Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

baboedindzeko09
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la baboedindzeko09 » 15 jul 2024, 22:43

sljivo je napisao/la:
15 jul 2024, 22:16
Pametniji lik iz vladajucih porodica se nije pojavio u Arabiji. Svjestan je da postoji zivot mimo i poslije nafte. Naftu imaju jos 50, 100 godina i kapak, a turizam im je jedini spas. A turizam ne moze bez liberalizacije citavog drustva.
Možeš ti razviti turizam bez da se odriceš kompletne historije i principa svoje zemlje, naroda i porodice.

Naravno, najbitnija je "liberalizacija" čitavog društva arapskih zemalja, tačnije da se pije pored ćabe, održava Tomorrowland, otvara javna kuća i da lgbt parovi imaju mogućnost orgijanja na javnom mjestu :rol:
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 22:44

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 22:20
numanumaye22 je napisao/la:
15 jul 2024, 21:45
Al i dalje je fascinantno da od toliko javnih licnosti, pjevaca, glumaca, sportasa, politicara i mocnih ljudi oni nemaju bolje kandidate od ova 2 luda i dementna metuzalema
Normalno da ima kandidata. Bio je Bernie, iako star, lik je u sve bio daleko bolji, al nisu ljudi glasali za njega. Nedaju corporations manje vise.
Ma ok je Bernie ali socijalista, ne moze proci socijalizam, htio je masu da da dzaba stvari, to zvuci extra ali zna se ko ce to iznijeti/platiti = narod, nece corporations kao sto je on zamislio, nije niko veslo siso. Ron Paul je bio najbolji kandidat prepametan covjek koji je bio blize sredini, ali jebga odose s onim debilom Romney kako se vec zvao, mada 2012 ne bi dobio Obamu vjerovatno ionako.

Kajzer10
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Kajzer10 » 15 jul 2024, 22:46

Ne treba toliko u detalje. Kod Demokrata je jednostavno. Da Biden prije 4 godina nije za VP izabrao nekog samo jer je crna i jer je zena, sad bi vjerovatno imali ozbiljnog kandidata. Sad se nece povuci dijelom, a mozda i odlucujuce zbog toga jer ova nije jak kandidat. A ovu ne mozes preskociti i postaviti bijelog muskarca jer je to onda povratak ropstva i crnci ce morati na plantaze.

S druge strane, ne znam zasto republikanci biraju covjeka koji bi uragane gadjao nuklearkama.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 15 jul 2024, 22:51

Tesko da konzervativna sredina moze razviti bilo kakav turizam, a da i dalje ostane konzervativna.

Iskreno, ne znam cega se oni to odricu, ali ja tog Bin Salmana vidim kao vizionara. Nije dozvolio da mu vjera ogranici vidike, a samim tim ni vidike S.Arabije. A to pisem kao neko koga su na ovom forumu, izmedju ostalog, proglasavali da je homofob (apropo gejeva turista u Arabiji).

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 15 jul 2024, 22:53

alemsa je napisao/la:
15 jul 2024, 22:44
soko je napisao/la:
Al i dalje je fascinantno da od toliko javnih licnosti, pjevaca, glumaca, sportasa, politicara i mocnih ljudi oni nemaju bolje kandidate od ova 2 luda i dementna metuzalema
Normalno da ima kandidata. Bio je Bernie, iako star, lik je u sve bio daleko bolji, al nisu ljudi glasali za njega. Nedaju corporations manje vise.
Ma ok je Bernie ali socijalista, ne moze proci socijalizam, htio je masu da da dzaba stvari, to zvuci extra ali zna se ko ce to iznijeti/platiti = narod, nece corporations kao sto je on zamislio, nije niko veslo siso. Ron Paul je bio najbolji kandidat prepametan covjek koji je bio blize sredini, ali jebga odose s onim debilom Romney kako se vec zvao, mada 2012 ne bi dobio Obamu vjerovatno ionako.
E to je problem sto republikanci lazu obicnom narodu da ce oni placati vise takse sto uposte nije tacno.
Pisalo smo o ovome nedavno, ne moramo opet.
Taksa za obican narod, koji zaradju oko ili ispod prosjeka se ne mjenja, to je vecinom narod koji glasa za trumpa. Blue collar
Mjena se nekom kao meni i ovi sto zaradju vise nego ja. A najvise bogatasima i korporacijama.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 15 jul 2024, 22:54

Bin Salman je jedino vizionar kada treba bombardovati jemensku djecu, pomoći svom židovskom bratu da se obore iranski dronovi ili kupiti neki klub u Engleskoj.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 15 jul 2024, 22:55

alemsa je napisao/la:
soko je napisao/la:
Romney bi pokidao ove izbore umjesto koga god da ga staviš
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

