UEFA EURO 2024.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Ko osvaja Euro?

Anketa je završila: 16 jul 2024, 12:21.

1. Engleska
38
43%
2. Španija
50
57%

Ukupno glasova: 88

numanumaye22
Kontakt:

Re: UEFA EURO 2024.

Post Postao/la numanumaye22 » 08 jul 2024, 16:54

Rosicky je napisao/la:
08 jul 2024, 13:59
coelho41 je napisao/la:
08 jul 2024, 13:55
Slažem se sa sljivom, dakle slobodni udarci su element igre koji nije izumro, međutim izumrli su igrači koji na treningu uzmu i vježbaju 100 slobodnjaka sedmično, odnosno izumrli su i treneri koji im to dopuštaju. A upravo u reprezentativnom fudbalu, gdje treneri nemaju dovoljno vremena da rade sa igračima i moraju pribjegavati najosnovnijim fudbalskim filozofijama slobodni udarci su oružje koje može rješavati utakmice i donositi titule, međutim ne koristi se dovoljno. Slobodnjaci sa 25m su se pretvorili u beskorisne ubačke.
Ma tu ti u obzir dolazi moderni pristup nogometu koji ti uvodi razne parametre u svakom segmentu igre.
Slobodnjak generira manju šansu za gol prilikom šuta nego li ubačaj pogotovo u top ekipama koje inzistiraju na tome.
Fudbal je generalno u padu, imas manjak kvaliteta na trzistu a Superliga je neminovnost i desit ce se sigurno u buducnosti.

Pa pogledaj samo prije 15-20 godina napadace, ciste devetke i ove sad.

Nekad:

Raul
Benzema
Ibrahimovic
Suarez
Drogba
Cavani
Klose
Villa
Torres
Van Persie
Rooney
Shevchenko
Lewandowski (tek se pojavio)
Forlan
Aguero
Costa
Podolski
Toni
Eto’o

Mozes do sutra nabrajati

Sad:

Stari Lewandowski
Kane
Haland

I kraj. Ostalo prosjek mrtvi, pa jedna Njemacka koja je od zasnivanja repke imala uvijek vrhunsku devetku sad je nema pa Bayern mora Kanea dovodit.

A gdje li prije igraci tipa:

Ronaldo
Adriano
Henry
Crespo
Trezegeut
Nistelroy
Batistuta
Del Piero
Owen
Shearer
Totti
Pauleta
Larsson

I slicno.

Isto mozes i sa bekovima i sa krilima napisat, generalno manjak kvalitete na trzistu pa sad za ove gore prosjecni igraci kao sto su npr Rodrygo dizu trofej LP.

Pogledaj samo igrace Reala prije 10 godina, po dvije klase na svakoj poziciji. Ali pogledaj onda tih godina jaki Chelsea, City, Barcelonu i slicno.

Ovaj danasnji Brazil je najgora ekipa njihova u zadnjih 30 godina, bez dileme. A sto li? Eej Brazil nema igrace, to ti sve govori

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 08 jul 2024, 17:04

Zanimljivo da Vilenjak nabroja 20 napadaca klasicnih 9ki, a ne spomenu Dzeku koji je u top 10 strijelaca u 21.stoljecu.. :hmmmmm:
Da li je namjerno to uradio ili slucajno zaboravio svog bivseg zemljaka?
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 08 jul 2024, 17:16

Nije sve u golovima, Mandžukić je veći igrač od Edina npr. Klubovi za koje je igrao, trofeji koje je osvojio, bitni golovi, uspjeh sa reprezentacijom. Nije bio klupa u velikim klubovima kao Džeko koji je u klubovima poput Wolfsburga i Rome mogao biti prva postava.

Da ne pričam da Džeko tek ne može u istu rečenicu sa igračima poput Etoa, Suareza, Torresa, Ville, Benzeme, Cavania, RvP i mnogih drugih.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 08 jul 2024, 17:21

JayCatwright je napisao/la:
08 jul 2024, 17:16
Nije sve u golovima, Mandžukić je veći igrač od Edina npr. Klubovi za koje je igrao, trofeji koje je osvojio, bitni golovi, uspjeh sa reprezentacijom. Nije bio klupa u velikim klubovima kao Džeko koji je u klubovima poput Wolfsburga i Rome mogao biti prva postava.

