Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VensanKasel
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la VensanKasel » 29 okt 2024, 23:33

Asteriks je napisao/la:
29 okt 2024, 21:40
dduJ je napisao/la:
29 okt 2024, 21:29
Povratak u BiH :rol:

Karikatura od države sa cijenama kao u Beču a platama kao u Gruziji. Vrati se onaj ko ima dovoljno keša da živi tu. Tj niko.
Vracaju se nostalgicari, neradnici, pa ljudi koji tesko pronalaze smjestaj nakon sto im je par mjeseci isti pokriven od strane poslodavca. Onda, problemi sa jezikom, prilagodbom i ubrzanim nacinom zivota itd.

Ne treba zaboraviti da vecina ide kao nekvalifikovana radna snaga, birajuci svakakve poslove za koje neki od njih nisu nikako spremni.

Volim svoju BiH srcem cijelim, ali vratiti se (nedo Bog slucaja) je nesto na granici ludila.
Čovjek 10 godina radi , vozi kamion i ti ga proglasio neradnikom i luđakom ?!?!

Najjače što si ti tek otišao , ne znam ima li godina ali već sve znaš :tokralju: , legenda si majke mi :kafa:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 23:40

Jarane pa 80 % foruma je vani vec, o cemu pricamo hahahaha, bukvalno imas postove kad napisu i ja sam od nedavno vani. :rol:

Ja jucer dobih 440 eura za 6 sati rada od kuce, a stari mi penzioner, bivsi borac, za 5 dana ce mu na racun lec 480 KM penzije, radio covjek skoro 40 godina. :tokralju:

Dakle ja sam za malo jace od pola smjene sto sam odradio uzeo njegovu dvomjesecnu penziju. Smijali se obojica bukvalno. :rol:

I onda mene uvjeravaju ljudi da se ovdje nesto urusava i da se ljudi dole vracaju i imaju u Sarajevu platu kao ovdje. :tokralju: :rol:

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 29 okt 2024, 23:42

numanumaye22 je napisao/la:
29 okt 2024, 23:29

10 godina u Sloveniji? Pretpostavljam da imas onda drzavljanstvo te drzave, boli te qita onda, ispalis se kad god hoces ponovo ako ti zaskripi. Ne kontam sto si zivio ko lutalica u kamionu s toliko iskustva, zasto nisi nasao posao od 8 do 16 sa kamionom? Jer ima i takvih poslova. Vrlo lako razvozis hranu za markete i slicno, znam ovdje koji mlate 3.5-4k neto tako sa malo prekovremenih, bukvalno ne napuste svoj grad kamionom, lagano u 4 su na rucku kod zene. Bitno se i snaci i izboriti za sebe, ne ostajati na istom mjestu/poslu. Ne bojati se promjene. Zbog toga se dosta vrati ljudi.
Zena vizu dobila da je vodim sa sobom , da mijenjam posao, ali poslije udesa koji sam imao ne zelim vise voziti. To mi je promijenilo sliku zivota. Zbog toga zelim doci kuci, da sam malo sa svojima, da nadoknadim barem nesto jer puno toga sam propustio. A kad bacim na papir zivot u Slo za dvoje, ili zivot u Bosni, bolje mi je ovdje. Barem mislim tako. A nemam pasos, imam stalne papire pa to planiram ostaviti sebi, ako ne bude ovdje islo, lagano kofer i Njemacka ili gdje god dalje.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 29 okt 2024, 23:47

29 okt 2024, 23:14
admin je napisao/la:
29 okt 2024, 21:15
29 okt 2024, 21:06
Ja mislim da u tu propagandu vise ne vjeruju ni sami SDA botovi, admin izgleda nije odavno prosao pored njemacke ambasade da vidi redove koji su i dalje isti ili i veci nego 2018.

Cuj povratak u BiH :rol:
Redakcija SportSport je oko 20 metara od Njemačke ambasade, prolazim ispred svaki dan jedno 10 puta. A ti?

Odavno nisam vidio neki red, mada mislim da to nije nikakav pokazatelj ničega.

Puno veći pokazatelj su ova upisana/ispisana djeca. Od onog sto ja znam, kod moje djece u zadnje 4 godine 1 dijete otišlo u Njemačku i to isto se vratilo za 3 mjeseca (nešto im se nije dopalo). U istom periodu još dvoje se upisalo nakon sto su se roditelji vratili u BiH (ne znam odakle, mislim da su jedni iz Austrije)
Jedino sto se ljudi vrate je kad odu na najnizi posao, koji na kraju izgube, daju otkaz ili dobiju i ne uspiju pronaci novi a nemaju sredstva za duze i izgube vizu, 90 % takvih je od ovih sto se vrate.