Pogba
Kontakt:

Post Postao/la Pogba » 15 jul 2024, 22:59

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 22:14
Pogba je napisao/la:
15 jul 2024, 20:26
ANamelessGhoul je napisao/la:
15 jul 2024, 20:25
Fakat ces za trumpa fasistu glasat ?
Alternativa mu Genocide Joe.
Ja na primjer necu glasati za ni jednog.
To za Genocide Joe, isti klinac
Trump i republikanci za palestinu govore "finish them off".
Nedavno ona krava Niki se potpisuje na rakete i to pise, jos krava stavlja na instagram.
Ma jasno nego mi cudno sto se neko ibreti, a u suštini Amerika bira izmedju 2 zla.
░▌J▐▌U▐▌V▐▌E▐▌N▐▌T▐▌U▐▌S▐░

#MaxOUT

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 15 jul 2024, 23:01

sljivo je napisao/la:
15 jul 2024, 22:16

Pametniji lik iz vladajucih porodica se nije pojavio u Arabiji. Svjestan je da postoji zivot mimo i poslije nafte. Naftu imaju jos 50, 100 godina i kapak, a turizam im je jedini spas. A turizam ne moze bez liberalizacije citavog drustva.
Razne vrste usluga, ne samo turizam.
Bahrein se recimo transformisao od države gdje je bankarstvo tabu tema do finansijskog huba gdje se nalazi nekoliko stotina finansijskih institucija.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 23:09

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 22:53
alemsa je napisao/la:
soko je napisao/la:

E to je problem sto republikanci lazu obicnom narodu da ce oni placati vise takse sto uposte nije tacno.
Taksa za obican narod, koji zaradju oko ili ispod prosjeka se ne mjenja, to je vecinom narod koji glasa za trumpa. Blue collar
Mjena se nekom kao meni i ovi sto zaradju vise nego ja. A najvise bogatasima i korporacijama.
Ne lazu burazeru desilo se to vise puta pa narod zna bolje, jer je na kraju najebo. Nema dzabe nista da ne predje preko ledja naroda. Vecina korporacija izbjegava da plati taxu koliko bi trebali, svako zna da mute porezom, walmart po 2 milijarde dollara smuti da ne plati taxe godisnje, i ko bi na kraju ostao sa tim dugom, pa narod naravno.

Dobro je sto neces glasati, vidim to je cest stav liberala, dok su republikanci ujedinjeni za Trumpeza, mozda indikator :think:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 15 jul 2024, 23:18

alemsa je napisao/la:
15 jul 2024, 23:09
soko je napisao/la:
15 jul 2024, 22:53
alemsa je napisao/la:

Ne lazu burazeru desilo se to vise puta pa narod zna bolje, jer je na kraju najebo. Vecina korporacija izbjegava da plati taxu koliko bi trebali, svako zna da mute porezom, walmart po 2 milijarde dollara smuti da ne plati taxe godisnje, i ko bi na kraju ostao sa tim dugom, pa narod naravno.

Dobro je sto neces glasati, vidim to je cest stav liberala, dok su republikanci ujedinjeni za Trumpeza, mozda indikator :think:
Ne zna narod.
Narod ne konta kako tax bracket funkcionse. Njima Trump laze i oni slijepo vjeruju. Da sjednu sat vremena za excel da im neko objasni, skontali bi al treba ukljuciti mozak.
Jesu li se tax brackets promjenili za prosjecnu godisnju zaradu? Nisu.
Ljudi kao ja vide da nesto ne valja i normalno da nece da daju svoj glast mrcinama. Indikator je il ne kontaju ili ih sramota priznati da su pogrijesili.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 jul 2024, 23:28

Ima i druga strana priče po pitanju S. Arabije i ovog programa.

Vizija nije od jučer, već je pokrenuta prije nekih 8 godina. Implementacija projekata energetske tranzicije te udjela obnovljivih izvora ide mnogo sporije već planirano.

Broj elektro vozila te infrastruktura vezana za taj segment nisu značajnije porasli, barem u onoj mjeri gdje takvu "Viziju" želiš prikazati kao neku revoluciju.

Gledajući sama ulaganja u istraživanje i razvoj ima pomaka, ali taj pomak ide i kod nekih, nazovimo običnih, osrednjih zemalja i to bez najave nekog booma.

Sirova nafta je i 2023. bila ubjedljivo glavni izvozni proizvod itd.

