Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

Derdiyok
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Derdiyok » 10 jul 2024, 23:20

U pitanju je Astra H Gtc 1.6 85kw XER

Čujem škripu ispod haube. Jedan majstor kaže čuje se vodena pumpa ali nije propišala, pa vozi i dalje. Daj rekoh zamjeni ti to meni kaže ma nema potrebe još. Drugog majstora nazovem objasnim mu šta se dešava kaže da ne vozim je nikako, nema veze što nije procurila, da će pogledati u ponedeljak i vjerojatno je vrijeme velikog servisa.

Kako mogu naći na netu da vidim je li lanac ili je zupčasti ?
Yebo lud zbunjenog više.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 jul 2024, 10:34

Derdiyok je napisao/la:
10 jul 2024, 23:20
U pitanju je Astra H Gtc 1.6 85kw XER

Čujem škripu ispod haube. Jedan majstor kaže čuje se vodena pumpa ali nije propišala, pa vozi i dalje. Daj rekoh zamjeni ti to meni kaže ma nema potrebe još. Drugog majstora nazovem objasnim mu šta se dešava kaže da ne vozim je nikako, nema veze što nije procurila, da će pogledati u ponedeljak i vjerojatno je vrijeme velikog servisa.

Kako mogu naći na netu da vidim je li lanac ili je zupčasti ?
Yebo lud zbunjenog više.
Ta Astra H 1.6 85 kw ima zupčasti remen, a interval zamjene pomenutog je 150k, međutim to kod nas ide barem 10k ranije. Zamjenom zupčastog, mijenjat ćeš i vodenu pumpu, tako da ćeš završiti veliki servis te eliminisati jedan mogući problem. Svakako treba zamijeniti i remen alternatora.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 12 jul 2024, 13:08

Jel imao ko iskustva sa bihamkom u vezi pokrivanja troskova neke druge slep sluzbe ako si njihov clan. Auto stalo na autoputu u Hrvatskoj, naisla neka privatna sluzba, nije Hakova da napomenem, odvezli auto do najblizeg servisa i uredno izdali racun.
Vlasnik auta je clan bihamka, najskuplji paket, ima li fajde da im ovaj racun odnese da pita hoce li pokriti te troskove?
Meni nema smisla da to pokrivaju, valjda bi po pravilu trebao zvati njih da dodju ali osoba x rece da je negdje cula da uz racun i clanstvo mozes dobiti povrat novca.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 jul 2024, 17:40

enobarca je napisao/la:
12 jul 2024, 13:08
Jel imao ko iskustva sa bihamkom u vezi pokrivanja troskova neke druge slep sluzbe ako si njihov clan. Auto stalo na autoputu u Hrvatskoj, naisla neka privatna sluzba, nije Hakova da napomenem, odvezli auto do najblizeg servisa i uredno izdali racun.
Vlasnik auta je clan bihamka, najskuplji paket, ima li fajde da im ovaj racun odnese da pita hoce li pokriti te troskove?
Meni nema smisla da to pokrivaju, valjda bi po pravilu trebao zvati njih da dodju ali osoba x rece da je negdje cula da uz racun i clanstvo mozes dobiti povrat novca.
Ima fajde cak i da nije najskuplji paket.

BIHAMK nudi tri opcije paketa, tačnije - Start, Classic i Plus. Taj vlasnik vjv ima ovaj zadnji od cca 140 KM. Tu se, između ostalog nudi mehaničarska pomoć na cesti tri puta, pa prijevoz vozila u kvaru (kvar do 600 KM), onda prijevoz havarisanog vozila i još neke usluge.

Nek iskoristi sve pogodnosti, a BIHAMK pored HAK-a sarađuje sa još nekim servisima za vuču i popravak te čak i nekim smještajnim kapacitetima. Onda, BIHAMK je član FIA i ARC Europa, što omogućava uzajamno pružanje pomoći itd.