Jarane, nije ti stajala ta prica ni 2020, a pogotovo ne sad. Imas na Tiktoku raja postavlja friske videe, ko da se hljeb djeli ispred ambasade. Cak i po ovom novom sistemu sve zivo popunjeno, ljudi cekaju mjesecima. :rol:

Najveca ekonomija svijeta propada a kod nas se dize, mi inace nismo nikako vezani za njih i recimo propast Njemacke ili Amerike nas niposto ne bi pogodio iako sve zive skoro pare dobijamo upravo iz takvih zemalja. :rol:

Plata mi je preko 60 % veca nego kad sam dosao, a tome nema tako puno, tako da pusti propagandu. Bio sam na par dana dole nedavno, vidio sam cijene hrane, sve najpotrebnije i duplo skuplje a plata 5 puta manja. :tokralju:
O bog te blesavi neyebao , ti baš nisi normalan . Fino ti se napiše da svaki dan gleda u tu yebenu ambasadu , ti njega ubjeđuješ da gleda Tik Tok , da ne vjeruje svojim očima :urnebes:

Moraš shvatiti da ima ljudi koji skontaju da nije sreća para puna vreća , da drugačije razmišljaju u odnosu na tebe , tebi su pare sve i gazio bih preko mrtvih i yebao za njih to smo skontali , mnogima je suprotno .

Činjenica je da je Njemačka prije i poslije korone druga država , to mi kažu svi koji su tamo preko 20 godina . Mislim da oni puno bolje znaju od tebe .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 23:47

nebeskasila je napisao/la:
29 okt 2024, 23:42
29 okt 2024, 23:29

10 godina u Sloveniji? Pretpostavljam da imas onda drzavljanstvo te drzave, boli te qita onda, ispalis se kad god hoces ponovo ako ti zaskripi. Ne kontam sto si zivio ko lutalica u kamionu s toliko iskustva, zasto nisi nasao posao od 8 do 16 sa kamionom? Jer ima i takvih poslova. Vrlo lako razvozis hranu za markete i slicno, znam ovdje koji mlate 3.5-4k neto tako sa malo prekovremenih, bukvalno ne napuste svoj grad kamionom, lagano u 4 su na rucku kod zene. Bitno se i snaci i izboriti za sebe, ne ostajati na istom mjestu/poslu. Ne bojati se promjene. Zbog toga se dosta vrati ljudi.
Zena vizu dobila da je vodim sa sobom , da mijenjam posao, ali poslije udesa koji sam imao ne zelim vise voziti. To mi je promijenilo sliku zivota. Zbog toga zelim doci kuci, da sam malo sa svojima, da nadoknadim barem nesto jer puno toga sam propustio. A kad bacim na papir zivot u Slo za dvoje, ili zivot u Bosni, bolje mi je ovdje. Barem mislim tako. A nemam pasos, imam stalne papire pa to planiram ostaviti sebi, ako ne bude ovdje islo, lagano kofer i Njemacka ili gdje god dalje.
Zasto nemas pasos nakon 10 godina? Slovenski stalni papiri ti nista ne garantuju za Njemacku, Austriju ili drugu EU zemlju. Stalne papire gubis odjavom iz drzave i boravkom 6 mjeseci van nje i moras sve ispocetka, ovo ti je 1000 % provjereno i jako dobro prati datume izlaska. Dok drzavljanstvo jednostavno ne gubis i sa njihovim lako se preselis u Irsku, Njemacku, Dansku, Svicu ili neku EU zemlju kad ti se cefne.

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 29 okt 2024, 23:53

@numanumaye22

Ne gubim brate, imam pravo biti 2 godine van Slo. U te dvije godine moram odluciti da li zelim odjaviti ili se vratiti u slo.
Nemam uslov da dobijem pasos. Godisnje ne smijes biti van slo vise od 52 dana. A ja budem. Ima jos par uslova koje ne ispunjavam tako da bi trebao sad ganjati taj pasos jednu 5 godina da ga dobijem. Kolega se evo bori tri godine jos nije dobio tako da nisam htio ni pokusavati. Sa stalnima barem mogu lakse vizu dobiti ako nista drugo.

