Postoji ona narodna zaštita paradajza, tačnije smjesa neskuhanog mlijeka i sode bikarbone (u određenom omjeru).scholsey je napisao/la: ↑23 avg 2024, 14:00
Stvarno sam prezadovoljan ovom godinom, najbolja do sada. Bilo ga je mašala i sve otišlo bez ikakvih problema. Ostavio ukupno negdje oko pola tone lagerovano.. i više bih, ali em ga nisam imao gdje, em me moji kući istripovali da će propasti, sve više raje prodaje, bla bla - pa sam gledao da što prije ode, ni vremena ni živaca da se natežem.
Krompir mi je isto top, paradajz i paprike u plasteniku također. Na otvorenom ih suša poprilično yebala. Paradajz malo i plemenjača - nije nikad ranije, pa sam bio poprilično nespreman za to.![]()
Ali iduće godine će biti dosta bolji sistemi navodnjavanja i zaštite, pa će se to riješiti.. ipak se još uvijek učim.![]()
Voća imam ono za kućne potrebe. Nema se jbg vremena, čekam da sad stari dođe u penziju, da se to ozbiljnije zaganja. Nešto kontam da se baziram na džemove i te zajebancije, imam nekih opcija za izvoz.. ali vidjeću još.
Fino je čuti da još ima mlađih koje zanima poljoprivreda, što se vidi na tvom primjeru i koji su voljni usvajati znanja naučnih dostignuća te mudrosti iskusnih zemljoradnika.
U suštini ja sam pobornik agroekologije, koja u širem smislu predstavlja spoj modernih metoda te tradicionalnih i autohtonih vještina za održive sisteme u poljoprivredi.