Pantelija je napisao/la: ↑17 apr 2024, 08:53
ako moze da mi samo objasnis kakav zivot se zivi ovdje a kakav u Bosni jer sam i ja zivio, ali bas zivio i tamo i ovdje?
Mozda je do ljudi s kojima si bio u Njemackoj, njihovog vidjenja i nacina zivota. Znam ih ja koji 5 godina nisu sjeli na kafu i otisli za vikend negdje vec sjede kuci i stekaju pare i govore kako je tesko i kako se ne moze.
Ja ovdje evo, imam vikend slobodan, u Bosni sam to imao samo u jednoj firmi. Ovdje mi je vikend free, skoro svaki vikend sam ili na nekom jezeru ili neka planina. U bosni to sebi nisam mogao da priustim, vec jednom mjesecno.
Radno vrijememi do 4. Fiksno. u Petak do 2. Znaci od petka u 2 do ponedeljka sam slobodan.
U bosni osim u drzavnim firmama, u dobrom djelu privatnih radno vrijeem je za inspekcije. Posebno usluzni sekrot, prekovremene udaras a niko ih ne placa. Ovdje ako i ostanes plati se.
Dalje, godisnji, svi znamo kako dole funkcionise, prvo dobijes 21 dan godisnjeg a od toga iskoristis mozda 15. Ostalo gazda uzme.
Ovdje 30 dana godsinjseg, bez vikenda (dole cesto racunaju suboru u godisnji). Uzmes godsinji kada hoces osim ako nije firma sa kolektivnim, imas tipa DHL (koji je najgora firma za raditi ali i najlaksa za onog ko tek dodje ) gdje imaju prednsost stariji radnici ( za stalno i sa porodicom) ali su to izuzetci.
Sad mene iskreno interesuje, sta znaci "znam kako se dola zivi a kako ovdje". jer ovdje imam i prijatelje s kojima idem na kafu,izadjem. Vikende provodim u uzivanju i ne vidim nikakvu razliku izmedju onog dole i ovdje osim sto sam psihicki rasterecen na maksimum.
Na poslu isto, znas ako si bolestan ides na bolovanje, ne smiju te pitati sto si bio, znamo kako u bosni funkcionise, dizu ljude s operacije neoporavljene na posao. Nema stresa, kada vide da si nesto "nasikiran", odmah ide nema stresa, polako... mozda sam ja sa 12-13 godina radnog staza u Bosni stvarno nalijetao na najgore mogguce firme, samo nesto mi to nema logike.
Da, nije isto, nije to mjesto gdje si rodjen, odrastao, nema drustva s kojim si odrastao, ali to su stvari koje ti sam odlucis. Ja licno nemam s tim ni najmani problem, ja sam vec ovdje nasao dovoljno drustva, imam i rodjake u blizini.