Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

JayCatwright
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la JayCatwright » 01 nov 2024, 17:43

Ali kako taj neki lik ode par sekundi prije :tokralju:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 01 nov 2024, 17:46

Ovaj desno sto sjedi na klupi :cry:. Uzas jbt.

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 01 nov 2024, 17:53

Marsal je napisao/la:
01 nov 2024, 17:29
MElloo je napisao/la:
01 nov 2024, 14:20
Marsal je napisao/la:
01 nov 2024, 14:12
Ne znam kakvo je stanje u Sarajevu i ostalim gradovima ali u Zenici je i dalje 90% ljudi zaposlenih u privatnim firmama na minimalcu, a ostatak u koverti. Maksimalno se izbjegava ugovor o radu i često se mjesecima pa i godinama radi na ugovor o djelu, a o bolovanju da ne pričam. Evo firma sa kojom sam ja radio, tj radio neke usluge za njih uopšte ne plaća radnike kad su na bolovanju, ljudi dolaze sa temperaturom 40 da ne izgube dnevnicu.

Mi smo sa posla zvali Inspekciju našoj firmi zbog određenih neregularnosti i iz Inspekcije su nazvali našu firmu i ošmekali nas :rol: i onda nas direktori yebavali jedno pola godine za to iako smo 100% upravu.

Al' dobro, Njemačka je šajze, ljudi se vraćaju u kolonama, BiH je oaza poštenja i tako.
Bukvlano nista gore u drzavi nema nego radit za privatnika u nekom manjem mjestu.Plata minimalac, ostalo mozda u koverti mozda ne, bolovanja nema,samo nedjelja neradna etc etc.
Ma ljudi ne znaju šta pričaju jer su zatvoreni u svojim mikro svijetovima gdje sve bajno i odlično pa lupaju gluposti.
U Sarajevu je gora stvar veci im je strah od inspekcije jer jedino ovdje i radi svoj posao u čitavoj državi, i mozda jos u Tuzli tu mislim na grad a ne kanton, jer ovdje je npr. zatvorio mm na stupu koji je godisnje imao milionski obrt u prodaji pite ljudi su tepsije pite imali unaprijed prodane po nekoliko sati tolika je bila navala, i radnice dale kolektivni otkaz krajem aprila i dosao na los glas i morao zatvoriti radnju, u Sarajevu je gore otici na los glas onda od tebe bjeze svi i propadas kao sa pjesmom

sto se tice bolovanja sa doznakama ti ne smije niko odbiti platu znam sve slučajeve od call centara do ostalih privatnih firmi gdje su ljudi normala koristili sve svoje benefite, zadnje tri cetori godine su ljudi postali haos kurceviti u svojim pravima i neka su zato se konzum i ostale prodavnice raspadaju jer nemaju radnika niti ih zele da plate

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 01 nov 2024, 18:41

MElloo je napisao/la:
01 nov 2024, 14:20
Bukvlano nista gore u drzavi nema nego radit za privatnika u nekom manjem mjestu.Plata minimalac, ostalo mozda u koverti mozda ne, bolovanja nema,samo nedjelja neradna etc etc.
Znam ali ja sve i jednu osobu što znam da je radila za takvog privatnika više ne radi, jer su svi samo čekali prvu priliku ili da pređu negdje bolje ili vani. I većinom su to bili studenti poslije završenog faksa, koji su morali prihvatiti bilo šta radi iskustva.

(mladi) ljudi koji ostaju u takvom poslovnom odnosu ne bi pretjerano bolje prošli u Njemačkoj. Zaglavili bi na prvom poslu koji dobiju i gledali kako im inflacija s godinama jede platu.

Kako god, za većinu nije više svakodnevnica da plata kasni par mjeseci i da ljudi šute jer se boje izgubit posao.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 nov 2024, 19:19

Osobi koja nosi najveći teret na finansiranju porodice nije baš lahko reći da će napustiti i u tom slučaju najmanje mjesec dana prekinuti finansiranje. Nekad je mjesec dana puno. Ne krivim one koji iz tih razloga trpe a ima ih dosta, pogotovo onih koji su u nekim kreditima iz egzistencijlanih razloga. Nema svak mogućnost niti šansu da radi u Njemačkoj. Država bi trebala da stane iza takvih ali znamo svi šta je i kakva država. To sve je začarani krug za one koji su u takvoj situaciji. Teško je to kad su ti ko mladiću obećavali i ohrabljivali te u sve i svakakve prilike, i sam si se nadao, da bi odrastao i u tom se uporodičio i skonto da to nije baš tako. Mi svi gledamo iz svog ugla za druge, to ne može bit isto niti će ikad. Šta je rješenje. Ne znam. Motiva kod tih ljudi nikad ne nestaje jer smisao nađu u tome da svoju djecu nauče svojim greškama.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 01 nov 2024, 19:38

