Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Licniznanstvenik
Kontakt:

Re: Re: Chat

Post Postao/la Licniznanstvenik » 19 apr 2024, 00:01

daj jednu turu...
zar i ti sine Ivane!?

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 19 apr 2024, 00:02

H8Z7 je napisao/la:
18 apr 2024, 23:47
alemsa je napisao/la:
18 apr 2024, 23:22
H8Z7 je napisao/la:
18 apr 2024, 22:46

Kod nas je sve pomalo, u SADu ono što odabereš u High sc to i učiš. Ako griješim ispravi me.
Čist primjer našeg obrazovanje gdje je u jezičkoj gimnaziji samo jedan jezik više nego u općoj/matematičkoj.
Pa vise da je kod njih sve pomalo, jer vi nakon osnovne odaberte smijer srednje (tako je bilo u BiH, sad ne znam), dok je njima nakon srednje.

A i sto se geografije tice utice i nacin odrastanja takodjer, taj atlas sam imao pa se htio da zapamtim svaku drzavu i glavni grad, a i gleda se fudbal, igraci sirom svijeta u ligi oetice, plus svijetsko prvenstvo (znss svaku drzavu koja ucestvuje itd ), dok su njemu sve Americki sportovi sa 90% Americkih igraca.
Odnosilo se na srednju. Isto je i dalje kod nas, međutim meni nikako nema logike da automehaničari i općenito trogodišnje škole kod nas imaju historiju a na praksi metu, i slažu neke stvari.

Ako sam dobro razumio sa sobom sa kojom sam pričao, kaže da kod vas kad odabereš srednju stičeš znanje iz toga što si odabrao, a evo rekao sam ti primjer kod nas kako je. Drug završio za automehaničara historiju imao, na praksi čiste gedore, metu radionicu i sl. Totalni manjak prakse.

Fino je to znati, što više znaš lijepo je. Ali treba napraviti šta je važno a šta manje važno. Evo amerikance zezaju zbog manjka znanja o geografiji a koliko su ispred drugih u informatici, kolilo više imaju prakse i sl.
Zato sto ne uce nepotrebne stvari, zivot je kratak za te gluposti. Sto ce jednom buducem autoelektricaru dubila rijeke Ural!?

Citav obrazovni sistem je prepisan (preuzet) od komunizma jos, pa obrati paznju na pisce knjiga iz kojih ucimo, ljudi koji su napisali knjige po kojima ucimo su ih napisali za vrijeme Juge ili cak malo prije. Pravnici uce iz knjige po starim zakonima- zakonima koji se cak i godisnje mijenjaju!

Meni je nenormalno da danas dijete uci iz te iste knjige recimo informatiku, kao neko sto je ucio ko je rodjen pocetkom devedesete godine ili cak i prije. Pogledaj pluginse i updejte koji se desavaju svakodnevno, pa evo i na browseru s kojeg pises prvo a lik uci iz iste knjige iz koje se ucilo kad je Windows ME ili Windows 98 bio zastupljen. Think about it :rol:
Zadnja izmjena: numanumaye22, dana/u 19 apr 2024, 00:04, ukupno mijenjano 1 put.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 19 apr 2024, 00:04

H8Z7 je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
H8Z7 je napisao/la:

Kod nas je sve pomalo, u SADu ono što odabereš u High sc to i učiš. Ako griješim ispravi me.
Čist primjer našeg obrazovanje gdje je u jezičkoj gimnaziji samo jedan jezik više nego u općoj/matematičkoj.
Pa vise da je kod njih sve pomalo, jer vi nakon osnovne odaberte smijer srednje (tako je bilo u BiH, sad ne znam), dok je njima nakon srednje.

A i sto se geografije tice utice i nacin odrastanja takodjer, taj atlas sam imao pa se htio da zapamtim svaku drzavu i glavni grad, a i gleda se fudbal, igraci sirom svijeta u ligi oetice, plus svijetsko prvenstvo (znss svaku drzavu koja ucestvuje itd ), dok su njemu sve Americki sportovi sa 90% Americkih igraca.
Odnosilo se na srednju. Isto je i dalje kod nas, međutim meni nikako nema logike da automehaničari i općenito trogodišnje škole kod nas imaju historiju a na praksi metu, i slažu neke stvari.

Ako sam dobro razumio sa sobom sa kojom sam pričao, kaže da kod vas kad odabereš srednju stičeš znanje iz toga što si odabrao, a evo rekao sam ti primjer kod nas kako je. Drug završio za automehaničara historiju imao, na praksi čiste gedore, metu radionicu i sl. Totalni manjak prakse.