Gisada
Kontakt:

Post Postao/la Gisada » 29 okt 2024, 23:56

29 okt 2024, 23:40
Jarane pa 80 % foruma je vani vec, o cemu pricamo hahahaha, bukvalno imas postove kad napisu i ja sam od nedavno vani. :rol:

Ja jucer dobih 440 eura za 6 sati rada od kuce, a stari mi penzioner, bivsi borac, za 5 dana ce mu na racun lec 480 KM penzije, radio covjek skoro 40 godina. :tokralju:

Dakle ja sam za malo jace od pola smjene sto sam odradio uzeo njegovu dvomjesecnu penziju. Smijali se obojica bukvalno. :rol:

I onda mene uvjeravaju ljudi da se ovdje nesto urusava i da se ljudi dole vracaju i imaju u Sarajevu platu kao ovdje. :tokralju: :rol:
Jest tesko svima nama napisat dobili smo milju maraka za jedan radni dan u Bosni. Bla bla bla. Hajde sto nikoga ne zanimaju te gluposti sto pises vec sto ni ti sam sebi ne vjerujes.

Moje misljenje je da se nije sramota vratiti iz Njemacke u Bosnu. Sreca je tamo gdje ti je dusa ostala. A tebi je svakako tamo mogu reci bezveze, nista specijalno, grohnula je Njemacka opasno, malo je prednosti u odnosu na Bosnu, a opet ovamo sve tvoje.

Ti ako ces se hranit puterom i sunkom od eur i 20 centi, onda ok. Ako ces glumit da si sretan, a nisi. Ako ces biti rob ljudima koji bi te zaklali odmah da mogu. Ako ces radit najgore poslove kao neki kmet jer niko drugi to nece da radi.

Jasno je da si popizdio sto si otisao tamo, sramota te se vratiti, sta ce narod reci, stara nasa prica. A to sto ti godine prolaze u kupovanju omeksivaca na akciji, kurrcenju po Bosni u 10 dana sto dodjes, sto ustanes u mrak i vratis se u mrak, sto nemas dva prijatelja tamo kako treba, to nista. :bih:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 23:59

nebeskasila je napisao/la:
29 okt 2024, 23:53
@numanumaye22

Ne gubim brate, imam pravo biti 2 godine van Slo. U te dvije godine moram odluciti da li zelim odjaviti ili se vratiti u slo.
Nemam uslov da dobijem pasos. Godisnje ne smijes biti van slo vise od 52 dana. A ja budem. Ima jos par uslova koje ne ispunjavam tako da bi trebao sad ganjati taj pasos jednu 5 godina da ga dobijem. Kolega se evo bori tri godine jos nije dobio tako da nisam htio ni pokusavati. Sa stalnima barem mogu lakse vizu dobiti ako nista drugo.
Za Sloveniju je onda drugacije, ovdje je 6 mjeseci rok ako se odjavis, gubis.

@VensanKasel imam prijatelje dole koji govore suprotno, bukvalno mi salju slike. Na Tiktoku imas friske videe gdje jedva da se vidi kraj reda. I sam sam godisnje bar jednom u Sarajevu i vidim to licno. Ovo prenose i mediji redovno logicno.

Ovako to izgleda otprilike.

slika

slika

:rol:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 30 okt 2024, 00:16

Novac nije sreca i ne ide se samo zbog toga.

Ides jer smo zatrovana i korumpirana sredina u kojoj je ispolitizirana svakodnevnica.

Zasto moje dijete mora gledati kako se kovertama kupuje godina rada u struci, kako uhljebi napreduju u karijeri i kako su bolnice nivo klaonica.

Ipak priroda i civilizacija sazdani su od ciklusa, pa se nadamo da ce biti bolje, jer gore ne moze.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 okt 2024, 00:31

A tek ona kad izadjes kao iz svoje zemlje ti si izbjeglica i kao puca te nostalgija. :urnebes:

Ja bi to malo ovako objasnio, planeta je okrugla, zemlja, zrak, vatra svugdje ista, granice su imaginarne, ljudski konstrukt koji kaze da je ova nakupina prasine i zemlje BiH a ona tamo hrpa blata je Njemacka. Sve je to isto, zivis i radis gdje je tebi bolje i ljepse, gdje imas normalan zivot i to je to.

Svi glupi sto su otisli na Zapad. Kao mi pametni, kod nas dobri ljudi, sta cu tamo sa budalama kao. A realnost je da smo medju najneobrazovanijim i najmanje inteligentnim narodima, nista nismo uradili sto bi doprinijelo ljudskoj ras, nista zivo nismo izumilii. Da nema tih "budala na Zapadu" balkanci jos vatre ne bi izmislili, i tukli bi kamen od kamen uvjeren sam u to 100 %.

