LBJ MVP je napisao/la:A malo je takvih ljudi u poltiici koji žele nešto da promjene iskreno za mene svako ko je u stranci predstavlja šljam(nemoj se uvrijedit)ali tako ih predstavljaju vođe

Potpis ti je za peticu
Svaka cast. Ozbiljno.
Ma ne, necu se uvrijediti jok, daleko od tog. Svjestan sam sta o tome ljudi misle. Imam priliku da zavrsim fakultet, dobijem siguran stalan posao i zivim rahat mirnim zivotom, ponekad
ćaleta i nasikiram zbog ovog mog upletanja u politiku...kao Bosnu nije moguce promijenit u tom smislu .
Naravno da ju je moguce, moguce ju je uciniti najprosperitetnijom drzavom na Balkanu , mozda i sire. Imamo , jednostavno, takve kapacitete.
Zasto to mislim?
1. Imamo li brda, sume, doline, potoke/rijeke/jezera, imamo li njive ,pasnjake? Idealne uslove za poljoprivredu. Ali, na poljoprivredi ne moze sloniti ekonomija drzave. Jednostavno to je tako. Proizvoditi za svoje potrebe i tu sve zastaje, jer izvoziti bi bilo pogubno:
a. SAD,Ukrajina i neke zemlje razvijenog zapada Europe bi nas ubile konkurencijom.
b.Geografski polozaj BiH nije takav da ,relativno, jeftine proizvode moze izvoziti-zatvorenost granicama triju zemlaja (CG,Srbija i Hrvatska)
2.Imamo rudnik zlata, uglja, srebra, olova itd. sve su to rude koje obradjivanjem mogu dati visok profit. Naravno za njih je potrebna tehnologija i radna snaga(prije svega ovo zadnje-dakle zaposlenost).
3.Imamo naftu...koju bi trebali u kakvoj takvoj mjeri, ako je i pod kakvim uslovima ekonomski isplativo, crpat i rafinirat.
4. Imamo piramidu, ostale znacajne kulturno-historijske objekte. Za ljetni odn morski turizam se ne mozemo boriti sa Hrvatima,zbog kapaciteta mora, al' u ovom segmentu kulturno-histirjskog turizma smo daleko nadmocniji u odnosu do svih. Pa i dalje na Eurosportu katkad vidim "Dubrovnik","Croatia",a haj nadji kakav Bobovac, Visoko, Bas carsiju, Plave vode, Slapove u Jajcu na kakvoj reklami stranih tv kuca? Malo morgen.
Eto, vidis, i tu ne koristimo puni potencial.
Moja nekadasnja profesorica Njemackog jezika ,iz srednjoskolskih dana,koja je inace prosla svijeta od Kopakabane do Tajvana je rekla "Najbolja nova godina koju je slavila je bila u Sarajevu, ima nekakav poseban miris"...pri tome je djeci u razredu rekla da idu u Sarajevo, ako vec ne znaju gdje. Vidis?!
5. Fale nam putevi. To nam najvise od svega fali. Od Kladnja do Sarajeva trebas 2-2,5 sata, od Kladnja do Tuzle slicno, a realno ,da imamo autoputeve bi vremenski interval u kojem bi prelazili te razdalje bio bar 60% manje.
Problemi Bosne i Hercegovine?!
Politika i nacionalizam.
Ljudi trebaju da shvate da mi zivimo u tzv. transnacionalnom vremenu, izoblikovala se je nekakva svjetska elita, sto aristokracija (zapad) sto oligarhija (istok) i oni upravljaju svijetom , pri tom i oni sami
nemaju vremena ni volje(a i neceg drugog) da se opredjeljuju za domoljublje.
Trebamo znanja.
Znanje se stice na dva nacina.
Uzgajanjem domaceg i uvozom.
Nekad smo uvozili Cehe, posebno izrazeno je bilo u muzickoj umjetnosti i historiografiji-pr. Ćiro Truhlka,ako se ne varam?!
Znanje se stice iskustvom. Dok je covjek mlad, moze i porgijesiti, ali ce se iz greske nauciti, pri tom ima vremena da je popravi. Kad ostari, onda si samo limitirani starac koji moze decke koji su nezreli uciti necemu, jer sam uciti ne umijes vise.
Nacionalizam?!
Nacionalizam, po definiciji nije nuzno zlo, ali je trasirani put koji vodi u zlo, kada i predje u zlo onda postaje sovinizam.
Dakle, mi imamo sovinizam. Sovinizam je posljedica izgladnijelosti, bijede, jada i cemera. Javio se u Njemackoj, dolaskom Hitlera na vlast. Zamislite, Hitlera je na vlas postavio liberalni kancelar Hidenburg.1933 godine ako se ne varam?
U to doba Njemacka je bila u socialnoj i ekonomskoj krizi. Hitler je bio takva osoba da je svojim stavom znao ubijediti narod da govori istinu, imao je karizmu, bio je pohlepan i bio dobar govornik.
Podsjeca na Dodika? Silajdzica? Pomalo.
Ova dvojca ,potonjih, su nepismena pa ne znaju napisati knjigu kakva je Mein Kampf, o kojoj imam samo rijeci
hvale, jer djelo je u osnovi fantastticno, jako dobro je shvatio gdje su razlozi krize.
Ono sto ustrajno tvrdim, je da se narod nahrani ,obuce, da se im posao pa nece ni biti ovakvih nacionalnih ispada.
Kad ce Dodik izgubiti moc?
Onog trenutka kad mu karizma opadne, a to ce biti onog trenutka kad ga prestanu mrziti, jer ta mrznja je uzrok afiniteta naroda prema njemu.
Mi imamo 3 konsti. naroda, 3 uradne vjere, mnostvo ostalih vjera itd.?!
Vjera ne smije biti problem, medjureligijska tolerancija se stice obrazovanjem i otvaranjem sebe kao pojedinca prema svijetu i drugima.
Dalje, Srbi , Hrvati ,Bosnjaci?
Jednostavno, ljudi se(sami) dijele :
-prema interesu
-naciji
-vjeri
(problemi Bosne i Hercegovine)i...
-drugim karekteristikama
Ukoliko zadovoljimo ovu prvu, da imaju interes biti Bosanci, svaki Bosanski srb ili hrvat nikad ne bi imao razloga ne biti Bosanac.
Zemlja je naizda bila motiv vezanja nekog za neko "pleme" ,"drzavu" u srednjem dobu, danas je sva sustina svijeta sukob interesa i nista drugo.
Evo vidis i sam da su nase negativne strane proizvod nasih duhovnih i filozofskih ubjedjena,a pozitivne osobine nasa praksa i nasa realnost.
A za vodje...vodje su samo odraz stanja nase sredine u kojoj zivimo.Ja ,
kad bih uspio, radio bih to iz drugih motiva. Jer sam i sam dijete Bosne i neko ko je svremena na vrijeme znao i sam da zapomaze, sto nam nije bolje.
Bice bolje, samo u se i u svoje kljuse.