Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- tuzlak1987
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Nikad u historiji covjecanstva narod nije zaradjivao vise para, a da je ovako fuserio.
Ma pusti brojeve burazeru. Bolje ti je zaradjivati 50k a da je standard zivota 40k, nego 100k a standard 95k.tuzlak1987 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:30Nikad u historiji covjecanstva narod nije zaradjivao vise para, a da je ovako fuserio.
Provjeri zadnjih 50 godina vidjet ces da je danas najskuplje za zivjeti za standard zivota.
- numanumaye22
- Kontakt:
Logicno da se normalno zivi u USA kao i u svakoj jacoj zemlji ako dvoje rade. Cak se zivi i normala i kod nas.alemsa je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:27Nije se nikad bolje zivjelo jer ti je sve na dodir dugmeta, ne prica niko o tome. Pricam o standardu zivota poredeci sa zaradom, objasnio sam ti u jednom od postova za Usa i kako su dvoje mogli raditi za minimilac tad, imati kucu i priustiti egzistenciju, danas je to nemoguce.numanumaye22 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:24
Budimo realni nije se nikad bolje zivjelo.
Mercedes nov kazu davno bio 20k, bokte pa danas multimedija u novom Mercedesu je toliko para. Koliko je bilo auta na putu tada a koliko sada?
Prije se nije znalo za bolje, pa ono bilo najbolje. Svi se zale, a svi putuju obilaze svijet, vozaju auta, puni frizideri, nesto onda ne stima sigurno, neko laze
Ne mogu danas recimo muz i zena da rade za minimilac (koji je $7.25 po satu) i da placaju kucu, sve dadjbine i da jedu, 2003e su mogli (tad je minimalac bio $5.25) To ti je poenta, ili namjerno neces da svatis.numanumaye22 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:44
Logicno da se normalno zivi u USA kao i u svakoj jacoj zemlji ako dvoje rade. Cak se zivi i normala i kod nas.
Nije sve, ali jeste barem 95%

Banalan primjer, hajd mi nađi neku koja bi te htjela bez para. Sad ogromna većina cura odrasta u takvom blagostanju (većina bez pokrića, naravno), da je njima po defaultu da imaš pare, i to u nemalim količinama.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
Kakav ulet. Diddy 

I to će nam se obiti o glavu sigurno, pri čemu bi moja generacija mogla to fino iskihati.tuzlak1987 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:30Nikad u historiji covjecanstva narod nije zaradjivao vise para, a da je ovako fuserio.
Često sam se kao srednjoškolac pitao kako je izgledala propast neke civilizacije (Rima npr)... Mislim da sam u posljednjih nekoliko godina dobio odgovor.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
- numanumaye22
- Kontakt:
Daj Aleme, ko u Americi radi za minimalac? Rade studenti mozda, praktikanti i ljudi koji tek dodju mozda par mjeseci. Ko u L.A radi za 7.25 po satu bolan? Pa znam lika 20 godina ima, sad je ovdje u Minhenu na kratko, zivi u L.A iz zayebancije imao $21, radio godinu i nesto, sad se ovdje zayebava kratko dosao, mama mu zivi u Minhenu, pa ode opet tamo.alemsa je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:58Ne mogu danas recimo muz i zena da rade za minimilac (koji je $7.25 po satu) i da placaju kucu, sve dadjbine i da jedu, 2003e su mogli (tad je minimalac bio $5.25) To ti je poenta, ili namjerno neces da svatis.numanumaye22 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:44
Logicno da se normalno zivi u USA kao i u svakoj jacoj zemlji ako dvoje rade. Cak se zivi i normala i kod nas.
Ne kazem da nema ljudi da rade za minimalac al to je jako kratko, rijetko ti se ko zadrzava na minimalcu, a ne li da si ozenjen pa da radis za tu cifru godinama. Ako gdje para ima, bar je to u Americi valjda ti to znas.
Zadnja izmjena: Tekashi, dana/u 22 okt 2024, 00:27, ukupno mijenjano 1 put.
