cijeli dan mi ova pjesma u glavi

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Njemački politički establišment nekad je bio poštovan te dočekivan uz sve prateće ceremonije.German Vice Chancellor Robert Habeck, who is also the country’s minister for economic affairs and climate action, has reportedly failed to secure a meeting with Chinese Premier Li Qiang during his three-day trip to China, amid economic disputes and fears of a trade war.
Habeck landed in Beijing on Friday, where he hoped to meet Li Qiang before traveling on to Shanghai on Saturday – but was informed that the appointment was “not possible in the morning before departure,” Die Weltreported, adding that Habeck has “no idea” why the meeting was canceled.
Mi ovdje u Bejha imamo i struju i internet. Oni tamo u Dojclandu nemaju internet nikako. Smijesna drzava
Itekako vjeruj. Maloprije sam pricao sa prijateljima iz prenosa i TE Kakanj. Kažu obojica da su juce oni i mnoge njihove kolege izgubili dobrih kila
Ne znam šta se jučer dešavalo , radio normalaOsmaDolazi je napisao/la: ↑22 jun 2024, 09:55Itekako vjeruj. Maloprije sam pricao sa prijateljima iz prenosa i TE Kakanj. Kažu obojica da su danas oni i mnoge njihove kolege izgubili dobrih kila
Bukvalno je bilo trčanja i znojenja samo takvog.
Ovaj iz TE Kakanj radio i treću smjenu, nakon sto je bio kući samo tri sata.
Dobar posao i alal vera svim dispečerima kod nas i ekipama na terenu i u samim elektranama.
U TE Tuzla se pokušalo sa G5 odmah nakon ispada juce ali je nažalost odmah ispao ponovo. U Kaknju ostao jedan generator a drugi ispao.
Ljudi su nadnaravnim naporima danas, u rekordnom roku, vratili stanje u neku normalu.
Još jednom ponavljam, jer je teško to predočiti nestručnim jezikom. Ovakva situacija, bukvalno stoljetnih proporcija, da se prevaziđe u ovako kratkom roku bez ikakvih posljedica po komplet VN prenosnu infrastrukturu je na nivou, ne G20, nego G7 zemalja
Pa naravno da niste osjetili kada su vam se automatski kao i nama upalili agregati.
Pa vidi, da krenem od početka, Europska EE (elektroenergetska) mreža je na frekvenciji od 50Hz i to je amin bog alfa i omega.
E sad, sistemi bukvalno proizvode onoliko koliko se troši, ne smije biti ni viška ni manjka jer ako imaš višak električne energije, raste frekvencija, sa manjkom opada. I tu dolazi do sranja.
Pošto je proizvodnja troma u reakciji, a i ne možeš (osim okvirno) predvidjeti potrošnju u svakom momentu, onda se to pegla tzv. kondenzatorskim baterijama, ali one nisu neograničenog kapaciteta. Bukvalno su tu da kompenziraju samo određene pikove koji su manjeg intenziteta i kratkotrajni.
Šta se danas desilo, u CG je pala frekvencija zbog premale količine proizvedene/uvezene električne energije odnosno povećane potražnje. Komplet CG sistem se ugasio kako bi se zaštitio, u tom momentu ispada i Hrvatska a nama kao izvozniku energije nestaje jedan izlaz, nezanemarivo velik, i u momentu imamo višak električne energije koji ne možemo plasirati nigdje i dešava se da nam raste frekvencija pa sistem ispada zbog samozaštite.
Za tačno 20 sati dolazi sjeverac konacno i tjera ovo smeće iznad Bosne i ove vrućine u pm.akisarajevo92 je napisao/la: ↑22 jun 2024, 12:43https://www.istramet.hr/vijesti/od-saha ... XesX68321Q
![]()
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 41 gost.