Automobili, motori...
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Automobili, motori...
Da pohvailm E klasu, 2.7, cipovana na 210ps, leti auto, evo prešao sam ca 400km, 7.9 prosječna potrošnja, a većina je gradom. Jedina mana mu je što grč dobiješ u nozi jer ne smiješ dodati gasa gradskom, leti auto, zvijer.
Sad će registracija, malo je veća, a također ulje i filtere moram odraditi.
Naravno da srs lampica gori ako u većine Merceva, neko potegao nekad jače pojas ili je skočio na sic, pričao sam sa mehaničarem šta se može odradit, ignorisati, kolega u c klasi vozi tako godinama.
Sad će registracija, malo je veća, a također ulje i filtere moram odraditi.
Naravno da srs lampica gori ako u većine Merceva, neko potegao nekad jače pojas ili je skočio na sic, pričao sam sa mehaničarem šta se može odradit, ignorisati, kolega u c klasi vozi tako godinama.
Ne znam šta da kažem o tim Mercedesima. Svakako jeste vrh auto, luksuz itd. Ali što sam kod prijatelja i kolega prisustvovao kvarovima to je za napisati knjigu.
Evo zadnje je nov GLC, crkao kompjuter. 1000eura i još mu nisu dali garanciju.
Drugi prijatelj ranije imao C klasu, isto imao probleme, lanac čini mi se.
S ovim trećim prijateljem i kolegom sam radio neko vrijeme, u pola godine na E klasi nema šta nije mijenjao i složio para.
A sve strašno skupo. Imao je sve potpisano, cifra je bila par hiljada eura.
Izuzetak nisu ni Audi, dvojica kolega su vozila A4 ova linija 2011. Jedan je dosta ulagao, a drugi dobro pamtim 16k kuna ga je koštao novi mehanizam za ad blue.
Zato mi se ne voze ta auta, uredu je najviša klasa i luksuz, ali nisu imuni na kvarove, a cijene održavanja su baš paprene.
Set kvačila sa zamajcem za BMW F30 je drug platio 2200 maraka. Ja sam za svog Golfa 600KM.
VW je za mene mjera, idealan odnos kvalitete, cijena i ono što dobiješ, a svakako da dobiješ visoku klasu koja je tik samo malo ispod vrhovne trojke.
Onda sam pola godine vozio Mercedes Citana 2017 godina. Auto je bilo kao grob, serijski problem rezervoara. Kada bi se sipao više od 70% kapaciteta puštao naftu.
U firmi ih bilo 4, imali manje više sličan problem. Lokva ujutro ispod auta. Kederi svi popucali, otkazao mjenjač, lamela, ležajevi itd. Jedino Renault motor 1.5dci oko 90 konja.mogu potvrditi vrhunski, jedino dobro na ovom Mercedesu. Radio je kao sat na tih 220 000 km.