Halali burazeru ali si danas tezak sa kapiranjem. Nije poenta ko radi za minimilac, poenta da su to mogli sa minimalcem priustiti, zamisli onda sta su mogli dvoje koji su zaradjivali tad daleko vise od minimalca. Danas im treba vise od minimalca da bi mogli to priustiti, sto znaci da se skala pomjerila, sto znaci da je standard zivota skuplji, moraju vise zaradjivati da bi mogli priustiti to po danasnjem standardu zivota a tad su mogli sa minimalcem. Ne znam jel mi Bosanski toliko los, ali u mojoj glavi je kristalno jasno sta zelim reci/poentanumanumaye22 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 00:22Daj Aleme, ko u Americi radi za minimalac? Rade studenti mozda, praktikanti i ljudi koji tek dodju mozda par mjeseci. Ko u L.A radi za 7.25 po satu bolan? Pa znam lika 20 godina ima, sad je ovdje u Minhenu na kratko, zivi u L.A iz zayebancije imao $21, radio godinu i nesto, sad se ovdje zayebava kratko dosao, mama mu zivi u Minhenu, pa ode opet tamo.alemsa je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:58Ne mogu danas recimo muz i zena da rade za minimilac (koji je $7.25 po satu) i da placaju kucu, sve dadjbine i da jedu, 2003e su mogli (tad je minimalac bio $5.25) To ti je poenta, ili namjerno neces da svatis.numanumaye22 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 23:44
Ne kazem da nema ljudi da rade za minimalac al to je jako kratko, rijetko ti se ko zadrzava na minimalcu, a ne li da si ozenjen pa da radis za tu cifru godinama. Ako gdje para ima, bar je to u Americi valjda ti to znas.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 22 okt 2024, 00:37, ukupno mijenjano 2 puta.
alemsa je napisao/la: ↑22 okt 2024, 00:30Halali burazeru ali si danas tezak sa kapiranjem. Nije poenta ko radi za minimilac, poenta da su to mogli sa minimalcem priustiti, zamisli onda sta su mogli dvoje koji su zaradjivali tad daleko vise od minimalca. Danas im treba vise od minimalca da bi mogli to priustiti, sto znaci da se skala pomjerila, sto znaci da je standard zivota skuplji, moraju vise zaradjivati da bi mogli priustiti to po danasnjem standardu zivota a tad su mogli sa minimalcem. Ne znam jel mi Bosanski toliko los, ali u mojoj glavi je kristalno jasno sta zelim reci/poentanumanumaye22 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 00:22Daj Aleme, ko u Americi radi za minimalac? Rade studenti mozda, praktikanti i ljudi koji tek dodju mozda par mjeseci. Ko u L.A radi za 7.25 po satu bolan? Pa znam lika 20 godina ima, sad je ovdje u Minhenu na kratko, zivi u L.A iz zayebancije imao $21, radio godinu i nesto, sad se ovdje zayebava kratko dosao, mama mu zivi u Minhenu, pa ode opet tamo.
- numanumaye22
- Kontakt:
Koja glupost, kad to si za par markica imao hranu za 7 dana? Ma nisi ni u Jugi to mogao. Mozda ako jedes hljeb, pastetu i mlijeko 7 dana. Dovoljno sam star bio tad, da se sjecam tih vremena, krajem 90ih i pocetkom 00, kad je drina bila marka, hljeb mali 0.50 i veliki 0.70 kf, koji ruku na srce jest bio puniji tada nego sada. Mlijeko mozda marka bilo.
Kad skontas jesi za 5 ljubicastih maraka mogao uzeti cigre, hljeb, mlijeko i neki slatkis, nema dileme. Ali je plata bila minimalna 150-200KM. Kolika je prosjecna plata sada a kolika 1996?
Kod nas je hrana s obzirom za nas standard skupa, ona bi trebala u najmanju ruku da je jeftinija od hrane u EU, a nije i to je najveci problem, ljudi bi zivjeli mnogo bolje da su cak cijene kao u EU, a trebale bi normalno bit cak i nize, a nece nikad bit. Pa cak i gorivo s obzirom na standard bi trebalo da je jeftinije, mozda realna cijena da bude 1.60 litar i to plafon. Ovdje je gorivo 1.60 eur a dole 2.50KM i sad koliko ti sa minimalcem mozes nasuti litara dole a koliko s minimalcem ovdje?
