Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

donDondon
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la donDondon » 16 jul 2024, 10:20

Finn je napisao/la:
16 jul 2024, 10:01
Al najjače kad neko iz BiH uzme da palamudi čovjeku koji živi 20+ godina u Americi kakvo je tamo stanje i za koga treba glasati. I obrnuto naravno, kad dijasporci uzmu analizirati vamo stanje, u sve se oni razumiju :rol:
pa nema nekoliko mjeseci kad su ovdje crtali rute i puteve za bijelo
ono sto ima ovdje na forumu nema na krugu 99
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

soko
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la soko » 16 jul 2024, 11:09

rio_Ferdy88 je napisao/la:
16 jul 2024, 07:46
soko je napisao/la:
16 jul 2024, 01:43
rio_Ferdy88 je napisao/la:
16 jul 2024, 01:27

Pusti alema, vidis da je previse tvrdoglav da prizna da nije u pravu, iako se hvali kako je s godnama postao mudriji :mrgreen:

Nego jesi sta od krafta probao u Londonu i Poljskoj :D
Jbt sto je najgore ja od njega 10 godina stariji :mrgreen:
Neka Alema
Jesam, Poljaci imaju dosta dobrih stvari. U Londonu ima beer mile, jedno milju duzine, sve male pivare i craft beer bars.
Evo javio mi se mortemhz, i on je bio u Londonu. Nazalost mimoisli smo se, ja sam ovdje gore u Worcesteru.
Sutra letim nazad ciku. Ode lec treba sutra preko bare
Ma moramo ga malo zezati, da vidimo jel omatorio dovoljno :mrgreen:

Eh taj beer mile moram posjetiti onda :zviz:

Morat ćemo kakvo okupljanje za nas craftoljupce
kad budeš gdje bliže :kafa:
Valja. Mozda doodjem u portugal krajem augustu pa doletim do SA preko vikenda. Imam dobrih ipas iz LA.
Hoce i zena da idemo negdje, ubice me, idem za singapor za dvije sedmice.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 16 jul 2024, 12:23

alemsa je napisao/la:
16 jul 2024, 01:30
Vidjeli smo kako je prosao Obamacare i preko cijih ledja

Narod jedva ceko da ga Trump ukine/reformise
Zato što ste debilna nacija bez trunke empatije i nemate osjećaj da dobru njegu i zdravstvo zaslužuju i oni manje sretni od vas, a prema nekim izvještajima Obamacare je pomogao oko 34 miliona Amerikanaca dosad da dobiju zdravstvenu uslugu, a da ne bankrotiraju u tom procesu.

Šta misliš preko čijih leđa se u iole uređenim državama izdvaja novac za zdravstvo?

Pričaš o selidbi u BiH, a ovdje bukvalno se oko 17% tvoje bruto plate izdvaja za zdravstvo svaki mjesec.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 16 jul 2024, 12:28

Ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trumpa do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik", napisao je Orbán u svom pismu poslanom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i drugim čelnicima EU. "On za to ima detaljne i dobro utemeljene planove", navodi se.

To znači da bi EU trebao predvidjeti promjenu američke politike, rekao je Orbán, te ili prihvatiti potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzeti veću odgovornost za financiranje ukrajinske obrane.
Ako Trump pobijedi, financijski teret potpore Ukrajini promijenit će se na štetu EU"
"Više sam nego uvjeren da će se u vjerojatnom ishodu pobjede predsjednika Trumpa omjer financijskog tereta između SAD-a i EU značajno promijeniti na štetu EU kada je riječ o financijskoj potpori Ukrajini", napisao je Orbán u pismu čelnicima EU.
Da Trump pobijedi, da se konacno rat zavrsi, a posto ce tim i Amerika prestat finansirat Ukrajinu, logican slijed je da ce onda tu politiku slijediti i EU, kao i uvijek sto slijede. Dosta je vise upumpavanja milijardi u razrusenu zemlju, na ustrb poreznih obveznika EU, dok su im jos dali da se ovdje fino nasele, rade, voze se besplatno, koriste telefon, sve dzaba. Sta smo mi u ratu imali od toga, koju to privilegiju? Nista, spavali ljudi prvu godinu po kasarnama, ovi dobili stanove, a sad ne zele prstom pomaket nego cuclaju socijalu. Bljak politika i Trump do pobjede. :salut:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 13:09

Marsal je napisao/la:
16 jul 2024, 12:23

Zato što ste debilna nacija bez trunke empatije i nemate osjećaj da dobru njegu i zdravstvo zaslužuju i oni manje sretni od vas, a prema nekim izvještajima Obamacare je pomogao oko 34 miliona Amerikanaca dosad da dobiju zdravstvenu uslugu, a da ne bankrotiraju u tom procesu.

