Hrasno15 je napisao/la: ↑03 sep 2025, 07:55
Virtu4l je napisao/la: ↑03 sep 2025, 07:13
Lokomotifa je napisao/la: ↑02 sep 2025, 22:49
Što se tiče ideologije znam dobro šta je Željo i šta je njegova pozadina, ali masa radničkih klubova po Evropi je privatizirana i neki od njih pod vlasništvom jednog čovjeka savršeno funkcioniraju. Zamislite da je npr. PSG vikao "nikom te ne damo", pa ni ovim Kataranima nek se 50 prosječnih Parižana pitaju i odlučuju o svemu, pa u tom slučaju PSG ne bi bio prvak Evrope nego bi sada bio francuski drugoligaš. Isto važi i za pola engleske i italijanske lige. O tome se radi, moramo sami odlučiti za šta smo.
Uozbilji se, praviš poređenja sa ozbiljnim državama koje imaju savršene zakone o sportu.
Bez zakona o sportu, koji će omogućiti privatizaciju sportskih klubova, koji su sada udruženja građana, niko nikada neće ovdje uložiti ozbiljne pare u sport, pogotovo ne u klubove koji imaju svoju imovinu, jer je skoro nemoguće definisati ko raspolaže tom imovinom. Onog trenutka kada se usvoji zakon, tada se može očekivati da neko ulaže u sport u BiH, ali isto tako, taj koji uloži novac postaje i vlasnik imovine kojom taj klub raspolaže
Čisto da se zna, da će se ovaj novi Zakon (ako se usvoji) primjenjivati i bit će važeći sve dok se ne usvoji Zakon na višem niovu vlasti, nakon čega će se morati prilagoditi istom.
Tako u Nacrtu piše:

- mi ovo, valjda nećemo biti, a mislim da zbog nivoa takmičenja i nećemo moći?!

- ovo bi trebali biti, valjda? Ako jesmo (ili ćemo se preustrojiti u ovo što se traži od nas Zakonom), onda će se klub morati preurediti u privredno društvo, koje posluje pod potpuno drugim uslovima od udruženja, samim time, moraju biti jasno definisane kategorije zemljišta, vlasništva, jasna struktura itd.

To donosi i veće dažbine prema državi, ali i sigurnost za ulaganje, jer si zaštićeniji kao vlasnik, te će se moći jasnije pratiti tok novca zbog svih stvari koje moraš, kao privredno društvo, ispunjavati.
Nadalje, privredna društva su d.o.o., d.d. itd.
Ono što je značajno, jeste da su ovo značajne karakteristike privrednog društva, ali i razlike u odnosu na udruženja:
Privredno društvo je samostalno pravno lice, odvojeno od svojih osnivača. To znači da može sticati imovinu, preuzimati obaveze, tužiti i biti tuženo u svoje ime.
Osim toga, društvo ima svoj kapital i imovinu kojom je odgovorno za svoje obaveze, a ne imovinom osnivača (osim kod neograničene odgovornosti - što se definiše međusobnim sporazumom ili u samom Statutu). I ono što je najbitnije, glavni cilj privrednog društva je ostvarivanje profita.
Što se tiče zaštite potencijalnog ulagača, treba pročitati član 296. u kojem se govori u uloženom i zaštiti kapitala, zatim članove
Član 327. i Član 328. jamče članu pravo na uvid u poslovne knjige i dokumente, kao i pravo na dio dobiti i član 330. pravo na glasanje u Skupštinu društva, ukoliko je riječ o d.o.o.
Da ne idem u detalje, da ne razyebavam temu, ako se usvoji ovaj Zakon, po sili istog, mi bismo trebali preurediti se u neki od modela koji su Zakonom omogućeni, naravno, ako smo profesionalni klub.