U čemu je problem ako ode besplatno? Pa mnogi igrači su otišli besplatno u svijetu fudbala, počevši od Michaela Ballacka, tadašnjeg kapitena Bayerna, Alabe pa možda ode i Davies, Rabiot iz PSG-a u Juventus, Alexis Sanchez iz Uniteda u Inter, Depay koji je tada briljirao u Lyonu je otišao besplatno u Barcelonu i još mnogo takvih transfera je bilo.
Premijerligaški klubovi, zbog različitih faktora ne mogu dati nekome ugovore na pet-osam godina. To je prvi počeo Dinamo jer ima financijsku snagu. Hipotetički, nekoga potpišeš na pet godina uz poseban član u ugovoru o povećanju plate na godišnjem nivou, a isti se povrijedi kao Hasanović, šta si dobio? Financijski i fudbalski bi propao da se dese dva-tri slučaja jer naša liga, igrači nemaju nikakav rejting da se prodaju za iznose od 1+ milion eura.
Da bi to uspjeli, potrebna nam je Evropa, priliv novca, dobri rezultati kao reklama da budemo poznati kao dobra "škola" fudbala. U sistemu gdje ti alkoholičari vode omladinski pogon, a talenti su ti Milak, Šikalo, Puce, Kuko i sl., ispadanje od poluprofesionalne ekipe iz Andore, mi nismo ni blizu toga.
Imali smo sistem četiri-pet godine, na infrastrukturi se radilo (radi se i danas), planski su dovedeni igrači bez menadžerskih malverzacija, odlične trenere i sve to smo uspjeli "unakaziti" sa dovođenjem nesposobnog čovjeka na čelu kluba. Možete me napadati koliko hoćete, proglasiti izdajicom ali ja od dolaska dotičnog kojeg poznajem kroz Sportski savez Grada Mostara nisam otišao na utakmicu iz principa. Ne volim "šupljake" a posebno ne one nesposobne koji su uvućeni u klub čim je došao veći priliv novca.
Izgubili smo godinu dana "života" (sezonu), neka nam ovo bude opomene za nadolazeći period s tim prije, što je sada mnogo lakše ostvariti veliki priliv novca u Evropi što možemo vidjeti kroz Borac čiji epilog je dovođenje odličnih igrača a dovoditi će ih još. Za 2-3 godine izdvojit će se 2-3 ekipe i niko ih neće moći pobijediti zbog jakog igračkog kadra kojeg im je omogućila Evropa kroz igranje Lige prvaka, Europske lige i Lige Konferencija. Takvi klubovi će moći izdvajati 2-3x veću platu od ostalih pa će jaz između par klubova bit enorman.
Republika Bosna i Hercegovina