I otkud to da se odustalo od Durakovićevog nacrta? Prvi put to od ElimBarak čujem.
Meni jos u glavi ona proslava ulaska u premijer ligu sa onim juznjackim ritmovima, krcat stadion ne mozes se okrenut.CampobelloDiMazara je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:17Samo da dobijemo dozvolu za evropske utakmice i da nas moze stati oko deset hiljada. Kako ce to estetski izgledati stvarno mi ne predstavlja problem![]()
Ja sam samo ovdje pročitao da će se krov raditi zasad samo na novoj tribini što bi po automatizmu značilo odustajanje od Durakovićevog nacrta.
Odmah da te razočaram da ni s najoptimističnijom opcijom koja bi podrazumjevala premještanje stubova za reflektore na neko drugo mjesto na taj stadion nikad neće moći stati 10.000 ljudi. Predviđa se kad sve bude gotovo da će moći stati između 8 i 8 i po hiljada. Ako budu gradili zdenku između nove tribine i RA tribine. Ako ne budu kapacitet će vjerovatno biti ispod 8 hiljada.CampobelloDiMazara je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:17Samo da dobijemo dozvolu za evropske utakmice i da nas moze stati oko deset hiljada. Kako ce to estetski izgledati stvarno mi ne predstavlja problem![]()
Vidi se po ovoj ploci betonskoj da tribina molo drugacije izgleda nego po onom planu, ali se mozda varam, ko zna mozda je i bolja.
u medjuvremenu smo ispali iz lige 2 puta, skoro se ugasili 2puta, ovo je sve super ali razumijem covjeka. Jedina stvar sto mi para oci sa onom RA tribinom kad se pravila osim stubova je nacin kako se pravila, koliko se betona potrosi da se svaki red izbetonira onako. Zar im nebi bilo puno jeftinije napraviti u dijelovima kao ona tribina na grbavici ili u hrvatskoj kad prave stadione, mislim da mi bezveze trosimo materijala. Mozda se nova tribina pravi na moderniji nacin.Mostarac1922 je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:40Vidi se po ovoj ploci betonskoj da tribina molo drugacije izgleda nego po onom planu, ali se mozda varam, ko zna mozda je i bolja.
Ali dijelim misljenje sa covjekom, skroz je u pravu i to je fakta da se citav stadion pravi od 95te ne planski, tribina po tribina, wc po wc ali je to tako jer je proslo 100 upravi od tad i 100 ideja.
Vidi se po betonskoj ploci da je tribina malo dalja od terena sto je izcrtan e sad neznam kako ce se tu uklapati cosak izmedju ra i nove tribine, kakva ce simetrija biti.
Dura jesi to ti?ElimGarak je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:26Ja sam samo ovdje pročitao da će se krov raditi zasad samo na novoj tribini što bi po automatizmu značilo odustajanje od Durakovićevog nacrta.
Jer Durakovićev nacrt predviđa unikatnu konstrukciju krova gdje bi se pitanje statike teškog krova na sve tri tribine riješilo sa dva velika luka i sajlama. To je i jedini način da se Dedara natkrije kako treba jer znate da se po običaju nije razmišljalo kad je Dedara građena da će jednog dana joj trebat krov. O tom nakaradluku, manjku organizacije i nedostatku plana i pričam. Pa su se o jadu zabavili kako natkrit Dedaru pa su natkrili Zapad na kraju. Ako se uradi samostalni krov na novoj tribini onda će to dodatno prolongirati krov na Dedari. A ovako se s Durakovićevim nacrtom riješilo cijelo pitanje. Samo da ne požuruju pa da onda opet budu neka polovična rješenja.
Krajnji projekt stadiona ne može biti neka posebna tajna. Evo i Osijek je znao kako će mu izgledati stadion na kraju. Rijeka je prije par mjeseci imala tu konferenciju gdje su javnosti pokazali konačni projekt iako ni oni ne znaju još kako skupit sva sredstva i hoće li stadion završit za 4, 6 il 8 godina. Ali imaju projekt i cilj i to je važno. I Anfield konačni se zna kako će izgledat samo se još ne zna kad će bit gotov i čime će se sva sredstva skupit. Ali važno je imat projekt i cilj tek onda možeš tražit investitore. Ne valja na horuk ništa radit.
E onda posteno
Prijatelju, ovdje smo pročitali i da dovodimo igrača Real Madrida. Toliko o tome.ElimGarak je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:26Ja sam samo ovdje pročitao da će se krov raditi zasad samo na novoj tribini što bi po automatizmu značilo odustajanje od Durakovićevog nacrta.
