Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la numanumaye22 » 22 jan 2024, 18:58

StevieG8 je napisao/la:
22 jan 2024, 18:55
alemsa je napisao/la:
22 jan 2024, 18:49
numanumaye22 je napisao/la:
22 jan 2024, 18:17

Uvijek su bili kriminalna organizacija. Ko ne placa clanarinu godinama, mora platit 2500 KM i vise samo da mu ukopaju najblizeg. Ima ih viska bar milju na platnom spisku. Placao bi svak to, ali kad skontas kako su im kriminalno neuredjena groblja, postavlja se pitanje za sta se daju pare? Zasto bi to uopste placao? Moras hodat po grobovima da dodjes do nekog svog, nema puta, travurine znaju zarasti. U normalnim katolickim grobljima imas puteve, cesme da operes ruke, sve zivo, a mi toliki cistunci znamo samo lapit pare i nista drugo. Bukvalno smo zaostali za svijetom i tu, seljacka posla.

A tek sta hodze uzimaju, kad umre neko njima je Bajram. Pa ima li ijedan hodza da ne vozi dzipa? :rol:
Hajde ne zezaj Boga ti, znam da ti nista ne valja kod Bosnjaka, ali ne hodas po mezarju da bi dosao do kojeg trebas. Nas odnos prema smrti je drugaciji realno, i tradicija samog mezarja, tabuta itd. Prije su bile samo table drvene, ko se sjeca pa su poceli sa nisanima graviranim, sto razumijem, da ne moras mijenjati, opet oznacavati slova/farbati. Nista protiv nikog ali ostali jos malo pa ce klimu uredjaj u grobove uredjivati. Nas odnos prema tome je simple, kao sto i treba biti, barem po mom misljenju.
Ne znam na kojem si to ti mezarju bio ali je i kod nas to davno otislo u tacku. Udjes na mezarje jedan nisan ovako drugi onako neko pravi suzu neko nekakvu grobnicu u mermeru a gdje tek skrnavljenje mezarja sa betonskim okolicama :crazy: . Hoces da dodjes do mezara cik-cak izbjegavas da ne slomis nogu na drugoj okolici i izbocini.
Nije Alem odavno zivio i placao porez tu, pa je zaboravio. Amerika bajo moj, nije mu iskreno ni za zamjerit.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 jan 2024, 19:01

StevieG8 je napisao/la:

Ne znam na kojem si to ti mezarju bio ali je i kod nas to davno otislo u tacku. Udjes na mezarje jedan nisan ovako drugi onako neko pravi suzu neko nekakvu grobnicu u mermeru a gdje tek skrnavljenje mezarja sa betonskim okolicama :crazy: . Hoces da dodjes do mezara cik-cak izbjegavas da ne slomis nogu na drugoj okolici i izbocini.
Pa dobro moras paziti hod na bilo kojem groblju. Meni ko je ukupan od familje svima je isto, nisan i to je to, nikakav beton niti bilo sta. A i ostali pored su isto, vidio sam cvijece na nekim mezarjima ali mi nikad nismo nosili cvjece, to je novotarija.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 22 jan 2024, 19:01

Koga vise boli qrc ko kome daje pare i ko kome uzima. Kad moze semir, elvedinsakic ili kristijangolubovic mlatit pare, sto ne bi ni neki drugi dio drustva pare davao, ili mlatio, za neke drustvene pojave, u koje pripadaju. Ne, nego bi svi htjeli sve dzaba, da hodze rade dzaba, da se ukopa za petobu, da piju iz staklenih flasa za pola marke, da jede bifteke za petaka i neprskano voce za 10 feninga..ali i da opet uziva sva prava i privilegije i da mu je zivotni standard i kvalitet na maksimumu, bez lazi, nepravde i licemjerja. Al qrc. Ociglendo su takvi u glavi zalutali ovdje, mozda pripadaju nekom drugom univerzumu, ko ce ga znati.
Hodze su mozda licemjeri jer promovisu pricu o skromnosti a sami ne odisu time, ali koga opet zaboli, sve je danas licemjerno, i sve ima jedan cilj a to je samo briga za sebe i svoje interese.
Ako sebi ne mozes naci pravac i cilj ili si slab da bi ga se drzao, onda ne se.ri kako bi drugi trebao da se ponasa.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 22 jan 2024, 19:02

alemsa je napisao/la:
22 jan 2024, 19:01
StevieG8 je napisao/la:

Pa dobro moras paziti hod na bilo kojem groblju. Meni ko je ukupan od familje svima je isto, nisan i to je to, nikakav beton niti bilo sta. A i ostali pored su isto, vidio sam cvijece na nekim mezarjima ali mi nikad nismo nosili cvjece, to je novotarija.
Iznenađuješ me :mrgreen:

Pogba
Kontakt:

