A yebat ga, ne znam jesi li u Sarajevu studirao - znaš i sam kakvo je stanje sa profesorima, još se tresem od pojedinih sa anatomije, dobio hipertireozu, na apaurinima završio, al jbg. Isto kakva droga, koliko god teško bilo, čovjek hoće jošStevieG8 je napisao/la: ↑17 apr 2024, 19:38Meni je ostalo manje do kraja istog fakulteta i mogu ti reći da smo se dobro zeznuli. Nije problem samo studij na koji ti ode toliko godina a i debelo se namučiš ako studiraš na pošten način nego sam kvalitet života kasnije. Prvo što kod nas ako dolaziš iz velikog grada u kojem i studiraš posao nećeš dobiti bez stranke. Uvijek ćeš imati mjesto u Kladuši, Vlasenici, Modriči i sličnim mjestima ali su tu uslovi rada nikakvi, plata mala a padneš s nogu od pacijenata.Surreal je napisao/la: ↑17 apr 2024, 16:01Ma eto ja sam na obnovi na medicini, koliko god želio to, jasno isključivši "financijski" aspekt tog zanimanja, već me počela drmati kao neka egzistencijalna kriza. Ono najbolji jaran se ženi za par mjeseci, tamo drugarica trudna, ovaj otvorio neku svoju piljaru, ovaj ostatak već počeo raditi kao medicinske sestre/tehničari.
Onda pogledam sebe, znam da moram guliti još tri godine, znam da pič.ke neću vidjeti isto toliko, jer jbg nema Moeta i skupog auta i razmišljam tačno isplati li se ovo dalje uopće. Naročito čitajući ove priče o inostranstvu i zaradi tamo (plus mi je što sam svakako završio srednju medicinsku).
Ako hoćeš ići vani računaj da opet moraš potrošiti sigurno 3-4 godine dok naučiš jezik dok odeš tamo dok ispolažeš sve što ti treba da ti dozvole rad i dok se snađeš, adaptiraš.. da ne spominjem sav stres koji ode na to. Onda se okreneš imaš preko 30 godina a tek si koliko toliko složio život što se posla tiče.
Sem toga danas gdje god odeš fali ljekara, specijalista, medicinskog osoblja generalno.. imaš po 10 minuta za svakog pacijenta koji očekuje da mu riješiš sve probleme a prethodno je 20 sati izgoogleao sve moguće simptome, komplikacije, lijekove za svoje specifično stanje i onda dođeš u situaciju da zna više od tebe o svojoj bolesti. Izliječiš 1000 pacijenata 1 ne pomogneš naravno da si najgori.
Kasno je sad da odustaneš ali eto možda neko drugi pročita ko se dvoumi da li da se bavi medicinom.

Doduše ja nisam još ni zašao de-facto u klinički aspekt medicine, ako ne odustanem... Mogu misliti šta me tek čeka.