Mene podsjeca na clana SDA stranke sa bradicomtuzlak1987 je napisao/la: ↑17 jul 2024, 22:41Davud, kad cujem zamisljam tu osobu kao onog nekog Jevreja koji ima krivi nos i kapicu.

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Mene podsjeca na clana SDA stranke sa bradicomtuzlak1987 je napisao/la: ↑17 jul 2024, 22:41Davud, kad cujem zamisljam tu osobu kao onog nekog Jevreja koji ima krivi nos i kapicu.
Pa sva ta nasa starija tradicionalnija imena su imena poslanika vecinom ili arapska imena.
A ime Ismar?
Vidis ti kako je u Bosni musko nekad dominiralo, Ismar osto Musliman, po Ismetu. Nije Katolik po Marijikraljttbvb je napisao/la: ↑17 jul 2024, 23:35A ime Ismar?
Slikar Ismet Mujezinovic i njegova žena Marija spojili svoja imena Ismet i Marija i dobili ime za svog sina. I to ime njima nešto znači.
A raja ga daje svojoj djeci i ne znaju kako je nastalo...
Kod mene jaran kcerkici dao ime Aylin.
Dobro si prosao. Ime ima veliki uticaj na zivot. Kao Davud bi mozda bio propali slucaj kao Vilenjak nas.BosniaBoston je napisao/la: ↑17 jul 2024, 22:34U mene roditelji birali izmedju Davud i trenutnog imena, izabrali trenutno upravo zato jer Davud ne zvuči “naški”
Što je najgore, to ludilo se infiltriralo i kod nas kojima se gadi sve to. Meni bi neugodno bilo dati djetetu ime npr “Svjetlana” recimo iako mi se svidja jer bi cijeli zivot u ovoj dolini jadi i cemera bio poznat medju onima koji me znaju kao onaj “sto je djeci dao vlaska imena”.Sage je napisao/la: ↑17 jul 2024, 23:59Ljudi u BiH su razapeti između svega pa tako i imena koja se daju djeci. Daju se neka arapska i slicno, pa evo recimo Zoran je isto kao i Sabahudin ali Zoran je bosansko a Sabahudin nije jer Sabah nije bosanska riječ. Ali onda ide priča nama su okupatori ili ti turci donijeli najljepsu stvar- islam...pa sto onda kacis liljane, koji nisu ni turski ni islamski, makar u to doba prije 500-600 godina, na retrovizor? Pa kaze to je bilo '92... samo kakvih naucnika i da izucavaju ovo jedno 50 godina.
Ako si musliman, normalno da ces mu dati ime koje prilici muslimanu, uostalom, to ti je duznost po vjeri.Sage je napisao/la: ↑18 jul 2024, 00:25Ime Nedeljko( u nedjelju se rodio), Zeljko(zelili ga), Dario(dar,poklon), i sl.
Prava bosanska imena. Imas i ona stara slavenska, Davor(slicno kao Ares), Morana(boginja zla), Vesna(boginja proljeca, svega lijepog)
A neee...mi dajemo samo "bosanska" imena- Džan, Kan, Džejlan, i ova redovna Hamza i sl.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 23 gosta.