Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- Centre forward
- Kontakt:
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Znas li ti koliko je 30 do 40 posto jača ekonomija. To je nemoguće u normalnim uslovima, sem nekih tektonskih promjena.
Voda i drvo su tako smiješni primjeri jer ne postoji Država koja je svoju ekonomiju popravila prirodnim resursima u rudimentarnom obliku.
Ključ je industrija, koju mi nemamo i kako je krenulo nećemo nikad ni imat'. A to što Bingo "dila" vlastite paprike, smoki, poneki mrtvi deterdžent umiruće Dite je lijepo al' je debilizacija narodnih masa pod kapom patriotizma jer je on kao neki sad domaći privrednik.
Svoju lovu, kao i svi drugi koji je imaju malo više, iznio je napolje, i svi bi to uradili da smo na njegovom mjestu, da se ne lažemo.
Skoro kupujem neke kablove, utičnice, prekidače i sl. el. stvari i vidim indikator iz Donjeg Dušika, Made in Srbija. Nema našeg, ja tražio. Mi to nismo u stanju da napravimo, o čemu onda dalje da pričamo ??
Nadjite mi ijedan industrijski proizvod naše Zemlje koji koristite i koji je kvalitetan da ide redovno za izvoz. Kakva voda, šume i ostale da izvinete, materine.
Voda i drvo su tako smiješni primjeri jer ne postoji Država koja je svoju ekonomiju popravila prirodnim resursima u rudimentarnom obliku.
Ključ je industrija, koju mi nemamo i kako je krenulo nećemo nikad ni imat'. A to što Bingo "dila" vlastite paprike, smoki, poneki mrtvi deterdžent umiruće Dite je lijepo al' je debilizacija narodnih masa pod kapom patriotizma jer je on kao neki sad domaći privrednik.
Svoju lovu, kao i svi drugi koji je imaju malo više, iznio je napolje, i svi bi to uradili da smo na njegovom mjestu, da se ne lažemo.
Skoro kupujem neke kablove, utičnice, prekidače i sl. el. stvari i vidim indikator iz Donjeg Dušika, Made in Srbija. Nema našeg, ja tražio. Mi to nismo u stanju da napravimo, o čemu onda dalje da pričamo ??
Nadjite mi ijedan industrijski proizvod naše Zemlje koji koristite i koji je kvalitetan da ide redovno za izvoz. Kakva voda, šume i ostale da izvinete, materine.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
- numanumaye22
- Kontakt:
Kljuc je u masovnoj proizvodnji. Zemlja koja proizvodi svoje proizvode i pri tome ih izvozi na strano trziste, ne moze da propadne. Sve ostalo je palamudjenje. Vidio sam desetine kamiona svaki put pri ulazu u nasu zemlju na granici, dok sam vrlo malo vidio da izlaze. To ti sve govori. Odmah je jasno da vecinu uvozis. Onda pogledas police u prodavnicama i vidis da je to tacno.Wanderson je napisao/la: ↑24 jan 2024, 13:28Kljuc je u stanovnistvu, svaki put kad kupis uvozni proizvod ti si dio novca bacio van drzave.
Bingo se stavio u sluzbu drzave tako sto je usao u skoro sve grane proizvodnje koje plasira kroz svoje trgovine. Svaki kupac ima skoro svaki proizvod bh. proizvodnje na policama i u izobiju.
Da stanovnistvo smanji konzumaciju stranoga, a da prednost bh. proizvodnji iskorjenio bi se uvozno/izvozni deficit i drzava bi bila za 30 do 40% ekonomski jaca.
Spomenut cu primjer vode i tu ti je sve jasno, drzavni proizvod br. 1 mi uvozimo, a zasto? Pa zato sto stanovnistvo voli da konzumira Janu, Prolom i sl.
Dok sam bauljao zemljama Magreba, Arapi su mi na sva usta falili bh. drvo, libijske pustinje su pune bh. namjestaja, sto znaci da se nas dobar proizvod daleko cuje.
Na kraju krajeva, problem je nas covjek i nase stanovnistvo kao u svakoj sferi.
Imamo geo.polozaj da budemo mini Svicarska i ko je to skontao on tako i zivi.
Primjer Alma Ras koji sa jeftinog istoka uvozi materijale, a gotov proizvod plasira na zapad i domace trziste.
Imao bi svasta napisati, al' mi se neda, samo cu reci kakav narod takva vlast i zivotni standard.
- Centre forward
- Kontakt:
Nema to veze plaho sa kamionima. Može se naslutit šta želiš da kažeš ali svi naši kamioni koji odu negdje, moraju se i vratiti. Isto važi i za "tudje".
Ključ je šta je pod njihovim ceradama, kad ulaze, odnosno izlaze iz naše Države.
