GefufnaII je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:24
OsmaDolazi je napisao/la: ↑17 apr 2024, 10:02
U Bosni se kada hoćeš i kada ti nije mrsko raditi i kada ne čekaš starog ili staru da ti da cenera da odeš na kafu najviše isplati živjeti. Jer u Bosni uvijek nafatas sa strane love, iskrsne neki poslic sza odraditi koji je parali a da znaš da nećeš odrati gu.zove a a da zaradiš za goli zivot.
Sta te sprijecava da u DE uzmes dodatni posao 520€ za 40h, ili manje sati ako ti je previse. Subotom u nedjeljom po 4h u FitX (sjedis na ulazu, govoris halo i cao), 4x mjesecno = 416€, taman za kafe.
Ili da nakon posla/vikendom montiras kuhinje za 200-250€/m.
Opet cu reci, tema nije konstruktivna, jer svako gleda samo iz svog ugla i prezentira podatke tako da opravda svoj izbor, bio on odlazak ili ostanak. I vecinom su to ekstremi u hijerarhiji trzista rada, dok oni ispod prosjeka rade srijedom u 10h ujutro.
Rekao sam vec, u Bejha je zivot do negdje 21-22 godine ili do 19 (kad neces studirat) bas rahat i opustajuci. Dok ono starcima zicas za kafu, kladionicu i dok ti prohtjevi nisu bas nesto veliki, gdje ti nakon toga vise oni ne mogu pomoci osim sto neces bit gladan vecinom.
Nakon toga ide zaposenje i pocetak pravog bosanskog zivota patnje gdje se svojim starcima pocinjes diviti kako su sa toliko malim primanjima tebe konja uspili odgojiti i insanom napravit.
Onda kad shvatis da je tvog reda insana praviti pocinjes yebat sve zivo i dan kad te mama iz pizde izbacila i tu ljepota zavrsava za veliku vecinu.
Licno dole nisam imao ovih problema, ali budimo realni bar 80
% je takvih ljudi.
Mislim o cemu pricamo, znam lika u Sar zivio, 1400 km imao inzinjer i to bas vrhunski u svom poslu, dok bi poplacao kiriju, rezije, hranu, auto, izlaske nista mu nije ostajalo.
Ovdje dosao, 3500 eura mu plata bila pocetna, kako to uopste poredit
Dajem glavu da sad 5k neto izlazi hladno nakon 3 i po godine.