Ipak, ta služba što je naišla, mora biti ona koju je kontaktirao pomenuti BIHAMK, nakon što se prijavio kvar ili neka u domenu njegove saradnje i djelovanja. Nisam upoznat kako se to refundira preko ostalih servisa i službi.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 12 jul 2024, 22:54

Hvala, kad saznam kako je proslo javim da i drugi ovdje znaju kako to funkcionise.

anell
Kontakt:

Post Postao/la anell » 14 jul 2024, 13:14

Ima li ko kakvih preporuka za android multimediju?
Koje su se pokazale onako dobre da ne stekaju previse?
Vidio sam na YT da ljudi dosta hvale ovu EKIY T7 ali cini mi se da je nema kod nas, a preko aliexpressa mislim da ne dostavlju nju za BiH.
Pld W D L
38 26 12 0

Lakoste
Kontakt:

Post Postao/la Lakoste » 14 jul 2024, 16:39

Preporuka za automatika, cijenovni rang 15-20 milja. Sto mladje to bolje. Limuzina, karavana ne bi.

marcelo05
Kontakt:

Post Postao/la marcelo05 » 16 jul 2024, 08:48

Može li preporuka za putno osiguranje? Je li neko uzimao onu BIHAMK karticu za putno osiguranje ( pomoć na putu ) i koji paket uzeti?
Il u nekom od osiguranja npr ASA osiguranje, Premium osiguranje itd, jer onako čitajući opis kod ovih nekih osiguranja izgleda ko bolja ponuda

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 16 jul 2024, 12:14

marcelo05 je napisao/la:
16 jul 2024, 08:48
Može li preporuka za putno osiguranje? Je li neko uzimao onu BIHAMK karticu za putno osiguranje ( pomoć na putu ) i koji paket uzeti?
Il u nekom od osiguranja npr ASA osiguranje, Premium osiguranje itd, jer onako čitajući opis kod ovih nekih osiguranja izgleda ko bolja ponuda
Kod mene je BIHAMK, ok su, ja uzmem classic paket jer pokriva i regiju a tu se najviše vozim, npr prošle godine mi je stao auto i odbacili su ga do majstora odma isti dan sa šlepom bez ikakve naknade, a majstora ti biraš do kojeg će ti odbaciti, ne mora tu najbliži nego i iz drugih gradova, zavisi odakle si.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 17 jul 2024, 00:13

Ima li ko da vozi touarega, od 2018. godista pa na ovamo?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2024, 12:49

soko je napisao/la:
22 apr 2024, 21:33
Tesla ponovo dominira u EU, segment elektro vozila, a evo ti rezultati za šest mjeseci ove 2024. godine. Ubjedljivo najprodavanije elektricne vozilo, bez prave konkurencije.

Čak je u vrhu sa svoja dva elektro modela.

slika

Samo reko da vidimo šta će se desiti na polugodištu, glede naše diskusije. :mrgreen:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 20 jul 2024, 15:03

Asteriks je napisao/la:
20 jul 2024, 12:49
soko je napisao/la:
22 apr 2024, 21:33
Tesla ponovo dominira u EU, segment elektro vozila, a evo ti rezultati za šest mjeseci ove 2024. godine. Ubjedljivo najprodavanije elektricne vozilo, bez prave konkurencije.

Čak je u vrhu sa svoja dva elektro modela.

slika

Samo reko da vidimo šta će se desiti na polugodištu, glede naše diskusije. :mrgreen:
Bice sigurno jos dugo vremena. Al spada, ne znam da se sjecas sto sam pisao za market share je bio 56 pa oko 52% zadnji quarter meni se cini. Evo spao je prvi put ispod 50% u Americi.
Pisao sam za Koreance da ce oni sve biti bolji i bolji, vidi dole sliku :)
Bio sam u Europi, meni se cini da je dole tesla ljepsa. Kao da je bolje lakiraju i feluge su mocnije, izgleda bas napucano. Ovdje neke izgledaju bas jadno.

slika

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2024, 19:10

soko je napisao/la:
20 jul 2024, 15:03

Bice sigurno jos dugo vremena. Al spada, ne znam da se sjecas sto sam pisao za market share je bio 56 pa oko 52% zadnji quarter meni se cini. Evo spao je prvi put ispod 50% u Americi.
Bio sam u Europi, meni se cini da je dole tesla ljepsa. Kao da je bolje lakiraju i feluge su mocnije, izgleda bas napucano. Ovdje neke izgledaju bas jadno.

slika
Vidi, teško je biti dominantan te u isto vrijeme prebaciti vlastiti plafon koji se postavio u doba booma. Određeni proizvođači imaju plodonosne periode koji opet kratko traju.