Zemlja koja izvozi može da propane, ako ne prati tehnologiju i trendove. Za sve to je potrebna škola, i to ozbiljna, koju mi nemamo.
Ključ je šta je pod njihovim ceradama, kad ulaze, odnosno izlaze iz naše Države.
Zemlja koja izvozi može da propane, ako ne prati tehnologiju i trendove. Za sve to je potrebna škola, i to ozbiljna, koju mi nemamo.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Ne mozes ti kao drzava treceg svijeta u srcu Evrope imati jaku industriju, spominjes Srbiju koja ima isti deficit kao i mi, Hrvatska je najgora po tom pitanju.
Bosna se mora okrenuti onom sto ima jeftino i prodati ga skupo zemljama EU.
Metali, el. energija, drvo, voda, minerali, rude.
Cuj uticnice, kablovi eto Srbija je gigant sto proizvodi uticnice.
Bosna se mora okrenuti onom sto ima jeftino i prodati ga skupo zemljama EU.
Metali, el. energija, drvo, voda, minerali, rude.
Cuj uticnice, kablovi eto Srbija je gigant sto proizvodi uticnice.
45% stanovništva ne voli ovu zemlju i uvijek će kupovati prije Knjaz ili Janu nego Sarajevski kiseljak ili Oazu/Lejlu.
Čak se i raduju tome i drago im je jer slabe svoju državu a pomažu one koje vole. Pola države skoro to radi, voda je samo primjer, tako je sa svakim proizvodom.
Čak se i raduju tome i drago im je jer slabe svoju državu a pomažu one koje vole. Pola države skoro to radi, voda je samo primjer, tako je sa svakim proizvodom.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
Mi da smanjimo uvoz tih gluposti tj. da smanjimo konzumiranje i damo prednost domacoj proizvodnji smanjili bi deficit za preko 50% godisnjeg budzeta Federacije.
- Centre forward
- Kontakt:
U srcu Evrope je Švicarska. Najvažnije rijeke Evrope izviru u Švicarskoj ili par kilometara od njene granice. To je pod jedan.
Skoro u srcu Evrope je i Slovačka, koja osamdesetih godina nije proizvodila nijedan automobil ili TV aparat. Nije postojala ta industrija. Dok smo mi u tom vaktu bili konektovani na autoindustriju Evrope a naša elektronska industrija saradjivala sa Philipsom i Panasonicom (Ei NiŠ, Gorenje,Čajevac npr). Danas Slovačka, po glavi stanovnika u Evropi proizvede najviše automobila i TV aparata. To je pod dva.
Ne možeš razvijati Zemlju na prirodnim resursima. Pogledaj najveće ekonomije svijeta i na čemu je bazirana njihova privreda.
Eto, fino si obiš'o svijet a nemaš pojma o vlastitoj Zemlji. To da smo mi bogati nekim mineralima, šumom, vodom, rudom je čista farsa i uopšte nije tačno. Mi smo tu negdje u prosjeku, gledajući Evropu i sve faktore.
Kablovi i utičnice su jedan banalan primjer rupčage u kojoj mi živimo. Nigdje nisam rek'o da je neko zbog toga gigant, nego naši nisu u stanju ni to da naprave, tehnologija 19 vijeka.
Naša Država ne proizvodi kvalitetnu čokoladu, ne znam ima li je ikako, treba li dalje da idemo ?
Skoro u srcu Evrope je i Slovačka, koja osamdesetih godina nije proizvodila nijedan automobil ili TV aparat. Nije postojala ta industrija. Dok smo mi u tom vaktu bili konektovani na autoindustriju Evrope a naša elektronska industrija saradjivala sa Philipsom i Panasonicom (Ei NiŠ, Gorenje,Čajevac npr). Danas Slovačka, po glavi stanovnika u Evropi proizvede najviše automobila i TV aparata. To je pod dva.
Ne možeš razvijati Zemlju na prirodnim resursima. Pogledaj najveće ekonomije svijeta i na čemu je bazirana njihova privreda.
Eto, fino si obiš'o svijet a nemaš pojma o vlastitoj Zemlji. To da smo mi bogati nekim mineralima, šumom, vodom, rudom je čista farsa i uopšte nije tačno. Mi smo tu negdje u prosjeku, gledajući Evropu i sve faktore.
Kablovi i utičnice su jedan banalan primjer rupčage u kojoj mi živimo. Nigdje nisam rek'o da je neko zbog toga gigant, nego naši nisu u stanju ni to da naprave, tehnologija 19 vijeka.
Naša Država ne proizvodi kvalitetnu čokoladu, ne znam ima li je ikako, treba li dalje da idemo ?
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
pa kod nas je bimal ulje iz brckog skuplje od uvoznog
voda ista cijena ko uvozna
krevet neki dan kupujem ista cijena kod naseg proizvodjaca i i cijena slicnog uvoznog iz turske.