Šta misliš preko čijih leđa se u iole uređenim državama izdvaja novac za zdravstvo?

Pričaš o selidbi u BiH, a ovdje bukvalno se oko 17% tvoje bruto plate izdvaja za zdravstvo svaki mjesec.
Pa tako je jara, potvrdjujes sto govorim da nijedan socijalni program ne moze proci da ne plate gradjani svoj dio, to sto je Bernie govorio dzaba zdrastvo, dzaba skolstvo itd. Ko nije imao zdrastvo (oko 50 miliona ljudi tad cini mi se) placo je kazne, prve godine $700, druge $1200, trece $1500. Ko u vecini nije imao osiguranje srednja klasa, i lower middle class, jesu'l platili svoj doprinos/dio za to (Obamacare) jesu.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 16 jul 2024, 13:13

numanumaye22 je napisao/la:
16 jul 2024, 12:28
Ne možemo očekivati ​​nikakvu mirovnu inicijativu od Trumpa do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu reći da ubrzo nakon izborne pobjede neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman djelovati kao mirovni posrednik", napisao je Orbán u svom pismu poslanom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i drugim čelnicima EU. "On za to ima detaljne i dobro utemeljene planove", navodi se.

To znači da bi EU trebao predvidjeti promjenu američke politike, rekao je Orbán, te ili prihvatiti potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili preuzeti veću odgovornost za financiranje ukrajinske obrane.
Ako Trump pobijedi, financijski teret potpore Ukrajini promijenit će se na štetu EU"
"Više sam nego uvjeren da će se u vjerojatnom ishodu pobjede predsjednika Trumpa omjer financijskog tereta između SAD-a i EU značajno promijeniti na štetu EU kada je riječ o financijskoj potpori Ukrajini", napisao je Orbán u pismu čelnicima EU.
Da Trump pobijedi, da se konacno rat zavrsi, a posto ce tim i Amerika prestat finansirat Ukrajinu, logican slijed je da ce onda tu politiku slijediti i EU, kao i uvijek sto slijede. Dosta je vise upumpavanja milijardi u razrusenu zemlju, na ustrb poreznih obveznika EU, dok su im jos dali da se ovdje fino nasele, rade, voze se besplatno, koriste telefon, sve dzaba. Sta smo mi u ratu imali od toga, koju to privilegiju? Nista, spavali ljudi prvu godinu po kasarnama, ovi dobili stanove, a sad ne zele prstom pomaket nego cuclaju socijalu. Bljak politika i Trump do pobjede. :salut:
valja ti kao strucnjak za sve i svasta znas da nesto ne valja cim je uz to orban ,vucic i slicni
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 16 jul 2024, 13:17

alemsa je napisao/la:
16 jul 2024, 13:09
Marsal je napisao/la:
16 jul 2024, 12:23

Pa tako je jara, potvrdjujes sto govorim da nijedan socijalni program ne moze proci da ne plate gradjani svoj dio, to sto je Bernie govorio dzaba zdrastvo, dzaba skolstvo itd. Ko nije imao zdrastvo (oko 50 miliona ljudi tad cini mi se) placo je kazne, prve godine $700, druge $1200, trece $1500. Ko u vecini nije imao osiguranje srednja klasa, i lower middle class, jesu'l platili svoj doprinos/dio za to (Obamacare) jesu.
Pa u cemu je problem da zdravstvo placa pola poslodavac a pola ti od plate? I da tako bude za sve, a kad si nezaposlen placas nesto minimalno, da bi bio osiguran? Tako funksionise u vecini europskih drzava i takvi sistemi su stari negdje skoro kao i sama Amerika a dokazano je da fercera?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 13:21

16 jul 2024, 13:17

Pa u cemu je problem da zdravstvo placa pola poslodavac a pola ti od plate? I da tako bude za sve, a kad si nezaposlen placas nesto minimalno, da bi bio osiguran? Tako funksionise u vecini europskih drzava i takvi sistemi su stari negdje skoro kao i sama Amerika a dokazano je da fercera?
Pa nije problem, nego je Bernie govorio da ce to sve biti dzaba gradjanima a da nece gradjani platiti za to nego bogati i korporacije, da nece dotaci gradjane u negativnom smislu. Suplja prica, zato mu nije ni prosla, niti ce proci bilo kome. U tome je poenta o cemu govorim.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 16 jul 2024, 13:30

