Goalgetter je napisao/la: ↑04 okt 2024, 13:54
Jabroni je napisao/la: ↑04 okt 2024, 13:46
numanumaye22 je napisao/la: ↑04 okt 2024, 13:37
Dobiju sad svi 10 godina, jedna od najlaksih viza do sad za dobiti
Vrh. Ako ti se da, pošalji u pp šta si sve poslao od dokumentacije. Dobro je ako nisu peglativni ko britanci
Jednostavniji su malo nego Britanci.
U principu samo ispunis DS-160 formular i sve ispunis sto ti se tamo trazi, osim slike svoje nemas sta uploadati tamo.
Kad ides na intervju poneses sve sto dokazuje da se ne planiras zadrzavati u USA trajno (platne liste, stanje na racunu itd) ako bi ti nesto zatrazili. Meni nisu trazili nista, ali kod svakog je drugacije.
Evo ovdje cu da moze jos neko procitati ko planira aplicirati.
Pa nista, ispunis obrazac DS-160, ako ces turisticki tebi treba onda B-2 viza, tu im das sve moguce podatke, od posla koji radis, sta si prije radio, cim se bavis, gdje zivis, mejlove i brojeva telefona koje si koristio u zadnjih 5 godina, sve drustvene mreze, msm da ima 7-8 stranica. Uslikas se 5x5 fotografija mora biti i uplatis 185 eura msm da je tacno. I onda biras termin prvi slobodan.
Ja sam iz Minhena radio pa je lakse jer ima dosta termina. Ostalo ne treba nista official, ali mozes ponijet potvrdu o nekaznjavanju, potvrdu o zaposlenju, 3 zadnje platne liste i svaki papir koji ti mislis da ti moze pomoci, jer bit je dokazati jaku vezu sa zemljom gdje zivis, cime im garantiras da ces da napustis americko tlo.
Kad to posaljes sve, ides na intervju, papire sve mozes da poneses, ali u 99 % slucajeva ti nece pogledat ni jedan papir vec ce te pitat neka pitanja koja si vec napisao u DS-160.
Why the US?
Where do you go?
How long do you stay?
Purpose of your trip?
What's your budget?
Where do you work?
To su standardna pitanja. Jako tesko je dobiti vizu ako nemas stalni ugovor, apliciras iz Bosne i nisi ozenjen jer im nemas cim onda garantovati da ces se vratiti. Ponesi i papir ako imas u vlasnistvu nekretninu ili auto, to je plus ako budu trazili.
Ispred mene je bio lik koji je programer, jaka plata, 6 godina, i razgovor isao sve okej, cim je rekao da je single, zahvalili mu se i vratili mu pasos. Bila je i zena sa njemackim pasosem koja nije mogla preko ETSA vec je trebala vizu jer je zadnju godinu bila u Iranu i odbijena je odmah iako ima njemacko drzavljanstvo.
Na prvom salteru te pita samo gdje ides i dajes otiske. Na drugom te prozove i ides na intervju i ponovo dajes otiske prstiju iako ne znas da li si dobio vizu. Americki konzuli prema americkom zakonu svakog ko aplicira za bilo kakvu vizu smatraju potencijalnim ilegalnim useljenikom u drzavu, po automatizmu a tvoje je da dokazes da ces da se vratis. Ako dobijes vizu odmah ce ti reci i uzet ce ti pasos, bude ti za 2-3 radna dana gotov i posalju ti postom ako izaberes taj nacin dostave a mozes i sam po njega.
Ako dobijes, dobijas na 10 godina uglavnom, sa multiple entries, mozes ostati do 6 mjeseci, pa onda izaci i onda mozes opet kad god zelis uci. Kad ti istekne pasos nosis sa novim pasosem stari jer ti je tu viza i to vazi. Kad produzavas vizu nakon 10 godina, to je formalnost i nema intervjua. Viza ti omogucava brze dobijanje svih ostalih sljedecih viza kao sto su britanska i australska. A mozes uci u 17 drzava, medju kojima je i Meksiko bez vize.
Neke zemlje automatski pustaju u zemlju do 30 dana kad imas njihovu vizu, medju kojima je i Bosna i Hercegovina, sa americkom vizom mozes boraviti u BiH mjesec dana. Razlog? Pa jedan Honduras nema ni finansije ni vrijeme da se zayebava sa tobom ko amerikanci i kad su te oni provjerili i njima si okej, neces tu ostati, onda sigurno neces ostati ni u Meksiku ili Hondurasu.
Intervju moze trajati i 20 sekundi. Ako te odbiju mozes aplicirati opet naravno, ako si bio u Siriji, Iranu i slicnim zemljama, 99 % ce ti biti odbijena viza i moras cekat 5-10 godina da prodje od ulaska u te zemlje.
Eto malo duzi post, nadam se da sam sve objasnio. Uglavnom, sve navesti u aplikaciji, nista ne slagati i sakriti jer vjeruj mi znaju sve i ako te odbiju zbog laganja, ako im sakrijes nesto, neces moci nikad vise u zemlju. Dakle, sa stalnim zaposlenjem i partnerom, samo iskreno i nema zime.
Mlada osoba, neozenjena i nezaposlena nema nikakvih sansi za turisticku vizu i ne bi preporucio da im date tj bacite 185 eura jer vizu necete dobiti nikada. Sretno.