Nema pravila, kako ti je zapisano. I što kažeš genetika i predispozicije. Neko puši i živi 90+ godina, neko puši i preseli u 40-oj. Treba uživati, ali ne i pretjerivati.kraljttbvb je napisao/la: ↑24 apr 2024, 12:30
Ja sam ovo oko zdrave ishrane i cuvanja prestao furati nakon sto mi je tetku maznuo mozdani udar i na mjestu ostavio mrtvu.
Znaci ona i tetak samo jeli zdravu hranu, mesa malo i to domacu curetinu (jer piletina i crveno meso kao nisu zdravi), hljeb neki zdravi pravili, za obrok uglavnom zeleniš, sve nesto umjereno i neko cuvanje da bi je na kraju mozdani pokosio ko da je metak pogodio.
Ne kazem ja da se covjek ne treba cuvati, ali cini mi se da sto se tice udara i ostalog, genetika ima jako veliku ulogu. Gledaj da ne pretjerujes i ne prejedas se, svega po malo, pa dokle ima nafake...
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Re: Chat
- baboedindzeko09
- Kontakt:
Treba Gefufnu open banovat, truje nam omladinu danima nekim alternativnim metodama ishrane.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE
baboedindzeko09 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 13:01Treba Gefufnu open banovat, truje nam omladinu danima nekim alternativnim metodama ishrane.

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Šta je sa veganskom ishranom, ili nisi poklonik za razliku od postaGefufnaII je napisao/la: ↑24 apr 2024, 13:09baboedindzeko09 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 13:01Treba Gefufnu open banovat, truje nam omladinu danima nekim alternativnim metodama ishrane.pardon, necu vise![]()

Ne znam jesi čitao How not to die

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Re: Chat
ma kakva veganska, ako cu umrijet od mesa i hrane animalnog porijekla - ne znam onda kako smo dogurali dovdje kao vrsta 

Ubi Concordia, Ibi Vicktoria
ma jok, vec se topi na sobnoj temperaturi

- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Pa pročitaj knjigu, zanimljiva je, mislim ne da ćeš umrijeti ali sigurno ćeš oboliti, a veganskom možeš barem to spriječiti/liječiti

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
jah, isto ko da smo jeli kelj kad smo bili na rucku i ko da cemo ovo ljeto 12kg sparoga okretatrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:14Pa pročitaj knjigu, zanimljiva je, mislim ne da ćeš umrijeti ali sigurno ćeš oboliti, a veganskom možeš barem to spriječiti/liječiti![]()

- Marsal
- Kontakt:
To je kraljevabvb tetka trebala pročitati...rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 13:44Šta je sa veganskom ishranom, ili nisi poklonik za razliku od postaGefufnaII je napisao/la: ↑24 apr 2024, 13:09baboedindzeko09 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 13:01Treba Gefufnu open banovat, truje nam omladinu danima nekim alternativnim metodama ishrane.pardon, necu vise![]()
Ne znam jesi čitao How not to die![]()
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
GefufnaII je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:18jah, isto ko da smo jeli kelj kad smo bili na rucku i ko da cemo ovo ljeto 12kg sparoga okretatrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:14Pa pročitaj knjigu, zanimljiva je, mislim ne da ćeš umrijeti ali sigurno ćeš oboliti, a veganskom možeš barem to spriječiti/liječiti![]()
![]()

Važi to i za mene sve, tofu, tempeh i seitan umjesto piletine, teletine i stejka

Al više od toga žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, kao i voće i povrće

________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Istina, no vecina ovih fitness trenera ce ti reci da je 80% ishrana, 20% trening. Dok je covjek mladji (osobe sa jacim metabolizmom), to i prolazi, vec u 30im vecini opada metabolizam a nastavlja tijelo/organizam tretirati isto. Tijelo je mashina, isto k'o sto u benzinca nes sipati dizel.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 12:00Pa to je to što se i govori, stil života ovdje i u Americi je ipak malo drugačiji, brže se živi tamo i onda si prisiljen da jedeš i brzu hranu, manje kuhaš jer nemaš vremena toliko, ovdje ipak je malo laganiji tempo. Plus kretanje, ovdje i po Evropi više ljudi pješači do posla, dok tamo bez auta nigdje se ne ide.soko je napisao/la: ↑24 apr 2024, 04:49Ma nije preskupo, imas u Americi sta god zelis. Mozde ne u ovim vecim gradovima tipa NYC, LA. Al evo ja zivim 15 min od centra Minneapolisa a 10 minuta od mene farme, imaju sve.donDondon je napisao/la: ↑24 apr 2024, 00:11
Zavisi koliko platiš, možeš i u Americi jesti zdravo ali je preskupo, srednja klasa to ne može
Dok kod nas je to pristupačnije, imaš 300kvadrata oko kuće,usijat ćeš,kupit ćeš jaja od komsije koji drži kokoši, kupit ćeš sir mlijeko na pijaci domace, ukratko ćeš jagodu iz šume ii nečije baste
Ne može ista ovca biti sa Vlasica i ona negdje zatvorena u kavezu
Ovdje je drugacija kultura, ljudi se hrane vani.
Jbt evo danas citav dan neke obaveze i reko hadje navraticu u canes chicken.
4 chicken tenders, mali pomfrit i sok skoro 1400 kalorija. Jucer sam trcao 5km i samo 350 kalorija potrosio.
Mozes onda zamislit ako jedes ovakva dva obroka dnevno. To je blizo 3k kalorija. A gdje dorucak, slatko, grickalice.
Izvini rio, al zvučiš sad ko član nekih veganskih jehovinih svjedokario_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:14Pa pročitaj knjigu, zanimljiva je, mislim ne da ćeš umrijeti ali sigurno ćeš oboliti, a veganskom možeš barem to spriječiti/liječiti![]()

- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Znam, i ja bih volio da se pridržavam toga, tj da sam tako jak karakterno, al sve je dokazano kroz istraživanja, ta ishrana i prednosti, tj izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla.coelho41 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:27Izvini rio, al zvučiš sad ko član nekih veganskih jehovinih svjedokario_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:14Pa pročitaj knjigu, zanimljiva je, mislim ne da ćeš umrijeti ali sigurno ćeš oboliti, a veganskom možeš barem to spriječiti/liječiti![]()
![]()
Tom Brady i Novak su plant based, nije da im škodi

________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Jedino što je dokazano kroz istraživanja je uravnotežena prehrana, tj. dijeta uz konzumiranje namirnica i životinjskog i biljnog porijekla, ne podjednako, nego onliko koliko je potrebno organizmu, a to se fino zna kroz proteine, masnoće, ugljikohidrate, vitamine itd.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:31Znam, i ja bih volio da se pridržavam toga, tj da sam tako jak karakterno, al sve je dokazano kroz istraživanja, ta ishrana i prednosti, tj izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla.coelho41 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:27Izvini rio, al zvučiš sad ko član nekih veganskih jehovinih svjedokario_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:14
Pa pročitaj knjigu, zanimljiva je, mislim ne da ćeš umrijeti ali sigurno ćeš oboliti, a veganskom možeš barem to spriječiti/liječiti![]()
![]()
Određene knjige i Netflix dokumentarci su finansirani od strane korporacija koje se bave prodajom veganske hrane. Ti misliš da ti neko otvara oči, a oni te gledaju ko mušteriju koja kupuje njihov proizvod.
coelho41 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:35Jedino što je dokazano kroz istraživanja je uravnotežena prehrana, tj. dijeta uz konzumiranje namirnica i životinjskog i biljnog porijekla, ne podjednako, nego onliko koliko je potrebno organizmu, a to se fino zna kroz proteine, masnoće, ugljikohidrate, vitamine itd.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:31Znam, i ja bih volio da se pridržavam toga, tj da sam tako jak karakterno, al sve je dokazano kroz istraživanja, ta ishrana i prednosti, tj izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla.
Određene knjige i Netflix dokumentarci su finansirani od strane korporacija koje se bave prodajom veganske hrane. Ti misliš da ti neko otvara oči, a oni te gledaju ko mušteriju koja kupuje njihov proizvod.

Nista lose u mesu, samo da malo vise pratis, odakle uzimas kako je pripremljeno (peceno, skuhano) itd. Ja prvi smatram da nisam jeo ako nije meso, ali unosim i supu, i zdravo cisto zbog probave, organizma i balansa
jedan izgubio zenu, nije imao snage da se bori da je zadrzi koliko je tanak i blijed, drugi ima zenu ista Tom Brejdirio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:31Znam, i ja bih volio da se pridržavam toga, tj da sam tako jak karakterno, al sve je dokazano kroz istraživanja, ta ishrana i prednosti, tj izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla.
Tom Brady i Novak su plant based, nije da im škodi![]()

samo pogledaj probavni sistem i ratio duzina crijeva/duzina torza ili tijela kod biljojeda, svastojeda i mesojeda - i sve ce ti se samo kazat: ako cemo vec teziti zdravlju i postovanju tijela, treba postovat da smo svastojedi

naravno, kako i u svemu - balans je kljuc i ako cemo vec praviti izlete u ekstreme, to ne smije trajati duze od par dana

- numanumaye22
- Kontakt:
Covjek je predator i svastojed. Moze jesti sve pa i druge ljude, samo da prezivi. Dokazano x puta. Sreca pa zivimo trenutno i imamo mogucnost da odredimo sami sebi sta cemo i koliko cemo da pojedemo, sto kroz historiju davnu, pa i blisku vecinom nije bio slucaj.
Naprimjer ti si beskičmenjak
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Slažem se za uravnoteženu, al ova veganska sa dodatkom nekih suplemenata nije štetna barem kao većina namirnica životinjskog podrijetla (tipa janjetine sa ražnjacoelho41 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:35Jedino što je dokazano kroz istraživanja je uravnotežena prehrana, tj. dijeta uz konzumiranje namirnica i životinjskog i biljnog porijekla, ne podjednako, nego onliko koliko je potrebno organizmu, a to se fino zna kroz proteine, masnoće, ugljikohidrate, vitamine itd.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑24 apr 2024, 14:31Znam, i ja bih volio da se pridržavam toga, tj da sam tako jak karakterno, al sve je dokazano kroz istraživanja, ta ishrana i prednosti, tj izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla.

________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..