Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Bundesliga
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Bundesliga » 15 jul 2024, 12:04

Asteriks je napisao/la:Za ugodnost, preporučenu vlažnost te uopće energetski efikasan prostor, prvo i osnovno jeste dobra termoizolacija.

A dobra izolacija će zadržati svježinu, koju ćeš dobiti i preko nekog povoljnog ventilatora, jednostavno jer se smanjuje prijenost topline izvana.
Ma zavisi brate. Ok, sve izolacija, ali recimo uvijek će ti biti toplije na spratu ispod potkrovlja i krova. To prvo, neka je svima jasno. Kakvu god da izolaciju imaš. A hlađenje je dosta lakše postići nego grijanje realno. Ja stavim inverter na 23 stepena, stavim da radi u prvoj brzini i sve rashladi lagano. Osamnaestka nekih 60 kvadrata. Moraš se pokrivati jorganom nakon nekog vremena. A ako ste ispod krova, nabavljajte kakvu god klimu.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

sljivo
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la sljivo » 15 jul 2024, 12:09

kupio hisens 18k invertor, odlicna stvar, na hladjenju zaledi voda u cijevima,

spasilo me inace bi crko ko pacov

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 jul 2024, 12:14

Bundesliga je napisao/la:
15 jul 2024, 12:04
Asteriks je napisao/la:Za ugodnost, preporučenu vlažnost te uopće energetski efikasan prostor, prvo i osnovno jeste dobra termoizolacija.

A dobra izolacija će zadržati svježinu, koju ćeš dobiti i preko nekog povoljnog ventilatora, jednostavno jer se smanjuje prijenost topline izvana.
Ma zavisi brate. Ok, sve izolacija, ali recimo uvijek će ti biti toplije na spratu ispod potkrovlja i krova. To prvo, neka je svima jasno. Kakvu god da izolaciju imaš. A hlađenje je dosta lakše postići nego grijanje realno. Ja stavim inverter na 23 stepena, stavim da radi u prvoj brzini i sve rashladi lagano. Osamnaestka nekih 60 kvadrata. Moraš se pokrivati jorganom nakon nekog vremena. A ako ste ispod krova, nabavljajte kakvu god klimu.
Različiti profili, debljine i šta već idu na različite vrste prostora.

Kao što sam u prethodnom postu naveo, ne možeš eto što pominješ potkrovlje ići sa istom debljinom kao neku kuću, prvi sprat itd.

Na dobru izolaciju dovoljan ti kamin od 9 kW za prostor od 60 kvardata. Znači tri sobe od ukupno recemo 100 kvadrata, dva kamina i mala grijalica, taman.

Ljeti ništa sem par ventilatora, gdje tri komada dobiješ za 150 KM.

Ovo ne pišem samo na osnovu nekakvih proračuna već osjetio na vlastitoj koži.

Problem što će ljudi uraditi ploču od 5 cm na zid koji traži min 10 cm. On ima izolaciju ali ni blizu energetski efikasan prostor. Uz sve to, uradit će fušeraj prozore da negdje uštedi i haos.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 15 jul 2024, 12:21

Elvir Klempic iz Potocara je novi visi savjetnik predjsenika USA Joe Bidena
Klempić, je nedavno služio kao predstavnik za vezu Bijele kuće za Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID).
Zadnja izmjena: NoDi80, dana/u 15 jul 2024, 12:22, ukupno mijenjano 1 put.
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 15 jul 2024, 12:22

Asteriks je napisao/la:
15 jul 2024, 12:14
Kao što sam u prethodnom postu naveo, ne možeš eto što pominješ potkrovlje ići sa istom debljinom kao neku kuću, prvi sprat itd.
Sigurno, meni dole na spratu dosta svježije, što je i logično, jel. Urađena je izolacija, ali sve ima svoje. Krov će ti upijati većinu toplote, pa potkrovlje zadržavati. Da nemam invertera, tačno bih umro od vrućine. A ovako ljepota. Upališ klimu, napolju 40 stepeni, a unutra uživancija. Eh sad je problem što nije zdravo koristiti klimu puno, ali jbg.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 jul 2024, 12:29

Ako nekad imao priliku zaviri u podrum starih kuća, primjer trospratnica, koje su rađene 70ih godina.

Znači obična fasada, bez izolacija te debeli zidovi. Unutar tog podruma predgrada od još debljeg zida za ostavu krompira, jabuka i sl. Kada uđeš, čak i kroz neka stara, ohrdana vrata, osjećaš kao da si potrefio na oazu.

Na trećem spratu iste kuće novi prozori, isti zidovi ali bez te pregrade, nemoš ostat od vrućine. Naravno u podrumu bez prozora eventualno mali otvor, ali potrkovlje traži posebnu izolaciju.

