Iznosio sam činjenice o stopi privrednog rasta BiH te razvoju industrije. Knjiga Kultura i tradicija BiH, ovaj period pominje svega na par stranica, ali je jasno i precizno upakovano.
Velagić sigurno svoju reputaciju ne bi stavljao na kocku, da mu se tek tako
kalja ugled zarad recenzije nekog, kako kažeš, smetlja.
To znam jer mi je bio mentor na temu diplomskog - Privredni razvoj BiH u periodu A-U. Mjesecima je trajalo savjetovanje, ispravke, prepravke itd. U pomenutom radu koristio sam 15ak knjiga te nekoliko rasprava i članaka.
Ama baš nigdje nisi mogao proturit čak i malo iskrivljeni tekst, a sve čitko se moralo navesti pod fusnote. Onda jasno je naveo kada se gubi smisao, kontekst, kada se mora prestat sa citiranjem etc.
Strašno studiozan pristup i zaluđen lik.
Naučio nas je kako da baratamo izvorima i recemo ovo za privredu, generalno Juge, uvijek smo se pozivali na zvanične statistike.
Naravno tu msm na Statistički godišnjak FNRJ po godinama. Pa ideš kroz masu podataka za datu godinu i onda imaš statistike za svaku NR, te radiš poređenje,
volja ti samo primjer segment industrije i sl. To je jedini pravi izvor od kojeg su počinjali svi istoričari na pomenutu temu.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.