Shategabri je napisao/la: ↑04 okt 2024, 12:22
Sheyi je napisao/la: ↑04 okt 2024, 12:14
numanumaye22 je napisao/la: ↑04 okt 2024, 12:13
Ovaj put ipak ne treba kriviti drzavu, tesko mozes nesto protiv prirode. Ono sto se moze uraditi je da se pomogne tim ljudima, po mogucnosti odloze izbori i da se porodicama pruzi pomoc i sanira steta. Jer znam da se prije 10 godina u Maglaju to nije uradilo, otislo ljudima preko noci sve sto su gradili citav zivot i nikakve pomoci nije bilo od strane drzave, sve sami morali ponovo.
Mozes kriviti narod za sjecu sume s brda plus pozari i nije se imala voda za sta uzeti, jos ako je zemljotres sta kumovao...
Ne može niko računati na ovoliko kiše u tako kratkom periodu.
Znaš koja količina je morala pasti da prouzrokuje ovakve poplave?
Još se sve dešavalo u toku noći.
Upravo, mnogo bogatije zemlje imaju isti problem kad padne ta kolicina vode. Problem su stanovi, kuce, vikendice koje se grade uz vodu, ali opet ne mozes zbog toga prestati graditi na tim mjestima, nije logicno jer su premale sanse da ce se desiti katastrofa pa ljudi idu na rizik. Ali imas osiguranja koji ti pokrivaju svu stetu i sanaciju, a kod uzimanja recimo stana pod kiriju takva osiguranja su obavezna i zahtjeva ih sam stanodavac. Mislim bar je tako vani, ne znam kako to ide kod nas.
Ono sto ide kod nas redovno je da imas ovakvu vijest koja se vrti iz minute u minutu par dana i onda se sve zaboravi, a porodice bivaju prepusteni sami sebi u svakom smislu.