Ovako ugrubo, staklenaa vuna, cca 10ak cm, paropropusna folija itd. Opet, struka će najbolje objasnit vrstu profila, no problem što će dosta ljudi nakon što obloži zidove reći ma daj onaj tanji radi uštede.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 15 jul 2024, 12:33, ukupno mijenjano 1 put.

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 15 jul 2024, 12:33

To je to, sve si objasnio. A i ljudi trebaju znati da ni sve klime nisu iste. Jbg možeš kupiti inverter jeftin, hladi on i grije, ali troši ko tenk. Zato se i gleda ono A++ i slično kod potrošnje energije. Naći ćeš ti jeftiniju klimu, uštedit na kupovini, ali ćeš kasnije platiti 10 puta više na računima za struju.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 15 jul 2024, 12:40

Naravno.

Da sutra kupujem klimu, samo bi se orijentisao prema potrošačkim portalima Švabije za poređenje kvaliteta proizvoda, koji upoređuju rezultate različitih časopisa, foruma itd.

Testberichte, Kaufkompas, Stiftung Warentest i slični. Nenadmašni.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 15 jul 2024, 12:47

H8Z7 je napisao/la:
15 jul 2024, 11:52
Auh kako je ohladi brat :ljepota:
Jos kaze moras znat podnijeti tudju kritiku, a prva pocela da kritikuje :rol:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 15 jul 2024, 12:49

Evo npr ova 12ka, valjal ovo cemu?
slika
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 15 jul 2024, 12:57

Imam takvu 18ku, meni je odlicna, za moje potrebe, samo nisam upratio potrosnju, doduse ne palim je redovno pa je teško upratiti.

Što se tiče hlađenja, meni na jedno 40m2, prostora sa pregradama, spusti sa 27.5 na 23.5 stepena (na najudaljenijoj tački) za jedno sat i po dva rada na 19 stepeni podešenog. A na mjestu ispod nje pada snijeg.

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 15 jul 2024, 13:10

alemsa je napisao/la:
14 jul 2024, 20:01
scholsey je napisao/la:
12 jul 2024, 12:57

Prva trampa odradjena, platio motor $1600, sad ga proda za $2250. 6 dana ga prodavo, $650 u padze. Sad odo kupiti drugi za $2200, mogu ga prodati za $3000 :D
slika
Honda vtx 1300
Bog daje, ljudi ne vjeruju. Samo naprijed brat moj! :salut:

Fakat su šminka da valja. Taman da i meni središ jedan, kad uspijem nagovoriti ženu.. :zviz: :mrgreen:
The saddest thing in life is wasted talent.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 13:18

scholsey je napisao/la:
15 jul 2024, 13:10

Bog daje, ljudi ne vjeruju. Samo naprijed brat moj! :salut:

Fakat su šminka da valja. Taman da i meni središ jedan, kad uspijem nagovoriti ženu.. :zviz: :mrgreen:
Ne znam za Svabiju moze li se poslati, u Bosni ne moze, nedaju Bosanci da se registruje (vecina), kao zmigavci ovo ono im nisu po BiH kodu (ako se nije sta promjenilo).

Lahko je za zenu, dvaput je provozas hoce onda sama :mrgreen:

scholsey
Kontakt:

Post Postao/la scholsey » 15 jul 2024, 13:36

alemsa je napisao/la:
15 jul 2024, 13:18
Ne znam za Svabiju moze li se poslati, u Bosni ne moze, nedaju Bosanci da se registruje (vecina), kao zmigavci ovo ono im nisu po BiH kodu (ako se nije sta promjenilo).

Ne znam, ali čvrsto vjerujem da se nešto može izmajmunisati. Vala smo se snalazili i za daleko luđe stvari, pa će se i tu naći neka varijanta.

Ma ova moja se trzne kad u more na glavu skočim, a ne kamoli ovo.. kokad ratno dijete, isprepadano. Ali biće, polako, dok skupim pluseva. :zviz: :mrgreen:
The saddest thing in life is wasted talent.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 15 jul 2024, 14:03

Dobre su inverter klime, iskreno u 2024 trebaju da budu standard u svakoj kuci. Koliko ljudi dole para daju na drva i grijanje, odvojis fino 2 milje i uzivas. Dole dosta treba u prelaznom periodu kad nije grijna sezona.

Ne kontam kucu koja nema klimu u 2024.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 14:32

scholsey je napisao/la:
15 jul 2024, 13:36
alemsa je napisao/la:
15 jul 2024, 13:18

Ne znam, ali čvrsto vjerujem da se nešto može izmajmunisati. Vala smo se snalazili i za daleko luđe stvari, pa će se i tu naći neka varijanta.