Fino je to znati, što više znaš lijepo je. Ali treba napraviti šta je važno a šta manje važno. Evo amerikance zezaju zbog manjka znanja o geografiji a koliko su ispred drugih u informatici, kolilo više imaju prakse i sl.
Ali ne odabiras srednju, nego samo nastavljas 9-12, samo u drugoj skoli. Elementary to bi kod nas bila osnovna je od 1-5, ako prodjes sve razrede ides u middle 6-8, u drugu skolu ali nista ne odabiras samo nastavljas i tako isto iz middle u highschool samo u drugu skolu ali nastavljas 9-12.

@soko je u pravu za srednju ali je svakom isto u smislu sta mora uzeti, moro je imati 3 godine biologije/hemije (science), 4 godine historija/geografija/ekonomija/government (social studies), 3 godine matematike, 4 godine Engleskog i 2 godine stranog jezika. To svaki ucenik je morao imati i proci, da bi diplomirao e sad, mimo tih 4 si biro 3 predmeta, 3 semestra/polugodista tijelsnog, informatike itd . Ovi sifra matematicari i ostali su uzimali college casove u srednjoj, ali dodatni cas ili mjesto tog jednog kojeg bira.

Marsal
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2024, 00:04

Ovi novi tramvaji i pruga u SA djeluju baš top. :thumbup: :bih:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 19 apr 2024, 00:05

AshburtonG je napisao/la:
19 apr 2024, 00:00
Jbt kad fkt skontas koliko mi nepotrebnog gradiva ucimo vec od osnovne skole, to je stvarno frapantno. Toliko nagomilanog gradiva, kojeg se bukvalno ne sjeca ni onaj sto je pisao udzbenik. Jos se sjecam onih kutaka za radoznale. Ja vazda to citao, bilo mi zanimljivije nego samo gradivo. Prozove te profesorica i pita za Husinsku bunu, a ja joj izbiflam i 10ak pokretaca iste, onako da se nadje i da se pokazem lafo. :damn:

Umjesto da sam nastavio rasklapat sve el. uredjaje po kuci...
Problem je i način na koji se uči, sve se svodi na što više prostog pamćenja sirovih informacija koje onda trebaš reproducirati pismeno ili usmeno. Svijet se sve više okreće ka razvijanju kritičkog mišljenja i rješavanja problema a mi kao da smo u srednjem vijeku.
Imam jednu knjigu koju amerikanci koriste u srednjim školama za građansko obrazovanje i naslov svake lekcije počinje sa ZAŠTO, sam sadržaj je pun takvih pitanja i zahtjeva: zaključi, zašto, kako, istraži, poveži neke zajedničke ideje nigdje ne piše ovo treba znati napamet.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 19 apr 2024, 00:06

slika

Ana peeederu jedan! :rol:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 19 apr 2024, 00:08

H8Z7 je napisao/la:
alemsa je napisao/la:
H8Z7 je napisao/la:

Ja sam u Njemackoj zavrsio za mehanicara. 98 godine. 3.5 godine ti je zanat. Tad je bilo, radis 4 dana u nekoj radioni, jedan dan skola. Ja sam radio u Audi, VW i Skoda. Prvi par mjeseci isto tako samo metla. Mene je sef slao da mu dvoriste cistim.
Pratio mehanicare sta rade, dodajes alat. Al ubrzo sam poceo radit. Meni se cini vec u drugoj godini sam vadio motor od VW transportera.

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 19 apr 2024, 00:09

alemsa je napisao/la:
19 apr 2024, 00:04
H8Z7 je napisao/la:
alemsa je napisao/la:

Ali ne odabiras srednju, nego samo nastavljas 9-12, samo u drugoj skoli. Elementary to bi kod nas bila osnovna je od 1-5, ako prodjes sve razrede ides u middle 6-8, u drugu skolu ali nista ne odabiras samo nastavljas i tako isto iz middle u highschool samo u drugu skolu ali nastavljas 9-12.

