rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑11 sep 2024, 15:29
Slatinash_7 je napisao/la: ↑11 sep 2024, 14:27
rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑11 sep 2024, 14:01
Za specijalistu jest malo, obzirom koliko godina života ode na školovanje, nije čudo što ljudi napuštaju i idu privatno i vani, ako hoćeš da ih zadržiš moraš ponuditi i uslove zbog kojih će ostati.
Slažem se donekle, ali ti dok ideš na tu specijalizaciju primaš platu doktora, nije to isto kao fax pa studiraš a ne radiš..Doktor u UKC Tuzla sa par dežura izađe skoro 4000 KM mjesečno, doktor koji je na specijalizaciji, ne sa istom..S obzirom kakve usluge pružaju,kad dolaze na posao i ostalo treba ih sve strijeljati, zajedno sa nesposobnim upravama koje dižu platu tim istim doktorima umjesto da im uzmu po dodatni CT ili neke aparature..Sad u UKC Tuzla bilo povećanje plate, govori mi drugarica, ko da sam regres dobila (630 KM je regres).. Boga pitaj koliko doktora ima na UKCu, puta 500 KM povećanje plate plus 200 KM doprinosa na to minimalno, puta 12 mjeseci, mogli su uzeti sebi boga oca,ali idu izbori,valja glasove kupiti..zdravstvo nam je najgora grana u državi ubjedljivo!
Primaju (al opet imaju kolokvije i polažu ih za sve što rade tih 5 godina), a dežure su nešto posebno, tu je mala para obzirom koliko odgovornosti i stresa imaš, posebno na kliničkom gdje su najteži pacijenti jer je to tercijarni nivo i tu šalju sve što ne može biti odrađeno u bolnici.
Evo gore spominju tri milje za inžinjera mašinstva (drago mi je to čuti

), e sad uporedi to sa doktorom koji u po noći mora operisati i spašavati ljudski život, nije uopšte uporedivo, doktor koji se školuje 6 godina plus 5 specijalizacije, znači minimalno 11 god.
Tri milje i 200+ radnih sati..druga stvar,specijalizacija ti dođe nešto kao doktorat,j.bg onda možeš reći i da se inžinjer školuje nekih 10tak godina..nebitno,svi mi znamo da je medicina specifičan posao, najteži fakultet definitivno,ali npr jedan od rijetkih fakulteta koji u sklopu faxa nudi praksu..Ljudi imaju kliničke centre "iza" sebe itd itd mislim možeš reći i da je vatrogasac odgovorniji posao od doktora s obzirom da rizikuješ svoj život u intervenciji, policija takođe, ali to je posao koji si ti birao, nema tu izgovora..Kažem samo, to su ljudi poslje političara sa najvećim platama u BiH a simptomatično kao i ti koji primaju visoke plate i imaju nekakve visoke odgovornosti rade najmanje od svih zanimanja koje poznajemo..ja ne znam ni jednog doktora da je 10 do 4 primio pacijenta pa ostao koji minut duže, jedino ako se operacija potrefi..ljudi nemaju prekovremene minute, ne rade vikende osim dežura za koje dobiju i pare i 2 neradna dana..Nije mi cilj da ih blatim, previše plemenito zanimanje, ali sami su krivi što ih 90% države ne voli..Što nisu gospoda ko oni u Nišu malo prekovremene radili malo vikende da nema liste čekanja i tako to?! A plata kad se poveća znaju uzeti..
Ne rezonujemo školu isto a pogotovo tu istu specijalizaciju..plus sa specijalizacijom ti mora rasti plata zagarantovano zakonom dok za master i/ili doktorat drugih zanimanja kod privatnika povećanja ne dobijaš..Doktorima svaka čast,ali nek zasuču gospoda malo rukave da očiste ljagu sa svog zanimanja umjesto što samo kukaju i štrajkaju