Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

VensanKasel
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la VensanKasel » 17 jun 2024, 22:55

Spavate li mirno dizel-vagenovci ???

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 18 jun 2024, 08:45

Samo sto su Honde Accord rijetke po cijeloj EU, gdje se nikad nije nametnuo pomenuti model.

Kucas sve moguće pretrage, najpoznatije kupoprodajne platforme etc, te ćeš vidjet da sedme i osme generacije Accorda (još kad filtriraš dizelaše) ima možda nekih stotinjak primjeraka po Europi.

U našoj zemlji ne znam ima li ijedan ovaj Hondin dizelaš za pazarit. Što znači da ćeš teško do dijelova, na onu foru jedan polovnjak donator drugom. Čak i prodajna mreža, dobavljači i slično, sve to je fokusirano na američko te neka druga tržišta, a 2015. obustavili su prodaju Accorda na europsko trzište.

Inače, prije par godina ugasila se jedina fabrika Honde u Europi (Swidon).
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 18 jun 2024, 11:51

VensanKasel je napisao/la:
17 jun 2024, 22:55
Spavate li mirno dizel-vagenovci ???

Yebo to, čim se mora video o tome napravit :mrgreen:
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Napapijri
Kontakt:

Post Postao/la Napapijri » 18 jun 2024, 18:13

Pozdrav ljubiteljima automobila :D

Obzirom da nisam neki poznavalac, molio bih za misljenje u vezi BMW serije 5, dizel, godiste 2013-14-15? Kakvi su dojmovi, mane i vrline? Ne bih prelazio mnogo, vecinom su putovanja od 50-100km na sedmicnoj bazi, sa eventualno 4-5 duzih putovanja, more, planina i slicno?

Hvala unaprijed.
For those who have been involved, no explanation is needed. For those who haven't, no explanation is possible.

Zlatna kopacka ssba lige za sezonu 2023/24.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 18 jun 2024, 18:35

Iskreno prijatelju za tebe je neka Octavia, možda čak i Fabia. Još nisam čuo da neko kupuje "peticu" sa namjerom da prelazi manji broj kilometara, uz par incidentnih malo dužih putovanja.

Takodje, nema šanse ni da se nadje takav auto sa kojim je neko na sedmičnoj bazi prelazio mali broj kilometara.

Eh, sad, ako želiš da te neko "vidi" da voziš BMW, onda je ta mašina savršena. :)
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Napapijri
Kontakt:

Post Postao/la Napapijri » 18 jun 2024, 18:48

Centre forward je napisao/la:
18 jun 2024, 18:35
Iskreno prijatelju za tebe je neka Octavia, možda čak i Fabia. Još nisam čuo da neko kupuje "peticu" sa namjerom da prelazi manji broj kilometara, uz par incidentnih malo dužih putovanja.

Takodje, nema šanse ni da se nadje takav auto sa kojim je neko na sedmičnoj bazi prelazio mali broj kilometara.

Eh, sad, ako želiš da te neko "vidi" da voziš BMW, onda je ta mašina savršena. :)
Nisam u tim godinama da zudim za time da me neko vidi kako vozim odredjeno vozilo :D

Vise mi je zelja u smislu toga da imam pouzdano vozilo na koje se mogu osloniti u svakom smislu i putovanju, a da ga pri tome ne moram mijenjati barem 6-7 godina.
For those who have been involved, no explanation is needed. For those who haven't, no explanation is possible.

Zlatna kopacka ssba lige za sezonu 2023/24.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 18 jun 2024, 23:12

Tebi bi, ako je već pao izbor na BMW, trojka bila idealan izbor. Snažna, komforna, kompaktna i još uvijek perjanica i najbitniji model BMW-a. Petica je osjetno skuplja za održavanje. Kod mene buraz vozi, al' generaciju starija od te koju ti begenišeš.

Kad smo kod Bavaraca, evo nove X3. Mišljenja o dizajnu su podijeljena.

05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 18 jun 2024, 23:52

Napapijri je napisao/la:
18 jun 2024, 18:48
Centre forward je napisao/la:
18 jun 2024, 18:35

Nisam u tim godinama da zudim za time da me neko vidi kako vozim odredjeno vozilo :D

Vise mi je zelja u smislu toga da imam pouzdano vozilo na koje se mogu osloniti u svakom smislu i putovanju, a da ga pri tome ne moram mijenjati barem 6-7 godina.
Uzmi Superb-a 2014+, ako ti se ne gadi, ja sam u 10ak dana presao oko 5000KM s njom, nikad problema nisam imao, imao onu bas 2014 model, DSG, 4x4, preudobno auto, jeftinija je vjerujem od tog BMW-a pa onda mozes gledati i noviju
ja sam imao ovako nesto https://olx.ba/artikal/60296595

samo sto je malo teze prodati poslije, jer ne trazi puno ljudi SuperB-a, a opet, nije lako ni BMW-a prodati ako nije full oprema :mrgreen:

BMW-a sam zadnjeg vozio E90 2005 tako da ti tu ne mogu bas pomoci :mrgreen:

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 19 jun 2024, 07:50

Nemoj vikat Super B ranit cu se :mrgreen:

A kad smo kod toga, impresioniran sam s ovim novim Superbom. Kakav interijer, kakvi materijali, baš premium klasa. Taman imam novo auto za par godina kad spadne na 30ak hiljada :rol:
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 19 jun 2024, 08:22

Najbolja Škoda ikad, ne samo od '91 kako je u vlasništvu VW.

Morali su je sredit do najsitnijeg detalja jerbo je ona novi Pasat, jer je Vjetar ost'o da se proizvodi samo kao karavan.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 19 jun 2024, 09:01

VivaLaStella je napisao/la:
19 jun 2024, 07:50
Nemoj vikat Super B ranit cu se :mrgreen:

A kad smo kod toga, impresioniran sam s ovim novim Superbom. Kakav interijer, kakvi materijali, baš premium klasa. Taman imam novo auto za par godina kad spadne na 30ak hiljada :rol:
mislis super BE? :mrgreen: :mrgreen:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 19 jun 2024, 11:23

Veliki opoziv dobavljača dijelova Meyle, zbog problema materijala na glavčini točka.

Neispravna glavčina točka pomenutog dobavljača može se ugraditi i nalazi se kao rezervni dio u Focusu III te Volvu V40 II. Preciznije, zadnji točak sa ovim dijelom može se odvojiti od vozila.

Meyle stoga apeluje na sve vlasnike vozila u kojima je već zamijenjena glavčina točka da provjere broj na komponenti i ako je potrebno, odmah odvezu automobil u radionicu.

Ko je pogođen opozivom treba se obratiti korisničkoj službi Meyle, navodeći kod za povlačenje 410001674.

Sad, vlasnici Focusa 3. generacije i ovog Volva V40 trebali bi provjeriti proizvođača glavčine na kojima su diskovi (pozadi).

Što se bh tržišta tiče, ništa od toga, jer nismo u njihovoj zoni djelovanja, ali je dobro skinuti zadnji disk (msm da ne bi trebao biti i dalje doboš) i pročitati naziv/šifru datog dijela. Eventualno ako se kojim slučajem ta glavčina mijenja, onda ne kupovat Meyle.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 30 jun 2024, 16:24

Nezadovoljni korisnik: ‘‘Električni automobil mi je uzeo dušu - jedva čekam da se vratim na gorivo‘‘

Ray Bestwick, 62-godišnji inženjer, kupio je električni automobil prošlog maja u nadi da će imati vožnju bez problema. Međutim, nakon osam posjeta servisu za nešto više od godinu dana, jedva čeka da okonča svoje iskustvo. Njegov Renault Megane E-Tech je samo jedan primjer, a mnogi vlasnici električnih vozila (EV) dijele slična iskustva i probleme.

Bestwick iz Derbyshirea navodi da njegov Renault treba imati domet od 280 milja, ali je samo dva puta dostigao preko 200 milja od otprilike 30 pokušaja. "Sretan sam ako dobijem 160 milja, što jasno pokazuje da postoji problem," kaže Bestwick. Iako su tri različita Renault servisa tvrdila da nema problema i da je kriv njegov stil vožnje, Bestwick se ne slaže: "Vozim u eco modu 90% vremena, tražim ekonomičnost, a ne brzinu."

Istraživanje magazina What Car otkrilo je da električni automobili u stvarnosti imaju do trećine manji domet nego što je reklamirano. Podaci naglašavaju razliku između rezultata službenih testova i onih postignutih tokom stvarne upotrebe.

Bestwick je razočaran i planira da se riješi vozila kada istekne najam: "Drago mi je što nisam kupio automobil jer bi me koštao £38,000, a sada vrijedi samo oko £22,000." Istraživanje Auto Tradera pokazuje da električni automobili gube više na vrijednosti nego benzinski automobili.

Nigel Pullen, vlasnik električnog Skoda Enyaq, smatra da proizvođači moraju gotovo udvostručiti domet prije nego što britanski vozači prihvate EV vozila. "Dok EV vozila ne budu imala stvarni domet od 500+ milja, uvijek će postojati problem," kaže Pullen.

Jane Gregory, vlasnica Tesla Modela 3, također planira zamijeniti svoje vozilo zbog problema s dometom i infrastrukturom za punjenje: "Britanija nema infrastrukturu, a čak i kad bi je imali, možete li zamisliti redove za punjenje?"