Jer Durakovićev nacrt predviđa unikatnu konstrukciju krova gdje bi se pitanje statike teškog krova na sve tri tribine riješilo sa dva velika luka i sajlama. To je i jedini način da se Dedara natkrije kako treba jer znate da se po običaju nije razmišljalo kad je Dedara građena da će jednog dana joj trebat krov. O tom nakaradluku, manjku organizacije i nedostatku plana i pričam. Pa su se o jadu zabavili kako natkrit Dedaru pa su natkrili Zapad na kraju. Ako se uradi samostalni krov na novoj tribini onda će to dodatno prolongirati krov na Dedari. A ovako se s Durakovićevim nacrtom riješilo cijelo pitanje. Samo da ne požuruju pa da onda opet budu neka polovična rješenja.
Krajnji projekt stadiona ne može biti neka posebna tajna. Evo i Osijek je znao kako će mu izgledati stadion na kraju. Rijeka je prije par mjeseci imala tu konferenciju gdje su javnosti pokazali konačni projekt iako ni oni ne znaju još kako skupit sva sredstva i hoće li stadion završit za 4, 6 il 8 godina. Ali imaju projekt i cilj i to je važno. I Anfield konačni se zna kako će izgledat samo se još ne zna kad će bit gotov i čime će se sva sredstva skupit. Ali važno je imat projekt i cilj tek onda možeš tražit investitore. Ne valja na horuk ništa radit.
Stadion će imati sigurno 8.000 + mjesta radi obaveznog kapaciteta potrebnog za kategorizaciju.ElimGarak je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:33Odmah da te razočaram da ni s najoptimističnijom opcijom koja bi podrazumjevala premještanje stubova za reflektore na neko drugo mjesto na taj stadion nikad neće moći stati 10.000 ljudi. Predviđa se kad sve bude gotovo da će moći stati između 8 i 8 i po hiljada. Ako budu gradili zdenku između nove tribine i RA tribine. Ako ne budu kapacitet će vjerovatno biti ispod 8 hiljada.CampobelloDiMazara je napisao/la: ↑06 feb 2024, 20:17Samo da dobijemo dozvolu za evropske utakmice i da nas moze stati oko deset hiljada. Kako ce to estetski izgledati stvarno mi ne predstavlja problem![]()
O tom se radi ovdje se svi nešto raduju unaprijed i maštaju. Nisam partibrejker, ali sam mišljenja kad se stvari i problemi sagledaju realno tek onda se može nešto i napravit.
Ja sam mišljenja da bi veći prioritet bio RA tribinu natkriti.Direktorcic je napisao/la: ↑06 feb 2024, 23:32A sta ispisaste![]()
Ja sam i dalje misljwnja da se dedara treba pokriti kako zna i umije, cak i sa tim nwkim nedostatcima da se pristupi i da se radi na tome. Mi po kisi nemamo 500 ljudi na utakmici
Sad već mislim da ozbiljno trolaš, a svakako da je očito da si nastavio sa paušalnim zaključcima. Mislim da se više ne isplati davati ti pažnju, što je šteta, lijepo si krenuo.ElimGarak je napisao/la: ↑06 feb 2024, 23:41Pa ja 90 posto navijača Veleža što znam maštaju i misle da će u konačnici stadion izgledat identično ko na Durakovićevim nacrtima i da će to biti gotovo za godinu-dvije. Ljudi će biti razočarani. Neka klub sjedne sa stručnjacima građevinskim, arhitektonskim i finansijskim i neka izbace kako će izgledati stadion na kraju kad se sve tribine završe i natkriju da se vidi šta se tu može uraditi i kako što prije doći do konačnog cilja da se zna šta se ulaže i u šta se ulaže.
Prema svemu što sam pročitao.
- Odustalo se od Durakovićevog nacrta
- Nova tribina neće biti spojena u jednu cjelinu s Dedarom i RA tribinom kako su bile najave a i svi mogući renderi
- Gledat će se da se u potpunosti završi južna tribina a to uključuje i krov
- Završetak krova na Dedari i RA će čekati neko drugo vrijeme, epohu ali prema svemu sudeći s obzirom koliko treba novca još silnog za Jug, krov na Dedari i RA neće sigurno biti izgrađen u narednih bar 5-10 godina
Ne mogu ja iskreno ni zamisliti na što će to ličiti ali evo već vidim:
1. Moderna natkrivena južna tribina za sebe odvojena od ostatka stadiona
2. Ružna visoka zapadna tribina za sebe ovakva kakva je i sad odvojena od ostatka stadiona
3. Dedara i RA tribina spojene nakaradnom zdenkom kroz koju ide stub reflektora i te dvije tribine čine "L" cjelinu odvojenu od Juga i Zapada.
Uz dužno poštovanje da se nekima ne ukakim u ćeif i euforiju i sreću al meni to ne zvuči lijepo, a pogotovo ne kao neka arena ili moderan kompaktab stadion.
Da će biti bolje od onog što se imalo do sad hoće al neće biti ni blizu nijednom renderu lijepog stadiona kojeg smo do sad vidjeli. Kao da je 15 posvađanih arhitekata gradilo stadion svak po svojoj zamisli.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.