parangal je napisao/la:leorey je napisao/la:Sto se tice uprave, ja sam misljenja da su oni veliki "lopovi" i da su uz to jos nesposobni. Sumnja se da su mnoge pare prali preko agencija u Brazilu, dovedeno je puno anonimnih igraca iz Brazila cija je kvaliteta u najmanju ruku upitna. Jos od Laporte mi nemamo normalnu upravu koja ce stati iza kluba. Slucaj poreza Neymara, Messija, Mascherana i ostalih se vuce po 5-6 godina i to do sada samo kod nas. Niko nije stao iza igraca. Pa pogledajte samo izjave sportskih direktora u ove 3-4 godine. Pa onda dolazak stopera- nakon 5 godina su uspjeli ubosti sa Umtitijem. Jedva cekam izbore nove i novu upravu.
Takodjer, pustite smijesna pisanja Klixa i ostalih nerelevantnih medija da Barcelona prodaje 5 igraca da otplati MSN i slicne naslove koji proizilaze iz Marce jer nemaju o cemu vise pisati. Barcelona nece propasti, jer je vodi dionicarsko drustvo, nema jednog vlasnika. Ukljucite malo logiku, Neymaru je plata 30 miliona eura- ali sta mislite koliko on donese novaca godisnje klubu? U najgorem slucaju dvostruko vise! Sve je to ekonomija. Ne dovodis nekog ako ga ne mozes platiti- ne dajes im pare ako nemas. Znaci imamo ih. Kako i ne bi imali s obzirom da smo takav brend i ispred nas su mozda samo Machester United i Real Madrid u tom pogledu.
Medjutim, pustite se smijesnih zavjera, treba se okrenuti nogometu, mi smo Barcelona i to trebamo pokazati na terenu. Svi igraci u ovom klubu su svjetske klase koji su donijeli mnostvo titula. Isti su igraci kao prije 2 sezone kad smo osvojili tripletu, plus sto smo sada pojacani sirinom. Znaci ne treba biti izgovora. Ove sezone je najvise rotirao i umora isto tako ne bi trebalo biti.
Evo ja uključio tu hebenu logiuku i o na kaže ovako:
Neymar------Transfer 100 miliona (da ne cepidlačimo).....4 godine u klubu 15+15+15+30 (ovo 15 sam lupio jer ne znam raniju platu izvinjavam se)
Zaključak.......Neymar Barsinu kasu za 4 godine duži za cirka 180 miliona......da li joj je doneo 360? ne znam.....ali ne verujem
Inijesta Transfer 0 ......plata 6-7-8 pa neka bude 8 prosek kroz celu karijeru
Zaključak......Inijesta za celu karijeru duži Barsu 80-ak miliona.....ako se slažeš?
Xavija, Pikea, Busa i ostalu "decu" ne pominjem.......Naravno ne pominjem ni Mesija ali se da lako izračunati da je i njegova celokupna zarada u karijeri ne prelazi Neymarov trošak za samo 4 godine.......da li Neymar donosi finansijski više klubu godišnje od Mesija? Ne znam.....ali ne verujem iskreno.
To je neka moja logika.....možda je i pogrešna ali meni ne deluje tako.......
Postujem tvoje misljenje, ali si otisao daleko u ekonomiju , tako da mi ne mozemo dati tacan odgovor jer ni predsjednik kluba to sam ne zna. Knjigovodstvo u takvom klubu tj firmi vodi vise osoba
Ali Neymar koliko god da je kostao, sigurno se isplatio jos u prvoj godini jer je marketinski najjaci igrac na svijetu- jaci i od Ronalda trenutno! Iza Messija i Ronalda sigurno u zadnje 3 godine najjaci PR. Iniesta je druga stvar, ni priblizno marketinski jak igrac kao Neymar. Legenda jeste. Bolji jeste. Zaduzio Barcu vise jeste. Ali jaci brend NIJE. Niti ce ikada biti.
Medjutim ovdje nije rijec samo o Neymaru, toliko toga Barca zaradi od dresova, suvenira i cega sve ne. Ako si bio na Nou Campu u njihovom oficijalnom shopu mogao si vidjeti strahovito visoke cijene za neke bezveze stvari. Npr futrola za mob, obicna, pamucna je bila 9 eura i to 2010 godine! Da ti ne pricam koliko je donji dio trenerke i ostalo. Hocu da kazem da je sve to biznis, jedna velika firma koja SIGURNO ne posluje u minusu i nije u dubiozi. Jer da je tako bili bi u rangu Hull City-a. A ne najjaci po svemu.
Da ne govorim o strahovitim ugovorima s Nikeom i ostalim sponzorima. Bonuse od UEFE i ostalih organizacija samo za ucesce necu ni spominjat, pa onda ulaznice , godisnje, sezonske, pa onda turneje po Americi i gdje sve ne. Sve se to masno naplati.
Svi se cude zasto je npr United toliko platio Pogbu, medjutim dosta njih ne zna da je Pogba vec vratio novac Unitedu. Znaci mozda igracki toliko ne vrijedi- ALI njima vrijedi i oni su ga platili jer su znali da ce im donijeti duplo vise novca. Ne gleda se tu samo kakav si igrac. Pogba je npr u zadnje 2 godine bio medijski najvise eksponiran igrac. Zato je i placen toliko para.