sebe u svakoj sveri pa tako i u sportu. Uzmimo Slobodu kao jako dobar primjer. Možemo imati različita mišljenja ali dok je Husić bijo u Slobodi dešavala su se super stvari. Ekipa se vrati iz 2 lige i sljedeću godinu igra Eurokup. Sada kada su ga otjerali igrat će ligu za prvaka ako ovako ostane. Sljedeće godine će biti liga za opstanak i prizivanje u pomoć da opet neko ih vadi iz govana pa će opet isto napraviti. Nije to samo problem Slobode to je problem cijelog društva. Mladost je to mogla jer nije se imalo čime okoristiti pojedinac. Tu je čovjek uložio svoj kapital i napravio rezultat na svakom planu. Tu su mnogi ljubomorni i umjesto da tako nešto podržimo i da budemo ponosni na takve ljude mi im zavidimo i siguran sam da lešinari kruže i oko mladosti i čekaju svoju šansu da dođu do sobstvenih interesa. Usput da dodam i ovo da iako igramo na oranicama bukvalno rečeno ova liga proizvede po kojeg reprezentativca. Ako bi savez pomogao malo sada kada je najpotrebnije popravio bi se kvalitet lige i bilo bi vise materijala za repku sto direktno donosi Nazad uloženu u infrastrukturu. Kada sam rekao da savez pravi travnate površine klubovima nisam mislio da ih on financira 100% sam, već da dadne jednu inekciju koja će biti pokretač takvim projektima.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 09 mar 2017, 00:20

Ma Savez i da zeli uloziti pare nema od kud. Dobili su te neke milijune od SP, a pola tih para je otislo reprezentativcima, dio je otisao na troskove u Brazilu i s dijelom se financira reprezentacija poslije Brazila. Mozda je tu bilo i dugova koji su se zatvorili. Kada se obezbjedio Brazil ovdje se pisalo kao da ce Savez napraviti Wembley u Zenici, a meni i jos par forumasa se smijalo kad smo pisali da Savez nece dati marke i da su to samo pusti snovi.

Nama moze samo drzava pomoci, mada i drzava ima ozbiljnijih problema. I ako ce pomoci onda nek pomogne amaterske klubove na nacin da im se donira teren i svlacionice. Sve sto iziskuje gradnju tribina, pogotovo velikih tribina je nepotrebno. Tribine donose profit i ako zelis profit onda ih sam sebi pravi.

I sad gledam izvjestaj iz Bijeljine. OK, teren je ocajan, ali lokve po terenu? Taj teren nema ni drenazu. I ajde, u neku ruku smo navikli na to, ali me sokirao semafor. Jel moguce da im je semafor zamro vec? Dobar dio ne radi. Jel moguce da su kupili semafor za dvoransku upotrebu i postavili ga vani :shock: Ne mogu vjerovati.

nide
Kontakt:

Post Postao/la nide » 09 mar 2017, 00:38

https://www.google.de/search?q=ifk+norr ... Vx1zIGCFyM:

Ovo je stadion ifk Norrköping u Švedskoj koji su bili prvaci prošle sezone. Igraju na plastičnoj travi i to održavanje nije nimalo jeftino. Mora se nasipati, zaljevati da ta plastika ne gori na vrućini itd. Kada su igrali kvalifikacije lige šampiona morali su da skinu ovu travu i postave pravu jer ova plastična nije uslovna za takvu vrstu takmičenja. Vidjeli smo kako Krupa održava umjetnu travu u utakmici protiv Želje gdje lopta skače kad je šutneš ko da si na najgoroj livadi. Nemožeš da sastaviš tri dodavanja uz normalno primanje lopte. I kada smo kod semafora u Bijeljini dolazimo opet do ovoga gore navedeno, sobstveni interes pojedinca. Uzmi ono najjeftinije i ostalo u džep. :plac: žalosno da žalosnije nemože da bude.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 09 mar 2017, 00:45

Sumnjam da je itko uzeo u dzep pare od semafora u Bijeljini. Pare je donirao Rakitic, a posao je odradio Krstajic kojem para sigurno ne treba. Mislim da je tu problem neznanje. Trazilo se nesto sto ce izgledati lijepo, ali ocito da nije funkcionalno.