Da ne pričam da Džeko tek ne može u istu rečenicu sa igračima poput Etoa, Suareza, Torresa, Ville, Benzeme, Cavania, RvP i mnogih drugih.
Rijec je bila o klasicnim napadacima, odnosno golgeterima.
Neces tu gledati sta je neko osvojio, nego koliko je golova zabio.
Mandzukic nikad nije bio neki rasni golgeter nego radilica u napadu.
Nikad nije bio najbolji strijelac neke lige, dok je Edin bio i u Bundesligi i u Seria A.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 08 jul 2024, 17:22

Fun fact: Zadnja tri prvaka Eura su reprezentacije koje su prve igrale svoje polufinale. :mrgreen:

Također i zadnja tri svjetska.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 08 jul 2024, 17:27

Da hoće završiti najlošiji euro ikad kvalitet fudbala u rangu neke regionalne lige.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 08 jul 2024, 17:31

19vendetta87 je napisao/la:
08 jul 2024, 17:21
08 jul 2024, 17:16

Rijec je bila o klasicnim napadacima, odnosno golgeterima.
Neces tu gledati sta je neko osvojio, nego koliko je golova zabio.
Mandzukic nikad nije bio neki rasni golgeter nego radilica u napadu.
Nikad nije bio najbolji strijelac neke lige, dok je Edin bio i u Bundesligi i u Seria A.
Koliko god da je golova zabio nije bolji golgeter od Van Persiea npr ili Ville. Nije ta klasa.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 08 jul 2024, 17:51

Felix Zwayer sudi Nizozemska-Engleska.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 08 jul 2024, 17:52

Rosicky je napisao/la:
08 jul 2024, 11:42
Evander je napisao/la:
08 jul 2024, 10:39
U subotu Beer Garden na Villsu, Holandija zabila gol par momaka slavilo bucnije. Napali ih, tuca izbila.
Mamu li vam papansku hebem Sandzacko-nargilasku-sa onim Jala Brat bradicama-SDAovsku. Strasno koliko se Sarajevo kao grad srozalo. Hebo li vam Erdogan tromajku zaostalu.
Ovdje je normalno da se smije slaviti samo uspijeh BiH,turske i irana.
Vidis da je problem i kad etnicki hrvati navijaju za hrvatsku :D
Jel moze drzavljanin BiH navijati za BiH u Sirokom Brijegu koji se nalazi u BiH?

Yebe mi se za tursku ali previse mi sebi dopustamo...mi smo slavili go argentine u jednom pubu u sarajevu dok grupa u dresovima hrvatske nije pocela negodovat...naa svu srecu nakon naseg usmenog i jasnog ""Sta je problem" povukli su se i u tisini nastavili tugovat...

Znaci ja za svoju drzavu ne mogu navijat u svojoj drzavi radi tih Hrvata a njemu nije dosta sto u mojoj drzavi normalno navija za Hrvatsku nego se jos i buni...
=\_1921_/=

Invincibles14
Kontakt:

Post Postao/la Invincibles14 » 08 jul 2024, 18:08

invincible1921 je napisao/la:
08 jul 2024, 17:52
Rosicky je napisao/la:
08 jul 2024, 11:42
Evander je napisao/la:
08 jul 2024, 10:39
U subotu Beer Garden na Villsu, Holandija zabila gol par momaka slavilo bucnije. Napali ih, tuca izbila.
Mamu li vam papansku hebem Sandzacko-nargilasku-sa onim Jala Brat bradicama-SDAovsku. Strasno koliko se Sarajevo kao grad srozalo. Hebo li vam Erdogan tromajku zaostalu.
Ovdje je normalno da se smije slaviti samo uspijeh BiH,turske i irana.
Vidis da je problem i kad etnicki hrvati navijaju za hrvatsku :D
Jel moze drzavljanin BiH navijati za BiH u Sirokom Brijegu koji se nalazi u BiH?

Yebe mi se za tursku ali previse mi sebi dopustamo...mi smo slavili go argentine u jednom pubu u sarajevu dok grupa u dresovima hrvatske nije pocela negodovat...naa svu srecu nakon naseg usmenog i jasnog ""Sta je problem" povukli su se i u tisini nastavili tugovat...

Znaci ja za svoju drzavu ne mogu navijat u svojoj drzavi radi tih Hrvata a njemu nije dosta sto u mojoj drzavi normalno navija za Hrvatsku nego se jos i buni...
Zašto ne bi mogao navijati za BiH u Sirokom Brijegu, jedno je biti normalan i normalno navijati za ekipu, a drugo su provokacije i slično.
Shvatit ćeš valjda razliku izmedju tih pojmova. Xy puta sam se nasao u pubu gdje se gledala BiH I navijalo se normlano za BiH u hrv gradu.
Odrasti već jednom.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 08 jul 2024, 18:18