Naravno možemo reći da su svr ovo izolovani slučajevi, koji i ne moraju biti pokazatrlj, ali da je održavanje baš skupo i da treba biti spreman na nepredviđeno, to svakako.
A od ova 3 ne znaš koji je skuplji.
Evo zadnje je nov GLC, crkao kompjuter. 1000eura i još mu nisu dali garanciju.
Drugi prijatelj ranije imao C klasu, isto imao probleme, lanac čini mi se.
S ovim trećim prijateljem i kolegom sam radio neko vrijeme, u pola godine na E klasi nema šta nije mijenjao i složio para.
A sve strašno skupo. Imao je sve potpisano, cifra je bila par hiljada eura.
Izuzetak nisu ni Audi, dvojica kolega su vozila A4 ova linija 2011. Jedan je dosta ulagao, a drugi dobro pamtim 16k kuna ga je koštao novi mehanizam za ad blue.
Zato mi se ne voze ta auta, uredu je najviša klasa i luksuz, ali nisu imuni na kvarove, a cijene održavanja su baš paprene.
Set kvačila sa zamajcem za BMW F30 je drug platio 2200 maraka. Ja sam za svog Golfa 600KM.
VW je za mene mjera, idealan odnos kvalitete, cijena i ono što dobiješ, a svakako da dobiješ visoku klasu koja je tik samo malo ispod vrhovne trojke.
Onda sam pola godine vozio Mercedes Citana 2017 godina. Auto je bilo kao grob, serijski problem rezervoara. Kada bi se sipao više od 70% kapaciteta puštao naftu.
U firmi ih bilo 4, imali manje više sličan problem. Lokva ujutro ispod auta. Kederi svi popucali, otkazao mjenjač, lamela, ležajevi itd. Jedino Renault motor 1.5dci oko 90 konja.mogu potvrditi vrhunski, jedino dobro na ovom Mercedesu. Radio je kao sat na tih 220 000 km.
Naravno možemo reći da su svr ovo izolovani slučajevi, koji i ne moraju biti pokazatrlj, ali da je održavanje baš skupo i da treba biti spreman na nepredviđeno, to svakako.
A od ova 3 ne znaš koji je skuplji.
Zato sto su hibridi a posebno E auta pokazala koliko su zapravo smece. Ni k od kvalitete ta vozila nemaju, konstantni problemi sa baterijom, punjenjem, fail od faila vozilaAsteriks je napisao/la: ↑10 jun 2024, 08:26U maju 2024. u Njemačkoj je novoregistrovano 236.425 putničkih vozila.
Od toga, udio benzinaca bio je 37,9 %, dizelaša 19 %, hibrida 30,2 % te svega 12,6 % čisto električnih vozila.
Razlog pada prodaje elektro automobila (u odnosu na maj prošle godine) je nedostatak subvencija.
Ponovo se rađa ljubav za SUS motore.![]()