Bar 30-40 % ljudi kod nas zivi u potpunom siromastvu. Da li oni imaju 3 redovna kvalitetna obroka svaki dan?

Postavite uvijek sebi ovo pitanje: koliko stvari morate da se odreknete da bi imali normalna 3 obroka? Koliko ljetovanja ne odete, da bi pojeli i popili normala. Grijete li samo jednu sobu ili citavu kucu jer su drva i pelet poskupili? Koliko puta mjesecno odete u kino, restoran, na neko putovanje od 3-4 dana? Na zimovanje i ljetovanje?

Pa nije zivot samo popit, pojest, spavat, prdit i divit se prirodi. To vecina tek shvati kad odseli od roditelja i ispali se od kuce. :salut:

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 30 okt 2024, 00:46

30 okt 2024, 00:31
Postavite uvijek sebi ovo pitanje: koliko stvari morate da se odreknete da bi imali normalna 3 obroka? Koliko ljetovanja ne odete, da bi pojeli i popili normala. Grijete li samo jednu sobu ili citavu kucu jer su drva i pelet poskupili? Koliko puta mjesecno odete u kino, restoran, na neko putovanje od 3-4 dana? Na zimovanje i ljetovanje?
Fakat nisam znao da ti je ovo bila svakodnevnica dok si živio u Bosni. Nije ni čudo što si toliko ljut i razočaran.
Slažem se s tobom da ko god živi tvoj stari život treba probati negdje drugo izganjati sreću :salut:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 30 okt 2024, 01:06

Jabroni je napisao/la:
30 okt 2024, 00:46
30 okt 2024, 00:31
Fakat nisam znao da ti je ovo bila svakodnevnica dok si živio u Bosni. Nije ni čudo što si toliko ljut i razočaran.
Slažem se s tobom da ko god živi tvoj stari život treba probati negdje drugo izganjati sreću :salut:
Meni sigurno nije, ali vecini ljudi jeste. Da nije, ne bi izgubili pola stanovnika od preko 4M kolioo ih je bilo krajem rata.

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 30 okt 2024, 01:11

30 okt 2024, 01:06
Meni sigurno nije, ali vecini ljudi jeste. Da nije, ne bi izgubili pola stanovnika od preko 4M kolioo ih je bilo krajem rata.
Nema potrebe za sramom druže, ono što je jedino bitno je da si od momka kojem je Jablaničko jezero bilo pojam putovanja izrastao do momka koji ide u New York u januaru :salut:

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 30 okt 2024, 03:01

Planine tu
Rijeke tu
Sume tu
Socijalna sigurnost tu
Mogucnost napredovanja ako želiš to, tu
Mogucnost mjenjanja posla tu
Dva dana slobodna tu
30+ dana godisnjeg kada ti zelis tu
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 30 okt 2024, 05:21

29 okt 2024, 23:23
PopravnaToljaga je napisao/la:
29 okt 2024, 21:07
Ako mozete samo idite u USA , prosječan Bosanac će se debelo X puta prije obogatiti u Texasu nego u nekom Baden Wurtemburgu.

Nisam jos upoznao jugošvabe da masovno tamo imaju kuće , dok amerikance u 99% slučajeva jesam ,ustvari ne znam dijasporca iz USa da živi pod kirijom.
U US nije tako lako otici za nase ljude. U US minimalac je manji nego u Njemackoj, dakle on je trenutno $7.85 dok je u Njemackoj 12.41 eur. U Njemackoj ce se minimalac 2026 vjerovatno dici i na 15 eura, tj zalaze se Scholz za to. Po tom bit ce duplo veci nego u citavoj Americi vjerovatno. Zato se Mehi ne isplati otici konobarisati u Ameriku kao u Njemacku, niti bi mogao. 40 % nasih ode bez ikakve skole vani.

Dakle, u Americi ako znas nesto radit mozes zaraditi puno vise para nego u Njemackoj, ali ti si na minimalcu tamo mrtav, a u Njemackoj ipak nisi jer je hrana i sve ostalo dosta jeftinije, osim tehnike. Druga stvar, deal breaker kod Amerike je smijesan zdravstveni sistem ako nisi bogatas i ako ne radis u svjetskoj firmi, mozes bankrotirat svakog trenutka ako polomis noge recimo. Treca stvar, bolovanja i smijesni godisnji odmori, gotovo da nemas pravo na njega, eventualno sedmica, dvije dobijes godisnje. Dakle, ubijanje od rada. Nije socijalna drzava, jako puno beskucnika, nemas te neke sigurnosti.

