Rekonstrukcija stadiona u BiH

KONTRASVIH
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la KONTRASVIH » 04 nov 2024, 17:46

AlemC85 je napisao/la:
04 nov 2024, 14:43

Nazalost, lik je ogranicen. Njegova grbavica i sve iznad, se nalazi na jako opasnom terenu koji je pogodan klizistima i samo je pitanje vremena, kada ce da se sve to pokrene.
Lokacija Stadiona je kriminalna jer se radi o terenu koji ulazi u padinski dio kojem ni betonski zidovi nece moci pomoci. Nekad je ondje bilo puno sume ali je to sve iskrceno i pretvoreno u divlja neplanska naselja.

S druge strane, Bilino polje je dimenzija vise za sve Stadione u drzavi, svidjalo se nekome to ili ne. Kao rodjeni, ovo iskreno mislim.
Sta mu je :crazy:
Zadnja izmjena: KONTRASVIH, dana/u 04 nov 2024, 17:46, ukupno mijenjano 1 put.
HEROJI SU IZ ULICE A NE IZ NEREALNOG FILMA

Varg
Kontakt:

Post Postao/la Varg » 04 nov 2024, 17:46

Možemo li pisati o nekim radovima na stadionima

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 04 nov 2024, 17:50

Svrakino, realno baljezgas. Evo ja sam iz Tz, pa ne kazem da se ovdje trebaju igrati utakmice. Jedna i po tribina ima na Tusnju. Evo sjever nek je hajde da kazemo normalan, ali zapad ni blizu. Bukvalno neuslovna tribina za nesto vise, a da ne govorim o citavom stadionu.

Jedino sta je bolje na Tusnju u odnosu na BP su svlacionice, ostalo ni blizu. Eto da kazemo i soba za konferencije u pet deka. Opet kad sve saberes, ni blizu Bilinom nije. Da pricamo o dvoranama, pa uredu, mada se tu puno vise igra u Tz i Sa u odnosu na Zenicu.

Da imamo bar sve stadione uslovne, pa da biramo gdje ce se igrati. Jednom Zenica, jednom Grbavica, Mostar, Konjic itd. Realnost je da nemamo ni blizu. Da se usminkaju svlacionice na BP, top stadion za nas.

Mada razumijem i ove iz Zenice. Nemaju potrebu da dotjeruju stadion, za Celik je vrh. Sto se tice reprezentacije, jbg nek savez to dotjeruje ako hoce na BP bolje uslove. A nesto i ne znam da se neko zalio do proslog okupljanja i reprezentacije Njemacke. Bio je jedan Ronaldo, pa nije sr.ao o stadionu.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 04 nov 2024, 18:18

DamirT je napisao/la:
04 nov 2024, 17:50
Svrakino, realno baljezgas. Evo ja sam iz Tz, pa ne kazem da se ovdje trebaju igrati utakmice. Jedna i po tribina ima na Tusnju. Evo sjever nek je hajde da kazemo normalan, ali zapad ni blizu. Bukvalno neuslovna tribina za nesto vise, a da ne govorim o citavom stadionu.

Jedino sta je bolje na Tusnju u odnosu na BP su svlacionice, ostalo ni blizu. Eto da kazemo i soba za konferencije u pet deka. Opet kad sve saberes, ni blizu Bilinom nije. Da pricamo o dvoranama, pa uredu, mada se tu puno vise igra u Tz i Sa u odnosu na Zenicu.

Da imamo bar sve stadione uslovne, pa da biramo gdje ce se igrati. Jednom Zenica, jednom Grbavica, Mostar, Konjic itd. Realnost je da nemamo ni blizu. Da se usminkaju svlacionice na BP, top stadion za nas.