@Huske
Peti Merc u porodici, nikad ni sa jednim fala Bogu problema nije bilo.
E klasa je gadna, visoka klasa, odmah ispod luksuz klasse koju cine S i G klasa. Naravno da je skupo ako nesto ode ali ova vozila ti prelaze 500.000 bez problema. Pogledaj ih na piku, bas e270, to su neunistivi motori.
Kod mene je elegance, naprijed ovjes i amontizeri od avangarda. Auto sacuvano max, koristit cu ga dvije godine i u garazu, vrijedit ce za 10 godina, 5x ovu cijenu kako je ocuvano. Ovo su klasici i ljudi ce sve vise zuditi starijim autima kada se vidi danas kakvo se smece proizvodi, ni k od kvalitete.
Pogledaj Seata, novi 40-50.000 sve motori 1.0

Kod mene stara 190d, bila 2.5 i 94PS, danas mrtvi dzip a 1.5 motor a dzip smijurija.
Sve se pravi da sto prije ode, erg, pa dpf pa adblue, sve smece do smeca. KIm kardashian sa avionom odleti iz usa u pariz zbog kolaca, a vamo u auta ugradjuj gluposti koje odmah odu jer se zagadjuje okolina.
Neki dan merc 46000 presao, 4000 eura zacepljenje platio, covjek se sokirao.
Lijepa stara auta sa nepoderivim motorima. Erg nekako moze proci, a ovo kasnije SMECE, unistaje auto. Dovoljno se sjesti na novo auto, udubljenje, na 190d skaces nista nema. Sjedista, motor, udubnost, ma smijurija uopce porediti.
Imao 10 dana Leona, igracka kraj E klase koja je starija 8 godina od tog Leona.
Za dvije godine uzimam VW neki, cisto za posla, i opet cu i s njim imati problema, jos samo gledam 7 ili polo, mozda i skodu fabiju neku, daleko su 2 godine, vidjeti cu kakvo stanje tu bude. Merc poklanjam jednoj dragoj osobi.
210PS, bit ce zanimljivo platiti ove sedmice registraciju. I onda ide na servis svi filteri i ulje.
Benzinci iz VW grupacije (1,4 - 1,8L) 2008-2012 godište su nepoderivi. Baš sam neki dan prodao jednu Fabiu sa 248 000 pređenih kilometara. Ja lično prešao oko 135 000km u 4-5 godina bez ikakvih problema. Mislim da ih je i @Bombay ovdje hvalio
100% sportski i krajnje opušten potpis
Problem oko električnih vozila je taj što infrastruktura ne prati njihov rast kao ni raspoređenost brzih punionica. Jer nije isto puniti za pola sata na brzom punjaču i puniti preko sat vremena na onom do 22 kW.
Na kraju 2023. EU je imala cca 640 000 javnih punjača na par miliona elektro vozila plus većina tih punionica su one "spore".
Što se samih električhih auta tiče, Tesla rećemo pravi kvalitet, međutim postoje problemi zbog pomenute infrastrukture i vremena punjenja te dometa koji za prosječne kupce nije prešao 450 km. Kod nekih vozila fabrički deklarirano stoji i 500 ali sa uključenim potrošačima, stilom vožnje i vremenom, treba uvijek odbit cca 70 km. Vozila koja reklamišu 600 km dometa mogu priuštiti samo bogataši.
Ovo pišem o novim elektro vozilima. Kod polovnjaka baterija gubi početni kapacitet poslije 180k.
Glede VW-a i njegovih 1.4 benzinaca, pomenuti su imali velikih problema do 2012. zbog konstrukcijske greške te pucanja lanca (TSI motori). Poslije 2013., VW je prešao na zupčasti remen i regulisao stvar.
Na kraju 2023. EU je imala cca 640 000 javnih punjača na par miliona elektro vozila plus većina tih punionica su one "spore".
Što se samih električhih auta tiče, Tesla rećemo pravi kvalitet, međutim postoje problemi zbog pomenute infrastrukture i vremena punjenja te dometa koji za prosječne kupce nije prešao 450 km. Kod nekih vozila fabrički deklarirano stoji i 500 ali sa uključenim potrošačima, stilom vožnje i vremenom, treba uvijek odbit cca 70 km. Vozila koja reklamišu 600 km dometa mogu priuštiti samo bogataši.
Ovo pišem o novim elektro vozilima. Kod polovnjaka baterija gubi početni kapacitet poslije 180k.
Glede VW-a i njegovih 1.4 benzinaca, pomenuti su imali velikih problema do 2012. zbog konstrukcijske greške te pucanja lanca (TSI motori). Poslije 2013., VW je prešao na zupčasti remen i regulisao stvar.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
1.4 iz tog doba bukvalno jedan od najgorih benzinaca ....
Kakvi su zakoni, odnosno moze li bit problem prelaska granice u susjedne nam zemlje ako ovde zatamnim stakla folijama (dobijem atest i bude u dozvoljenim procentima za nase zakone)?
ᴛᴜᴢʟᴀɴꜱᴋᴀ ꜱʟᴏʙᴏᴅᴀ
Danas mi rekose 900KM registracija za auto

Kod buraza staro auto je bilo (njegovo prvo) 1.4 beniznac, automatik, nikad nista a godinama ga je vozio