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 23:53
Brokula je napisao/la:
15 jul 2024, 23:45
Moj Aleme lijepi bosanski socijalizam, drzava ti kroz platu odbije sve poreze :P Eventualno GIP obrazac ako si imao dodatna primanja da kazes racunovodji i elham :mrgreen:
Pa i u Americi ti drzava odbija porez od plate. Jedino ako si ti privatnik, onda mozes malo meljat.
Kad sam rekao porez, mislio sam na doprinose. Zdravstveno, penziono i ostali nameti.
Znaci ako imas posao imas i zdravstveno osiguranje bez da i o cemu razmisljas sta i kako.
Tako isto i za penzioni fond
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 16 jul 2024, 13:31

alemsa je napisao/la:
16 jul 2024, 13:21
16 jul 2024, 13:17

Pa nije problem, nego je Bernie govorio da ce to sve biti dzaba gradjanima a da nece gradjani platiti za to nego bogati i korporacije, da nece dotaci gradjane u negativnom smislu. Suplja prica, zato mu nije ni prosla, niti ce proci bilo kome. U tome je poenta o cemu govorim.
Nezaposlenim ljudima i jest zdravstvo dzaba, osiguravaju se preko biroa za zaposljavanje.
A zaposlenim ide jedan mali procenat doprinosa od bruto plate na osiguranje od nezaposlenosti
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 13:38

Brokula je napisao/la:
16 jul 2024, 13:31

Nezaposlenim ljudima i jest zdravstvo dzaba, osiguravaju se preko biroa za zaposljavanje.
A zaposlenim ide jedan mali procenat doprinosa od bruto plate na osiguranje od nezaposlenosti
Srednja klasa je backbone drzave. Trump je dobio izbore jer se iskljucivo obraco srednjoj klasi.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 16 jul 2024, 13:44

alemsa je napisao/la:
16 jul 2024, 13:38
Brokula je napisao/la:

Srednja klasa je backbone drzave. Trump je dobio izbore jer se iskljucivo obraco srednjoj klasi.
Ma ti me vasi izbori plaho ne zanimaju. Problem je sto kod vas kako Marsal kaze nema previse empatije jednim za druge, a evo ti si zivi dokaz za to.
Snasao si se solidno i boli te kita za one sto nisu, a kojima kapitalizam jede dušu.
Evropa i Bosna nisu takve, ovdje fundamentalno vlada socijalizam

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 13:54

Brokula je napisao/la:
16 jul 2024, 13:44
alemsa je napisao/la:
16 jul 2024, 13:38
Brokula je napisao/la:

Ma ti me vasi izbori plaho ne zanimaju. Problem je sto kod vas kako Marsal kaze nema previse empatije jednim za druge, a evo ti si zivi dokaz za to.
Snasao si se solidno i boli te kita za one sto nisu, a kojima kapitalizam jede dušu.
Evropa i Bosna nisu takve, ovdje fundamentalno vlada socijalizam
Every man for himself :mrgreen: Zezam se, ne znam na osnovu cega si ti zakljucio, sve sto sam rekao je da ta Bernijeva prica je bila suplja. A Amerikanci mrze porez, svaka pomisao dodatnog poreza ili da nesto plate sto ne moraju im se dize kosa na glavi. To je tako

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 16 jul 2024, 14:24

Brokula je napisao/la:
16 jul 2024, 13:30
soko je napisao/la:
15 jul 2024, 23:53
Brokula je napisao/la:
15 jul 2024, 23:45
Moj Aleme lijepi bosanski socijalizam, drzava ti kroz platu odbije sve poreze :P Eventualno GIP obrazac ako si imao dodatna primanja da kazes racunovodji i elham :mrgreen:
Pa i u Americi ti drzava odbija porez od plate. Jedino ako si ti privatnik, onda mozes malo meljat.
Kad sam rekao porez, mislio sam na doprinose. Zdravstveno, penziono i ostali nameti.
Znaci ako imas posao imas i zdravstveno osiguranje bez da i o cemu razmisljas sta i kako.
Tako isto i za penzioni fond
Odbija se.
Nama se odbija
Social security tax - to je kao penzija.
Medicare tax - to je zdravastveno koje dobijes kad odes u penziju, otprilke pokriva 80% zdravstveni troskova.
Federalna tax - drzavna
I onda posta sam ja u Minesoti - state tax, jedna od najbolji states za zivot. Jedino zima ****.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 16 jul 2024, 14:47

U Americi i jeste problem sto nije ni malo socijalna drzava i nemas te neke sigurnosti kao u Europi. Skrhas se negdje, mislis se hoces li nazvat hitnu jer ce te oderat 2-5 milja minimalno samo sto dodju. Pa citao sam da dosta amerikanki smatra da je roditi dijete u bolnici financial burden jednostavno, pa troskovi su 20-30k ako ne radis u dobroj firmi i to ako trudnoca nije komplikovana, pa se sve cesce odlucuju roditi kuci, gdje onda troskovi budu 1000-1500 dolara.
To give you some idea of what you might pay, here is a summary of some average costs associated with childbirth. Costs will vary widely depending on your health insurance and even what state you’re in, as well as how your delivery goes:

(No insurance) Total average hospital bill for a regular birth: $30,000
(No insurance) Total average hospital bill with a c-section: $50,000
(With insurance) Total average hospital bill for a regular birth: $3,400
(With insurance) Total average hospital bill with a c-section:$3,400
Evo troskovi za porodjaj, brutalno.
I've seen countless memes about it but didn't realize that it's actually that bad. The government is pretty much spitting on the faces of its citizens, tax paying citizens. What the hell are the taxes being used for if not to save one of your dying citizens?