Post Postao/la Pogba » 22 jan 2024, 19:05

Ljudi ne razmišljaju o placanju (koje je bar do sad bilo kad bi pogledao mjesečno nesto tipa 4,5 KM) sve dok ne dodju u situaciju da bližnjeg trebaju ukopati, tada im bude naravno skupo.
Ni meni i mojoj familiji se ne dopada niti mi/nam se ikada dopadala netransparentnost, nekomunikativnost iste, da samo prikažu sta rade, kako ide tok novca i sl vjerujem da bi ljudima bilo drago i lakse bi se odlučivali i izdvajali i vise od toga. Ali bez obzira na to, bit je u pripadnosti zajednici, izvor svih problema muslimana danas je upravo u razjedinjenosti i sto bi mi svako ponaosob da budemo najpametniji i po svom nahodjenju. Na kranu dana, to jesu nase pare i možemo šta hocemo s njima, ali bolje je pripadati necemu. Na kraju krajeva, taman da te pare budu zloupotrebljene, a vjernik ste i iskren vam je bio nijet kada ste iste dali - vama idu dobra djela bez obzira sta s novcem bilo. S toga ne treba previse dumati oko toga.
I da, požurit cemo bez problema da platimo clanarinu u teretani, ribolovnom društvu, sportskom klubu, sezonskim ski kartama i ulaznicama i to 50-100 KM mjesecno, Netflix, spotify, yt po 10/15 dolara mjesečno, a ispada nam puno 60 KM godišnje za IZ.
░▌J▐▌U▐▌V▐▌E▐▌N▐▌T▐▌U▐▌S▐░

#MaxOUT

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 22 jan 2024, 19:07

Pogba je napisao/la:
22 jan 2024, 19:05
Ljudi ne razmišljaju o placanju (koje je bar do sad bilo kad bi pogledao mjesečno nesto tipa 4,5 KM) sve dok ne dodju u situaciju da bližnjeg trebaju ukopati, tada im bude naravno skupo.
Ni meni i mojoj familiji se ne dopada niti mi/nam se ikada dopadala netransparentnost, nekomunikativnost iste, da samo prikažu sta rade, kako ide tok novca i sl vjerujem da bi ljudima bilo drago i lakse bi se odlučivali i izdvajali i vise od toga. Ali bez obzira na to, bit je u pripadnosti zajednici, izvor svih problema muslimana danas je upravo u razjedinjenosti i sto bi mi svako ponaosob da budemo najpametniji i po svom nahodjenju. Na kranu dana, to jesu nase pare i možemo šta hocemo s njima, ali bolje je pripadati necemu. Na kraju krajeva, taman da te pare budu zloupotrebljene, a vjernik ste i iskren vam je bio nijet kada ste iste dali - vama idu dobra djela bez obzira sta s novcem bilo. S toga ne treba previse dumati oko toga.
I da, požurit cemo bez problema da platimo clanarinu u teretani, ribolovnom društvu, sportskom klubu, sezonskim ski kartama i ulaznicama i to 50-100 KM mjesecno, Netflix, spotify, yt po 10/15 dolara mjesečno, a ispada nam puno 60 KM godišnje za IZ.
Aferim :thumbup:
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 22 jan 2024, 19:07

Treba prestati posmatrati kroz neki vid nostalgije za proslim vremenima. 2024 godina je yebote dan

@sljivo, shvatam ali si previse generalizirao stvari, naravno da ljudi su spremni da plate i visoku cijenu, ali kad je usluga top. Ali kada nije, moze to platiti samo glup covjek, i u tome se slazem, i treba im maznut pare kad i jesu glupi.

Mada si to fino objasnio, ista je stvar i s doktorima, ko ih je navikao na koverte nego mi?

DuljevinhoHaraldo
Kontakt:

Post Postao/la DuljevinhoHaraldo » 22 jan 2024, 19:09

Ne može te za dzaba neko ukopat
⚜️~⚜️~⚜️

"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić

Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala

kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 22 jan 2024, 19:10

Vjernik koji koristi reedovno usluge koje placa clanarinom vidi da je to ustvari mizerna cifra koliko tu stvari ima.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 22 jan 2024, 19:13

sljivo je napisao/la:
22 jan 2024, 19:01
Koga vise boli qrc ko kome daje pare i ko kome uzima. Kad moze semir, elvedinsakic ili kristijangolubovic mlatit pare, sto ne bi ni neki drugi dio drustva pare davao, ili mlatio, za neke drustvene pojave, u koje pripadaju. Ne, nego bi svi htjeli sve dzaba, da hodze rade dzaba, da se ukopa za petobu, da piju iz staklenih flasa za pola marke, da jede bifteke za petaka i neprskano voce za 10 feninga..ali i da opet uziva sva prava i privilegije i da mu je zivotni standard i kvalitet na maksimumu, bez lazi, nepravde i licemjerja. Al qrc. Ociglendo su takvi u glavi zalutali ovdje, mozda pripadaju nekom drugom univerzumu, ko ce ga znati.
Hodze su mozda licemjeri jer promovisu pricu o skromnosti a sami ne odisu time, ali koga opet zaboli, sve je danas licemjerno, i sve ima jedan cilj a to je samo briga za sebe i svoje interese.
Ako sebi ne mozes naci pravac i cilj ili si slab da bi ga se drzao, onda ne se.ri kako bi drugi trebao da se ponasa.
Nema nista dzaba. Hoces plati
Pa ovdje u Americi sahrana zna kostati 15-20k dolara. Ljudi se boje, ostane na djeci da moraju placati