Treba tu dosta napora i ulaganja.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 23:31

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 23:18

Ne zna narod.
Narod ne konta kako tax bracket funkcionse. Njima Trump laze i oni slijepo vjeruju. Da sjednu sat vremena za excel da im neko objasni, skontali bi al treba ukljuciti mozak.
Ljudi kao ja vide da nesto ne valja i normalno da nece da daju svoj glast mrcinama. Indikator je il ne kontaju ili ih sramota priznati da su pogrijesili.
Nema nista dzabe nigdje a da ne predje preko ledja naroda vazda bilo, bogati ce se vazda izvuc da sto manje plate svoj dio. Trumpu sad nek dodje da mora platiti poreza 100 miliona, uzme 20 hotela za 100 miliona i plati minimalnu taxu, sto je i otvoreno govorio. Dok narod nema taj luksuz jer se vecini odbija pirez od plate automatski. I ne mora ti se povecat taxa godisnje, imas dug dodatni, znas i sam kako se dug vraca (drzave), opet po narodu, pusti ti to. To ti je tako 200%

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 15 jul 2024, 23:38

alemsa je napisao/la:
15 jul 2024, 23:31
soko je napisao/la:
15 jul 2024, 23:18

Ne zna narod.
Nema nista dzabe nigdje a da ne predje preko ledja naroda vazda bilo, bogati ce se vazda izvuc da sto manje plate svoj dio. Trumpu sad nek dodje da mora platiti poreza 100 miliona, uzme 20 hotela za 100 miliona i plati minimalnu taxu, sto je i otvoreno govorio. Dok narod nema taj luksuz jer se vecini odbija pirez od plate automatski. I ne mora ti se povecat taxa godisnje, imas dug dodatni, znas i sam kako se dug vraca (drzave), opet po narodu, pusti ti to. To ti je tako 200%
Opet mjesas deductions i tax brackets.

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 15 jul 2024, 23:45

Moj Aleme lijepi bosanski socijalizam, drzava ti kroz platu odbije sve poreze :P Eventualno GIP obrazac ako si imao dodatna primanja da kazes racunovodji i elham :mrgreen:
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 23:47

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 23:38

Opet mjesas deductions i tax brackets.
Ne burazeru nego me ne svatas, ako ti Bernie kaze da ce ne znam fakultet biti dzaba i da ce to kostati (nebitno) 100 milijardi dollara, ne zavaravaj se da mislis da ce to platiti korporacije niti bogati, vecinu toga ce snijeti narod, mozda im se nece povecati taxa (nisam o tome ni govorio), ali sigurno dio taxe sto bi mogao ici negdje drugo ce ici za to. Nema nista dzabe nigdje (u velikoj vecini svijeta).

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 15 jul 2024, 23:50

Evo ti primjer, moja jaranica prodaje macarons. Imaju mali bakery i prosle godine uzela BMW 7 suv, fully loaded i stavila kao deduction na godisnju zaradu. Kao to joj je novi work truck jer preko neke tezine. Znaci dobila preko 30% discounta na novo autu.
Znaci spada joj taxable net income samo rad tog auta. To se mora bolje regulisati.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 15 jul 2024, 23:53

Brokula je napisao/la:
15 jul 2024, 23:45
Moj Aleme lijepi bosanski socijalizam, drzava ti kroz platu odbije sve poreze :P Eventualno GIP obrazac ako si imao dodatna primanja da kazes racunovodji i elham :mrgreen:
Pa i u Americi ti drzava odbija porez od plate. Jedino ako si ti privatnik, onda mozes malo meljat.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 16 jul 2024, 00:30

soko je napisao/la:
15 jul 2024, 23:53
Brokula je napisao/la:
Pa i u Americi ti drzava odbija porez od plate. Jedino ako si ti privatnik, onda mozes malo meljat.
Država i treba da daje razne poreske olakšice privatnicima.

Doduše, slažem se da treba malo bolje regulisati to, šta je poslovno, a šta lično. Primjer auta.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 16 jul 2024, 00:32

Brokula je napisao/la:
Pa tako ti je radnickoj klasi i u Usa, kao sto tebi od (nebitno) 2000km odbije automatski 20% (i to nebitno tacan procenat), porez, penziono itd. Privatnici, korporacije plate 5% na kraju godine, jer se njima ne odbija (meni npr. :mrgreen: ), nego se obracunava na kraju godine, ako vidi da treba platit 200k ppreza, ode kupi u kojem god je biznisu nesto za biznis u toj vrijednosti, ili sebi kupi novo auto od 200k samo kaze da koristi to auto za biznis i to je to. To narod zna i zato Amerikanci bjeze od socijalizma 100km, ne zele ni pomisao toga. Ujedno @soko odgovori i tebi

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.