FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

zeljocity
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la zeljocity » 15 jan 2012, 17:10

Tarik Hodžić: Zamalo su me uhapsili zbog dobre zarade

Na prvom treningu sam, kao i brojni vršnjaci, morao lagati godište

Hodžić: Ostvario sam svoj dječački san POL (Foto: B. Nizić) Hodžić: Ostvario sam svoj dječački san POL (Foto: B. Nizić)

Primjer našeg bivšeg nogometaša Tarika Hodžića, danas uspješnog ugostitelja, potvrđuje činjenicu da su Turci nacija koja nikada ne zaboravlja uspješne sportiste. Dvije i po decenije nakon što je okačio kopačke o klin, u Istanbulu se još pamte njegovi sjajni nastupi i golovi u dresu Galatasaraja.

Slika i skandiranje

Bivši napadač nosio je početkom osamdesetih godina dres legendarnog kluba i postao prva klasična devetka "Crveno-žutih" te ljubimac navijača. U sezoni 1983/1984. bio je najbolji strijelac sa 16 golova. Brojke za historiju.

Šlag je uslijedio prije nekoliko dana. Popularnom Taretu nedavno je dodijeljeno prestižno priznanje za najboljeg golgetera stranca u dresu slavnog Galatasaraja. Svečano uručivanje ovog priznanja nekadašnjem nogometašu slavnog turskog kluba desilo se u utorak prije početka meča između Galatasaraja i Istanbula BB pred 40.000 gledalaca na Turk telekom areni u Istanbulu.

- Ostvario sam svoj dječački san. To je za mene najsretniji trenutak u životu i najveće priznanje. Ne znam šta bi mi bilo draže od ovog priznanja. Kada sam izašao pred 40.000 ljudi, možda prvi put u životu nisam znao šta da radim. Sve je to bilo veoma emotivno. Kada sam vidio sliku na stadionu na jednom ogromnom balonu, rekao sam u sebi: "Vidi šta je ovo, vidi, majko moja, šta se dešava."

Na platnu su se potom počeli prikazivati moji golovi. Nakon što sam preuzeo nagradu, uslijedio je aplauz, a potom je cijeli stadion skandirao moje ime i prezime. Kako sam u dobroj kondiciji, bez problema sam otrčao počasni krug - kaže Tarik Hodžić.

Prve nogometne korake napravio je u Željezničaru, gdje je počeo trenirati kao sedmogodišnjak.

- Kuća mojih roditelja bila je nedaleko od stadiona Grbavica tako da je Željo bio normalan izbor. To je klub za koji me vežu veoma lijepe uspomene. Na prvom treningu sam, kao i brojni vršnjaci, morao lagati godište. Prošao sam kompletan omladinski pogon Željezničara, a potom sam, kao brojni mladi nogometaši, posuđen Famosu iz Hrasnice da bih stekao rutinu. Ostao bih tamo da nisam dokazao da sam igrač za Želju. Nakon odlične sezone, vratio sam se u Dolinu ćupova kao zvijezda - prisjeća se Tarik.

U to vrijeme Želju je trenirao Milan Ribar, koji je, kako kaže Hodžić, od svih nogometaša tražio da igraju jak, muški nogomet.

Turski predsjednici

- Želio je da se tučem i udaram, ali to nije bio moj stil. Ja sam bio znalac i volio sam laganu igru i zabijanje golova. Posebno mi je drago što sam u karijeri u dresu Želje uspio dati gol pred 100.000 gledalaca na legendarnoj Marakani u Brazilu. Kada mi je isticao ugovor 1975. godine, rekao sam da ga ne želim produžiti i nastavio sam karijeru u ljubljanskoj Olimpiji - nastavlja Hodžić.

Nogomet je igrao iz ljubavi, ali je u jednom trenutku shvatio da se od toga ne može živjeti i stigao je poziv iz belgijskog Liježa.

- Taman sam se vratio s odsluženja vojnog roka. Nisam imao ni za taksija s autobuske stanice. Tražio sam angažman. Nakon nekoliko dana, stigla je više nego unosna ponuda iz Belgije. Ljudi iz Liježa su mi nudili hrpu para, tada nevjerovatnih 300.000 njemačkih maraka. Kada sam donio pare da položim na račun u banku, pitali su me odakle mi novac. Ubrzo se pojavila milicija sa plavom maricom i ispitivala porijeklo novca. Nakon što sam im pokazao ugovor, pustili su me bez problema - prisjeća se bivši nogometaš, koji je u Liježu igrao zajedno s Edhemom Šljivom i Sejom Sušićem.

Nakon Liježa, uslijedio je odlazak u Galatasaraj, gdje je igrao tri sezone, a nakon što je završio aktivno igranje, vratio se u rodno Sarajevo i posvetio se svojoj drugoj velikoj ljubavi - ugostiteljstvu.