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 22 jan 2024, 19:15

Pogba je napisao/la:
Glupost je poredit IZ sa Netflixom, Spotfy, YT i slicnim stvarima, za pomenute servise dobijas top uslugu i to ne kosta uopste puno koliko vrijedi. Druga stvar, sta dobijes od IZ, evo da je 5 KM godisnje? Jer ukop i dzenazu svakako opet platis iako si placao clanarinu, iako dosta manje.

Nisam ja potencirao raspravu zbog 60 KM ili 5, yebe mi se za to, zivo me samo interesuje gdje idu te pare i kome, nego li na plate radnika kojih ima viska?

Ali evo ne moramo se doticati uopste toga.

Hajmo sad pitat, gdje idu pare od registracija vozila u BiH? Registracije se vrse svake godine i jako su skupe, a svaka kuca ima po jedno ili dva auta, plus kamioni, autobusi i slicno, pa me onako interesuje ako neko zna da objasni, bar ugrubo gdje ide taj novac? Jer je rijec o milijardama, a putevi su katastrofalni i ne mozes reci da se nesto posebno ulazu te pare u to. Primjera radi, registracija za jednog Renaulta iz 2002 godine je prosjecno 700 KM, a samo auto kosta 500-1000 eura u Njemackoj?

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 22 jan 2024, 19:16

Vrijeme je za neki novi restart.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 22 jan 2024, 19:16

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
22 jan 2024, 19:09
Ne može te za dzaba neko ukopat
Bil ga neko trpio da smrdi? Ukopao bi ga neko negdje samo da ga ne gleda I miriši.

Puno je ako se placa samo eto da bi mu neko klanjao dzenazu

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 jan 2024, 19:26

22 jan 2024, 18:58

Nije Alem odavno zivio i placao porez tu, pa je zaboravio. Amerika bajo moj, nije mu iskreno ni za zamjerit.
Nece te Islamska zajednica ni u Americi ukopati ako nisi placo. Moras platiti $3k. Sto znsci da je svugdje tako a ne da Bosnje/hodze varaju i kradu ili nesto tog tipa. Dobro ovaj momak napisa nece te niko dzaba ukopati.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 22 jan 2024, 19:31

alemsa je napisao/la:
22 jan 2024, 19:26

Nece te Islamska zajednica ni u Americi ukopati ako nisi placo. Moras platiti $3k. Sto znsci da je svugdje tako a ne da Bosnje/hodze varaju i kradu ili nesto tog tipa. Dobro ovaj momak napisa nece te niko dzaba ukopati.
Nisam ja nigdje rekao da ce te neko dzaba ukopat, nisi zivotinja. Ja sam samo rekao da preskupo placamo uslugu koju dobijamo opcenito. I to je tako u dosta stvari ne samo tu. :kafa:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 jan 2024, 19:34

22 jan 2024, 19:31
alemsa je napisao/la:
22 jan 2024, 19:26

Nisam ja nigdje rekao da ce te neko dzaba ukopat, nisi zivotinja. Ja sam samo rekao da preskupo placamo uslugu koju dobijamo opcenito. I to je tako u dosta stvari ne samo tu. :kafa:
Pa dobro to je posteno, ali sto se ovog tice je tako. Znam jer mi je poznanik umro prije 2 godine ovdje (nas coj'k), nije placo clanarinu i familija je morala platiti 3k. U BiH neko napisa da je 2500km jel, znaci da je svugdje tako.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 22 jan 2024, 19:35

Hodze po dijaspori su pod nadleznosti IZ BiH

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 22 jan 2024, 19:55

Topli obrok u RS od sutra iznosi 10,04 KM

Prepišavanje bogate Kalifornije ustvari FBIH od "siromašne" RS se nastavlja.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 22 jan 2024, 19:59

CAGarfia je napisao/la:
22 jan 2024, 19:16

Vrijeme je za neki novi restart.
Isto japanska buba.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 22 jan 2024, 21:10

Pogba je napisao/la:
Kakva bit u pripadnosti, da budem član islamske zajednice moramo platiti jel
Pa svaki hodža ima platu a većina i grijanje i krov nad glavom sve placeno.
Imao sam dzenazu najblizeg evo glava ako nije ispalo na kraju oko milju i po ili dvije i zaboravio sam,tad čovjek ne gleda.
A prije toga cijeli život plaćao clanarinu

Pripadnost u islamu se ne plaća nego živi i pokazuje
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Maestro^^, napoleon72 i 2 gosta.