What am I missing? Why aren't there mass protests against this insanity? It looks like an awesome country with a great economy and businesses, how come the healthcare so lacking? I can't help but feel it's only because the government's been able to get away with it so far, disguised behind madeup reasons and exaggerations.
Well for starters, if you have a chronic illness and you lose your job that can be a death sentence.

If you are on disability and want to get married you have to choose between healthcare and marriage.

Changing jobs means probably changing doctors and disruption of care.

An accident can lead to bankruptcy.

Why do we do it this way? Because about 3 people make a lot of money this way.
Lagano.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 15:11

^

Nije istina da nije nimalo socijalna drzava, siromasni imaju dzaba zdrastvo i hranu placenu, plus postoje government housing. Ko zaradjuje vise nek placa sebi to sve. Po tebi nije fer, po meni jeste.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 15:32

Problem srednje klase je sto hoce da zive na visokoj nozi a ne mogu priustiti. Vozi bmw od 100k, rata mu $1000, a nece da placa zdrastvo $300, i kaze ne moze priustiti, pa kad se sta desi skupa bolnica, pa nisu ti prioriteti u vinklu kralju. Moja zena se porodila carskim rezom 40k kostalo, imo osiguranje moj dio bio 2k i cao. Toliko bi me i u Bosni izaslo u privatnoj bolnici

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 16 jul 2024, 15:38

Finn je napisao/la:
Al najjače kad neko iz BiH uzme da palamudi čovjeku koji živi 20+ godina u Americi kakvo je tamo stanje i za koga treba glasati. I obrnuto naravno, kad dijasporci uzmu analizirati vamo stanje, u sve se oni razumiju :rol:
Ja sam u Americi od 98. Inzinjer, masinstva. Magistrirao na jednom od najbolji univerziteta u Americi i BA sa honors. Nije mala stvar. Nego da ne ispada da se hvalim, al nisam bas neki laik.
Uzimao casove ekonomije i biznis masinarija i tako te gluposti.
Radim sam dosta budget managment pa znam o cemu pricam.
Al nebi mi nikad palo na pamet da pametujem vama u BiH, niti sam upucen niti znam.
Nisam strucnjak al znam puno vise nego obicna osoba.
Expert za fluid dynamics, zavrisao zanat u njemackoj za kfz mehanicara, znam pive, fudbal i $$. Ostalo nista ne komentiram

Judd
Kontakt:

Post Postao/la Judd » 16 jul 2024, 15:44

soko je napisao/la:
16 jul 2024, 15:38
Finn je napisao/la:
Ja sam u Americi od 98. Inzinjer, masinstva. Magistrirao na jednom od najbolji univerziteta u Americi i BA sa honors. Nije mala stvar. Nego da ne ispada da se hvalim, al nisam bas neki laik.
Al nebi mi nikad palo na pamet da pametujem vama u BiH, niti sam upucen niti znam.
Expert za fluid dynamics, zavrisao zanat u njemackoj za kfz mehanicara, znam pive, fudbal i $$. Ostalo nista ne komentiram
Kako glasi Bernulijeva jednacina za idealan fluid?
Ceri mi se u facu a ja njega pitam!

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 16 jul 2024, 15:55

Judd je napisao/la:
16 jul 2024, 15:44
soko je napisao/la:
16 jul 2024, 15:38
Finn je napisao/la:
Kako glasi Bernulijeva jednacina za idealan fluid?
Steady state, sta udje izace. Pritisak plus kineticka energija plus height differntial ili ti potenital energija = konstant
Ja sad radim transient analysis na fuel pumpama kad ides sa idle flow do max after burner accel za 2 sekunde i onda decel.

Da dodam, svako od nas ima pritsup internetu. Evo ja sam sad mogoa otici na google i traziti sta je.
Ako se razumijes, radim dosta sa pressure drop analysis a vecinom koristimo software da to izracuna. Software vec ima sve te formule pa to samo stavljas inputs, znas ono garabage in garbage out.
Evo sad na avionu pa moram ugasit telefon
Zadnja izmjena: soko, dana/u 16 jul 2024, 16:08, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: denimen99, Slatinash_7 i 3 gosta.