- Nekako je u vrijeme kada sam okačio kopačke o klin daidža moje supruge Vasvije prodavao radnju na Baščaršiji i kupio sam je mada nisam znao hoću li se baviti ugostiteljstvom. Željeli smo da ostane u porodici. Dokazao sam da imam talent i za taj posao. I danas s dosta uspjeha, uz pomoć svojih najbližih, vodim ugostiteljski objekt "Galatasaray", u kojem se redovno okupljaju strani diplomati, sportisti i političari. Svi vole moj roštilj i specijalitete. Tri turska predsjednika dolazila su u "Galatasaray" - ponosan je Tare.

U sretnom je i skladnom braku s Vasvijom, s kojom ima kćerke Šejlu i Lejlu.

- Sa suprugom me je upoznao njen brat Fuad Ahmetašević, koji je bio moj najbolji prijatelj. Družili smo se intenzivno i počeo sam dolaziti kod njih kući, a brak je bio normalan slijed događaja. I danas se lijepo slažemo i pomažemo - kaže Hodžić.

Prijateljstvo s Fatihom Terimom

Navijači posebno pamte njegov debi u dresu "Lavova" protiv najvećeg rivala Fenerbahčea, kada su u Kupu pobijedili sa 2:0, a jedan gol dao je upravo Hodžić. Tada je u timu nastupala legenda turskog nogometa Fatih Terim, koji trenutno vodi ekipu Galate, a koji je, inače, Tarikov veliki prijatelj.

- Teško je riječima opisati Terimovu popularnost. On je više od trenera i legende. Veliki smo prijatelji već dugi niz godina i ni udaljenost nam ne predstavlja problem. On je, nakon što mi je uručeno priznanje, rekao za turske televizije da je u Galatasaraju igrao veliki broj nogometaša, ali da niko nije bio karakter kao ja - kaže Hodžić.

Svakog jutra kod Ajana

Tarikove kćerke Šejla i Lejla su udate, a on je nedavno prvi put postao djed i kaže da mu je to jedan od najbitnijih trenutaka u životu.

- Lejla i zet Memo Haljevac mnogo su me obradovali. Svakog jutra odem do svog Ajana. Provedem nekoliko sati s njim. Već je dobio trenirku Galatasaraja. Nadam se da ću imati još mnogo unuka. Zetovi dobro slušaju. Memo je dobar, prava umjetnička duša, još samo da počne navijati za pravi klub, odnosno za Želju - u šali kaže Tarik.

Zdravko mi je kao brat

Tarik je nedavno od Galatasaraja dobio i ulogu skauta za cijelu našu regiju, čime su čelnici kluba još jednom potvrdili koliko ga poštuju.

- To je za mene novi izazov. Nadam se da ću naći talente koji će jednog dana nositi crveno-žuti dres. Polako se raspitujem za neke buduće zvijezde. Imam i veliku pomoć ljudine iz Hercegovine, mog Zdravka Marića. On je za mene kao brat, čovjek koji me nikada nije iznevjerio. Za njega je riječ svetinja, što je u BiH sada prava rijetkost. On nije poput većine nogometnih menadžera u našoj zemlji - kaže Tarik.
Zeljo je beton i to armirani beton.
Who is your čampion??
Domination of blue nation.

gollum
Kontakt:

Post Postao/la gollum » 15 jan 2012, 17:13

Ma nije se dogovorio, ova slika je od prije 7 dana, to je bio samo odgovor da Bekrić jest bio na pripremama Tobola, a za dalje...sve je moguće :)
Seks je užitak, a gol je ekstaza.

"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 15 jan 2012, 17:21

Uskoro Fan Shop :D
DRUG NEBI TI PUNCA

DANDY
Kontakt:

...?

Post Postao/la DANDY » 15 jan 2012, 17:37

Šta ima fan shop...ima godina Buki viče uskoro.

boccaccio
Kontakt:

Post Postao/la boccaccio » 15 jan 2012, 17:38

Dosadno je :mrgreen: ,bas je dosadno...jedna od najdosadnijih pauza.A iskreno meni i najdrazih pauza jer ovako treba da bude u stabilnom klubu.Niko nas ne drma,ne trese,cak smo i mi lijeni pa ne lupamo previse gluposti o mnogim igracima,nema puno mahalanja,jer jednostavno,nista se posebno i ne desava :mrgreen: ...Cak ni novine ne mogu da smisle nista ekskluzivno,neku patku,provalu,o kojoj bi mi ovde mogli vaziti do iznemoglosti.
Osjeti se taj mir,pa cak nas ni ovo o Bekricu nije mnogo zatalasalo.Svi,cini mi se imamo osjecaj kako je mala mogucnost da se desi njegov povratak,pa smo ono zrelo oprezni,mada svi potajno prizeljkujemo da nam klub priredi bar jedno pravo pojacanje....
I nasi ljudi u klubu kao i vjerovatno svi mi misle da nije potrebno neko pretjerano ulaganje u ekipu ove zime.Da imamo ekipu koja je dovoljna da budemo kvalitetom u vrhu ove lige.Ipak iako ova zima bude mirna,ocekujem onda da se zatalasaju stvari u ljeto pred evropu...ako vec kao klub zelimo daljnji napredak u evropi,onda su ljudi u klubu svjesni da ova ekipa u evropi nece moci bas pretjerani pomak napraviti,osim sto mozda imamo za godinu dana iskusniju ekipu.Bila bi potrebna pojacanja,neki malo jaci kvalitet u igrackom smislu.Ali polako...to je u domenu predvidjanja.Ima 15 kola da se odigra,prilicno smo uigrani kao ekipa,jer nema ili nece biti puno promjena i to je velika prednost u odnosu na konkurente.Sarajevo i Borac su ili ce promijeniti prilican broj igraca,necu da ulazim da li ce biti kvalitetniji ili ne,pokazace vrijeme i Zrinjski i Olimpic su tu,pogotovo ovi prvi jer imaju odlican raspored,a najopasniji Siroki ne talasa puno kao ni mi.Prvo kolo ce bas biti zanimljivo pred punom Grbavicom...mnogo toga ce reci...dosadno je,bas bas :mrgreen:
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !

o sole mio
Kontakt:

Re: ...?

Post Postao/la o sole mio » 15 jan 2012, 18:03

DANDY je napisao/la:Šta ima fan shop...ima godina Buki viče uskoro.

Pa tvoj guzni haver, sta ce drugo reci...

@bagrcavi
Klocu napisi i izvor...

Bianconeri1988
Kontakt:

Post Postao/la Bianconeri1988 » 15 jan 2012, 18:06

Sole mio, bez vrijeđanja!
Ž '21!
Senza Fachetti niente scudetti, con Gasperini e Ranieri torni dove eri!
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

barbarez
Kontakt:

Post Postao/la barbarez » 15 jan 2012, 18:12

Ja se iskreno nadam da nasi krecu ka jednom ozbiljnijem cilju,a to je plasman u grupnu fazu nekog euro takmicenja.Slazem se sa boccacciom,da za nasu ligu mozda i nije potrebno srljati sa nekim pojacanjima,ali...
Smatram da kvalitetne igrace treba zadrzati jos 2 godine,dovesti jos par dobrih igraca i jednostavno uigravati ekipu.Ne prodavati po svaku cijenu,cim dodje bolja ponuda.Nemamo mi sta ocekivati,ako svake godine prodamo jednog ili dva igraca i dobvodimo nove,samo se vrtimo u krug.Znam da je tesko ,u nasem fudbalu ostvariti ovo,ali je to jedini nacin .Nije lako Amaru ostvariti to,jer znamo kako plitkio razmisljaju nasi igraci,ali kada bi se zacrtao jedan ozbiljan plan i projekat,onda svakako ne bi bilo nemoguce.Napravio bi se rezultat,uzele bi se pare,prodali bi se igraci za puno vecu lovu.Ja zelim vidjeti takvog Zelju i nadam se da Amar to moze ostvariti.Ako postoji mogucnos dovesti Bekrica,zadrzati Zebu i Smajketa,oko njih graditi ekipu,i onda je uigravati.Tako da kad dodje opet neki Makabi ili Hapoel,da ne izgledamo ko rastimana banda,nego kao ozbiljna ekipa.Ne moze se ekipa tako lako uigrati,kada se svake sezone mijenja igracki kadar pa makar to bila i 2 ili 3 igraca.
VOLIM TE ZELJO

Dževad Hamzić, Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Safet Alibašić, Adnan Manko, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Adnan Kešmer, Ejub Mehmedović, Ermin Jusufović, Nizam Čančar i Beniz Kadrić,selektor Mirza Hrustemovic.PONOS DRZAVE

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 15 jan 2012, 18:13

Završava se papirologija, prostor na sjevernoj tribini tako da bi se otvaranje tog famoznog fan shopa trebalo desiti prije utakmice sa Širokim.

@o sole mio
smiri se, idi zigu nešto ;)
DRUG NEBI TI PUNCA

zeljo1
Kontakt:

Post Postao/la zeljo1 » 15 jan 2012, 18:25

bagrcavi je napisao/la:Završava se papirologija, prostor na sjevernoj tribini tako da bi se otvaranje tog famoznog fan shopa trebalo desiti prije utakmice sa Širokim.

@o sole mio
još se jug organizuje kako je bog zapovjedio i sve ce biti na svom mjestu :D
sampioni:1946,1972,1998,2001,2002,2010,2012,2013
kup:2000,2001,2003,2011,2012
super kup:1998,2000,2001

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 15 jan 2012, 18:28

zeljo1 je napisao/la:
bagrcavi je napisao/la:Završava se papirologija, prostor na sjevernoj tribini tako da bi se otvaranje tog famoznog fan shopa trebalo desiti prije utakmice sa Širokim.

