Ma po meni je neozbiljno tako generalizovati pričom ala samo se radi, nema života, i tako. Jbg kolko god neki tamo Jörg isto bio raja i predobar lik za zajebanciju, s njim mu nikad neće biti ko s tobom.. ono, teško da uopšte mogu postati ista kategorija.Marsal je napisao/la: ↑22 mar 2024, 16:25Tako jedan od moja dva najbolja jarana priča. Inače je zavarivač i prije kad smo bili kud i kamo mlađi stalno pričo o parama, mašto o Njemačkoj i sve. Zaposli se u firmu koja je u Zenici poznata po tome što ljude šalje na terenski rad u Njemačku i ode on. Tamo mu plaćen smještaj i računi, njegova jedina briga je hrana i zaradi se pofino, od 2500 do 3000 eura i stvarno se može uštediti. Sistem je otprilike da si 8 mjeseci tamo, 4 ovdje kući. I čim dođe svaki ali svaki put ista priča, yebo Njemačku ne bi ja tamo mogo živit, depresija bla bla, radiš samo za račune bla bla, onda ovdje istroši se i poslije 2 mjeseca Bosne počne ko kuja kakva joooj jedva čekam u Njemačku, ovo ovdje (ima 1000 maraka) nije plata nego sadaka i ta priča. A zahvaljujući Njemačkoj uspio je za 5-6 godina što čovjek sa dobrom platom za bh uslove ne može za 30. Napravio je vrh kuću kešom, ima pravo fino auto i još nešto sitno ušteđevine tipa deset hiljada... I pomogao je i roditelje finansijski podobro, plus je sestri kupio auto.
A tako je kod svih u mnogim životnim aspektima. Živi se i tamo, niđe veze.
Moja poenta je upravo ovo boldirano. Šta se može napraviti, koliko brzo, neka nazovi realna vrijednost primanja.. mislim, daleko da su pare najbitnije, sve divno i krasno, al baš ne vjerujem da se kao kokuz može kvalitetno živjeti.