soko je napisao/la: ↑06 jun 2024, 17:02
To je to moj Asteriks
Jedemo mi dosta mesa, al ne kao drugi bar sto se tice europe.
Mozda je kod nas ta kultura hrane da se jede dosta kruha i ostali peciva, pita.
Nasi ljudi, pa cak i vani nemogu bez kruha il ti hljeba. Gledam i po svojoj familji makaroni, pire, rize ne ide bez kruha.
Ja sam se nekako odvikao od tog al vidim da se jos uvjek gura i vani.
Ja bi prije rekao da smo mi pito/kruho zderi nego mesozderi kad gledas generalno. Iz mog iskustva nase zene izbjegavaju crveno mesu, ne znam za ostale
Pita krompiruša uz čašu mlijeka, te komadina hljeba sa sirom/jajima, vjerovatno su najučestalija jela u istoriji naše zemlje.
Aleme, evo primjer u Federaciji si prošle godine imao cca 197 169 grla goveda, od čega većina muzne krave. Svako ko po domaćinstvu ima više od jedne krave tražio je podsticaje, što opet znači da je tu kravu/vola morao provesti kroz dokumentaciju.
Sela su nam pusta, pa npr. po općini Konjic u nekih 30 sela nemaš više od 20ak grla. Nekada su tri prosječna seoska domaćinstva posjedovala više.
Statistike se kroje za svaku godinu a kada pričamo o konzumaciji, onda gledamo uvoz evo rećemo goveđeg mesa unazad pet godina i gledamo stanje po klaonicama. Brojke su u prosjeku 35 miliona kg, dok je kapacitet klaonica godinama ispod ozbiljnog nivoa. Tu dobijemo širu sliku koja govori da konzumiramo ispod prosjeka. Jer onaj što prodaje meso zna koliko mu šta ide.
Nema više onih stočnih pijaca po manjim mjestima gdje su mesari kupovali od domaćina i gdje si mogao na dogovor sa kolegom uzeti tele lapo - lapo.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.