PikachuSA je napisao/la: ↑20 jan 2024, 11:33
DamirT je napisao/la: ↑19 jan 2024, 22:35
Dobro smo mi svi zivi ko nas sve lijeci. Evo da ne bude da samo govorim za medicinu, tako je u cjelini. Citavo drustvo kod nas funkcionise na stelu. Oni sto su bas se posvetili nekom fakultetu i nesto naucili, u manjini su i vjerovatno u Njemackoj, Svicarskoj, Austriji itd. Oni sto veze nemaju, ostali su u BiH i preko stranke i stele dobili neki posao u svojoj struci o kojem veze nemaju.
Kod nas u Sarajevu, najbolji učenici uglavnom ovdje upišu i završe bachelor, pa odu vani na master. Manji dio ode odmah nakon srednje (znam za nekoliko slučajeva), a jedan dio (entuzijasti) ostane ovdje.
Primjera radi, na mom smjeru je ove godine, nakon završetka bachelora, značajan dio studenata otišao vani na master. I to uglavnom oni najbolji. U generaciji koja bi trebala završiti ove godine će najvjerovatnije biti copy-paste scenario.
Bit ce u svakoj, pa sad kvalifikovana snaga jos malo i moze zaobici kompletan proces u ambasadi. Drzavljanstvo EU im se nudi nakon samo 3 godine uz jezik i struku.

Budimo realni koliko je uopste realno ocekivat da mi udjemo za 3 godine u EU? Evo i da udjes, par godina ti traje proces dok ti sve drzave Sengena puste da radis u tim zemljama bez dozvole. Cak po zakonu imaju pravo individualno braniti to 8 godina nakon sto udjes u EU, kao sto je recimo Svica blokirala hrvate do nedavno. Pa pustila, pa opet rampa. Dakle lakse doci po EU drzavljanstvo, cak i 8 godina nije puno za pasos, brzo prodje.
Sad mladi u struci, samo spreme jezik, za sto iskreno ima vremena, priznaju diplomu i to je to. Fazon je sto su vani priznate i diplome sa privatnih fakulteta jer su npr u Njemackoj duzni priznati diplomu koju priznaje nase ministarstvo obrazovanja i koje ima akreditaciju nase zemlje, pa je zato jos lakse. Znam masu ljudi koji su zavrsili npr ekonomiju u Travniku i sad vani rade u struci, dosta njih u bankama i slicno, tako da i to olaksava proces.