sljivo je napisao/la:
01 nov 2024, 19:19
Osobi koja nosi najveći teret na finansiranju porodice nije baš lahko reći da će napustiti i u tom slučaju najmanje mjesec dana prekinuti finansiranje. Nekad je mjesec dana puno. Ne krivim one koji iz tih razloga trpe a ima ih dosta, pogotovo onih koji su u nekim kreditima iz egzistencijlanih razloga. Nema svak mogućnost niti šansu da radi u Njemačkoj. Država bi trebala da stane iza takvih ali znamo svi šta je i kakva država. To sve je začarani krug za one koji su u takvoj situaciji. Teško je to kad su ti ko mladiću obećavali i ohrabljivali te u sve i svakakve prilike, i sam si se nadao, da bi odrastao i u tom se uporodičio i skonto da to nije baš tako. Mi svi gledamo iz svog ugla za druge, to ne može bit isto niti će ikad. Šta je rješenje. Ne znam. Motiva kod tih ljudi nikad ne nestaje jer smisao nađu u tome da svoju djecu nauče svojim greškama.
Pa nisi ni lud da daš otkaz, a nemaš rezervnu opciju. Ja sam radio za tipa 1.5 godinu, zadnjih pola godine dok sam radio za njega, slao upite na razne firme, prijavljivao se na javne konkurse.. Kada sam riješio sebi rezervu - otkaz, otkazni rok malo odradio, ostalo pokrio godišnjim i doviđentos.

Ljudi budu ogorčeni kada ne uspiju naći posao u istom mjestu gdje su rođeni/žive, a ne pada im na pamet da se oprobaju u drugom gradu gdje je potražnja za njihovim zanimanjem veća. To nikako ne mogu da razumijem.
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 01 nov 2024, 20:03

admin je napisao/la:
01 nov 2024, 17:07
Finn je napisao/la:
01 nov 2024, 17:03
Pa ne umanjuje vrijednost humanitarnog rada koliko ja vidim, već ismijava lopova batka koji je pokrao stotine hiljada na donacijama.
Ismijava sistem u kojem se djeca liječe SMS porukama. Što bi bilo otprilike isto kao da ja krenem sa onim linkom iznad ismijavati sistem u kojem se jede ako neko pošalje SMS, a ako nema nafake pa ne pošalje, onda se taj dan ne jede. Niđe veze.

Ima puno boljih načina da se opišu sve rupe našeg sistema, ovaj je baš zlonamjeran, netačan i besmislen.
Admin je uvijek bio sampion u spinovanju, cuj ismijavam bolesne ljude :rol:

Admine moj, da ima normalan sistem, ne bi se lijecilo sms porukama vec bi imao placene operacije od zdravstvenog osiguranja kojeg oboljeli uplacuje. Tako je u Njemackoj, Sloveniji pa i ostaloj Zapadnoj Europi.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 01 nov 2024, 20:18

Njemacka je odlicna kad tek dođes sam iz bosanskog sistema i sirotinje, ali kako prolazi vrijeme i kad steknes porodicu, dobijes djecu, tek tad pomalo uviđaš da ipak nije sve tako bajno kakvim se predstavlja, naravno jos uvijek je dobro, ali ne ide tako glatko. Hoces vrtic? Na guranje. Hoces termin kod doktora? Na guranje. Sve vise privatnih praksi, nece te primiti. Hoces pedijatra? Nema termina, uzmi sta ti se u tom momentu nudi, pa moli Boga da naletis na jednu dobru doktoricu u ordinaciji. Hoces svoju kucu/stan? Kurcina bez zestokog kredita ili vecih primanja. Placaj kiriju i suti. Hoces dobro voce i povrce? Kurcina, kupi plastiku iz lidla ili aldija. Laganih 700 eura za za hranu iz lidla, aldija, kauflanda i edeke u oktobru. :)

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 01 nov 2024, 20:38

Bolje i to neg' da, štajaznam, odeš u hitnu il' na predavanje a tamo te dočeka Sultanija.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 01 nov 2024, 20:40

Netrpeljivost pogoduje oligarhiji. Ista je dugorocno utemeljila politicku nestabilnost, koja je osnovni razlog nedostatka kapitalnih investicija.