@soko je u pravu za srednju ali je svakom isto u smislu sta mora uzeti, moro je imati 3 godine biologije/hemije (science), 4 godine historija/geografija/ekonomija/government (social studies), 3 godine matematike, 4 godine Engleskog i 2 godine stranog jezika. To svaki ucenik je morao imati i proci, da bi diplomirao e sad, mimo tih 4 si biro 3 predmeta, 3 semestra/polugodista tijelsnog, informatike itd . Ovi sifra matematicari i ostali su uzimali college casove u srednjoj, ali dodatni cas ili mjesto tog jednog kojeg bira.
Halali onda sam ja pogrešno razumio
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 19 apr 2024, 00:11

Marsal je napisao/la:
Jel ti radis oko toga? Jesi cuo za Loram firmu? Imao sam neki dan intervju za novi posao

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 19 apr 2024, 00:11

Ja sam profesor geografije, niko nikad nije tražio da se uči dubina Urala il' broj ovaca u Australiji. Regionalne geografije imaš 5 il 6 ispita, od skoro 60 i to je sinteza gradiva uglavnom stečenog sa prve dvije godine gdje se uči fizička (prirodna) geografija. Jedino na završnoj godini kada je geografija naše Države onda se ide detaljno, što je i logično. Nemojte da imate mišljenje da su geografija "glavni gradovi", nema to veze.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2024, 00:14

soko je napisao/la:
19 apr 2024, 00:11
Marsal je napisao/la:
Jel ti radis oko toga? Jesi cuo za Loram firmu? Imao sam neki dan intervju za novi posao
Ne radim više, ali radio sam nekad na održavanju kolosjeka. Tri godine tačnije...kasnije malo šinski bager, pa teške motorne drezine i na kraju sam bio mašinovođa. Sad radim u Transportno-komercijalnoj službi na ŽFBH.

H8Z7
Kontakt:

Post Postao/la H8Z7 » 19 apr 2024, 00:17

soko je napisao/la:
19 apr 2024, 00:08
H8Z7 je napisao/la:
alemsa je napisao/la:

Ja sam u Njemackoj zavrsio za mehanicara. 98 godine. 3.5 godine ti je zanat. Tad je bilo, radis 4 dana u nekoj radioni, jedan dan skola. Ja sam radio u Audi, VW i Skoda. Prvi par mjeseci isto tako samo metla. Mene je sef slao da mu dvoriste cistim.
Pratio mehanicare sta rade, dodajes alat. Al ubrzo sam poceo radit. Meni se cini vec u drugoj godini sam vadio motor od VW transportera.
Ovdje prva godina jedan dan prakse, druga dva, treća tri. Ostalo si u školi. Samim tim možeš zaključiti ko će biti spremniji za rad.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene

L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 19 apr 2024, 00:19

Marsal je napisao/la:
19 apr 2024, 00:14
soko je napisao/la:
Marsal je napisao/la:
Ne radim više, ali radio sam nekad na održavanju kolosjeka. Tri godine tačnije...kasnije malo šinski bager, pa teške motorne drezine i na kraju sam bio mašinovođa. Sad radim u Transportno-komercijalnoj službi na ŽFBH.
Ova firma pravi masine za odrzavanje kolosjeka, blizo mene. Pa reko da nisi cuo za njih

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 19 apr 2024, 00:21

soko je napisao/la:
19 apr 2024, 00:19
Ova firma pravi masine za odrzavanje kolosjeka, blizo mene. Pa reko da nisi cuo za njih
Iskreno nisam, kod nas je 95% tih mašina Plasser & Theurer.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 19 apr 2024, 00:22

Centre forward je napisao/la:
Ja sam profesor geografije, niko nikad nije tražio da se uči dubina Urala il' broj ovaca u Australiji. Regionalne geografije imaš 5 il 6 ispita, od skoro 60 i to je sinteza gradiva uglavnom stečenog sa prve dvije godine gdje se uči fizička (prirodna) geografija. Jedino na završnoj godini kada je geografija naše Države onda se ide detaljno, što je i logično. Nemojte da imate mišljenje da su geografija "glavni gradovi", nema to veze.
Ne znam sta se uci na fakultetu ali mi bukvalno ucili o planini i rijeci Ural, istog imena i to krajem osnovne skole!

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 19 apr 2024, 00:25

numanumaye22 je napisao/la:
19 apr 2024, 00:22
Ne znam sta se uci na fakultetu ali mi bukvalno ucili o planini i rijeci Ural, istog imena i to krajem osnovne skole!
Morao si ih spominjati jer su one granica između Evrope i Azije
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 19 apr 2024, 00:30

numanumaye22 je napisao/la:
19 apr 2024, 00:22
Uči se matematika na početku, kartografija, geologija klimatologija, geomorfologija, hidrografija, pedologija i co., da ne smaram raju. Onda sintezom tih znanja učiš regionalnu geografiju, plus društveni dio, tipa demografija, kulturna antropologija itd.