Jebbu nas ljudi na sve strane i "nasi" i "njihovi"
sve je krenulo do malih plata odoste vi daleko
pocinjete kukati sta treba da se izvozi uvozi,ljudi dragi novca u drzavi ima,nema firme koja nije svake godine u dobiti ali se te pare ne rasporedjuju kako bi trebale
voda ista cijena ko uvozna
krevet neki dan kupujem ista cijena kod naseg proizvodjaca i i cijena slicnog uvoznog iz turske.
Jebbu nas ljudi na sve strane i "nasi" i "njihovi"
sve je krenulo do malih plata odoste vi daleko
pocinjete kukati sta treba da se izvozi uvozi,ljudi dragi novca u drzavi ima,nema firme koja nije svake godine u dobiti ali se te pare ne rasporedjuju kako bi trebale
Zadnja izmjena: donDondon, dana/u 24 jan 2024, 15:22, ukupno mijenjano 1 put.
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ja bih samo volio vidjeti gdje vi radite sa srednjom skolom za 1500+ KM, jer većina ovdje kad piše, ismijava platu od 1100 KM.
Neki dan konkurs u privatnoj laboratoriji u Sarajevu (kolegica jedna htjela da se prijavi), nude radniku/ci sa srednjom školom platu milju maraka. Ja se zijanio, mislio sam da su u Sarajevu veće plate. Mislim da je i kod nas veća plata kod medicinara koji rade kod privatnika, iako nam je standard nizi i treba manje love za život nego u Sarajevu...
Neki dan konkurs u privatnoj laboratoriji u Sarajevu (kolegica jedna htjela da se prijavi), nude radniku/ci sa srednjom školom platu milju maraka. Ja se zijanio, mislio sam da su u Sarajevu veće plate. Mislim da je i kod nas veća plata kod medicinara koji rade kod privatnika, iako nam je standard nizi i treba manje love za život nego u Sarajevu...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Druze pises gluposti, ne mozes porediti vrijeme Jugoslavije i tadasnju industriju, zbog vremena, svjetskog poretka i svih okolnosti.
Ne mozes nas porediti sa Slovackom koja je u EU trenutno.
Ne mozes uzimati prosjeke, jer je kod nas drugacija struktura, prirodna bogatstva su prilicno cista i nezagađena, upravo zbog lose industrije.
Ne mozes se porediti s ekonomijama svijeta jer si mala zemlja, zemlja koja nije u EU i koja ne moze proizvoditi ono sto proizvode giganti.
BiH skoro svake godine ima suficit sa Austrijom, Hrvatskom, Slovenijom, Luksemburgom, Nizozemskom s Njemcima mali deficit i to je smjer kojim treba ici.
Ne mozes uzimati prosjeke, jer je kod nas drugacija struktura, prirodna bogatstva su prilicno cista i nezagađena, upravo zbog lose industrije.
Ne mozes se porediti s ekonomijama svijeta jer si mala zemlja, zemlja koja nije u EU i koja ne moze proizvoditi ono sto proizvode giganti.
BiH skoro svake godine ima suficit sa Austrijom, Hrvatskom, Slovenijom, Luksemburgom, Nizozemskom s Njemcima mali deficit i to je smjer kojim treba ici.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Imaš u Konjicu Igman koji proizvodi i izvozi milione komada municije širom svijeta, imaš Grawe Tadiv koji pod naljepnicom Wurth izvozi sarafe u Njemacku, imaš Valjcice koji neke valjke za tockove automobila izvoze širom svijeta i umjesto da se furamo da smo industrijski grad, da još više razvijamo industriju i privlacimo još više stranaca koji će otvarati fabrike, mi se furamo na turizam i na rafting od kojeg 10 ljudi ima hajraCentre forward je napisao/la: ↑24 jan 2024, 15:11Ne možeš razvijati Zemlju na prirodnim resursima. Pogledaj najveće ekonomije svijeta i na čemu je bazirana njihova privreda.

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Naša država nije funkcionalna, kako generalno tako i lokalno. Sa tim sve kreće ili se zaustavlja. Drugo, naš čovjek nema ideja, koeficijent progresa je na razini nule, nema osjećaj za razvoj i za budućnost, i nije sposoban/boji se da izađe iz komfora i da rizikuje. Nacionalno/religijsko/etničko mu je prioritet nasuprot uređenja, ekonomije i razvoja. Sve drugo je posljedica. Kad će se to promjeniti? Vjerovatno nikad. Može doći na vlast ko hoće, mi sebe nećemo promjeniti ako nas neko nekom silom ne promjeni.
Drzava ne daje potporu poljoprivrednicima u onoj mjeri gdje bi pomenuti dobili ozbiljne subvencije i osiguran otkup te izvoz, kako bi onda ti proizvodjaci mogli ugodno zivjeti od svog posla.