Cliff Nicholls smatra da je potrebna ogromna nadogradnja infrastrukture za masovno usvajanje EV vozila: "Brzi punjači zahtijevaju mnogo struje, što zahtijeva debele kablove i nadogradnje prijenosnih sistema."

S druge strane, neki vlasnici EV vozila su zadovoljni svojim iskustvima. Gareth Probert, ponosni vlasnik Tesle, uživa u niskim troškovima punjenja: "Punim kod kuće po 7,5p/kw sat – vrlo jeftino!"

Međutim, Neal Preshner smatra da su troškovi punjenja van kuće previsoki: "Zašto se ljudi preplaćuju za električno punjenje van kuće? Ako domaći dobavljači naplaćuju oko 20p po jedinici, zašto tipična benzinska pumpa naplaćuje 75p?"

Pitanje ekološke koristi EV vozila također se dovodi u pitanje. Rupert E Beehsley smatra da EV vozila nisu toliko ekološka kako se tvrdi: "Jedini pristupačni EV-ovi će uskoro biti kineski, napravljeni s električnom energijom iz uglja i prevezeni na pola svijeta."

Bez obzira na različita iskustva i mišljenja, jedno je jasno: problemi s dometom i infrastrukturom za punjenje i dalje predstavljaju značajne izazove za vlasnike električnih vozila, piše The Telegraph.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Sarajlijica1946
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijica1946 » 04 jul 2024, 10:00

Asteriks je napisao/la:
18 jun 2024, 08:45
Moze li neuzubljen motor paliti kao mina,na po kljuca?

Pocelo mi je auto dimiti kad ga nacepim preko 2 000, nenormalan oblak crnog dima

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 04 jul 2024, 13:17

Sarajlijica1946 je napisao/la:
04 jul 2024, 10:00
Asteriks je napisao/la:

Pocelo mi je auto dimiti kad ga nacepim preko 2 000, nenormalan oblak crnog dima
Kod zubljenja motora blokiraju se remnice te se popuštaju šarafi/blokade, da bi alat za zubljenje glatko klizio po zupcima. Naravno oznake se moraju poklapati sa obilježenim strijelicama.

Ovo je ono ugrubo, proces je detaljniji i motor će klepetati ako se nešto sfušerilo ili neće ni upaliti.

Kod tebe može biti filter čestica čađi (dizelaš), EGR ventil, sistem ubrizgavanja, lošija smjesa sagorijevanja itd.

Prvo skopčaj na dijagnostiku, a ako si skoro radio kakav servis odvuci majstoru nazad da prekontroliše eventualne propuste.

Sarajlijica1946
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijica1946 » 04 jul 2024, 13:54

Asteriks je napisao/la:
04 jul 2024, 13:17
Sarajlijica1946 je napisao/la:
04 jul 2024, 10:00
Asteriks je napisao/la:

Kod zubljenja motora blokiraju se remnice te se popuštaju šarafi/blokade, da bi alat za zubljenje glatko klizio po zupcima. Naravno oznake se moraju poklapati sa obilježenim strijelicama.

Ovo je ono ugrubo, proces je detaljniji i motor će klepetati ako se nešto sfušerilo ili neće ni upaliti.

Kod tebe može biti filter čestica čađi (dizelaš), EGR ventil, sistem ubrizgavanja, lošija smjesa sagorijevanja itd.

Prvo skopčaj na dijagnostiku, a ako si skoro radio kakav servis odvuci majstoru nazad da prekontroliše eventualne propuste.
Jednostavno je bio zacepio od gradske voznje, majstor ga provozao vratio crni dim nestao, nek sam i ovo vidio.

lol89
Kontakt:

Post Postao/la lol89 » 04 jul 2024, 21:43

Jel' nekad neko kupovao auto na rate u eurocentar? Kakva su iskustva i sta sve treba od papira?

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 05 jul 2024, 00:33

lol89 je napisao/la:
04 jul 2024, 21:43
Jel' nekad neko kupovao auto na rate u eurocentar? Kakva su iskustva i sta sve treba od papira?
Koje auto te interesuje , de stavi link ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 05 jul 2024, 04:29

lol89 je napisao/la:
04 jul 2024, 21:43
Jucer sam bas citao google reviews, po onome sto sam citao ne bi ga dzabe :rol:

Sretno, javi ako uzmes, da cujemo iz prve ruke.

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 05 jul 2024, 11:53

Zna li neko dobrog majstora za Piaggio (Gilera) motore u Sarajevu, ne možeš naići na normalnog, ima li ko preporuku neku?
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: leo1946 i 14 gostiju.