Tesla je msm od 2018. najprodavaniji proizvođač elektro vozila. Naravno da će biti oscilacija, ali su i dalje ubjedljivo na tronu, dok se konkurencija smjenjuje u potjeri.

Što bi jedan majsta rekao, danas Belma sutra Selma. :mrgreen:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 20 jul 2024, 20:04

Asteriks je napisao/la:
20 jul 2024, 19:10
soko je napisao/la:
20 jul 2024, 15:03

slika
Vidi, teško je biti dominantan te u isto vrijeme prebaciti vlastiti plafon koji se postavio u doba booma. Određeni proizvođači imaju plodonosne periode koji opet kratko traju.

Tesla je msm od 2018. najprodavaniji proizvođač elektro vozila. Naravno da će biti oscilacija, ali su i dalje ubjedljivo na tronu, dok se konkurencija smjenjuje u potjeri.

Što bi jedan majsta rekao, danas Belma sutra Selma. :mrgreen:
Vidjecemo sta ce desiti za godinu, dvije.
Ja sam pravo zagrijao za EV, pogotovo audi e tron gt. Evo sad mi kolega bio kaze njegov EV predje ljeti oko 300 milja a zimi 150.
Nista od tog, reko. Znaci ovaj audi bi mozda presao 120 milja a meni do posla treba preko 30 u jednom pravcu.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2024, 20:38

Neka elektro vozila zimi gube i preko 40 % od fabrički deklariranog dometa, neka opet 30 % itd.

Prema testovima kompanija koje pružaju info o performansama baterija EV, Audi e-tron nije mnogo gubio na dometu, negdje oko 18 %, što je 80ak km od fabričke kilometraže.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 20 jul 2024, 20:48

Asteriks je napisao/la:
20 jul 2024, 20:38
Neka elektro vozila zimi gube i preko 40 % od fabrički deklariranog dometa, neka opet 30 % itd.

Prema testovima kompanija koje pružaju info o performansama baterija EV, Audi e-tron nije mnogo gubio na dometu, negdje oko 18 %, što je 80ak km od fabričke kilometraže.
https://www.cargurus.com/Cars/inventory ... E_SHIPPING

Taj sam nasao. Mozda odem da ga probam. Trebam malo vise iztraziti. Pogotovo oko garancije baterije

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 jul 2024, 21:18

Ne mogu otvorit tu stranicu, prije će izbit osigurač negdje.

Ono, kada bi birao, Tesla Y se može naći za 45k tolara, nudi oko 480k km dometa u idealnim uvjetima itd. :mrgreen:

Baterija elektro vozila nakon određenog broja ciklusa punjenja gubi svoj kapacitet. Primjer poslije 1500, 2000 etc.

Moguće da će ti dati garanciju na pomenutu bateriju do 150 000 km, jer tako obično rade proizvođači.

InatSilanBosanski
Kontakt:

Post Postao/la InatSilanBosanski » 21 jul 2024, 11:51

Nsko da ima iskustva sa Opel Astrom J? Ova sto sam gledao je 2012, 81kw 1.7Cdti

Istinski
Kontakt:

Post Postao/la Istinski » 21 jul 2024, 15:15

Šta uzeti za 30ak hiljada maraka da nije starije od 2017. ili 2018. godišta i da nije prešlo više od razdaljine zemlje do mjeseca?
In memoriam: LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 22 jul 2024, 11:03

Istinski je napisao/la:
21 jul 2024, 15:15
Šta uzeti za 30ak hiljada maraka da nije starije od 2017. ili 2018. godišta i da nije prešlo više od razdaljine zemlje do mjeseca?
Peugeot 3008
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.