sarajlija89 je napisao/la:Jesam sta pogresno napisao..evo bilo ko nek me demantuje...cak sam naveo primjere iz susjednih drzava a i spomenuo da ste i sami osteceni ovim savezom i obajsnio zasto...
pa eto..igrajte sa laktasima i Boksitom u Milicima..ccc...tu cete sigurno bit najbolji...pred 200 gledalaca
Jbt...vama je to u interesu izgleda.Ko jbe sarajevo i zelju...koji imaju vise navijaca ,nego svi ostali zajedno...koji imaju tradiciju i sve ostalo...
To uopce nije vazno
al nije o tome rijec...govorim da nikome ne odgovara ovaj savez,osim ovim provincijskim klubovima....a vi opet po svom....bez ikakve osnove i argumenata koji nesto znace...eto navedite mi sta su interesi Borca i sta ce dobiti ako nas suspenduju...ako vec zastupate tu tezu...
Ako bas hoces objasnjenje gdje si pogrijesio nema problema, mada sam dobrim dijelom to vec objasnio.
Ajmo poci od pocetka :
Kad govoris o Zeljeznicaru i Sarajevu, kad su oni to bili veliki ?
Odgovor je u vrijeme postojanja SR BIH.
Zasto ?
Zato sto je SR BiH bila centralizovana republika bivse jugoslavije sa sarajevom kao glavnim administrativno-kuturno-sportskim i svakim drugim centrom BiH.
Nije se razvoj klubova desavao nezavisno od razvoja gradova.
Cijela SR BiH je ulagala u Sarajevo, gradila ga u svakom smislu, i tako je u tom kontekstu Saraejvo kao centar svega iznjedrilo dva kluba koja su po dimenzijama bili vise od samog grada Sarajeva, oni su bili Brand BiH u SFRJ, tako su tretirani , tako je u njih ulagano, i na osnovu toga su i bili najbolji sportski kolektivi u BiH u to vrijeme.
I to je lijepo, ali za gradjane Sarajeva , ko to ne bi volio, medjutim svi ostali su radi stvaranja tog brenda u svemu ostalom pa tako i u sportu dobijali na kasicicu.
To znaci velicinu o kojoj govoris za ta dva kluba nije stvorila loikalna sredina ( grad Sarajevo) nego cijela SR BiH.
Sada kada fk sarajevo i fk zeljeznicar zavise samo od kantona sarajevo, stvari su malo drugacije jer kanton Saraejvo je puno manji od SR BiH, i zato ta velicina tih klubova o kojoj ti govoris podrazumjeva da bi oni opet trebali da budu brand BIH.
A vidis tu ima jedan problem, tio zele samo gradjani sarajeva ( makar uglavnom) .
Da se razumijemo, ja nemam nista protiv da fk sarajevo i fk zeljeznicar budu veliki klubovi , da ako mogu osvoje i ligu prvaka, alisamo vidis ja ne zelim da to finansiram,ja zelim da finansiram klub iz mog grada, zelim da Borac igra u ligi sampiona , i tu nastaje konflikt izmedju te dvije zelje.
Ako ce Sarajevo i zeljeznicar biti veliki klubovi, sto im ja zelim, to moraju da budu na trosak samih sebe i lokalne zajednice ( Kantona Sarajevo) koja ih smatra svojim sportskim predstavnikom, nemam nikakav problem s tim da i cirtava Federacija finansira ta dva kluba , ako za to postoji saglasnost svih u Federaciji, ali sam apsolutno siguran, da u Republici Srpskoj ne postoji ni 0,0000000000000000000000000001 % zelje ili saglasnosti dase finansira takav projekat .
Republika Srpska hoce da ima svoj fudbalski Brand a to je Borac, i to otvoreno i jasno kaze , bez lazi i muljanja, i to finansira ( ne jos onoliko koliko bi trebala ali ipak finansira)
Ne mozes tvrditi da su sarajevo i Sarajevo i Zeljeznicar PREDODREDJENI da budu veliki i da nuzno moraju oni pa onda i Velez, Boras i te sto si nabrojao da se bore za sampionsku titulu.
To je nakaradna logika.
Prvak treba da bude najbolji tim , koji to izbori na zelenom terenu.
Ko to i sta u savezu brani Sarajevu ili Zeljeznicaru da budu prvaci, nije to do saveza, to je do tih klubova i ljudi koji ih vode.
Upravo ta logika predodredjenosti je pogresna, jer ona vodi ka onome sa pocetka ovog posta.
Ne mozes na kraju krajeva porediti Srbiju i Hrvatsku sa BiH, oni tamo imaju jedan centar drzave koji svi dozivljavaju kao centar te drzave , to su jednostavne drzave, za razliku od BiH, koja je sve samo ne jednostavna.
Pa ako drzava nije jednostavna, posljedicno i sport ne moze biti tako jednostavan kao tamo
Prema tome, da zakljucim, tvoja je osnovna greska u osnovnoj percepciji, a onda posljedicno grijesis u svemu ostalom