Postao/la numanumaye22 » 19 apr 2024, 14:56
Pa i jesu malo placeni kad uzmes u obzir godine koje su trebale samo proci da postanes to sto si postao. Odricanje, strebanje pa onda na kraju rad koji znamo kakav je u Bosni i koliko sati rade ljudi sedmicno.
Zato je pitanje, koliko se uopste isplati to vise, mislim da je negdje pogotovo od 2010-2015 bilo IN studirati, svi studirali i ko treba i ne treba, nisi bio faca ako nisi na fax otisao, pa si onda imao slucajeve da su studenti upisivali nesto sto ne zele, nego eto cisto samo da bi studirali.
Zato sad sve manje studenata imas i opcenito ljudi u skolama, ja kad sam bio u srednjoj bilo 5 ili 6 razreda na jednoj godini, sad nema jedan razred sve skupa. Zato sto isto ko sto je bilo IN studirati tih godina, sad je IN ispaliti se pa ide i ko treba i ne treba.
Kad pogledam danas, u 2024 definitivno je studiranje u Bejha gubljenje vremena, zivaca i novca, jednostavno premalo naplatis to odricanje na kraju i zbog toga se definitivno ne isplati. Fakultet kao sto su medicina i slicni su i dalje dobri ali totalno preskupi u poredjenju sa fakultetima u Europi koji su svjetski priznati, u Becu je semestar manje novca nego u Sarajevu cini mi se.
A da ne govorim za privatne fakultete kao sto su Ganicev ili IUS gdje godina kosta i po 8-10k za recimo dizajn i moda odsjek gdje ti za te pare mozes komotno da ga studiras u Milanu- gdje je i sjediste za to.
Mladom covjeku danas od 19 godina prije studiranja u Bejha bi savjetovao da dva puta promisli prije nego donese odluku, na papir stavis sve i vidis pluseve i minuse.
Znam lika koji je kao doktor mladi (tek zavrsio) imao jako puno problema i sikaniranja jer nije bio u stranci. Radio 2 godine bez stalnog ugovora na kraju i kad je proslo to ponudili mu da mu dadnu otkaz i onda ga prime opet na jednogodisnji ugovor (samo da ne bi dobio stalni ugovor). Molio ljude, htio pod svaku cijenu ostati u Bejha, medjutim izdesavalo se to sto se izdesavalo, dobio otkaz i na njegovo mjesto dosao stranacki uhljeb, a zena imala kredit i nisu imali druge opcije.
Covjek upukne film, sa zenom preko grane, trenutno radi u Charitéu u Berlinu, msm da je cetvrta bolnica na svijetu. To je primjer kako mi gubimo skolovane ljude koje i zele da ostanu.