nide
Kontakt:

Post Postao/la nide » 09 mar 2017, 01:15

Ovdje se vidi kvalitet umjetne trave kada se održava onako kako i treba. Mi smo još nažalost daleko od toga bas zato sto nemamo znanja o nekim stvarima i uz to ne tražimo nauku. Interesuje me koliko su edukovani ljudi koji održavaju zelene površine na stadionima u BiH. Koliko su pročitali literature koliko znaju o pH vrijednostima zemljišta i šta se može koristiti od preparata kako nebi nanijeli štetu zelenoj površini Itd. Ako uzmemo primjer Grbavice vidimo i kada je lijepo vrijeme da kada se uputi lopta po zemlji da ta lopta skakuće umjesto da se kotrlja. Pošto ima sistem navodnjavanja neznam dali se pred samu utakmicu teren natopi vodom kao i za vrijeme odmora na poluvremenu kako bi igra bila tečnije i brža. Ovo važi za sve klubove ali sam uzeo primjer Grbavice zato što volim Želju ali kao što sam rekao ovo važi za sve klubove u ligi.

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 09 mar 2017, 01:23

Odrazavanje se svodi na sisanje. Kakva hemija, kakvi bakraci. Uoatalom cemu i to kad imas obicnu livadu sa 101 vrstom rastinja.

Rijetko koji klub odradi cepovanje.

nide
Kontakt:

Post Postao/la nide » 09 mar 2017, 01:37

pa tu si upravu da rastinja ima ali to je zbog nedostatka znanja kako se rijesiti toga. Posto sam vidio slike kada Siroki nasipa svoj teren kako bi to izgledalo bolje razumio sam da tu nema razuma i da smo jos uvijek sa poznavanjem materije u 70-tim eventualno pocetkom 80-tih.
To je ludnica traziti krovove na tribinama i reflektore. Podloga za igru je preduslov da fudbal kao takav postene atraktivan u pravom smislu rijeci i da pocnu tu ulagati ozbiljni sponzori.

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 09 mar 2017, 01:43

Sve mi je bilo jasno kad sam u Bremenu vidio celicnu konstrukciju na kojoj su namontirane svjetiljke da bi ubrzale rast trave. Sta dalje da pricam. Kod nas ne mogu osisati travu pored stative. Nebriga, neznanje, nedostatak novca ...

Zato bih da imamo plastiku, pa i najlosiju, i da gledamo koliko toliko kvalitetniji nogomet.

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 09 mar 2017, 01:46

nide je napisao/la:

pa tu si upravu da rastinja ima ali to je zbog nedostatka znanja kako se rijesiti toga. Posto sam vidio slike kada Siroki nasipa svoj teren kako bi to izgledalo bolje razumio sam da tu nema razuma i da smo jos uvijek sa poznavanjem materije u 70-tim eventualno pocetkom 80-tih.
To je ludnica traziti krovove na tribinama i reflektore. Podloga za igru je preduslov da fudbal kao takav postene atraktivan u pravom smislu rijeci i da pocnu tu ulagati ozbiljni sponzori.
objasnjeno
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

nide
Kontakt:

Post Postao/la nide » 09 mar 2017, 02:00

:kafa: nadam se da ce forumasi staviti koju sliku sa Grbavice sutra da vidimo kako to sada sve izgleda
sada idem da napravim paradu kao kasiljas u najbolje doba hehehhe :zzz:

JaskoBiH
Kontakt:

Post Postao/la JaskoBiH » 09 mar 2017, 09:12

FrancescoTotti je napisao/la:
nide je napisao/la:

objasnjeno
Kod nas bi Sa ovakvom masinom radio Tomo Vinkovic haha

Konzerva
Kontakt:

Post Postao/la Konzerva » 09 mar 2017, 11:02

Hoce li se neko nasaliti i postirat koju sliku Istocne tribine da vidimo dokle se stiglo, evo 4 ili 5 dana nema slika?
"Ali, kad dođeš u Zenicu, ne da ti se ne igra, više ti se ni ne živi" : ivica osim za jutarnje novine

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.