Drzava ne ulaze u naucno-istrazivacki rad na nacin da bi tehnoloske pomake i znanje primjenili u svim granama.
Tek kada planski ulozis te dugorocno postavis temelj i obucis kadrove, onda se u konacnici mozes osloniti na domace meso, mlijeko, jaja, psenicu i kukuruz, znaci osnovu svake ishrane, pa namjensku industriju itd.
Na trzistu, pogotov kada je hrana u pitanju trazi se kvalitet. A isti ces dobiti tako sto zastitis i brendiras svoje.
Da bi privukao velike igrace trebas ulagati u putnu mrezu. Kada se iz Sarajeva do Capljine stigne za otprilike sat i po, a ne skoro tri, tek onda mozemo pricati o nekim osnovama za progres na svim poljima.
Nemamo morske luke i bas zbog toga moramo troduplo unaprijediti zeljeznicki i drumski saobracaj. Povezat skoro svako selo, a npr. prvo sto bi Rimljani uradili kada bi osvojili novo podrucje, bilo je krcenje novih puteva.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
Niko ne ismijava platu od 1100 KM jer svi smo svjesni da 80% države radi za istu, samo se piše da je to vise socijala nego plata dostojna normalnog života prosjecnog čovjeka 2024 godine u BiH.kraljttbvb je napisao/la: ↑24 jan 2024, 15:19Ja bih samo volio vidjeti gdje vi radite sa srednjom skolom za 1500+ KM, jer većina ovdje kad piše, ismijava platu od 1100 KM.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
Ovo se i treba furati. A najbitnija stvar je skolovati ljudi. Dosta svijeta sad moze raditi online, samo treba uciti druge jezike i skolovati ljudi u ovim poslovima sto mozes raditi iz BiH za strane firme. Bolje plate, ljudi mogu trositi na lokalne stvarikraljttbvb je napisao/la: ↑24 jan 2024, 15:26Imaš u Konjicu Igman koji proizvodi i izvozi milione komada municije širom svijeta, imaš Grawe Tadiv koji pod naljepnicom Wurth izvozi sarafe u Njemacku, imaš Valjcice koji neke valjke za tockove automobila izvoze širom svijeta i umjesto da se furamo da smo industrijski grad, da još više razvijamo industriju i privlacimo još više stranaca koji će otvarati fabrike, mi se furamo na turizam i na rafting od kojeg 10 ljudi ima hajraCentre forward je napisao/la: ↑24 jan 2024, 15:11Ne možeš razvijati Zemlju na prirodnim resursima. Pogledaj najveće ekonomije svijeta i na čemu je bazirana njihova privreda.![]()
Nece stranci rizikovati da otvaraju fabrike.
Nebitan je kvalitet, sporazumi o slobodnoj trgovini, EU, carinske takse.
Ako je to mlijeko jeftino, vjerovatno je teski skart, ali se cijenom gađa siromasna populacija.
Možda na račun EU, pa onda tim kanalima, lobiranjima...? To mi prvo pada na pamet....
Da smo u svemu najbolji džaba nam kad smo u toru, ko neko pleme, i tako nas svi doživljavaju. A onda, gdje su saobraćajnice, luke, avio saobraćaj, brodovi, avioni ... konekcije sa svijetom...? Sve vuče sve, a teško se iz blata izvući kad si do glave poton'o.
- Centre forward
- Kontakt:
Prvo, Nijemci su a ne Njemci.Wanderson je napisao/la: ↑24 jan 2024, 15:24Druze pises gluposti, ne mozes porediti vrijeme Jugoslavije i tadasnju industriju, zbog vremena, svjetskog poretka i svih okolnosti.
Ti si svašta nešto napis'o da ne možemo, pa kad si tako pametan napiši nam šta da radimo. Logično da nas sad ne možeš poredit' sa Slovačkom, zato sam i izdvojio period kad smo za njih bili Rurska.
Koja su to prirodna bogastva čista i netaknuta ? Zbog loše industrije? Misliš prevazidjene. Jesi li bio u Tuzli, Lukavcu ili Zenici majstore?
Suficit sa Hrvatskom, Slovenijom. Jesil svjestan ti čovječe ?? Deficit države 12 MILIJARDI maraka.
Još si napis'o da ako prestanemo kupovat' njihove prehrambene proizvode, vodu uglavnom, da ćemo uštedit' ili kako ti kažeš popravit' budzet Federacije za 40 - 50 %.

05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Dospjeli jer imaju sve pogodnosti EU trzista, fondova te ljudi zastitili svoje.
Danas ce svaki Fahro napraviti kvalitet ako slusa struku, ima ozbiljne subvencije, osiguran otkup, plus kad nema administrativnih prepreka na velikom trziste te uredno prolazi i postuje sve kontrole.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 24 jan 2024, 15:42, ukupno mijenjano 1 put.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.