coelho41 je napisao/la:
08 jul 2024, 14:13
Rosicky je napisao/la:
coelho41 je napisao/la:
Slažem se sa sljivom, dakle slobodni udarci su element igre koji nije izumro, međutim izumrli su igrači koji na treningu uzmu i vježbaju 100 slobodnjaka sedmično, odnosno izumrli su i treneri koji im to dopuštaju. A upravo u reprezentativnom fudbalu, gdje treneri nemaju dovoljno vremena da rade sa igračima i moraju pribjegavati najosnovnijim fudbalskim filozofijama slobodni udarci su oružje koje može rješavati utakmice i donositi titule, međutim ne koristi se dovoljno. Slobodnjaci sa 25m su se pretvorili u beskorisne ubačke.
Ma tu ti u obzir dolazi moderni pristup nogometu koji ti uvodi razne parametre u svakom segmentu igre.
Slobodnjak generira manju šansu za gol prilikom šuta nego li ubačaj pogotovo u top ekipama koje inzistiraju na tome.
Statistički da, upravu je moderni nogomet. No, šta ako imaš ekipu koja recimo ima novog Juninha koji šuta slobodnjake koji kao što ti reče nose nizak xG, a "redovno" ih zabija? Kako ćeš se odbraniti od te ekipe, jedino da ne praviš faulove, što je teško u današnjem fudbalu? Ja se sjećam igraju Leverkusen i Bayern u prvom dijelu sezone, Tuchel gura svoj antifudbal, zabija za 1-0 sve ide kako je planirano, Grimaldo mu zakuca slobodnjak za 1-1 poremeti čitav koncept igre, pa se ti puši jarane poslije.
Ja se slažem sa tobom i Šljivom i na vašoj sam strani što se toga tiče.Uvijek sam bio simpatizer tih igrača koji su bili majstori za slobodne udarce ali jednostavno se sada sve prebacuje u taj dio koji je ustvari predviđanje i zato tu dolazimo do ovog što ti kažeš.Predpostavka je da je 5 slobodnjaka manji xG od ubačaja na uigranu napadačku akciju,ali kada ti npr Henry protiv Wigana zabije slobodnjak pa ga sudija vrati da ponovno izvede a on ga opet zabije džaba ti sav xG i analitika :D

Meni je u tom modernom nogometu uz slobodnjake analitika totalno ubila uklizivanja.
Ne znam koliko ste primjetili,ali igrači sve mane loptu čiste uklizivanjem te se i u omladinskim pogonima sve više forsira da se ne dovodiš u situaciju da moraš klizati nego da sve više "tjeraš" igrača u poziciju gdje ekipa može da neutralizira tog igrača.

Kako na jednoj strani uklizivanje i čišćenja tako na drugoj je praksa da se što manje puca sa 16 do 22m od protivničkog gola ako nemaš čist šut ili ne gađaš visoko.Izračunali su da je veći postotak kontri koje rezultiraju opasnom situacijom od golova koji padaju iz tih šuteva,pogotovo kada su u metrike stavili određene ekipe (PSG,LIverpool čini mi se).

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 08 jul 2024, 18:22

Mitomanija. Izveo je samo jednom taj slobodnjak

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 08 jul 2024, 18:24

numanumaye22 je napisao/la:
08 jul 2024, 16:54
Rosicky je napisao/la:
coelho41 je napisao/la:
Fudbal je generalno u padu, imas manjak kvaliteta na trzistu a Superliga je neminovnost i desit ce se sigurno u buducnosti.

Pa pogledaj samo prije 15-20 godina napadace, ciste devetke i ove sad.

Nekad:

Raul
Benzema
Ibrahimovic
Suarez
Drogba
Cavani
Klose
Villa
Torres
Van Persie
Rooney
Shevchenko
Lewandowski (tek se pojavio)
Forlan
Aguero
Costa
Podolski
Toni
Eto’o

Mozes do sutra nabrajati

Sad:

Stari Lewandowski
Kane
Haland

I kraj. Ostalo prosjek mrtvi, pa jedna Njemacka koja je od zasnivanja repke imala uvijek vrhunsku devetku sad je nema pa Bayern mora Kanea dovodit.

A gdje li prije igraci tipa:

Ronaldo
Adriano
Henry
Crespo
Trezegeut
Nistelroy
Batistuta
Del Piero
Owen
Shearer
Totti
Pauleta
Larsson

I slicno.

Isto mozes i sa bekovima i sa krilima napisat, generalno manjak kvalitete na trzistu pa sad za ove gore prosjecni igraci kao sto su npr Rodrygo dizu trofej LP.

Pogledaj samo igrace Reala prije 10 godina, po dvije klase na svakoj poziciji. Ali pogledaj onda tih godina jaki Chelsea, City, Barcelonu i slicno.