Mada razumijem i ove iz Zenice. Nemaju potrebu da dotjeruju stadion, za Celik je vrh. Sto se tice reprezentacije, jbg nek savez to dotjeruje ako hoce na BP bolje uslove. A nesto i ne znam da se neko zalio do proslog okupljanja i reprezentacije Njemacke. Bio je jedan Ronaldo, pa nije sr.ao o stadionu.
Dok je takvih kao što si ti Tuzlaka nikad voljena reprezentacija nece igrat u Tuzli
Svaka tebi čast
Ja se tebi divim

Znaš šta bih bilo dobro - da aerodrom Tuzla prebacite u Zenicu

Kad već ne treba igrat voljena reprezentacija u Tuzli po tebi daj te im i aerodrom

Da su ljudi u kompletu
Mora bit udaljenost manja od 100 kilometara od aerodroma do stadiona

Cestovna udaljenost i kilometraža između mjesta Zenica i Tuzla je 144.04 km.

firenca1998
Kontakt:

Post Postao/la firenca1998 » 04 nov 2024, 18:22

144.04 kilometra neki aerodrom da se uradi

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 04 nov 2024, 18:26

KONTRASVIH je napisao/la:
04 nov 2024, 17:46
AlemC85 je napisao/la:

Nazalost, lik je ogranicen. Njegova grbavica i sve iznad, se nalazi na jako opasnom terenu koji je pogodan klizistima i samo je pitanje vremena, kada ce da se sve to pokrene.
Lokacija Stadiona je kriminalna jer se radi o terenu koji ulazi u padinski dio kojem ni betonski zidovi nece moci pomoci. Nekad je ondje bilo puno sume ali je to sve iskrceno i pretvoreno u divlja neplanska naselja.

S druge strane, Bilino polje je dimenzija vise za sve Stadione u drzavi, svidjalo se nekome to ili ne. Kao rodjeni, ovo iskreno mislim.
Kaže da sam ograničen ja

slika

slika

slika

firenca1998
Kontakt:

Post Postao/la firenca1998 » 04 nov 2024, 18:29

Da je nekako aerodrom tu stavit uz cestu. Mini pista haa svrakii

RedBlue
Kontakt:

Post Postao/la RedBlue » 04 nov 2024, 18:32

svrakino1921 je napisao/la:
04 nov 2024, 18:26
AlemC85 je napisao/la:

Kaže da sam ograničen ja

slika

slika

slika
Nece ovo nidje. Jug kad se napravi prilazi jos blize terenu tako da iza mozes potporiti dobro za svaki slucaj i zasaditi zelenilo, nema tu mrdanja.

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 04 nov 2024, 18:41

Švrakino brate...stvarno nisi loš momak..ali druže de budi malo realan...Koji stadion u Tuzli? Ono je promašena investicija i nemoguca misija za Tuzlu..ono nije ni pola stadiona a kamoli stadion... Ti kao da nikad nisi bio na Tušnju i vidio tu izvedbu...a tek oko stadiona bruke...
Bilino Polje je za Tušanj druga dimenzija od tribina do parkinga,prilaza,blizine hotela..znaci svega... Aerodrom je 45 minuta normalne voznje...
Na Bilinom se treba samo nanovo jug i sjever izgradit i to je realna opcija..usminkat malo bojom...promijenit stolice,sredit svlacionice i hajd zdravo...Sve ostalo je nerealno...
12.11.2020 Georgia - N.Macedonia 0:1 (Goran Pandev)

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 04 nov 2024, 19:00

RedBlue je napisao/la:
04 nov 2024, 18:32
Nece ovo nidje. Jug kad se napravi prilazi jos blize terenu tako da iza mozes potporiti dobro za svaki slucaj i zasaditi zelenilo, nema tu mrdanja.
Pa neće nigdje dok ovako stoji.. Al vidjet cemo hoce li krenuti kad krene rušenje i kopanje sadasnje tribine..

KONTRASVIH
Kontakt:

Post Postao/la KONTRASVIH » 04 nov 2024, 19:03

04 nov 2024, 18:26
AlemC85 je napisao/la:

Kaže da sam ograničen ja

slika

slika

slika
Al cuj ovog lokacija stadiona Grbavica kriminalna i da su tu divlja neplanska naselja. Sve jasno kakvi kapaciteti moj svr :rol:

zaostrog
Kontakt:

Post Postao/la zaostrog » 04 nov 2024, 19:52

Pa jeste loše što nema prolaza sa svih strana nego praktično samo sa sjevera.ogromna greška je napravljena jer se dopustila izgradnja one zgrade umjesto plavog zamka. S druge strane se stvari potencijalno mogu srediti uklanjanjem pomoćnog terena.