Dovoljan je izvjestaj EU Komisije o BiH, kao kljucni analiticki osvrt na cjelokupno stanje nase zemlje.

Tu se jasno vidi da kaskamo u segmentima, koje smo morali unaprijediti minimalno prije 10 godina.

Mentalitet kreiran od strane vladajucih lopova, mahom je usvojen u mahali. Zbog toga ljudi bjeze vani.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 01 nov 2024, 21:07

alemsa je napisao/la:
01 nov 2024, 17:17
Laz, mora te primiti, tipa sad slomis nogu moras u hitnu, primit ce te. Ako ne zaradjujes dovoljno postoji Medicare/medicade gdje drzava pokriva sve tvoje zdrastvene troskove. Ako zaradjujes malo vise od tog (da nisi kvalifikovan za to), postoji healthcare marketplace, gdje ako je osiguranje premium recimo $600 mjesecno, ti ces placati $40-50. Tako da, imate totalnu pogresnu zdrastva u Usa.

Odlično si ovo napisao. Oko zdravstva u Americi se stvorila toliko pogrešna slika da ljudi misle da ćeš zbog najmanje povrede umrijeti ako nemaš para.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 01 nov 2024, 21:17

Virtu4l je napisao/la:
01 nov 2024, 21:07
alemsa je napisao/la:
01 nov 2024, 17:17
Laz, mora te primiti, tipa sad slomis nogu moras u hitnu, primit ce te. Ako ne zaradjujes dovoljno postoji Medicare/medicade gdje drzava pokriva sve tvoje zdrastvene troskove. Ako zaradjujes malo vise od tog (da nisi kvalifikovan za to), postoji healthcare marketplace, gdje ako je osiguranje premium recimo $600 mjesecno, ti ces placati $40-50. Tako da, imate totalnu pogresnu zdrastva u Usa.

Odlično si ovo napisao. Oko zdravstva u Americi se stvorila toliko pogrešna slika da ljudi misle da ćeš zbog najmanje povrede umrijeti ako nemaš para.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/bi ... ja-1430248

pa to je isto kao sto vecina ljudi ovdje vjedva ceka da kod nas popljuje sve zivo, zamisli da je u ovoj vijesti umjesto Sarajeva, Beograd il Zagreb ne bi mogao opstati ovdje i po ostalim društvenim mrežama od komentara kako smo vukojebina i kako su oni mega giga carevi :zzz:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 01 nov 2024, 21:24

TefalTava je napisao/la:
01 nov 2024, 21:17
pa to je isto kao sto vecina ljudi ovdje vjedva ceka da kod nas popljuje sve zivo, zamisli da je u ovoj vijesti umjesto Sarajeva, Beograd il Zagreb ne bi mogao opstati ovdje i po ostalim društvenim mrežama od komentara kako smo vukojebina i kako su oni mega giga carevi :zzz:

Vučić bi na čelu istetovirao WTC i vazio o tome narednih 10 godina.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 01 nov 2024, 21:28

denimb je napisao/la:
01 nov 2024, 21:21
https://www.youtube.com/watch?v=aXsLlOP ... UmmetOzcan

@Tekashi, mora valjati da ga ****...
;(
Zadnja izmjena: Tekashi, dana/u 01 nov 2024, 21:31, ukupno mijenjano 1 put.

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 01 nov 2024, 21:28

Virtu4l je napisao/la:
01 nov 2024, 21:24
TefalTava je napisao/la:
01 nov 2024, 21:17

Vučić bi na čelu istetovirao WTC i vazio o tome narednih 10 godina.
Isto kao za EXPO laze kao da dovodi world expo, a ne sajamski podbrend specijalizovanu izložbu u vezi sporta i zivljenja al je prosuo nepismenom narodu da je to isti onaj EXPO sto je bio u Dubaiju 2020e il sto ce biti 25e u Osaki :mrgreen:

denimb
Kontakt:

Post Postao/la denimb » 01 nov 2024, 21:36

De bjezi ba, nisi ti od te ljubavi ba, imam jos pola flase vina, ne ****, daj nesto dobro

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 01 nov 2024, 21:39

Mirza isti uzivo i na "CD" :salut:

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 01 nov 2024, 21:40

denimb je napisao/la:
01 nov 2024, 21:36
De bjezi ba, nisi ti od te ljubavi ba, imam jos pola flase vina, ne ****, daj nesto dobro
Zasto nisi vani? Toliko restorana i klubova po gradu...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, invincible1921 i 14 gostiju.