Ovaj danasnji Brazil je najgora ekipa njihova u zadnjih 30 godina, bez dileme. A sto li? Eej Brazil nema igrace, to ti sve govori

Za napdače se slažem ali današnji napadači su se utopili u dizanju krilnih igrača.Krila u primeu Ronalda,Shearera i co nisu bila klasična krila koja danas poznajemo tj bilo ih je jako malo.Pozicija današnjih krila je tada bila RMF,LMF odnosno desni,lijevi vezni :D
Tu si imao genijalce kao po meni npr Piresa ali on bi danas bio ustvari neka vrsta 10tke ili lažna 9tka :D

Što se tiče bekova tu se ne slažem.Današnji bekovi su puno kompletniji igrači od tadašnjih bekova i mislim da kada bi uopredio "iste" bekove kao Pavard-Sagnol tu današnji bek odnosni pobjedu i jako puno parametara.Tada skoro da nije bilo bekova kao Alves,Alba i co pa je tu usporedba teža.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 08 jul 2024, 18:34

08 jul 2024, 17:31

Koliko god da je golova zabio nije bolji golgeter od Van Persiea npr ili Ville. Nije ta klasa.
Pravi primjer ovoga je Depay, 4 gola mu fale da bude najbolji strijelac Nizozemske ikada. Hej, naciji za koju su igrali Bergkamp, van Persie, van Nistelrooy, Huntelaar, Kluivert i mnogi mnogi drugi golgeteri, da među njima Memphis bude najbolji. A suštinski jako cijenim Depaya, ali opet malo smiješno iskreno.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 08 jul 2024, 18:57

Arvid je napisao/la:
08 jul 2024, 18:34

Pravi primjer ovoga je Depay, 4 gola mu fale da bude najbolji strijelac Nizozemske ikada. Hej, naciji za koju su igrali Bergkamp, van Persie, van Nistelrooy, Huntelaar, Kluivert i mnogi mnogi drugi golgeteri, da među njima Memphis bude najbolji. A suštinski jako cijenim Depaya, ali opet malo smiješno iskreno.
A Giroud? :D

koeficijent
Kontakt:

Post Postao/la koeficijent » 08 jul 2024, 19:18

Rosicky je napisao/la:
08 jul 2024, 18:24
Što se tiče bekova tu se ne slažem.Današnji bekovi su puno kompletniji igrači od tadašnjih bekova i mislim da kada bi uopredio "iste" bekove kao Pavard-Sagnol tu današnji bek odnosni pobjedu i jako puno parametara.Tada skoro da nije bilo bekova kao Alves,Alba i co pa je tu usporedba teža.
Možda bolji ofanzivno, kompletniji sigurno nisu.
Za koliko današnjih bekova možeš reći da su pozitivni kontributori u oba pravca?
Alves je bio rupa u obrani, nije se osjetilo jer je igrao za najdominatniju ekipu.
Arvid je napisao/la:
08 jul 2024, 18:34

Inflacija broja utakmica, a većina protiv ekipa nižeg kvaliteta.
Veća konkurencija je značila manje sigurne minutaže i logično manji broj golova.

GermanyUnderground
Kontakt:

Post Postao/la GermanyUnderground » 08 jul 2024, 19:22

Depay je bolji od vecine tih gore pobrojanih igrača
Plus igra za Nizozemsku od tipa 17. godine

RollingPaper
Kontakt:

Post Postao/la RollingPaper » 08 jul 2024, 19:31

GermanyUnderground je napisao/la:
08 jul 2024, 19:22
Jednostavno mnogi gore nabrojani su blistali par sezona i to je to. Rijetko koji napadač ima fudbalsku inteligenciju poput Depaya, igrace on do 40te godine.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 08 jul 2024, 20:16

hoće, u još jedno 7-8 timova

GermanyUnderground
Kontakt:

Post Postao/la GermanyUnderground » 08 jul 2024, 20:28

RollingPaper je napisao/la:
08 jul 2024, 19:31
GermanyUnderground je napisao/la:
08 jul 2024, 19:22
Jednostavno mnogi gore nabrojani su blistali par sezona i to je to. Rijetko koji napadač ima fudbalsku inteligenciju poput Depaya, igrace on do 40te godine.
Otprilike. Čovjek igra na visokom nivou 11 godina, ne znam šta kog đavola još hoće od igrača, još je propustio dva velika turnira , jer nije bio okružen raznim Sneijderima i Van Bommelima , to jest starim extra klasama i opet nosi reprezentaciju na leđima i bit će najbolji strijelac ikad.

Jedino je Van Persie bolji od Depaya od svih ovih pobrojanih, imao je godine i godine dobrih igara u kontinuitetu

Odgovori

Natrag na “EURO 2024”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.