Auto se može vozati godinama sa serijskom greškom, ovisno koliko vlasnik prelazi. Neko kaže vozao sam ga godina bez problema, a za 4 godina prešao svega 30 000 km. Specifičan problem kao ovaj sa lancem bio je u intervalu oko otp 100k.
Druga stvar, benzinci 1.4 koji su imali problema su oznake TSI (turbo) koji se u VW ugrađuju msm od 2006. Međutim, VW-ov benzinac 1.4 obični atmosferac nije imao tih problema.
Dalje, ovaj obični 1.4 benzinac uopšte nije imao lanac već zupčasti remen (Golf 4, Golf 5, 6 itd.).
Znači da sumiramo, Golf 6 1.4 TSI - problem lanca, oznake EA111 ali samo TSI, tj. turbo. Benzinac 1.4 (također oznake EA111) atmosferac nije imao lanac već remen i logično nije imao tih problema.
I naravno 1.4 benzinci u starijim verzijama Golfa (bez oznake FSI) su imali zupčasti.
Na kraju se desilo da je VW u narednoj generaciji, nasljedniku serije EA111 tj. seriji motora EA211 prešao na remen i kod ovih TSI, jer nisu mogli regulisati problem oko lanca.
Ovo je dobro znat čisto da ne izletimo na foru eej i moj komšija je vozao četvorku 1.4 beniznac, te nije imao problema lanca. A ono niti TSI-ja niti lanca kod te kubikaze pomenutog modela.
Druga stvar, benzinci 1.4 koji su imali problema su oznake TSI (turbo) koji se u VW ugrađuju msm od 2006. Međutim, VW-ov benzinac 1.4 obični atmosferac nije imao tih problema.
Dalje, ovaj obični 1.4 benzinac uopšte nije imao lanac već zupčasti remen (Golf 4, Golf 5, 6 itd.).
Znači da sumiramo, Golf 6 1.4 TSI - problem lanca, oznake EA111 ali samo TSI, tj. turbo. Benzinac 1.4 (također oznake EA111) atmosferac nije imao lanac već remen i logično nije imao tih problema.
I naravno 1.4 benzinci u starijim verzijama Golfa (bez oznake FSI) su imali zupčasti.
Na kraju se desilo da je VW u narednoj generaciji, nasljedniku serije EA111 tj. seriji motora EA211 prešao na remen i kod ovih TSI, jer nisu mogli regulisati problem oko lanca.
Ovo je dobro znat čisto da ne izletimo na foru eej i moj komšija je vozao četvorku 1.4 beniznac, te nije imao problema lanca. A ono niti TSI-ja niti lanca kod te kubikaze pomenutog modela.
Sta kazete na ove audijeve benzince, evo konkretno 35,40 tfsi? Trazim mami auto, izbor je pao na Audi A4 (2020.-2022. godiste) ali nece benzin, ne zna ni ona zasto, cula nekad davno da ne valja 
A prilikom pretrage vidim dosta benzinaca mi izbacuje, jesul icemu, da vi kupujte bi li izabrali dizel ili benzin?Potrosnja ne igra ulogu, samo pouzdanost i kvalitet.
Edit: da napomenem da se sa autom ne bi mnogo prelazilo, nekoliko puta godisnje ide na neki dalji put od par stotina km tj kad je sezona mora, zimovanja i sl. Vecinom je to voznja do grada tj posla i nazad, ne vjerujem da godisnje predje vise od deset hiljada km.