Poenta, nikad se bolje nije zivjelo, nova generacija nije ni svjesna koliko je sretna. Pogledaj samo nacine na koje mozes do para preko interneta i slicno, ljudi nisu mogli sanjati o tome prije. Pustit se nostalgije, zivimo u najboljem vremenu ikad za covjeka, od medicine, tehnologije pa na dalje.
@alem, ne znam sta ti je problem ukapirati da standard svakako godinama raste, pa shodno tome i plate, tako je svugdje na svijetu, pa i Americi valjda. Neistina je da si prije toliko vise mogao kupiti nego sad, to jednostavno ne moze biti tacno ako uzmes u obzir koliko je danas auta, koliko se vise putuje, pa sad jedan telefon kosta po 1500 eura, da ti neko kaze da je standard imati igracku od 3000 KM u dzepu 2000 godine ti bi mu prvi rekao da nije normalan. Danas svaki drugi mladi nosi iPhone novi, to jednostavno mozes vidjeti na drustvenim mrezama, nebitno na koji nacin, kredit ili otplata, to se opet mora platit.
Zadnja izmjena: numanumaye22, dana/u 22 okt 2024, 00:38, ukupno mijenjano 1 put.
Podsjeca na 2000 **** nostaliga 

Pa raste, pa sto se onda protivis?numanumaye22 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 00:36
@alem, ne znam sta ti je problem ukapirati da standard svakako godinama raste, pa shodno tome i plate, tako je svugdje na svijetu, pa i Americi valjda. Neistina je da si prije toliko vise mogao kupiti nego sad, to jednostavno ne moze biti tacno ako uzmes u obzir koliko je danas auta, koliko se vise putuje, pa sad jedan telefon kosta po 1500 eura, da ti neko kaze da je standard imati igracku od 3000 KM u dzepu 2000 godine ti bi mu prvi rekao da nije normalan.
Istina je da si mogao vise, naravno da jesi. Evo najprostije kucu je mogao uzeti za 65-70k, sto znaci da mu je rata bila $550, ako je radio za minimalac ($5.25 tad) zaradjivo je oko $800 mjesecno, znaci kad plati kucu ostalo mu je $250, danas ta ista kuca, ista znaci je 200k, rata mu je $1600. A danasnji minimalac je $1200 mjesecno. Znaci tad je bio u plusu $250, sad je u minusu $400. Prosta matematika
Glasas za Harris. Ne budi ****!alemsa je napisao/la: ↑22 okt 2024, 00:43Pa raste, pa sto se onda protivis?numanumaye22 je napisao/la: ↑22 okt 2024, 00:36
@alem, ne znam sta ti je problem ukapirati da standard svakako godinama raste, pa shodno tome i plate, tako je svugdje na svijetu, pa i Americi valjda. Neistina je da si prije toliko vise mogao kupiti nego sad, to jednostavno ne moze biti tacno ako uzmes u obzir koliko je danas auta, koliko se vise putuje, pa sad jedan telefon kosta po 1500 eura, da ti neko kaze da je standard imati igracku od 3000 KM u dzepu 2000 godine ti bi mu prvi rekao da nije normalan.
Istina je da si mogao vise, naravno da jesi. Evo najprostije kucu je mogao uzeti za 65-70k, sto znaci da mu je rata bila $550, ako je radio za minimalac ($5.25 tad) zaradjivo je oko $800 mjesecno, znaci kad plati kucu ostalo mu je $250, danas ta ista kuca, ista znaci je 200k, rata mu je $1600. A danasnji minimalac je $1200 mjesecno. Znaci tad je bio u plusu $250, sad je u minusu $400. Prosta matematika
-
- Kontakt:
Isto kao sto ces ti od dvije cure odabrati onu s vecom guzicom, tako ce i one od dva muskarca odabrati onog s boljim autom, pa makar taj i bio ruzniji.

👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.