Planina i rijeka Ural se u osnovnoj spominju u kontekstu granice Evrope i Azije i to je to. Ko god od osnovca traži neke detalje glede toga, taj nije normalan.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 19 apr 2024, 00:40

soko je napisao/la:
18 apr 2024, 23:56

Pa moras imati jak GPA i tad. Ja sam isao prvo na community college, meni se cini da mi je gpa bio 3.75 tu. Onda aplicirao na iowa state i tu su me primili.
Masters, ovi bolji univerziteti te nece primiti ako nemas GPA preko 3.5 od 4. Moj je bio preko pa sam mogao birati. Tad je moj bio top 7 university u Americi, USC online za MS u Mechanical
Moras imati jak gpa na community collegu da bi te primili na univerzitet kad budes htio transfer. Ali da bi usao na community college ne moras imati jak gpa.

@HZ

Ali ti utufe u glavu od malih nogu da je posao otac i majka, rad i obaveza. Pa vecina cim 15-16 odma posao pararelno sa skolom, rade u McDonalds, Burger king, Walmartu guraju kolica itd. Tako steknes naviku obaveze, ja sam radio u Francuskom restoranu dok sam isao u srednju, znaci u 6 ustajao, u 7:15 pocinjala nastava 7 predmeta do 2:25, kuci 10-20 minuta, i na posao od 3:30 do 11 (ako je busy night i do 12 znao ostat), pa sutra opet. I eto 20 godina ustajem u 6, sad i kad sam slobodan do 6:30 max spavam.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 19 apr 2024, 00:59, ukupno mijenjano 1 put.

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 19 apr 2024, 00:46

StevieG8 je napisao/la:
19 apr 2024, 00:05
AshburtonG je napisao/la:
19 apr 2024, 00:00
Jbt kad fkt skontas koliko mi nepotrebnog gradiva ucimo vec od osnovne skole, to je stvarno frapantno. Toliko nagomilanog gradiva, kojeg se bukvalno ne sjeca ni onaj sto je pisao udzbenik. Jos se sjecam onih kutaka za radoznale. Ja vazda to citao, bilo mi zanimljivije nego samo gradivo. Prozove te profesorica i pita za Husinsku bunu, a ja joj izbiflam i 10ak pokretaca iste, onako da se nadje i da se pokazem lafo. :damn:

Umjesto da sam nastavio rasklapat sve el. uredjaje po kuci...
Problem je i način na koji se uči, sve se svodi na što više prostog pamćenja sirovih informacija koje onda trebaš reproducirati pismeno ili usmeno. Svijet se sve više okreće ka razvijanju kritičkog mišljenja i rješavanja problema a mi kao da smo u srednjem vijeku.
Imam jednu knjigu koju amerikanci koriste u srednjim školama za građansko obrazovanje i naslov svake lekcije počinje sa ZAŠTO, sam sadržaj je pun takvih pitanja i zahtjeva: zaključi, zašto, kako, istraži, poveži neke zajedničke ideje nigdje ne piše ovo treba znati napamet.
U gimnaziji koju sam ja završio se više i ne radi po udžbenicima na većini predmeta, upravo zbog činjenice da su prilagođeni metodama učenja koje je pregazilo vrijeme.
Nažalost, u osnovnoj nije tako i bojim se da se to neće promijeniti još dugo. Pogotovo mi bude muka kad vidim plan i program iz informatike, ostao u 20. stoljeću. Sjećam se kako nam je bilo šega što nas uče kako da upalimo PC (prije nekih 15-ak godina), kako da uđemo u Word/Excel i tako te gluposti. To se i dan-danas radi. :puke:
Ovo za stranu literaturu se slažem, na faksu nas mlađi profesori (ne nužno docenti) uglavnom upućuju na nju i vidi se brutalna razlika u konceptu.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 19 apr 2024, 00:46

Ja znam da sam učio koliko Sopen ima opera koliko simfonija,jel List guz.io ženu sopenhauera ili webera
Sabirao neka i slova i brojeve kroz neke korijene i razlomke
A nisam npr učio da Rusija ima teritoriju u srcu Evrope
Nisam učio razliku izmedju svjetlosne godine i godine obicne
Nisam učio ništa o herojima rata
Nisam ucio dovoljno bosanskog a učili latinski
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.