A prilikom pretrage vidim dosta benzinaca mi izbacuje, jesul icemu, da vi kupujte bi li izabrali dizel ili benzin?Potrosnja ne igra ulogu, samo pouzdanost i kvalitet.
Edit: da napomenem da se sa autom ne bi mnogo prelazilo, nekoliko puta godisnje ide na neki dalji put od par stotina km tj kad je sezona mora, zimovanja i sl. Vecinom je to voznja do grada tj posla i nazad, ne vjerujem da godisnje predje vise od deset hiljada km.
Pa dizeli nisu bas ljubitelji male kilometraze i gradske voznje, tako da u ovom slucaju moja preporuka je benzinac. A nisam upoznat da ovi noviji 35 i 40 tfsi motori imaju neke probleme.enobarca je napisao/la: ↑13 jun 2024, 12:21Sta kazete na ove audijeve benzince, evo konkretno 35,40 tfsi? Trazim mami auto, izbor je pao na Audi A4 (2020.-2022. godiste) ali nece benzin, ne zna ni ona zasto, cula nekad davno da ne valja
Jedan grad, jedna ljubav!
- Centre forward
- Kontakt:
Volkswagen je izgleda pogodio sa ovim novim 1.5 benzincem. Mislim da imaju verzije od 115 i 150 KS.
Gled'o sam par recenzija od Cupre do Octavie i svi imaju riječi hvale.
Gled'o sam par recenzija od Cupre do Octavie i svi imaju riječi hvale.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
- tuzlak1987
- Kontakt:
Sreca pa je wagen poceo da pravi benzince, sada ce svi poceti pricati po Bosni da su benzinci najbolji motori.
Dok su bili 1.9 i 2.0 benzinci nisu nista valjali.
- VivaLaStella
- Kontakt:
Imao si prijašnji VW-ov 1.6 benzinac. Ono što je 1.9TDI bio kod dizela, to je ovaj kod benzinacatuzlak1987 je napisao/la: ↑13 jun 2024, 15:02Sreca pa je wagen poceo da pravi benzince, sada ce svi poceti pricati po Bosni da su benzinci najbolji motori.
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
VW je imao odlične benzince još 80ih. Izdvojio bi onaj 1.8 od 90 konja.
Pa onda 1.6 u Golfu 3, 4, 5 itd. Taj se ugrađivao također u Boru, Venta, Passata B4, B5, B6 i sl.
Pa onda 1.6 u Golfu 3, 4, 5 itd. Taj se ugrađivao također u Boru, Venta, Passata B4, B5, B6 i sl.
Cisto informativno ako nekoga zanima ipak je tema o autima.
250KM filteri i ulje za Mercedesa
Prepao sam se zbog SBC smeca...
250KM filteri i ulje za Mercedesa

Prepao sam se zbog SBC smeca...
- Centre forward
- Kontakt:
Mene za Focusa jače "dodje" kad ga počastim Ravenolom i Mannom.
Je li kod tebe W211? SBC imaš pravo besplatno da zamijeniš u bilo kojem ovlaštenom Mercedesovom servisu na Dunjaluku.
Je li kod tebe W211? SBC imaš pravo besplatno da zamijeniš u bilo kojem ovlaštenom Mercedesovom servisu na Dunjaluku.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Registracija 899KMCentre forward je napisao/la: ↑14 jun 2024, 01:47Mene za Focusa jače "dodje" kad ga počastim Ravenolom i Mannom.
Ulje i filteri sam napisao gore
Ja zaista mislim da je ovo mit oko SBC, ali poslacu Lijanovicu mail Mercedesu kod nas da bas upitam. Ja mislim da to nije bas tako

Mesecini da je ovaj mijenjan jedanput, kao da sam krajolikom oka mogao procitati 2005 a auto je 2002, prva serija.
Uglavnom, super vijesti, lijeva strana motora "prljava" uljem

Poslao sam upravo Mail Mercedesu u našem gradu, provjerio sam i ovlašteni su za Mercedes. Vjerujem da će odgovor bit negativan al' da pokušam. Poslaću u toku dana isto mail u Sarajevo sa istim upitom

Europska unija uvodi nove sustave koji će biti obavezni na svim novim vozilima, proizvedenim od 7. srpnja 2024. To uključuje crnu kutiju, sustav nadzora tlaka u gumama, tempomat, sustav upozorenja na umor te kameru za vožnju unatrag. Dakle, uredba EU propisuje da će kamere za vožnju unatrag i stražnji senzori biti obvezni u automobilima od srpnja 2024. godine. Prema Europskoj komisiji, obvezni sustavi pomoći vozačima na europskim cestama mogli bi spasiti oko 25.000 života i spriječiti najmanje 140.000 teških ozljeda do 2038. godine.
Nova se obveza ne odnosi samo na nova vozila, već i na automobile koji će se kao novi prodavati nakon datuma uvođenja ove mjere, a proizvedeni su prije toga.
- VensanKasel
- Kontakt:
Ja sam hvalio 1.2 benzince Fabie , yebene mazge za rentejelle je napisao/la: ↑12 jun 2024, 10:371.4 iz tog doba bukvalno jedan od najgorih benzinaca ....

Jedini problem bio stalno upaljen check-engine

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 22 gosta.