Pa nije bas stati u red, jer tu nikad nema guzve. Doduse to je samo u nekim drzavnim institucijama, dok npr. u opstini na salteru imas uredjaj da platis karticom odmah. Ima i njemacka svojih mana koliko hoces. Generalno svabo i dalje vjeruje u kes, starije generacije itekako, ne znam zbog cega. Druga stvar upotreba kesa u njemackoj je velika iz jos jednog razloga, a to je siva zona. Koliko hoces ima rada na crno i tu se okrecu milijarde bukvalno. Otidji u bilo koji kiosk ili kod turcina doner da kupis 90% samo kes primaju, bas zbog toga sto je crno trziste bas veliko.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑29 jan 2024, 15:41Znači opet u red i stajati, nisu napredovali ni oni ništa puno, umjesto da završiš sa dva klika od kuće svenumanumaye22 je napisao/la: ↑29 jan 2024, 14:37U Njemackoj se uredno placa tim odavno.![]()
Ono sto mi se svidja je sto nema kesa u ruke nikako u institucijama. Odes za vozacku, za boravisnu karticu daju ti karticu koju ubacis u automat i onda platis na automatu tacnu cifru, nema nista u ruke salterusi.
Dok npr. pored u holandiju predji, sve je kartica, bez toga nemoj izlaziti iz kuce. U amsterdamu kartu za javni prevoz sam mogao samo karticom platiti, dok u njemackoj toga nema. Bar ovo gdje sam se ja 3 puta vozio, nisi mogao kupiti. Svabe bas kasne na nekim stvarima sto se toga tice. Holandija je prica za sebe, puno je uredjenija i ljepsa zemlja od njemacke, ali je skupa bas, dok plate iste kao u njemackoj, ako ne i manje kako sam skontao.