Ja ovdje jako dobro zaradjujem, u Americi bi u ovom poslu vjerovatno mlatio i duple pare, to nije zanemarivo nikako, ali ja ovdje aktivno rada imam nekih 9 mjeseci od 12, kad odbijes odmore, bolovanja, praznike, vikende, a u Americi bi radio od 12 mjeseci vjerovatno 11 i vise. To me ne privlaci jer imam i privatni zivot i jako volim putovati, izaci, odigrati plejke, i slicno, ako me razumijes.

Dakle, da se zaradjuje vise nego u Europi, svakako, uvijek bilo tako, ali zdravstveni sistem, manjak slobodnog vremena i opcenito minus socijalne drzave gdje ti se u EU pomaze i sigurniji si su definitivno deal breaker za mene. :salut:
Taj minimalac vecinom dobijaju bas ti kononari, pizza delivery.
Ja sam radio kao pizza delivery prije 20 godina. Petkom radio od 4 pa zatvaram pizzeriju. Satnica bila 6 dolara, a dobijem baksisa oko 200 dolara.
Sto se tice konobara, svaka piva dobijes dolar baksisa. Prosjecno raja ostavlja 15-20 %. Znam par cura, znale su vikendom 1000 dolara baksisa uzet.
I to za hranu nije istina.
Amerika je taj land of opportunities, jos uvjek je. Sve je tu, samo trebas uzeti. Od zdravstvenog pa nadalje. Vas tamo ogule za zdravstveno.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 30 okt 2024, 07:33

ali frajer u svakoj raspravi koristi one iste slike pred ambasadom, više ću tačno zapamtiti ljude, koji bogotac :tokralju: :urnebes:

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 30 okt 2024, 07:35

Vise se ljudi u zadnjih 5 godina vratilo u Europu, nego sto je otislo u USA
Znam mnoge nase iz Chicaga, St Luisa, Bostona koji su se vratili u Europu, a u USA su bili preko 20 godina
Nije da su se vratili direktno u BiH, ali jesu u Europu vecinom po skandinavskim zemljama
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 okt 2024, 07:43

Asteriks je napisao/la:
30 okt 2024, 00:16
Ides jer smo zatrovana i korumpirana sredina u kojoj je ispolitizirana svakodnevnica.

:salut:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 30 okt 2024, 07:44

Ja i dalje ne znam nikog ko se vratio, a znam ljude koji odlaze i koji planiraju odlazak. 9 kolega iz firme prošle godine otišlo zajedno, neki dan došli i sjedili malo kažu nema tog Boga da se ovdje vrate. Svaki od njih oženjen sa makar jednim djetetom i svi su već vani.

Doduše, slagao sam. Znam jednog penzića iz USA što se vraća iduće ljeto kad ode u penziju. Ovdje kupio stan, napravio vilu i kupio vikendicu u Neumu pa mu volja zaebavat se.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 30 okt 2024, 07:53

Ma te price o povratku u BiH su hrpa budalastina, onaj vidio par osoba da se vratilo i predstavlja to kao bog zna sta, a ne vidi da je u tom periodu osla hrpa ljudi.
Jos kad cujem one price dje god odes ti si stranac, pa bolje te tamo tretiraju kao stranca nego ovdje kao domaceg. Da ne bude da pametujem sa zapada, i ja sam u Bosni, meni je dobro, dobra plata, dobri uslovi, vikend slobodan, stambeno pitanje rijeseno ali realno gledajuci puno je veci broj ljudi ovdje kojima nije bajno tako da samo naprijed, ko god moze nek ide.
Davno su prosla vremena kad se islo samo zbog para, idu ljudi radi svega drugog, doduse ja ne zivim tamo pa ne znam ima li nepravde ko ovdje ali kako god ako i ima to je u manjoj mjeri. Evo samo jedan primjer, prije mjesec dana u Jablanici zivot izgubi desetak osoba, jel uhapsen neko, vlasnik legalnog kamenoloma? Gdje on, sta je sa njim, nikom nista, tako je svaki put, ona policajka sto je odala onom monstrumu gdje je nizama radi i dalje normalno, ma yebes drzavu. I ja sam budala sto nisam otisao a imam mogucnosti, treba da sutra ovdje docekam da mi tatin sin ubije dijete na pjesackom pa za mjesec dana hoda po gradu ko da nista nije bilo.
Uglavnom jos sam tu pa vidjecemo ko ce zadnji ugasiti svjetlo :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: jasmin10, kraljttbvb, L-Train i 137 gostiju.