Svejedno, sve dok zapad ne bude napravljen bezveze je porediti Bilino i Grbavicu. Sa zapadom (jug je nevažan), ima smisla. Ovako, činjenica je da je Bilino najbolji stadion. I sve je to naš zajednički jad, generalno.

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 05 nov 2024, 00:58

04 nov 2024, 19:03
Al cuj ovog lokacija stadiona Grbavica kriminalna i da su tu divlja neplanska naselja. Sve jasno kakvi kapaciteti moj svr :rol:
Pa kad malo bolje pogledas Grbavicu,stadionu se ne moze prici sa svih strana,za razliku od Bilinog oko kojeg možeš napraviti krug tenkom,šleperom i da ne zakacis nigdje i da ne ometas saobracaj 😁 Bilino ima najbolju lokaciju od svih stadiona u BiH
slika

Suvorov
Kontakt:

Post Postao/la Suvorov » 05 nov 2024, 00:59

Da je stadion Grbavica napravljen gdje su ove zgrade, dakle samo 100 metara sjevernije bila bi odlicna lokacija i prilazi sa svih strana, kao i polozaj - na ravnom.
Ovako je jedna tribina zgurana na brdo i na kliziste, a prilazi stadionu su vrlo ograniceni i uski.
Na najstarijim slikama stadiona koje sam uspio naci izgleda da su ove zgrade vec bile izgradjene prije stadiona, tako da je sam stadion napravljen tamo gdje je ostalo prostora. Znaci ne bas planski. Ako zna neko od Zeljinih navijaca malo vise o izgradnji stadiona i izboru lokacije neka napise.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 05 nov 2024, 01:06

Koševo je kao stadion (prilaz, parking, mjesto) super, to što je ruglo od stadiona je posebna priča.

Bilino je idealno kao stadion, bilo bi super da se komplet pokrije.

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 05 nov 2024, 07:50

DamirT je napisao/la:
04 nov 2024, 17:50
Nije uopste pitanje potrebe. Potreba postoji i Celik bi tu uradio svasta nesto, medjutim pitanje je prioriteta. Celiku je srediti svlacionice BP po prioritetima tamo negdje iza ici u Japan na pripreme. A stadion je vrh za onu ligu u kojoj Celik trenutno igra. Problem je sto je stadion vrh i za PL, ali opet ponavljam nije to Celikov problem.
Celik!3,2,2.

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 05 nov 2024, 08:08

rishovski je napisao/la:
05 nov 2024, 00:58
Pa kad malo bolje pogledas Grbavicu,stadionu se ne moze prici sa svih strana,za razliku od Bilinog oko kojeg možeš napraviti krug tenkom,šleperom i da ne zakacis nigdje i da ne ometas saobracaj 😁 Bilino ima najbolju lokaciju od svih stadiona u BiH
slika

Jest
Kad se slika sa hotela

Al tamo iza ona zgradica
Tu ima nakav portir ili šta li je - platiš i gledaš sa stepenica iz one zgradice
Najbolja mjesta za 10 maraka - ove budale placaju po 50 maraka i guraju se u sredinu tribine pod krovom

😭😂🤣😭😭😭😭🤣🤣😂😂

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 05 nov 2024, 08:14

slika

slika

Daleko najbolji - prilazi stadionu i što je najvažnije kapacitet preko 30 000 mjesta

😎

KONTRASVIH
Kontakt:

Post Postao/la KONTRASVIH » 05 nov 2024, 09:41

Suvorov je napisao/la:
05 nov 2024, 00:59
Da je stadion Grbavica napravljen gdje su ove zgrade, dakle samo 100 metara sjevernije bila bi odlicna lokacija i prilazi sa svih strana, kao i polozaj - na ravnom.
Ovako je jedna tribina zgurana na brdo i na kliziste, a prilazi stadionu su vrlo ograniceni i uski.
Na najstarijim slikama stadiona koje sam uspio naci izgleda da su ove zgrade vec bile izgradjene prije stadiona, tako da je sam stadion napravljen tamo gdje je ostalo prostora. Znaci ne bas planski. Ako zna neko od Zeljinih navijaca malo vise o izgradnji stadiona i izboru lokacije neka napise.
Jug kad se spusti prema terenu ostat ce prostora za bolje prilaze, iako ovako to izgleda dobro. Juzna tribina ima poseban prilaz iza istocnog, istok, sjever i zapad takodjer posebne prilaze. A lokacija kao lokacija je perfektna, geografski centar grada Sarajeva iako je to jasno jedna od mana radi nedostatka parkinga i guzve. Ako cemo gledati samo uslove stadiona u smislu prilaza, parkinga i okruzenja, onda je tu gradski stadion na Kosevu ubjedljivo prvi izbor.
Od samog osnivanja 1921. godine Željezničar je uvijek kuburio sa problemom vlastitog igrališta. Nakon vojnog vježbališta Egzercir na Čengić Vili, te prvog igrališta na Pofalićima, sa kojeg su i protjerani 1938. godine, jer su postali ozbiljna konkurencija moćnijim sarajevskim klubovima, Željezničari su odlučili da sagrade vlastiti fudbalski hram, na kojem će se igrati svoje utakmice.
Smješten u sarajevskom naselju Grbavica, „Englez“ (stadion bez atletske staze) je tokom sedam decenija postojanja obnavljan, rekonstruiran i dograđivan nekoliko puta. Prva velika rekonstrukcija, koja je trajala osam godina, počela je 1968. godine, pa je klub sve do 1976. godine, kada je dovršena, svoje utakmice igrao na Koševu. Zanimljivo je da je u sezoni 1971/1972 došao i do prve titule, upravo na Koševu.

Detalj koji je kroz historiju obilježio stadion je i čuvena drvena tribina. Ova tribina nije namjenski pravljena za stadion. Sagrađena je 1892. godine, zahvaljujući tadašnjem ministru finansija Austro-Ugarske Benjaminu Kalaju. Kalaj je bio zaljubljenik u konjičke sportove, pa je naredio otkup zemljišta i izgradnju hipodroma Butmir, čiji je sastavni dio bila i drvena tribina. Sa Butmira je tribina prebačena na Marijin dvor, nakon čega je njen dom, sve dok nije nestala u dimu 1992., bila Grbavica.
Stadion Grbavica je lociran u sarajevskom naselju Grbavica po kojem je i dobio ime. Radovi su počeli 1949. u okviru radne akcije koju su pokrenuli članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar, a završeni su 13. septembra 1953. godine. Grbavica je tada imala samo jednu pravu tribinu, zapadnu koja je prenesena sa stadiona "6. april" sa Marijin-Dvora.

Stadion 6. April na M. Dvoru sa kojeg je prenesena tribina na Grbavicu, danasnja lokacija malo sjevernije od masinske skole
slika

Stadion Grbavica
slika

slika
slika

Prva radna akcija na rekonstrukcija stadiona Grbavica 70tih
slika

slika
slika

04 nov 2024, 18:18

Svrakino :ljepota:
slika

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 05 nov 2024, 13:30

05 nov 2024, 08:08
rishovski je napisao/la:
05 nov 2024, 00:58
slika

Jest
Kad se slika sa hotela

Al tamo iza ona zgradica
Tu ima nakav portir ili šta li je - platiš i gledaš sa stepenica iz one zgradice
Najbolja mjesta za 10 maraka - ove budale placaju po 50 maraka i guraju se u sredinu tribine pod krovom

😭😂🤣😭😭😭😭🤣🤣😂😂

Sa te zgradice tj sa zadnjeg sprata ne vidis golmanov prostor a kamoli da mozes pratit utakmicu normalno...Tu ljudi dođu cisto iz zajebancije i ta zgradica ce se svakako rušit ali i sa njom i bez nje imas normalan prostor i ulaz na jug...Ne moramo gledati s hotela... Koliko god mi favorizovali neke stadione,Bilino ima najbolje prilaze stadionu i najjeftinija opcija za rekonstrukciji i neku ozbiljniju priču sto se tice reprezentacije...Čeliku je i ovaj sad kapacitet previše...do nekih boljih dana!
slika

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.