@o sole mio
još se jug organizuje kako je bog zapovjedio i sve ce biti na svom mjestu :D
biće drugačije neke stvari na početku polusezone ;)
DRUG NEBI TI PUNCA

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 15 jan 2012, 19:04

http://www.****/sport/fudbal/7 ... canja.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

nidi
Kontakt:

Post Postao/la nidi » 15 jan 2012, 19:05

imam neku šuhu da će brko iz naftalina izvući neko extra pojačanje

DANDY
Kontakt:

...?

Post Postao/la DANDY » 15 jan 2012, 19:17

@ o sole mio:Ih nemoj da ja počnem pisati ko je sa kim guzni haver....

ChWilla
Kontakt:

Post Postao/la ChWilla » 15 jan 2012, 19:21

za ovu ligu nama ne treba niko, realno. ali za pomak u evropi itekako treba. bitno je da nam nigdje izrazito ne škripi i da nikoga ne moramo dovoditi da bi nešto pokrpili.

ako upadne neko pravo pojačanje, upadne, ako ne, nije problem makar za sad. bekrić iza zebe bi stvarno bio fantazija, al' eto vidjećemo hoće li to biti ili neće.

također mislim da vlado zadro uopšte nije bezveze igrač i da bi imao mjesta na desnom krilu. bešlija je i dalje super za ove lige, ali u limitiranoj minutaži. kad njega nije bilo, i zeba i jamak i svraka su pokušavali igrati tu poziciju, ali niko od njih nije bočni igrač i tu su manje više zavaljeni.

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 15 jan 2012, 19:25

Buki je juce bio kod nas na prezentaciji dresova i raspitivao se oko fan shopa, vjerovatno i vama uskoro slijedi otvorenje. ;)
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

Inkognito
Kontakt:

Post Postao/la Inkognito » 15 jan 2012, 19:39

Buki nas blamira bezveze al tja, ništa čudno :roll:

Što se tiče ekipe za Europe činjenica je da nam fale tri kvalitetna igrača da bi se mogli nositi sa prosječnom ekipom iz Europe. Veznjak radilica koji zna lopte, štoper i golman. S tom ekipom bi možda, uz sreću pri izvlačenju, eventualno mogli napraviti nešto u Europi.

Trkački vezni red sa Svrakom, Nijemom, Bekrićem, Smajićem i Zebom na krilima, kvalitetnim štoperom pored Bogičevića i dobrim golmanom bi možda nešto mogli napraviti. Sve pod uslovom da ne prodajemo najbolje igrače, dovodimo kvalitetna pojačanja i onda je svizac zamotao čokoladu :mrgreen:

Teško je ovo izvodljivo **** ali treba se nadati :mrgreen:

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 15 jan 2012, 19:46

Prije 2 godine smo igrali 2 utakmice u Europi, prošle 4, ove je cilj 6. To je najlakše ostvariti ako budemo prvaci, jer ćemo vjerovatno biti povlašteni u žrijebu i dovoljno bi bilo proći tog prvog protivnika da osiguramo još 4 utakmice... To je dovoljno visoko podignuta ljestvica za ovu godinu, bar što se mene tiče...
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

Inkognito
Kontakt:

Post Postao/la Inkognito » 15 jan 2012, 19:50

99% bi bili nositelji u 2 pretkolu LŠ jer se koeficijent računa po principu rejting BiH + zadnjih 5 sezona u Europi. Malo sreće, izvučeš neke debile iz Sj. Irske(nećemo Maltu, Luxemburg da nam ostane doza sreće za 3 pretkolo) :mrgreen: onda naletiš u 3 pretkolu na ekipu tipa Šerifa, sa jakim koeficijentom ali da su prodali kompletnu ekipu, iskreno bih volio neke norvežane, šveđane hu-ha taj tip ribara i hop, grupna faza EL :mrgreen:

Sanjam, moram malo :mrgreen:

ChWilla
Kontakt:

Post Postao/la ChWilla » 15 jan 2012, 19:56

u našoj situaciji je teže izvesti da niko bitan ne ode. a i bitnije, jer se ekipa uigrava zajedno. prošle godine smo doveli zebu, ove sad kvesića, smajića i adilovića koji su prava pojačanja, nekoga ćemo nekako izmisliti i sad na zimu ili na ljetu...ali mnogo je teže da niko bitan ne ode. napredak je evidentan, sad igrači makar idu za dobre pare, dobro je krenulo i sa tim što se produžilo sa zebom, ali za neki pravi proboj u evropi fali još toga.

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: MrkiMedo, Proximic i 50 gostiju.