Ma ova moja se trzne kad u more na glavu skočim, a ne kamoli ovo.. kokad ratno dijete, isprepadano. Ali biće, polako, dok skupim pluseva. :zviz: :mrgreen:
Ne znam moze'l se izmajmunisati, jaran mi je odavde sebi poslo dole da ima kad ode, i nije mogo registrovati, nego registruje ovdje pa dole vozi pod Americkom registracijom i nema problema sa policijom.

Pa svaka tako, moras malo politike je.bo ga ti, necu ja to malo bezveze, uvijek ga mogu preprodati za vise para, coj'k prejeftino daje, dok ne sjedne, onda ti nece dati da ga prodas :rol: A i imas godiba, nes budalesati sa motorom ha ya. Je.bo ba auta kanta na tockovima. Auta nam lazu, motori govore istinu :)

GermanyUnderground
Kontakt:

Post Postao/la GermanyUnderground » 15 jul 2024, 14:36

Moze se registrovat američko vozilo ovdje ali u slucaju da si kao povratnik

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 15 jul 2024, 14:44

alemsa je napisao/la:
15 jul 2024, 02:34
Rajaz je napisao/la:
15 jul 2024, 01:08
alemsa je napisao/la:
14 jul 2024, 16:06

Po cemu su ispred, u drustvenim medjurasnim/nacionalnim itd. odnosima? Pokusaj biti stranac Bosanac u zapadnoj Evropi pa u Usa :rol: ljubit ces tlo Amerike u tom smislu. Mani se medija
U društvenim odnosima svakako. Socijalnoj skrbi. Pa Amerika jedino i jeste bolja po pitanju zarade, sve ostalo je debelo na strani Evrope.

Michael Moore je rođeni Amerikanac, nije bilo kakav medij. Pogledaj dokumentarac i sve će ti se samo kazati.

Zamisli državu u kojoj svaki retard može kupiti pušku bilo gdje. Monty Python shit :rol:
Ne moze svaki retard legalno kupiti. A to ti je na snazi cisto zbog vlade, da narod moze uvijek formirati militatnsku vojsku ako vlada udari protiv istih. Analizirali su sta se desavalo u drzavama do tad i da je narod bez oruzja je.ban. I treba svako musko vojno sposobno-mentalno stabilno da ima pusku. To je osnovna stvar. Ne znam sto to napisa kao nesto negativno u smislu ismijavanja. :kafa: Ne treba ti dok ti ne zatreba svatas. ;)
Kada je vlada udarila protiv istih i ko bi se to organizovao ? Prije da bi nastala anarhija i da bi se igralo GTA uživo. Doduše to se po Americi igra već godinama unazad.
Zvuči kao razlog za opravdanje kulture nasilja i glorifikovanje vojske i oružja.

A ko će testirati 50+ miliona vojno sposobnih muškaraca i procijeniti da su mentalno sposobni ?
Da li je ovo Greivis lookalike dijete koje je pucalo na Trumpa bilo mentalno sposobno ?

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 15 jul 2024, 15:36

Rajaz je napisao/la:
15 jul 2024, 14:44

Kada je vlada udarila protiv istih i ko bi se to organizovao ? Prije da bi nastala anarhija i da bi se igralo GTA uživo. Doduše to se po Americi igra već godinama unazad.
Zvuči kao razlog za opravdanje kulture nasilja i glorifikovanje vojske i oružja.

A ko će testirati 50+ miliona vojno sposobnih muškaraca i procijeniti da su mentalno sposobni ?
Da li je ovo Greivis lookalike dijete koje je pucalo na Trumpa bilo mentalno sposobno ?
Situacija se zna promjeniti preko noci nebitno gdje si, desilo se tebi '92, jel bolje bilo da su svi Bosnjaci vojno sposobni bili naoruzani-jeste. Bitno je samo pruziti prvobitni otpor, kasnije ces doci i do tenkova i svega, goloruk ga neces pruziti.

Ne znam za ovog situaciju i kako je dosao do istog, velika vecina ljudi koji postuju zakon uzimaju oruzje legalno, odes dadnes maticni broj, sve mu izbaci na kompjuteru, tvoj kriminalni dosje, ako ti je bilo sta prepisano/recept od doktora (tablete za depresivu, mentalna dijagnoza itd.) Ako je bilo sta da nije po protokolu neces kupiti, drugo je sto ce budala doci do oruzja na crno, on ce doci do istog neovisno kakav je zakon na snazi

Confiance
Kontakt:

Post Postao/la Confiance » 15 jul 2024, 15:41

Koji je najzgodniji put Sarajevo - Split ako neko ima svjeziji update, je li OK varijanta autoputem do Tarcina onda Konjic - Jablanica - Tomislavgrad ili ici Hercegovinom na Posusje - Imotski i sl, vidim ima i preko Mostara pa ako neko ima preporuku

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.