Simfonija u plavom
Kada jedan čovjek posveti čitav život svom ljubavnom odnosu prema jednom nogometnom klubu, onda neminovno mora nastati, iz te čudne navijačko-ljubavne epizode, knjiga na priliku ove kakvu držimu rukama.
Ljubav autora knjige prema FK Željezničar je neizmjerna. To pokazuje svaka listina ove knjige.
To pokazuju načini na koji je dokumentirani materijal autor knjige "ritualizirao", u najboljem smislu te riječi, praveći od pojedinih prizora iz povijesti FK Željezničar istinski jarke dramatske prizore, pričajući povijest kluba na način do sada nepoznat, barem kada je publicistika vezana uz nogomet u pitanju...
Oduvijek sam volio čitati ovakvu vrstu štiva, jer ona ne podsjećaju samo na čudesna nogometna dešavanja, na neponovljivi ritam puta nogometne lopte između dvije stative, između dva dijela igrališta, već, prije svega, pokazuju kako se o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu" može s ljubavlju i poetično pisati.
Nije autor ove knjige dosegao akribiju čudesnog Mire Radojčića, ili Zvonimira Magdića, ali, siguran sam u jedno: bolju knjigu o FK Željezničar nije napisao do danas niko. Uočivši da je fotografija daleko moćnije sredstvo komuniciranja od teksta, krenuo je u dramaturgiju knjige autor, gospodin Sarač, preko prizora pojedinih fotografija.
Prva rečenica njegove knjige je eksplikacija te knjige Ovo je priča o fudbalu, a posljednja rečenica njegove knjige Sretan ti rođendan, moj Željo!
Između te dvije rečenice "odvija se simfinoja u plavim" zbroj predivno prepričanih činjenica iz prebogate povijesti FK Željezničar. Dajući jednaku pozornost gradioznim figurama koje su obilježile na nogometnom terenu čudo Željezničara, autor neće zaboraviti niti ljude niti najsitnije detalje iz povjesnice Plavog kluba.
Podarujući FK Željezničar od svojih 55 godina strastvenog navijanja ovu divnu dokumentarnim draguljima otpočetu priču, autor je uistinu ovom knjigom označio slavoluk za ulazak u devedeseto ljeto jednog od najstarijih nogometnih kolektiva na ovim prostorima.
Čestitam autoru i toplo preporučujem ovu knjigu za tisak.
Gradimir Gojer (recenzija knjige Plava Krv)
Zadnja izmjena:
ellaxaz, dana/u 25 mar 2011, 17:38, ukupno mijenjano 1 put.
"Ona raja na jugu, to je ono što ja nosim, nosim tu, duboko. Oni i ne znaju to."
F.K. Željezničar prvak Bosne i Hercegovine 1946. godine.