numanumaye22 je napisao/la: ↑06 avg 2024, 14:27
donDondon je napisao/la: ↑06 avg 2024, 14:17
numanumaye22 je napisao/la: ↑06 avg 2024, 13:40
Razumijem ogorcenost, ali narocito...Portugal sa minimalcem od 700 eura
i to ti jedini argument jer sam ubacio portugal a njeg sam ubacio zbog prelijepih gradova koji su pojam za njemacke metropole
a npr nisam ubacio ni kanadu ni ameriku ni neke istocne drzave koje su isto za njih pojam,al ajd drago nam je da si ti zadovoljan i da branis stavove majke njemacke,jer 90% ljudi koje sam upoznao nisu zadoovljni sadasnjom njemackom
Opet generaliziras stvari, tih 90 % ljudi sto si ti upoznao nije ni 0.00000053521 % stanovnika Njemacke. To sto oni nisu zadovoljni ne znaci da je lose.
Ima jedan fakt za razliku od tvog generaliziranja a to je da je Njemacka 3 ekonomska sila svijeta, iza Amerike i Kine.
Njemačka je jedna od najrazvijenijih država svijeta i jedna od osnivačkih članica Europske Unije. Njemačka je i članica Ujedinjenih naroda, NATO-a, skupine G8 i G4. Njemačka je najveća europska zemlja po broju stanovnika te ima najsnažnije europsko gospodarstvo.
Ona je jedna od vodećih industrijskih zemalja u svijetu, sa trećom najvećom privredom po nominalnom BDP-u i petom po PKM-u. Ona je najveći izvoznik i drugi najveći uvoznik robe. Godišnje alocira drugi najveći iznos međunarodne pomoći u svijetu, dok je šesta u svijetu po vojnim troškovima. Ona je razvila visoki standard života i uspostavila opsežni sistem socijalne sigurnosti. Igra važnu ulogu u evropskoj politici a održava mnoga bliska partnerstva i na globalnom nivou. Njemačka je poznata i kao vodeća zemlja u nekoliko naučnih i tehnoloških područja
Dakle po ekonomiji ispred je samo USA i Kina (sto je i normalno s obzirom na broj stanovnika tih zemalja) i niko vise, pa ni Britanija, ni Francuska.
Ne znam sta ti se mora desit pa da poredis najnerazvijeniju zemlju Europe sa najrazvijenijom i da vagas da li ce se iseljenje isplatiti, ali hajde 100 ljudi, 100 cudi.
pazi drug,ne znam koliko si upucen ali kad radis istrazivanje u drzavi ne ispitujes 60 miliona stanovnika, pa se kaze na uzorku od 500 ljudi svaki cetvrti je stranac ,(lupam)
ja sto znam ljudi njih 90 posto je nesretno,pogotovo sa stanovima em skupi em ih nema,em sto su i namirnice skuplje,daleko da je u Bosni bajnije,niti ce ikad biti bolje ali kad ostavljas porodicu kucu svoje mjesto svoje drugove onda ostavljas da bi uzivao a ne da bi prezivljavao u malo boljem sistemu.
nijemci i nasa dijaspora ce i dalje vise zaradjivati od nas ali taj odnos je sve manji,nijemcu ako ostane milja eura mjesecno to je vise nego kod nas ali on sa tom miljom ne moze ni 50% sto je mogao prije 5 godina i vise,zato se i kaze nije kao prije u njemackoj
elem sto su i nijemci sve vise agresivniji prema strancima pa majku mu svi pricaju kako njemacka raja ide seli prema svedskoj kanadi americi austriji svicarskoj ,samo ti branis neke lijeve stavove i pokusavas neku sliku prikazati.
pa svakom od nas je njemacka udaljena 7,8 sati voznje autom,otvoreno svako moze otici i vidjeti ko je upravu,ja bio desetak puta i dovoljno da vidim razliku izmedju ostalih zapadnih zemalja i njemacke.Moj drug koji cuva starije osobe,pere im gujice ide u kupovinu s njima se druzi zaradjuje 3 puta vise ko ja,ali ja taj posao ne bih radio ni kad bih 5 puta vise zaradjivao,vjeru da kaze da ga je nekad sramota reci da mu je tamo bezeveze samo da mu se ovdje ljudi ne bi smijali
ovi sa skolama elektro struke it rade tamo odlicne poslove imaju odlicne plate ali i oni cekaju da dobiju papire pa da ide iz drzave,nijedan se ne vidi tamo da ostane,poyy